Šta je novo?

[A1] Kucni net

Ja planiram neki ruter za ovaj a1 kucni net , na telefonu u kuci ide preko 140mpbs, ruter jadni iz a1 oko 30mbps , okolina Bg, nije preoptereceno , na brdu sam pa mi se preklapaju signali pa da zaključam to sa nekim dobrim ruterom i idemo na 300+ 🚀😉

140+ Mbps na 4G ili 5G imaš?

Ne možeš očekivati veću brzinu na ruteru nego na telefonu. Samo istu ili nižu.

Da li se po ovim brojevima na baz. stanicama može na ruteru videti na koju je zakačen. Po ovim kartama moja kuća se nalazi na periferiji dve stanice koje imaju domet do mene.

Prilozi

• Screenshot_20251207_175145_Chrome.jpg
    Screenshot_20251207_175145_Chrome.jpg
    140.4 KB · Pregleda: 76
  • Screenshot_20251207_175131_Chrome.jpg
    Screenshot_20251207_175131_Chrome.jpg
    149.9 KB · Pregleda: 63
@matotalno Uzmi 4G+ ruter i reši problem

@seahorse Ako imaš 4G+ ruter, i ako ti i na ruteru i na telefonu brzina pada ispod 20Mbs, malo se tu može uraditi. Možda razmisli o prelasku na Jetel ili MTS ako imaju bolje brzine. Druga opcija je premeštanje rutera, isprobavanje druge kombinacije band-ova u to vreme.

Treća opcija je kupovina 4G+ rutera sa 3CA koji su skuplji. I na kraju, poslednja opcija je ili kupovina 5G rutera koji je i 4G+ 4CA ili čekanje na mogućnost promene paketa na 5G kućni net pakete uz šta ćeš dobiti ruter od njih.

@dejca Meni se vidi kao eNBID broj u HuaCtrl (Pro) aplikaciji. Možeš probati, ako koristiš Huawei ruter.

@matotalno Uzmi 4G+ ruter i reši problem

@seahorse Ako imaš 4G+ ruter, i ako ti i na ruteru i na telefonu brzina pada ispod 20Mbs, malo se tu može uraditi. Možda razmisli o prelasku na Jetel ili MTS ako imaju bolje brzine. Druga opcija je premeštanje rutera, isprobavanje druge kombinacije band-ova u to vreme.

Treća opcija je kupovina 4G+ rutera sa 3CA koji su skuplji. I na kraju, poslednja opcija je ili kupovina 5G rutera koji je i 4G+ 4CA ili čekanje na mogućnost promene paketa na 5G kućni net pakete uz šta ćeš dobiti ruter od njih.
Da da to i planiram , 5g ruter, nesto ozbiljnije sa band lock itd . Zato sam i pitao da li je neko probao nesto od ozbiljnih rutera novije generacije a da nisu operatorski kao ova zte kanta iz a1, a 5g rutere mislim da još ne daju u a1 a i to je pitanje kakvi će biti 😂

Na 4g , zašto misliš da neću izvući više na ruteru , na telefonu signal oko -95 -100, sinr skače u - pa ide u +10 i tako u krug

To i nije neki signal.

Nećeš izvući više na 4G ruteru jer taj isti ruter hvata isti signal koji hvata i telefon, a uglavnom telefoni imaju modeme većih mogućnosti nego ruteri. Tebi treba minimum LTE CAT12 za 3CA, a poželjno i do CAT20 za 4CA, da bi parirao većini telefona koji su izašli u poslednjih 5-6 godina.

5G ruter je već druga priča, ukoliko imaš 5G n78 signal. Ako nemaš 5G n78 signal, na 4G će ti 5G ruter izvlačiti slično kao telefon.

To i nije neki signal.

Nećeš izvući više na 4G ruteru jer taj isti ruter hvata isti signal koji hvata i telefon, a uglavnom telefoni imaju modeme većih mogućnosti nego ruteri. Tebi treba minimum LTE CAT12 za 3CA, a poželjno i do CAT20 za 4CA, da bi parirao većini telefona koji su izašli u poslednjih 5-6 godina.

5G ruter je već druga priča, ukoliko imaš 5G signal.
Tako je , nije neki signal na telefonu a opet izvlači ok brzine , ipak je to telefon sa mini antenama , na zte 296 je mnogo bolji signal oko -83 ali je ruter krš, naravno da planiram bar cat19 5g ruter , stigao 5g ovde na a1 ali dosta varira ovih dana , tweaking od strane a1 moguće ili svi rade speedtest 🙂

Ali sto ce ti cellmaper da bi zakljucao celije?
Zar PCI i EARFCN ne vidis u samom ruteru? Iskoristi te podatke u ruteru da bi zakljucao (a ne sa cellmappera).
Ako se ne vide ovako, onda uz pomoc skripte.

Mozda gresim, ne secam se ovako napamet, proverim neki dan.
Vidim ja PCI i EARFCN i ID cell u ruteru i u skripti, ali trenutne ćelije na koju je ruter zakačen. Kako da znam, da vidim na nekoj drugoj baznoj stanici te brojeve od ID CELL, PCI, EARFCN nego na Cell Mapperu. Zatim to ukucam u skriptu i ruter se kači na tu ćeliju. Nisi ti mene izgleda razumeo, sve je ok na MTS i Yettelu, ali na Cell Mapperu kad hoću da biram drugu BS i neku ćeliju od A1, samo je broj CEEL ID tačan a broj PCI ili EARFCN nije, tako da se ruter ne kači jer sam ukucao pogrešan broj. To vidim kad stavim celllock na auto pa kad se prikači na neku ćeliju odem i vidim na cellmaper da je samo CELL ID tačan a PCI i EARFCN nije. Znači problem je samo na A1 jer sam ovih dana testirao 5G na sva tri operatera.

