Šta je novo?

[A1] Kucni net

Na žalost u Lo još nema 5G a i pitanje je kada će biti
Imam kn 50 paket i sa njihovim mf296 ruterom brzina jedva pređe 10 Mbs,kada stavim karticu u telefon i Merima brzinu, brzina je oko 50 a samo 3 metra dalje ide i do 70 nekad i 100 Mbs.
Na terasi golim okom vidim 2 bazne stanice jedna na oko 300metra a druga na oko 500 ali je po položaju na većoj visini od prve.Dali bi šta dobio sa spoljnom antenom ima li neka preporuka za antenu?

Na žalost u Lo još nema 5G a i pitanje je kada će biti
Imam kn 50 paket i sa njihovim mf296 ruterom brzina jedva pređe 10 Mbs,kada stavim karticu u telefon i Merima brzinu, brzina je oko 50 a samo 3 metra dalje ide i do 70 nekad i 100 Mbs.
Na terasi golim okom vidim 2 bazne stanice jedna na oko 300metra a druga na oko 500 ali je po položaju na većoj visini od prve.Dali bi šta dobio sa spoljnom antenom ima li neka preporuka za antenu?
Vidi signal ako ti je dobar ispod 100 dB malo ces dobiti sa antenama. Jer tvoj telefon je verovatno 4CC dok je ruter 2CC.
Lako možeš istestirati gde nahvatas najjaci signal sa telefonom stavi tu i ruter. I ako ima bolje brzine pomoci ce ti antena ako se ne menja. Samo je preopterecena bazna stanica za 2CC sto koristi taj ruter

… ukoliko su obe A1 BS, a tako blizu jedna drugoj, to može biti problem… vidi koji su ti SiNR i RSRQ - ako su niske vrednosti uz jak RSRP… tada je jasno da jedna drugoj smetaju… moguće je da ti iz nekog razloga stalno konektuje B20 i recimo B3 sektor, kojem smeta sektor sa druge… u tom slučaju jedina je nada da promeniš ruter ili probaš sa skriptom za ZTE da odbacis B20…

@jurejure
1. Pomeri ruter na drugu lokaciju.
2. Nađi način da zaključaš B1 + B3.
3. Proveri da li su pustili kod tebe B7, i ako jesu, probaj zaključati B1 + B7 ili B3 + B7, šta god radi bolje.

@jurejure
1. Pomeri ruter na drugu lokaciju.
2. Nađi način da zaključaš B1 + B3.
3. Proveri da li su pustili kod tebe B7, i ako jesu, probaj zaključati B1 + B7 ili B3 + B7, šta god radi bolje.
Nikad nisam uspeo da izbacim B20 na mom MC888PRO, ako je MAIN B3 , onda samo radi kombinacija B1+B20 ili B20+B1 , znaci mogu u skripti da im samo zamenim mesta za CA, takođe kad je MAIN B1 onda je CA B3+B20 i obratno. To kad je CELL LOCK na AUTO, kad zaključam ćeliju onda neće ni da im skripta zameni mesta, dakle nema šanse MAIN B3 a CA B3+B3 ili B1+B1 ne može bez B20. To isto važi kad je drugi MAIN u pitanju, sad sam na MTS, ali isprobavao sam i na A1 i na Yettelu

Nikad nisam uspeo da izbacim B20 na mom MC888PRO, ako je MAIN B3 , onda samo radi kombinacija B1+B20 ili B20+B1 , znaci mogu u skripti da im samo zamenim mesta za CA, takođe kad je MAIN B1 onda je CA B3+B20 i obratno. To kad je CELL LOCK na AUTO, kad zaključam ćeliju onda neće ni da im skripta zameni mesta, dakle nema šanse MAIN B3 a CA B3+B3 ili B1+B1 ne može bez B20. To isto važi kad je drugi MAIN u pitanju, sad sam na MTS, ali isprobavao sam i na A1 i na Yettelu
Koliko sam pročitao ovde da u ztr296r nemože skripta za cell lock

Koliko sam pročitao ovde da u ztr296r nemože skripta za cell loc
Da li ti vidiš koji ja ruter koristim, nisi mi jasan.
Nisam mislio na tvoj post

Na zalost U 4G/5G svetu, modem ne bira koja će frekvencija biti MAIN (PCC), već to radi bazna stanica. Kod tebe verovatno B20 ima najjaci signal . Da li si probao u podešavanjima opsega (Band Selection) da ga deaktiviras? Ostavi cell lock na auto, ne moras nista sa skriptama za pocetak, samo ostavi ukljucene B1 i B3. (Izvinjavam se unapred ako si to vec radio i negde napisao, a ja nisam video)

