Šta je novo?

[A1] Kucni net

Da li neko ima ideju kako popraviti SINR? Nalazim se na Zvezari, gde bih ocekivao dobar signal, medjutim uvek je SINR oko -4, sto je los scor. Proslu nedelju bio sam u drugom gradu, i net mi je izvlacio i preko 50Mbps, a u stanu gde zivim na prelazi 20Mbps. Huawei je router (B528s-23a), lockovan na B1+B3

Da li neko ima ideju kako popraviti SINR? Nalazim se na Zvezari, gde bih ocekivao dobar signal, medjutim uvek je SINR oko -4, sto je los scor. Proslu nedelju bio sam u drugom gradu, i net mi je izvlacio i preko 50Mbps, a u stanu gde zivim na prelazi 20Mbps. Huawei je router (B528s-23a), lockovan na B1+B3

Proveri na svakom bandu posebno 1, 3 i 20 koliki je SINR na svakom posebno. Loš SINR ne predstavlja loš signal nego veliku količinu šuma, odnosno drugi jak signal iste frekvencije na koju si konektovan koji ometa tvoj signal. Jedini lek za poboljšanje SINR je direkciona antena uperena u smeru bazne stanice na koju si konektovan, pod uslovom da signal koji ometa tvoj ne dolazi iz istog smera.

Može li neko stručan da mi oceni ovaj signal koji ruter hvata? Na skali od 1 do 10.

Prilozi

• Screenshot_20250506-085538.jpg
    Screenshot_20250506-085538.jpg
    6.6 KB · Pregleda: 81
Uzeo sam na kraju KucniNet 100/10... Izvlaci oko 111/11 (nisam previse merio, samo jedno-dva merenja par minuta posle ukljucivanja modema) i ping je skakao na 200+ prilikom downloada i uploada...

Podesio SQM CAKE na 90/9 i obaralo mi brzinu na cak 75/7 takvo podesavanje ali ping stabilan... Povecavao malo po malo i na kraju nasao da idealno radi sa SQM CAKE na 110/11, jako cudno jer obicno CAKE zahteva 10% manje od realnih brzina, ali izvlacim A+ na bufferbloat bez jednog ms porasta (dok na speedtest ka domacem serveru ima porasta minimalnog) i 100/10 brzine haha... Evo rezultati:

Sve u svemu, ja zadovoljan

Podesio SQM CAKE na 90/9 i obaralo mi brzinu na cak 75/7 takvo podesavanje ali ping stabilan...
Šta ti je taj sqm cake? Može li to na windows ili neka linux fora? Da ne bude skroz off, je li to zavisi od modema/rutera? ...ili na kom si već to namestio? Neki ruter koji si od ranije imao ili dobio sad uz ugovor?

Osnova:
- Internet je revolucionaran jer je to mreža za prenos paketa podataka ograničene veličine (standardno do 1500 bajtova po paketu), te na taj način omogućava korišćenje istih linija prenosa od strane ogromnog broja korisnika istovremeno, i to je ono što je revolucionarno u odnosu na stare telefonske mreže gde u toku poziva za svaki poziv postoji dodeljena linija od jedne do druge strane. Na internetu ništa nije garantovano.

Nekoliko koncepata.
1. Bufferbloat: Proizvođači telekomunikacione opreme uglavnom ciljaju da po svaku cenu dobiju najveći protok. To u suštini nije loše dok zbog ispunjenja tog cilja namerno ne ubace prevelik FIFO buffer (rezervoar paketa) kako bi u slučaju mikro prekida imali mogućnost da retransmituju pakete kako ne bi došlo do gubitaka paketa, te samim tim smanjenja TCP prozora, što za rezultat ima pad brzine prenosa kroz TCP konekcije. To za rezultat ima nešto veći protok kroz TCP, ali i ogromno kašnjenje (latency, ping) kada je takav buffer pun.
2. Situacija bez buffera: dial-up kao primer. Dial-up modemi nemaju buffer jer je tad statički RAM bio skup, brzine su bile male, te ako nije kvalitetna dialup veza, dolazilo je do momentalih prekida protoka u trenutcima kada modemi pokušavaju da uspostave data link, ali je kašnjenje (kad postoji protok) konstantno, nema skokova. Tu imamo situaciju da se zbog gubitaka paketa kroz dialup vezu TCP prozor smanjivao često, pa su brzine downloada i uploada varirale, ali su brzo dostizale maksimalne vrednosti jer je veza i onako bila spora. Zato su kasnih 90ih i ranih 2000ih godina bili popularni razni download akceleratori koji su fajlove skidali sa više paralelnih TCP konekcija, pa su varijacije bile manje vidljive, i fajlovi su se brže skidali.