Pa ako ti se ikad ruter zakaci za tu drugu celiju, zapisi podatke i stavih ih u cell lock.
Takodje dzaba kucas podatke od celije ako on fizicki ne moze da uhvati signal od bazne stanice.
Moguce da su se podaci izmenili a da niko na cellmapperu to nije azurirao.
Cellmapper funkcionise bukvalno na "volonterskoj bazi". Znaci mora neko da se zakaci na tu baznu i da "azurira".
Kod sestre, ruter se kaci na baznu stanicu (cell lock) na kojoj, po Cellmapperu, ima samo band 3.
U praksi ima standardno bandova 1, 3 i 20 (mozda sada su dodali i band 7, mozda i n78 5G band, proverim neki dan).

A1 bazna stanica na koju se moj ruter kači recimo 1, 3 i 20. Na cell mapperu je pisalo ranije da ima ta tri banda, međutim sad stoji sa ima samo 1 i 3, iako i dalje ima i 20.

MTS bazna stanica na koju se kačim recimo ni nema na cell mapperu, iako sam se kretao malo po kraju i mapirao i vidim svoje "tragove" u vidu zelenih tačkica.

Da li se po ovim brojevima na baz. stanicama može na ruteru videti na koju je zakačen. Po ovim kartama moja kuća se nalazi na periferiji dve stanice koje imaju domet do mene.
Pa ako ti se ikad ruter zakaci za tu drugu celiju, zapisi podatke i stavih ih u cell lock.
Takodje dzaba kucas podatke od celije ako on fizicki ne moze da uhvati signal od bazne stanice.
Moguce da su se podaci izmenili a da niko na cellmapperu to nije azurirao.
Cellmapper funkcionise bukvalno na "volonterskoj bazi". Znaci mora neko da se zakaci na tu baznu i da "azurira".
Kod sestre, ruter se kaci na baznu stanicu (cell lock) na kojoj, po Cellmapperu, ima samo band 3.
U praksi ima standardno bandova 1, 3 i 20 (mozda sada su dodali i band 7, mozda i n78 5G band, proverim neki dan).
Prvo pogledam da li BS baca spektar preko moje lokacije, pa onda biram koju ću ćeliju, tako da se ne kačim napamet i bez veze, to kad se ruter zakači ne moram a zapisujem, jer se odmah vidi ispravan PCI i EARFCN u cellocku u skripti.
Ipak rešio si mi nedoumicu, dakle na MTS I Yettelu je ažurirano a na A1 nije na cellmaperu, tako da je to to, hvala ti.

Prvo u ruteru vidi broj CELL ID na koji je ruter zakačen, pa onda na toj mapi klikni na te bazne stanice oko tvoje lokacije i tu ćeš po tom broju CELL ID videti na kojoj si BS i na kojoj si ćeliji.

Moja greska, obrisao sam post da ne stvaram konfuziju.

Prvo u ruteru vidi broj CELL ID na koji je ruter zakačen, pa onda na toj mapi klikni na te bazne stanice oko tvoje lokacije i tu ćeš po tom broju CELL ID videti na kojoj si BS i na kojoj si ćeliji.
Na ovoj stranici ne vidim te brojeve, da li se tu to treba gledati.

Prilozi

• 4G-CPE-12-07-2025_11_09_PM.png
    4G-CPE-12-07-2025_11_09_PM.png
    37.8 KB · Pregleda: 75
Na ovoj stranici ne vidim te brojeve, da li se tu to treba gledati.
Tu ti je, 4G ID ćelije zadnji red, taj broj potraži na cell mapperu na neku od tih ikona klikni i traži taj broj, i znaćeš na kojoj si Bs i kojoj ćeliji.

Prilozi

• Screenshot 2025-12-07 at 23-19-42 CellMapper.png
    Screenshot 2025-12-07 at 23-19-42 CellMapper.png
    270.9 KB · Pregleda: 83
Uspeo sam da raskinem ugovor za kucninet. Bas je bila ludacka borba, ne ponovilo se.
Najgore sto glume ludilo i stalno vrte pricu kako je paket DO a ne zagarantovana brzina i kako je to normalno da mi uvece radi 4-5 od 100Mbps.
3-4 noci uopste nisam imao signala, diskonektovan modem bio tj. crveno lampica svetlela pa mi ceo smart home pobrljavio... Tu je prekipelo.
Pokusao i sa onim Xiaomi 4g ruterom iz oglasa ali nista dobio nisam.
Samo kada sam se resio.
Uz pomoć Ratela ili samostalno?

Kaže A1 da uz sve 5G KućniNet tarife daje TP-Link NX520, da li ima neko iskustva sa tim 5G ruterom?

Razmišljam o ACER Connect X6E 5G ili ovaj novi ASUS 5G-BE58U ako se ikad pojavi negde, a možda i preterujem, dosta je ZTE 🙂

ja sam se prijavio za 5G kucni duo plus u a1, ali ako ima neki promoter da ponudi bolje uslove nek se slobodno javi 🙂
Obrenovac je u pitanju.

… ukoliko si se prijavio na siteu, dobićeš uslugu po uslovima iz ponude sa sitea…

Thank you captain Obvious.

Nazad
Vrh Dno