Šta je novo?

[A1] Kucni net

Ja koristim Huawei B818-263 za 4G+
Verujem da si zadovoljan konekcijom, B818 je moćan 4G+ ruter (Cat19)

E probaj korisnicki servis da kontaktiras. Mozda mogu da ti sugerišu nešto. Ako ti ostali net na TV-u radi a ne radi Xplore TV Jedino mi pada napamet da nema neka restrikcija sa TTLom da dropuje saobraćaj jer konta da koristis drugi net ili nesto na taj fazon.
DNS mi nije pao na pamet ali moze i to da bude dobra sugestija.
Imao sam slican ali ne i isti problem. Kod mene je DNS resio sve, samo sam morao da 2nd ruter nastelujem da vidi adresu 1st rutera kao glavni DNS. A za one koji gledaju preko Chrome-a ili drugih browsera, takodje caka - ako je stikliran "Secure DNS" u Chrome-u, na primer, mozes da radis sta hoces - nece raditi Xplore TV

• Like
Reagovanja: G17
Polovan MC888 PRO vidim da je 15.000 RSD. Nije mi hitno da uzmem, ali ne znam da li će cene sada da skoče ili padnu sa uvođenjem 5G. Šta mislite vi?

Isto, zna li neko je li velika razlika između MC888 i PRO verzije?

Znam kad su B535 naplaćivali i po 8k, a sad i za 3k može da se nađe, ne znaju ljudi šta će sa ruterima...

Polovan MC888 PRO vidim da je 15.000 RSD. Nije mi hitno da uzmem, ali ne znam da li će cene sada da skoče ili padnu sa uvođenjem 5G. Šta mislite vi?

Znam kad su B535 naplaćivali i po 8k, a sad i za 3k može da se nađe, ne znaju ljudi šta će sa ruterima...
Mislim da je samo velika razlika ultra, ali običan i pro nije velika razlika

Pazite samo na signal, i tamo gde stoji da ga ima na mapi na sajtu A1 i na telefonu gde pokazuje 5g ikonicu, merite više puta u piku korišćenja da ne bude posle pa ovaj 5g ne valja. Recimo na ovoj lokaciji kod mene 4g ide na KN od 10-35, nikad preko toga, na telefonu oko 50-60 dok 5g u toku dana ide i do 300 a uveče oko 20-22-23 evo slike...

Prilozi

• Screenshot_20251230_001455_org_zwanoo_android_speedtest_MainViewActivity.jpg
    Screenshot_20251230_001455_org_zwanoo_android_speedtest_MainViewActivity.jpg
    24.7 KB · Pregleda: 178
Iz Supernove su me zvali pre neki dan da obnovim ugovor, nude mi paket standardan, za 4600 dinara, preko A1, kucni net i tv su 2500 dinara. Znacajno manje, ali ne znam kako ce to sve da radi u praksi. Ako ce da me zeza net, i da onda trpi i tv signal, onda dzabe 2000 usteda. Ako odlucim, uzecu online preko virtualne prodavnice, pa mogu da vratim u roku od 14 dana.

… ako ti na lokaciji, preko telefona, 5g ne radi kako treba, neće raditi ni preko Kućnog neta… jedino usko grlo je asimetrično manji upload - ukoliko dosta uplouduješ, na dnevnom nivou, velike fajlove - trajaće! … sve ostalo, uz dobar 5g signal, na nivou je kabla… naravno, ping varira i to treba uzeti u obIr za gaming, live stream…

Pročitaj ovde, sve je objašnjeno, ako ne znaš nemački, google translate, ja sam ga kupio u maju mesecu 130 evra, zadovoljan sam.