Do gubitaka paketa na internetu dolazi zbog nekoliko razloga:
  • Popunjenog kapaciteta prenosnog linka
  • Smetnji pri modulaciji signala (kroz vazduh, žicu ...)
  • Lošeg odnosa signala i šuma (kroz vazduh, žicu, optičko vlakno...) te nemogućnosti prijemne strane da zaključi koji je podatak poslat sa druge strane
  • Hardverskih i softverskih problema u telekomunikacionoj opremi

Kod telekomunikacione opreme sa velikim bufferima ako dođe do gubitka paketa koji se šalje, isti se pokušava poslati više (desetina) puta ponovo dok konačno ne prođe, dok svi ostali čekaju "u redu", a to ne retko traje i čitavih par sekundi. Naročito kod ADSL, 3G, 4G pa i 5G konekcija.

Gubitak paketa nije nužno loša stvar, jer strana koja šalje podatke zna da ima zagušenja na linku, pa smanji svoje "apetite", to u stvari reguliše brzinu prenosa kroz TCP i omogućava "fer podelu" dostupnih resursa na mreži. Uvek je bolje izgubiti paket, pa da strana koja šalje podatke sama zbog tog gubitka uspori slanje, a onda polako povećava dok ne dođe do novog izgubljenog paketa, nego da dođe do potpunog zagušenja i kolapsa cele mreže.

Veliki gubitak paketa je svakako loš, jer protokoli za detekciju zagušenja kroz gubitak paketa (TCP) nekad agresivno smanjuju brzinu slanja ako detektuju uzastopno izgubljen veći broj paketa.

Sada dolazimo do pojma AQM (Active Queue Management) / SQM (Smart Queue Management), to su tehnike namernog izazivanja gubitka paketa, kada protok dostigne definisanu granicu, te se time izazove strana koja šalje da smanji brzinu slanja, a onda polako i oprezno ponovo povećava dok ne dođe do limita, gde SQM namerno izgubi paket, pa se brzina uspori i ponovo polako povećava.

Na SQM možemo dodati algoritme kao što su fq_codel ili moderniji, pomenuti cake, koji u svojoj suštini dodaju namerni gubitak paketa čim primete zadržavanje paketa u bufferima telekomunikacione opreme duže od zadatog cilja (koji može biti od par ms do 10ak ms).

Kada se sve to "ušteluje", efekat je da protok bude par procenata manji od postavljenog limita (jer se nikad ne dostigne baš limit zbog samog TCP-a), ali jitter može da se smanji na izuzetno male vrednosti bez obzira koliko je opterećen link. Kod ADSL-a na +11ms (kad je upload zauzet do maksimuma), preko oko 1.5ms na VDSL-u sa fast profilom i uploadom 8Mbps, do delića milisekunde na optici sa 100+Mbps uploadom i downloadom.

Kod 3G, 4G i 5G je sve to malo nezahvalnije jer su varijacije u dostupnoj brzini kroz mobilnu mrežu ogromne. Sve dok imaš uvek tih 50 ili 100Mbps u downloadu i 10Mbps u uploadu dostupno na 4G strani, SQM/FQ_Codel odnosno napredniji SQM/Cake može da ti drži jitter na par milisekundi i kad je link potpuno opterećen. Kad DL recimo padne daleko ispod, jitter će biti veći, ali opet manji nego da nemaš ništa ovog tipa na linku.

Za konekcije sa izuzetno varijabilnim briznama, postoji nešto što se zove Adaptive Cake, ali je to malo teže namestiti, ipak nije mnogo teško.

Za konkretne načine primene ovoga pisaću kasnije, a ako želite preporuku za konkretne rutere, pišite PP.

Proveri na svakom bandu posebno 1, 3 i 20 koliki je SINR na svakom posebno. Loš SINR ne predstavlja loš signal nego veliku količinu šuma, odnosno drugi jak signal iste frekvencije na koju si konektovan koji ometa tvoj signal. Jedini lek za poboljšanje SINR je direkciona antena uperena u smeru bazne stanice na koju si konektovan, pod uslovom da signal koji ometa tvoj ne dolazi iz istog smera.
Na svakom bandu je slican SINR, negde manje-vise ali ispod 0, interesantno, danas kada je celog dana kisa i lose vreme (ne znam da li ima bilo kakvog uticaja) izvlacim po prvi put 45Mbps (obicno je manje od 20Mbps) od kada sam potpisao ugovor

