Šta je novo?

[A1] Kucni net

… najzad pustiše i Band7, na 14568 u Zaječaru…
B32 ???

Da li se zna da li se novi bandovi pustaju gde je/ce biti 5G ili ce biti na svim 4G lokacijama posto sam van grada, znam da skorije nece biti 5G bar ne A1 kod mene

… Nene, to mi je iz HuaCtrl jedna od kombinacija viših bandova… ostavio tako, kako bi ‘ulovio’ b7…

… ja videh da je kod mojih prebacivanje kanala iślo brže, proverim i prvi put videh da je selektovan B7…

Da da, bez toga nista, ubio bi me B20 jer mi je antena vazdusnom linijom na manje od 20 metara.

Pokusavam da izmuvam neki 5G ruter iz BG ali ono je minsko polje trenutno, tako da mi je B7 legao kao budali samar.

Ja ovoliko dobijam bez podešavanja. Znatno bolje nego ranije. Ranije sam imao jedva 5-6 Mbps. Možda bih trebao da probam huactrl app.

A povremeno bude i 40Mbps ali dosta varira u rasponu od 20-40

Prilozi

• IMG_20251228_180700.jpg
    IMG_20251228_180700.jpg
    37.1 KB · Pregleda: 89
  • IMG_20251228_180958.jpg
    IMG_20251228_180958.jpg
    39.7 KB · Pregleda: 109
Jesi li imao neke drastične padove? Meni preterano oscilira, čas je blizu 50, pa onda ide do 20-30...

Mora da varira malo jer zavisi od pregrst faktora ali ja ionako gledam prosecno stanje i definitivno je bolje.

Veci upload nego download xD

Prilozi

• IMG_20251229_001852.jpg
    IMG_20251229_001852.jpg
    40.7 KB · Pregleda: 95
Ne znam sta da ti kazem, nece kod svih da bude isto.

Treba da uklonis sve pa da podesis prvo B7 ako imas pa da snimis, pa da dodas B3 pa da snimis itd.

I tako sve kombinacije sa B1, B3 i B7 sve dok ne vidis koja najbolje ide.

B20 iskljuci.

Treba da uklonis sve pa da podesis prvo B7 ako imas pa da snimis, pa da dodas B3 pa da snimis itd.

Nema nikakve svrhe da se dodaje jedna po jedna frekvencija. Dovoljno je da se izabere B3+B7, što je maksimalan BW od 40Mhz za 2CA, tamo gde je uveden B7. Ruter svakako nekim svojim algoritmom bira baznu stanicu i primarnu/sekundarnu ćeliju na koji bez cell locka ni na koji način ne možeš da utičeš. A cell lock svakako u uslovima gde A1 noću gasi bazne stanice i ćelije može biti i kontraproduktivan.

Sve je to logicno ali ako ga ne uradim ovako iz nekog razloga ume da da lose performanse, kako i zasto nemam pojma.

Imao sam situaciju da B1+B3 daje gore performanse od B3+B1 pre 2 dana. Mozda nekako uspe da se zakaci na drugi cell, ko zna, nisam bas u materiji.

To je samo trenutni efekat jer je ruter ostao konektovan na prvu zadatu frekvenciju kao primarnu. Svakako se više puta u toku dana menja primarna ćelija.

Često se desi da se zakači na slabiji B3 sa 10Mhz BW, pa otuda lošije performanse. Sa tim u vezi, gašenje B3 sa 10Mhz BW, koje bi trebalo da se desi u skladu sa novom licencom može pomoći. Do sad nisi mogao da ga eliminišeš da se ne uvaljuje ispred B3 sa 20 Mhz BW, ako si hteo 2CA sa B1 ili od skoro sa B7.

Bas to se i desavalo, primetim da bude 10 umesto 20 MHz u huaCtrl.

B7 je kod mene resio problem, izgleda da nece da ga gase nocu (za sad) pa vucem max i u ovom momentu.