Videcu da probam ko ima 5g telefon, moj telefon nije 5g 😎
Samo ti je bitno signal da proveris. Ja na wifi5 izvlacim oko 450 Mbps inace ruter je wifi 6. Jako dobar wifi signal na 5GHz. Gde a1 5G ruter ima pun signal na 5GHz ruter od supernove nije mogaoo ama ha 2.4 da progura kroz betonski plafon. Znaci ja sam odusevljen wifiem. Trenutno tera 4-5 telefona i 2 TVa. Sve radi ko sat. Znači sto se tice rutera i wifi pokrivenosti je ekstra. Jedino vidi 5G da li ti je ok. Sa obzirom da wifi roka ko blesav možeš mu naci idealan položaj za 5G bez straha da tipa ako nije u sredini kuce da nece vatati wifi, komotno mozes na neki prozor da ga okacis ako treba i da ocekujes wifi svuda po stanu kući. Ja samo reci hvale imam. Uopšte nije lak ruter. Da je kao neka jeftina plastika i neki skljb chip unutra. Tacno se oseti i tezina i da ima kvalitet.

… svuda na zapadu, za kućne potrebe, imaš 5G CPE solucije… bez bušenja zidova, osim ako mora negde da izadje kabal do spoljne antene, odlično rešenje… miki1919 je lepo opisao kako izgleda u kućnoj 5G varijanti - 2-3 TVa bez problema, telefoni i računari… i još ostaje lufta! Kod mene sve to slično radi i na LTE, ali je ‘knap’… b7 dosta rasterećuje celu priču…

Dobro onda. Koji se ruter dobija, onaj crni sa 4 antene ili onaj beli u obliku kvadra? Kako cu da povezem wi fi stampac koji radi na 2.4 GHz?

Dobro onda. Koji se ruter dobija, onaj crni sa 4 antene ili onaj beli u obliku kvadra? Kako cu da povezem wi fi stampac koji radi na 2.4 GHz?
Ruter dolazi sa jednim nazivom za 2.4 i 5 GHz i jednom sifrom. Imas na ruteru i qr kod tako da mesto da kucas sifru mozes samo da skeniras sa google lens ili bilo kojim citacem i povezace te na wifi. Ako želiš mozes da razdelis wifi na 2.4 i 5GHz. Ali ja nisam imao potrebu jer ce uređaji sami biraju da li ce na 5GHz ili 2.4 GHz. Toliko dobro radi wifi da nisam imao potrebu da nesto delim. Mislim da cak i na 2.4 da gruva dobre brzine. Kazem jedan od boljih rutera sto sam ja video da budem iskren.
Da sto kaze @Tilek TP-Link NX520 AX 3000 ili tako neka oznaka u njemu stoji. Znaci beli kvadar u sustini po izgledu 😉

Samo ti je bitno signal da proveris. Ja na wifi5 izvlacim oko 450 Mbps inace ruter je wifi 6. Jako dobar wifi signal na 5GHz. Gde a1 5G ruter ima pun signal na 5GHz ruter od supernove nije mogaoo ama ha 2.4 da progura kroz betonski plafon. Znaci ja sam odusevljen wifiem. Trenutno tera 4-5 telefona i 2 TVa. Sve radi ko sat. Znači sto se tice rutera i wifi pokrivenosti je ekstra. Jedino vidi 5G da li ti je ok. Sa obzirom da wifi roka ko blesav možeš mu naci idealan položaj za 5G bez straha da tipa ako nije u sredini kuce da nece vatati wifi, komotno mozes na neki prozor da ga okacis ako treba i da ocekujes wifi svuda po stanu kući. Ja samo reci hvale imam. Uopšte nije lak ruter. Da je kao neka jeftina plastika i neki skljb chip unutra. Tacno se oseti i tezina i da ima kvalitet.
Paket od 600Mbps?

Paket od 600Mbps?
300 Mbps ali mislim da nema limita ka speed testu. Ali kazem ti meni je 450 limit kontam zbog Wifi 5 a i ruter nije na idealnoj poziciji posto je signal skroz zadovoljavajući. Ne mora biti perfektan kad izvlači 450 moze i 300. Realno kontam za korisnike i da je 100 Mbps vise nego dosta. Ovo je samo da se pohvali ostalo. Iskreno najvise TV vuce internet i ako neko gleda YouTube na telefonu ili kompu sve ostalo je zanemarljiva potrosnja. Skidanje igrica i torrenta kontam da ne bi pravilo probleme. Ali to svrstavam u ekstremne korisnike. Iz mog iskustva 300 paket je skroz OK za jedno domaćinstvo. 2-3 TVa par telefona kompjuter i ostane na pretek za neki download.