Kada mislis na direkcionu antenu, pretposavljam da ona mora da se postavi na terasu i kablom poveze na ruter? Mada, ja zivim na 6-om spratu, oko mene nema drugih zgrada da bi blokirale signale, tako da je vrlo cudno zasto je ovako slab Download
1746546907185.png

Kada mislis na direkcionu antenu, pretposavljam da ona mora da se postavi na terasu i kablom poveze na ruter? Mada, ja zivim na 6-om spratu, oko mene nema drugih zgrada da bi blokirale signale, tako da je vrlo cudno zasto je ovako slab Download

Da, ali moraš naći prvo sa kog ti predajnika hvata signal, odnosno sa kog predajnika ti hvata signal sa kojim imaš najveću brzinu. Postoji šansa i da ti šeta po predajnicima, malo hvata sa jednog, pa se prebaci na drugi, pa otuda i različite brzine. Onda ti još dodatno mora biti direkciona antena sa strane zgrade koja gleda direktno u predajnik. Tako da, dosta posla, a i ulaganja u antenu. Možda za početak da šetaš malo ruter po stanu i beležiš gde dobija bolji rezultat. Nekad zna velika razlika da bude. Koji beše ruter imaš? Obično može da se vidi šifra bazne stanice, pa u cell maperu možeš da vidiš njenu lokaciju.

Pozdrav.
Nedavno sam menjao internet na A1 kućni net i sada ne mogu da da povežem ni jedan uredjaj u kući na wi fi a na prethodnom ruteru je sve radilo normalno.
Skontao sam da je problem u frekvenciji jer na telefonu piše da je mreža 5 ghz a treba 2.4.
Ne mogu nikako,tj ne znam gde da promenim.Kada se ulogujem tamo na ruter ne mogu nigde da pronadjem opciju,jedino što vidim je da mi piše da će to ruter automatski odraditi i to je to.
Bio bi zahvalan ako neko moze da pomogne.

Pozdrav.
Nedavno sam menjao internet na A1 kućni net i sada ne mogu da da povežem ni jedan uredjaj u kući na wi fi a na prethodnom ruteru je sve radilo normalno.
Skontao sam da je problem u frekvenciji jer na telefonu piše da je mreža 5 ghz a treba 2.4.
Ne mogu nikako,tj ne znam gde da promenim.Kada se ulogujem tamo na ruter ne mogu nigde da pronadjem opciju,jedino što vidim je da mi piše da će to ruter automatski odraditi i to je to.

Koji model rutera, za početak? Obično ima opcija da se 2.4Ghz i 5Ghz emituju kao dva odvojena SSID ili kao jedan SSID i to te obično i pita kod početnog setupa rutera.

Pozdrav.
Imaju obično wifi podešavanja na stranici rutera. Pa biraš 2.4 i/ili 5ghz
2025-05-06 19_24_59-HUAWEI 4G CPE 3 — Mozilla Firefox.png
Ali ono da, zavisi koji tačno ruter imaš.

Zdravo,
Da li je moguce ostvariti i 6eseci za 1rsd i popust kod terenskog prodavca?

Meni je ponudio 25% nizu cenu na 24 meseca sto mu dodje zbirno ista cena kao i na sajtu.

Meni pala ideja na pamet (mada nemam hardware), neka skripta koja ce da menja band lock, sa auto na 1+3 i obrnuto npr.)

Nakon par dana testiranja skripte, i smanjivanja intervala, zaključio sam sledeće:

• Periodično ponavljanje istog band locka (npr. 1+3) je isto kao držanje stalnog band locka je identično, nema svrhu, neće reaktivirati agregaciju.
  • Periodično menjanje dva različita band locka će reaktivirati agregaciju (radio sam naizmenično 1+3 i 1+3+7) (B7 ne postoji kod A1, zato sam i stavio, samo da bi se reaktivirala agregacija).
  • Gubljenje agregacije gotovo sigurno ima veze sa deprioritizacijom korisnika kućnog neta od strane A1 u periodima opterećenja jer čak i kad sam stavljao na svakih 7 i po minuta intervale band lockova, posle par minuta se gubila ili degradirala agregacija u vreme opterećenja. Čak sam imao utisak da što kraći interval stavim, to se brže izgubi ili degradira agregacija. Van vremena opterećenja je radio 3CC savršeno i bez skripte.
  • Period opterećenja je otprilike radnim danima od 10 do 17h, sat-dva gore-dole.
  • Otkako su povećali širinu B1 sa 10Mhz na 15Mhz, uglavnom u vreme opeterećnja bez skripte agregacija se spusti sa 3CC na 2CC 20Mhz@B3+10Mhz@B3 ili 15Mhz@B1+10Mhz@B3 i održava u proseku 80-90 Mbps download, tako da sam batalio skriptu skroz.