Na zalost U 4G/5G svetu, modem ne bira koja će frekvencija biti MAIN (PCC), već to radi bazna stanica. Kod tebe verovatno B20 ima najjaci signal . Da li si probao u podešavanjima opsega (Band Selection) da ga deaktiviras? Ostavi cell lock na auto, ne moras nista sa skriptama za pocetak, samo ostavi ukljucene B1 i B3. (Izvinjavam se unapred ako si to vec radio i negde napisao, a ja nisam video)
Mozes i ovo da pokusas cisto da znas sta stize do tebe:
U skripti isključi sve opsege osim B3. Izmeri brzinu na Speedtest-u.
Zatim isključi sve osim B1. Izmeri brzinu.
Zatim uključi samo B1 i B3 zajedno (bez B20).
Ako je brzina u trećem koraku veća nego u prvom i drugom (pojedinačno), CA radi.
Ako je ista, onda bazna stanica ne dozvoljava spajanje bez B20, ili je signal na B1/B3 previše slab (loš SINR).
Inace MTS u nekim gradovima spaja B3+B3 bez problema, ali ne znam tacno koji su u pitanju.

Ne mogu da uđem u Debug ni u Developer options, tamo je band selection, tako da od deaktiviranja B20 nema šanse, te opcije su sakrivene jer je ruter brendiran na A TELEKOM Austrije, zato i koristim skriptu da bi imao band i cell lock. Kada u band lock stavim 1+3 ili 1+1 ili 3+3 ne reaguje uvek ubaci B20

Mozes i ovo da pokusas cisto da znas sta stize do tebe:
U skripti isključi sve opsege osim B3. Izmeri brzinu na Speedtest-u.
Zatim isključi sve osim B1. Izmeri brzinu.
Zatim uključi samo B1 i B3 zajedno (bez B20).
Ako je brzina u trećem koraku veća nego u prvom i drugom (pojedinačno), CA radi.
Ako je ista, onda bazna stanica ne dozvoljava spajanje bez B20, ili je signal na B1/B3 previše slab (loš SINR).
Inace MTS u nekim gradovima spaja B3+B3 bez problema, ali ne znam tacno koji su u pitanju.
Objasnio sam u vezi opsega da ne prihvata, a izgleda da si u pravu da BS ne dozvoljava spajanje bez B20, jedino kad zaključam MAIN B20 onda radi CA B1+B3 ili B3+ B1. Znači radi samo 2CA, u poslednjih mesec dana sam koristio A1 karticu imao sam čak 4CA, dakle 5G MAIN B3 i CA B1+B20+B28+N78, tako je bilo na A1, ali na MTS nemam 5G samo 4G+i neću ni imati ako ne pređem na 5G paket, oni nisu dali svima 5G kao ostala dva provajdera.

Objasnio sam u vezi opsega da ne prihvata, a izgleda da si u pravu da BS ne dozvoljava spajanje bez B20, jedino kad zaključam MAIN B20 onda radi CA B1+B3 ili B3+ B1. Znači radi samo 2CA, u poslednjih mesec dana sam koristio A1 karticu imao sam čak 4CA, dakle 5G MAIN B3 i CA B1+B20+B28+N78, tako je bilo na A1, ali na MTS nemam 5G samo 4G+i neću ni imati ako ne pređem na 5G paket, oni nisu dali svima 5G kao ostala dva provajdera.
e sad imas li antene , nakacene da rade u MIMO mode (80 stpeni jedna od druge)?

I da, jel koristis Mio Nonno skripte? (https://miononno.it/files/ZTE/PRO-888-4.0.min.js)?

I da, jel koristis Mio Mommo skripte? (https://miononno.it/files/ZTE/PRO-888-4.0.min.js)?
Kako se podesavaju sve antene 80 stepeni jedna od druge ako su kao sa slike?

27531_17527354062lsoioj1la.png

Nema konektore za antene MC888PRO, u suštini sam zadovoljan sa brzinama ide od 80 do 150 DL kod A1 i više, oko 200 Dl, Yettel je najgori bar na mojoj lokaciji.

I da, jel koristis Mio Nonno skripte? (https://miononno.it/files/ZTE/PRO-888-4.0.min.js)?
Ne koristim tu skriptu, tačnije ovu https://miononno.it/router/zte-mc888-pro

Prilozi

• Screenshot 2026-01-01 at 14-59-44 MioNonno - ZTE MC888 PRO.png
    Screenshot 2026-01-01 at 14-59-44 MioNonno - ZTE MC888 PRO.png
    48.2 KB · Pregleda: 88
Poslednja izmena:
Ah mislio sam da koristis spoljne antene, kod mene na drugom nekom modemu najbolje radi kad ih ili stavis u "V" polozaj (90 stepeni, ne 80, greska u kucanju) ili nekad jos bolje da ih stavis u polozaj da budu opozitno jedna od druge - znaci ako je desna 45 stepeni udesno gore, leva je 45 stepeni ulevo dole. I jos nesto sam primetio - kad u skriptama zelis CA B3 + B3, ne mozes da kucas B3+B3 ili sl, jer to on vidi kao gresku. Moras samo B3, a onda bazna stanica prepozna da je signal jak i moze da odradi B3 + B3. To isto vazi za bilo koji isti BAND. Na nacin sa "+" unosis samo razlicite bendove...