Moze da se koristi A1 KucniNet bilo gde u Srbiji, a od dostunosti signala (4G ili 5G mreza) na odredjenoj oblasti, kao i od opreme koju poseduje korisnik (4G ili 5G ruter) ce zavisiti povezanost sa Internetom - preko 4G ili preko 5G mreze.

Jedino ostaje pitanje kolike brzine bi imao korisnik paketa 5G KucniNet na lokaciji na kojoj je dostupna samo 4G mreza.
Jos da dodam da u vecini slucajeva gledaju mapu 5g pkrivenosti, i ako nije tvoja lokacija pokrivena - nece da potpisu ugovor sa tobom. Naravno, moze neko drugi iz grada da uzme za tebe, pa da probas, ako ne uvatis 5G antenom (sto je velika verovatnoca), bar mozes da izvuces super brzine na 4G, jer neki 5G ruteri dolaze sa CA dva ili tri BAND-a za 4G, pa uz dobru antenu dobijes solidnu brzinu i u ruralnim podrucjima. Samo na dve stvari obrati paznju - imaju ruteri koji ili ne podrzavaju 4G ili koriste spoljne antene samo za vise frekvencije, pa ne mozes da ukljucis na primer B20 u tu CA (agregacija bendova koju vrsi provajder). Druga stvar logicno - sto veci CAT broj (na pr CAT12 ili CAT18 ruter modemi) to bolji protok, u vecini slucajeva bolji ping i kasnjenje. Sa dobrim antenama (za 2 x MIMO dve antene pod 90 stepeni) i dobrim ruterom, mozes stvarno izvuci maksimum iz 4G.

Samo napomena dosta yagi antenna ne podržava 5G 3.5 GHz pa nije mozda lose ukljuciti neke koje podržavaju. Da kad stigne 3.5 GHz u komsiluk doslovno će spektar biti prazan tako da ce moci na nekoliko kilometara da se uhvati signal od BS.

Interesantno je da 5G radi i na KN 50/10 i KN+100/10. Samo je potreban 5G ruter.

Prebacio sim karticu iz 4G rutera u 5G telefon i evo rezultata:

Pogledajte prilog 516062Pogledajte prilog 516064

Dakle, merenja prema serverima u Srbiji ne ograničavaju brzinu protoka, ali prema inostranstvu se vidi ograničenje 100/10.

Nekome ko ima katastrofalne brzine sa 4G, ima još dosta meseci ugovora na KN / KN+, a ima dobre brzine sa 5G, možda nije loše rešenje kupovina 5G rutera.

ZTE 5G ruteri su u tom rangu cena i specifikacija kao ovaj TP Link, možda čak i skuplji. Iskreno, pre bih uzeo ZTE koji svi imaju Qualcomm modeme za koji znam da mogu da radim band/cell lock, nego nešto što ne znam da li ima te mogućnosti.

U pravu si, polovan 5G ili cak 4G CAT12+ ruter (koji dozvoljava band i cell lock) i dve dobre spoljne antene resavaju tvoj 4G problem.

Ja uzimam kucni opet za koji dan 100/10 pa ide kartica u ZTE MC888 taj sam nabavio za 5g
Ima ZTEMC888 sa prikljuckom za spoljasnje antene ili ne...I unutrasnje su dobre, a ruter je CAT18 tako da i ako ti padne 5g, automatski ce se prebaciti na 4g. Ne znam lokaciju, ako imas mesta za spoljne antene, neke kao Nedis ili sl, onda si car.

Ima ZTEMC888 sa prikljuckom za spoljasnje antene ili ne...I unutrasnje su dobre, a ruter je CAT18 tako da i ako ti padne 5g, automatski ce se prebaciti na 4g. Ne znam lokaciju, ako imas mesta za spoljne antene, neke kao Nedis ili sl, onda si car.
Kod mene radi na 5g gde god sam ga probao po bg tako da nema problema sa time.Cak sam ga koristio sa powerbanka pomocu jednog kabla koji je sa jedne strane kabl kao za ruter a sa druge usb c i na tom kablu podesena voltaza na 12v

Nazad
Vrh Dno