Jel neko ima neku preporuku za neki IPTV uz ovo da radi na A1 netu? Ne bi bilo lose da izadje jeftinije od supernove. Korisnici nisu zahtevni uopšte za internet i ne bitno je koja je veza bitno je samo da ima neki net i TV...

U velikoj većini slučajeva ruter čija kategorija podržava veću maksimalnu brzinu je istovremeno i bolji jer mora da zadovolji strože specifikacije.

Naravno, čovek može i da malo prelista teme o mobilnim net paketima i vidi kojim su ruterima ljudi bili zadovoljni u smislu da su izvlačili veće brzine od onih koje daju operateri.
Pozdrav, pisao sam pre nekoliko dana vezano za ruter, pa da podelim iskustvo. Kako su mi ovde i preporučili, umesto ZTE CAT 6 rutera uzeo sam ovaj CAT 12 ruter https://www.kupujemprodajem.com/kom...2-wi-fi-6/oglas/168762797?filterId=6355511224. Moram priznati da sam zadovoljan, sa starim sam maksimalno izvukao 75 mbps, i padala je značajno brzina, zabadalo je više. Sa novim sam odmah dobio 100 mbps, mada i tu isto varira i pada povremeno dosta, zavisi naravno od svih faktora drugih koji mogu uticati na signal. Malopre izmerih 115 mbps. Dodatni plus je jači wifi signal, stari ruter je drastično smanjivao brzinu između spratova kuće, kod novog je bolje (nije perfektno, ali je bolje). Da dam primer, kod starog je prosek bio oko 50-60 mbps, na nižem spratu 10-15. Sa novim je prosek 70-80, na nižem spratu uglavnom od 50 do 60 recimo. Hvala još jednom članu koji mi je predložio rešenje

Pozdrav, pisao sam pre nekoliko dana vezano za ruter, pa da podelim iskustvo. Kako su mi ovde i preporučili, umesto ZTE CAT 6 rutera uzeo sam ovaj CAT 12 ruter https://www.kupujemprodajem.com/kom...2-wi-fi-6/oglas/168762797?filterId=6355511224. Moram priznati da sam zadovoljan, sa starim sam maksimalno izvukao 75 mbps, i padala je značajno brzina, zabadalo je više. Sa novim sam odmah dobio 100 mbps, mada i tu isto varira i pada povremeno dosta, zavisi naravno od svih faktora drugih koji mogu uticati na signal. Malopre izmerih 115 mbps. Dodatni plus je jači wifi signal, stari ruter je drastično smanjivao brzinu između spratova kuće, kod novog je bolje (nije perfektno, ali je bolje). Da dam primer, kod starog je prosek bio oko 50-60 mbps, na nižem spratu 10-15. Sa novim je prosek 70-80, na nižem spratu uglavnom od 50 do 60 recimo. Hvala još jednom članu koji mi je predložio rešenje
Dobar je taj saomi ruter (Qualcomm modem), probao sam jednom prilikom, ima isti rezultat kao iphone, koji mi je reper za test, jer uglavnom ima najbolji rezultat.

Uzeo bih kucni net, ovaj nizi paket ali me muci ovo oko lokacije koriscenja.
Naime, u julu i avgustu smo gotovo svakodnevno na vikendici.
Mogu li jednostavno da ponesem ruter, koristim ga ta dva meseca na vikendici a
septembra vratim u BG i nastavi nesmetano sa koriscenjem usluge?

Ne znam da li smem da pitam u poslovnici.

Uzeo bih kucni net, ovaj nizi paket ali me muci ovo oko lokacije koriscenja.
Naime, u julu i avgustu smo gotovo svakodnevno na vikendici.
Mogu li jednostavno da ponesem ruter, koristim ga ta dva meseca na vikendici a
septembra vratim u BG i nastavi nesmetano sa koriscenjem usluge?

Ne znam da li smem da pitam u poslovnici.
mozes.

Sta mogu?
Da pitam u poslovnici ili mogu da koristim na drugoj lokaciji.? Ili i jedno i drugo?

Smes da ga poneses! Brzina se "garantuje" na lokaciji na kojoj je sklopljen ugovor, ne moras da pitas u poslovnici.

Nazad
Vrh Dno