Šta je novo?

[A1] Kucni net

ja imam sa aliexpressa od 25$, poboljsava download za 30%, a srozava upload na 5Mbs, nije mi jasno koje je objasnjenje
Par objašnjenja moze biti. Da se kacis na druge bazne stanice na kojima nije bas upload dobar. Drugo može biti do rutera da se gubi. Opada snaga jer pokusava da emituje na sve antene a nema snage pa ispada los signal. A i antena mozda nije bas dobra za emisiju ako uopšte koristi za emisiju. Mozda pokusava na internoj da dobaci.... Ništa me ne čudi vise...

ima li kod nas na oglasima 4g usb modema (dongle) koji su brzi od cat4 i 150Mbs? npr 600 ili 800Mbs

Ja trenutno koristim ovu antenu i dobro se pokazalo4G lte.jpg
Imam i ovaj antena montirao sam po fabričkim uputsvo al to nije se pokazalo dobro pa kad budem imao vremena probaću nekako drukčije vide razne uputsvo na internetuATK-LOG ALP LTE.jpg

Poslednja izmena:
Ja jos uvek imam stari Alcatel ruter, na Kanarevom brdu (Miljakovac 2) je do skoro brzina bila ~20-40mbit sto mi je bilo ekstra ali od kako su izvrsili ovu promenu paketa retko vidim 20mbit (sto je po paketu brzina downloada) a cesce 5-10mbit i vrlo cudne lagove. Ne znam da li je do bazne stanice ili do neceg drugog. Ima li ovaj Alcatel hh41 opciju da biram rucno stanicu ili da probam da nabavim antene nisam pametan... Nocu mi je ranije net bio bolji nego preko dana a sad obrnuto, uzas.

Kolika ti je jačina signala ( -dBm). ako je -110 ili gore, antena bi trebalo da pomogne. -80 je odličan signal, -90 prilično dobar. Sa oko -100 do 105dBm još mogu da izvučem bar 20/10 Mbps ali to je samo ako dozvole. Oni mogu da regulišu protok prema maksimumu za taj paket (XL u mom slučaju) ali da daju bandwith nekoj drugoj baznoj stanici a ovu priguše. To može i menja se tokom dana.
Kod mene je recimo noću i rano ujutuu naj bolji protok ali se dešava kao danes, tj, noćas, signal -90dBm a DL jedva 3-4 Mbps a UL 25. Oko 6h pogledam i neki download koji samostavio noćas da se "krčka" jedva se vuče. premerim kad ono stvarno jedva 2-3Mbps. U 7h weć završi doenload brzo i kada sam opet uradio test sa -107dBm gura 18 - 20 Mbps.

Kolika ti je jačina signala ( -dBm). ako je -110 ili gore, antena bi trebalo da pomogne. -80 je odličan signal, -90 prilično dobar. Sa oko -100 do 105dBm još mogu da izvučem bar 20/10 Mbps ali to je samo ako dozvole. Oni mogu da regulišu protok prema maksimumu za taj paket (XL u mom slučaju) ali da daju bandwith nekoj drugoj baznoj stanici a ovu priguše. To može i menja se tokom dana.
Kod mene je recimo noću i rano ujutuu naj bolji protok ali se dešava kao danes, tj, noćas, signal -90dBm a DL jedva 3-4 Mbps a UL 25. Oko 6h pogledam i neki download koji samostavio noćas da se "krčka" jedva se vuče. premerim kad ono stvarno jedva 2-3Mbps. U 7h weć završi doenload brzo i kada sam opet uradio test sa -107dBm gura 18 - 20 Mbps.
Da i meni je do -107 signal i do pre zime sam imao brzinu preko 20Mbps ali vise nemam isti signal ali brzina ne prelazi 12Mbps ocigledno da su oni tu nesto petljali, probao kupio jednu antenu gore iznad ne da nije pomogla nego odmogla i tako to.

Gde mogu da vidim dBm i na kolko sam hz, i jel mi onda trebaju dva muske SMA ili moze jedna?

Možeš sve da vidiš u ruteru. Za antene ti trebaju dve.

Zna li neko kolko je na ovaj XXL paket pretplata ako se uzima preko Ldil? ovih 25% se skida od ovu vecu ili od manju cenu?

Veća cena je za kupovinu uz uređaj (ruter, tablet, itd), a manja bez uređaja (samo data sim kartica).

Zna li neko kolko je na ovaj XXL paket pretplata ako se uzima preko Ldil? ovih 25% se skida od ovu vecu ili od manju cenu?
Ukupno 1450 din sa e-računom.
Znači cena 2000 din ( bez e-računa ) pa manje 25 % je 1500 din pa još - 50 din za e-račun ( moraš prilikom uzimanja ugovora odmah napomenuti da od starta hoćeš e-račun )

Malo više, oko 1540. Sami aktiviraju net protect na najvećem paketu.