Ah mislio sam da koristis spoljne antene, kod mene na drugom nekom modemu najbolje radi kad ih ili stavis u "V" polozaj (90 stepeni, ne 80, greska u kucanju) ili nekad jos bolje da ih stavis u polozaj da budu opozitno jedna od druge - znaci ako je desna 45 stepeni udesno gore, leva je 45 stepeni ulevo dole. I jos nesto sam primetio - kad u skriptama zelis CA B3 + B3, ne mozes da kucas B3+B3 ili sl, jer to on vidi kao gresku. Moras samo B3, a onda bazna stanica prepozna da je signal jak i moze da odradi B3 + B3. To isto vazi za bilo koji isti BAND. Na nacin sa "+" unosis samo razlicite bendove...
Uh izvinjavam se, vidim da odgovaram dvojici ljudi isti postom
🙂

Nisam baš siguran da se kucaju slova, mislim samo brojevi, tako bar piše tamo u band lock , navodi se primer 1+3+20

Prilozi

• Screenshot 2026-01-01 at 15-08-17 5G CPE.png
    Screenshot 2026-01-01 at 15-08-17 5G CPE.png
    47.7 KB · Pregleda: 69
Koliko sam pročitao ovde da u ztr296r nemože skripta za cell loc
Ne znam. Istraži na inostranim sajtovima. Ako je tako, prodaj taj ruter, kupi B535, oba su džabe na KP pa nije veliko ulaganje. B535 je 2CA ali se zaključava kako ti hoćeš preko huaCtrl aplikacije, mada verovatno postoji i skripta.

Ako želiš da uložiš, MC888 PRO ima na KP trenutno za oko 15.000. Ima 4CA, što bi ti sigurno rešilo problem

da izvini, na to sam mislio - koliko je meni poznato moze 1+3, ali nece da primi 3+3 ili 1+1...

Ne znam. Istraži na inostranim sajtovima. Ako je tako, prodaj taj ruter, kupi B535, oba su džabe na KP pa nije veliko ulaganje. B535 je 2CA ali se zaključava kako ti hoćeš preko huaCtrl aplikacije, mada verovatno postoji i skripta.

Ako želiš da uložiš, MC888 PRO ima na KP trenutno za oko 15.000. Ima 4CA, što bi ti sigurno rešilo problem
Slazem se sa Aleksom - ja taj ZTE nisam ni otpakovao, kad sam ga dobio u KN A1 paketu, nakacio sam odmah Huawei B535-232 (kupljen sa KUPUJEMPRODAJEM) i stavio dve spoljne antene (malo sam geografski hendikepiran).
Zatim uzeo LTE-HMonitor aplikaciju, napravio dan.bat i noc.bat fajlove (takodje i dan.xml i noc.xml , koji se kopiraju preko originalnog LTEHMonitor.xtm ) lza laptop koji stalno radi i on menja B1+B3 preko dana sa B20 nocu.

Ovo sam danas ulovio i zaključao, ubacio Yettel pripejd karticu, eh kada bi to tako stalno bilo, odmah bi menjao provajdera.

Prilozi

• Screenshot 2026-01-02 at 12-14-09 5G CPE.png
    Screenshot 2026-01-02 at 12-14-09 5G CPE.png
    44.1 KB · Pregleda: 115
  • Screenshot 2026-01-02 at 12-16-15 Results Speedtest by Ookla.png
    Screenshot 2026-01-02 at 12-16-15 Results Speedtest by Ookla.png
    70.9 KB · Pregleda: 111
Kakve si spoljne antene savio na B535 ima li neki link za njih?
Pitanje za 11416617
1767450443522.png

dve ovakve sad imam, pod uglom od 90 stepeni. E sad, ja sam oko 20 km od centra Beograda, a ove antene, iako odlicne, prilicno siroko hvataju, pa mi dolazi do skakanja sa jedne BS na drugu , cesto. Zato sam narucio ove druge antene: 1767450634508.png
One su usmerenije pa ce "skakanje" da se minimizuje. Uz to planiram i jaci ruter CAT12 verovatno. Inace Nedis antene preko kupujem prodajem, a ove panelne ima i tamo a i po radnjama online.

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 521647

dve ovakve sad imam, pod uglom od 90 stepeni. E sad, ja sam oko 20 km od centra Beograda, a ove antene, iako odlicne, prilicno siroko hvataju, pa mi dolazi do skakanja sa jedne BS na drugu , cesto. Zato sam narucio ove druge antene: Pogledajte prilog 521648
One su usmerenije pa ce "skakanje" da se minimizuje. Uz to planiram i jaci ruter CAT12 verovatno. Inace Nedis antene preko kupujem prodajem, a ove panelne ima i tamo a i po radnjama online.

On
Uf ove yagi izgledaju poprilično zgodno. Nije ni cudo da ti rade. Ja mojima isto kontam iskrinu antenu doduse za TV da uzmem. 40 km i dva brda imam do tornja. Tako da za mobilnu telefoniju ovo je Overkill lagano...

Nazad
Vrh Dno