Ko koga ovde zahebava? 😂 Pa meni isključili 5g, ono što je bilo mučno na početku al bar su mi uštedeli pare za novi modem. A od toga da će 4g biti bolji kad krene 5g sam dobila jedan veliki šipak. Ne mogu ništa da gledam od filmova na stremiu. Ne mogu youtube video da pustim kako treba na 1080 u 90% slučaja.

Prilozi

• IMG_4780.jpeg
    IMG_4780.jpeg
    232.3 KB · Pregleda: 101
  • IMG_4779.jpeg
    IMG_4779.jpeg
    87.5 KB · Pregleda: 110
Ko koga ovde zahebava? 😂 Pa meni isključili 5g, ono što je bilo mučno na početku al bar su mi uštedeli pare za novi modem. A od toga da će 4g biti bolji kad krene 5g sam dobila jedan veliki šipak. Ne mogu ništa da gledam od filmova na stremiu. Ne mogu youtube video da pustim kako treba na 1080 u 90% slučaja.
Kontam da tvoj ruter nema agregacije. Sa obzirom da je pristojan upload. Kontam da bi bolje radio sa agregacijama koji podrzava 5G ruter

Moje brzine su slične.
Od 2-15 na speed testu.
Uveče i ujutro ide 40-50 mbps.
Uradiš kontinuirani speed test na 10-20 minuta.Sat vremen i vidiš pravo stanje konekcije.
To što na speed testu "trcne" za par sekundi meni nije relevantno za ono za šta ja koristim A1.
A to je iris tv,Stremio,MaX,Skyshow time i you tube na 2 tv preko xiaomi boxova.
I radi to...
Možda su očekivanja prevelika.

Npr moj rezervni net ,yettel hotspot na telefonu ide izmedju 150-200 na istoj lokaciji i ako a1 zašteka,a žena gleda" divu" isključim modem,ukjučim hotspot i svi uredjaji se automatski vežu.
Nije se desilo,ali moraš imati rezervni plan.
Jer,budimo realni ,A1 neograničeno za 1250-1500 dinara je nerealno dzaba u odnosu na druge.
5g,neće to skoro kako valja u većem delu zemlje.
To što je pokriveno par urbanih sredina,ne znači nikom trenutno mnogo.Više je to markentiški odradjeno.
Pola samsung telefona i nema 5g,nit će dobiti skoro...

Kod mene nista od toga ne radi kako treba nevezano za speed test. Jako jako loše radi net i lošije je od kad je uvedem 5g. Plus imam i spoljnu antenu ali ne vredi nista. A antenu od a1 vidim golim okom od svoje kuće. Radovala bih se ovoj vesti za ruralna područja ali ja ne živim u ruralnom području. Jedina pozitivna stvar je cena. Ne preostaje mi nista nego da čekam.

Odgovoriše danas iz A1 na moje žalbe o sporoj brzini. Nisu ni pomenuli da mogu preći na manji paket 50/10. Kažu strpite se na mojoj lokaciji proverom su saznali da se vrše radovi na proširenju mrežnih kapaciteta a čiji se završetak uskoro očekuje.
I zamoljavaju za strpljenje.
Eto tako i dalje ću si plaćati 500 din. više za ono što oni ne mogu pružiti.
Ma da sam paket 50/10 ne bih se bunio to je to, ovako 50+ mbs. kad će biti ko zna.

Meni pustili 5g na a1 sad, sat vremena pred ng, udelili sirotinji... još i signal poboljšali. Sutra će opet da gase svetlo i nose bandere 😂

Prilozi

• IMG_4782.jpeg
    IMG_4782.jpeg
    83.6 KB · Pregleda: 86
Nazad
Vrh Dno