Ti im napomeni da ti ne aktiviraju net protect prilikom ugovaranja

Meni je agent prodaje iz A1 došao kući, doneo ruter i ugovor. Bio me blam da se bunim za 89 din jer u suprotnom da sam morao u Šabac zbog ugovora, to bi bilo minimun 1500 din. Net protect deaktiviraš nakon prvog punog obračunskog meseca. Ne može ranije.

Da li bi imalo smisla uzeti kucni net A1 XXL + dodatak 200gb. Koristimo eon televiziju preko neta(ne uspevam da nadjem koliko trosi) + normalno koriscenje neta? Trenutno koristimo Orion adsl(20 mb). Ne uspevam da nadjem bolju ponudu za pocetak Veternika (NS)?
Imas podesavanja na eonu, 1, 2, 4mbps i auto za kvalitet vide, prosek sa najnizim je oko 1gb po satu. Mozes svakako da testiras

A inace ljudi gledajte isto wifi. Nije sve do mreze. Tipa evo sad sam bas testirao neki wifi 4 ruter 300 Mbps. I ako sam udaljen 5-6 metara od njega i tri povezana uredjaja na wifi i dva speed testa simultano. Brzina izadje na oba ili Timeout konekcija ili 1-2 Mbps. Iako je mreza 100 puta brza od toga. Wifi 4 makar ovi kod nas daju 30 Mbps do 90 maks u idealnim uslovima sa idealnim uredjajima i to samo ako jedan na jedan komuniciraju jedan pored drugog bez ikakve smetnje. Zato je prednost imati wifi 5 jer on moze i do 20-30 Mbps za dva uredjaja odjednom da podeli na par metara od wifi uredjaja. Za razliku od 1-2 Mbps na wifi 4. Jer uglavnom uredjaji sa Agregacijom imaju i wifi 5.

Danas uzem netgear ac810s... Brije net, brzina identicna kao na mobilnom... Na toj lokaciji oko 120mbps...a uz onaj njihov sto daju zte, jedva gurala 15ak-20

Danas uzem netgear ac810s... Brije net, brzina identicna kao na mobilnom... Na toj lokaciji oko 120mbps...a uz onaj njihov sto daju zte, jedva gurala 15ak-20
Ako nije tajna, mozes li da kazes gde si uzeo?gledam na kp kod jednog 90-100e.
moze li on da radi bez nakacene baterije? Samo da se ubode punjac u njega i tako da gura?

85e na KP, mislim da imaju samo 2 oglasa, ovaj od 85 uzmi, skroz korektan lik... Provericu ti pa javljam uskoro da li radi bez baterije... Inace imao sam onaj telenorov neki mifi prastari huawei, vec nekoliko godina radi konstantno nakacen na punjac sa sve baterijom i nista joj ne fali...

Opet ja, RADI BEZ BATERIJE! 😎

Jel ovaj ruter bolji od onog B535? Ili ih nema smisla porediti?

Jel ovaj ruter bolji od onog B535? Ili ih nema smisla porediti?
Cat12 jeste.Ovo je mifi ali radi sa adapterom bez problema na struju direktno.Moze i spoljne antene na njega takodje TS9 konektor je u pitanju.

Šta kažete na ovo? Odgovor na moje pitanje zašto mi nije primenjen popust 50 dinara iako sam aktivirao e-račun.
...
img_20230424_130724-jpg.387095
Otišao u poslovnicu da odjavim e-račun, dobio popust od 50 dinara.

Cao drugari, da li je neko probao nekad da prebaci karticu iz A1 kucnog rutera u telefon. Zanima me hoce li raditi ?

Uzeo sam skoro B818-263 ruter i imam 4CA sa njim i osetno veće brzine od B535-333 (povećanje sa 20-40 na 70-100 Mbps). Međutim, dešava se da se agregacija sama od sebe isključi nakon nekog vremena i ostane jednostavno na običnom 4G sve dok ga ne restartujem, ili se tako malo isključuje i uključuje sama od sebe. To se dešavalo prvo pre oko mesec dana, pa je prestalo, pa sad opet. Šta bi mogao da bude razlog. Da li je do rutera ili do A1?

Poslednja izmena:
Oko pola dva ili pola tri se gasi agregacija svakako do 6 ujutru mislim ili tako nešto. Tako da ako nije u tom vremenu onda je do rutera. Mada mtel sam primetio da radi dropovanje. 4G plus. 4G B20 ruralni samo i cak na 3G baci ponekad. Ali se vrati sam (a posto je jeftiniji od starlinka) sve im je oprošteno. Kod nas svakako nije ni moguce van roaminga (mobility service ili koji vec naziv... Non stop menjaju...) koristi starlink tako da je jedino mtel i u Srbiji sreća ima dobre pakete tipa A1.

Nije noću, preko dana je. Šta bi onda moglo biti sa ruterom? Sve radi, osim što tako povremeno pali gasi agregaciju. B535 nije to radio.

Nazad
Vrh Dno