Šta je novo?

[A1] Kucni net

Da li bi imalo smisla uzeti kucni net A1 XXL + dodatak 200gb. Koristimo eon televiziju preko neta(ne uspevam da nadjem koliko trosi) + normalno koriscenje neta? Trenutno koristimo Orion adsl(20 mb). Ne uspevam da nadjem bolju ponudu za pocetak Veternika (NS)?
Ćao. Slična je situacija i kod mene, s'tim što ja imam Orion tv. Televizija troši, može i kvalitet da se obori, da se uštedi na protoku.

Zavisi koliko se gleda televizija i šta je za koga normalno korišćenje interneta. Uglavnom, meni je potrošnja oko 400gb mesečno, pa mi je Xxl paket dovoljan.

Takodje bih se zahvalio svima koji su mi savetovali u vezi modema, na nekoj strani pre ove, da uzmem Huawei 4g+, što sam i uradio. Protok je brži, sem toga je i hardver modema brzi. Pa se brže otvaraju sajtovi, iako je deklarativno ping sličan, a protok i na starom modemu bio dovoljan za surf.

A inace se za većinu stranica, koristi se dinamičko dobavljanje podataka. Pa što je bolji modem. Lakše mnogo handluje zahteve kad ima agregaciju. Jer surf danas nije ono sto je nekad bio...

Da li je neko uzimao ovu antenu za ruter sa kp? I kako se pokazala?

Prilozi

• Screenshot_2023-04-18-11-28-14-398_com.android.chrome.png
    Screenshot_2023-04-18-11-28-14-398_com.android.chrome.png
    543 KB · Pregleda: 32
Ja je imam odavno, dobro služi na nekim modemima kao recimo stari Alcatel ali na

ZTE MF293N LTE ne radi ništa dobro.

Po Ratelu frekvencije LTE mreže kod nas su u ovim opsezima
"1710-1785/1805-1880 MHz, na 10 godina, a taj period može da bude produžen za još dve godine"
Znači za neku srednju frekvenciju od 1800MHz talasna dužina je 15CM. Pre nekog vremena pravio sam usmerene antene za WiFi, razne od Logi i Jagi, disk i takozvane "Cantene" , Neznam da li imam još neku, nije daleko od 2400MHz za Wifi, Ima puno uptstva na Youtube za razne tipove. Imam i nešto low loss kablova i konektora.

Jednu stvar neznam, zašto ovi ruteri imaju po 2 ulaza za antene.

PS. Da ne davimo ovu temu možda treba , ako ima zainteresovanih. da se otvori nove samo za antene u

Hobi elektronika i servisiranje​

Poslednja izmena od urednika:
Ima i Yagi antena gotovih koje su se lepo pokazale.

Čak sam nameštao dobre antene za samo 800MHz band na mestima gde je baš baš loš LTE. Tu nema velikih brzina, ali radi odlično (sa 10ak Mbps).

2 priključka za antene su jer je potrebno povezati 2 antene zbog MIMO tehnologije.

Pozdrav,
da li neko ima broj terenskog agenta za okolinu Kikinde?
Hvala unapred.

najvaznije je da imas opticku vidljivost, tek posle tip antene
da pitam, mogu li 2 rutera na jednu antenu?

Poslednja izmena:
Pitanje za one koji znaju. U A1 aplikaciji sam dodao email adresu i tako omogućio da primam e-račun. To sam uradio pre datuma štampanja računa. Međutim, na mejl mi je stigao mesečni račun bez 50 dinara umanjenja.

Je li trebalo da odem i u poslovnicu pa da im kažem da želim da primam račune samo na mejl, pa zato nema umanjenja ili kako?

Treba mi antena za 1800MHz , da pojača signal. Postoji optička vidljivosst, ali je daleko.

Pitanje za one koji znaju. U A1 aplikaciji sam dodao email adresu i tako omogućio da primam e-račun. To sam uradio pre datuma štampanja računa. Međutim, na mejl mi je stigao mesečni račun bez 50 dinara umanjenja.

Je li trebalo da odem i u poslovnicu pa da im kažem da želim da primam račune samo na mejl, pa zato nema umanjenja ili kako?
Odmah zovi da ti ukinu papir i iz principa traži povrat 50 din zato što su bezobrazni. Mom prijatelju se to isto desilo. Odmah nakon aktiviranja ugovora je verifikovao mejl za e-račun a oni mu uredno slali račune sa 50 din većom cenom a nisu mu slali papir već samo mejl. On to nije ni primetio dok mu ja nisam rekao i morali 11 x 50 din da mu vrate, tj. da mu sledeći račun umanje za 550 din

Šta kažete na ovo? Odgovor na moje pitanje zašto mi nije primenjen popust 50 dinara iako sam aktivirao e-račun.

Mene ovo čudi jer sam navikao da u Jetelu može da se menja e-račun papirnim i obrnuto svakog meseca a popust se primenjuje regularno kad se aktivira e-račun.

IMG_20230424_130724.jpg

Poslednja izmena:
Probaj sa Ratelom i tržišnom inspekcijom na foru primene obmanjujuće prakse potrošača i da ti to prilikom potpisivanja ugovora nije rečeno, odnosno, kroz odgovor na prigovor su delimično priznali grešku radnika u poslovnici (koji ti je preinačio dostavu računa sa elektronskog na papirni bez tvog znanja), ali se odriču odgovornosti i ne žele da njenu ispravku sprovedu u delo (odobre umanjenu cenu koja važi za dostavu elektronskog računa, iako ti se više ne isporučuje i papirni).

U ugovoru kaže:
"Pretplanik koji izabere ... tarifu, ima mogućnost da ostvari 50 RSD popusta na mesečnu pretplatu uz aktivaciju usluge elektronski račun. Popust traje sve dok je pretplatnik na navedenim tarifama dok ima aktivnu uslugu elektronski račun. Ukoliko Pretplatnik u toku trajanja ugovora otkaže elektronski račun, gubi pravo na popust."
Po meni ovo nije nedvosmisleno primenjivo na moju situaciju, ali se neću zamarati daljim tumačenjem. Ipak sigurno ću vratiti papirni račun kad već nemam koristi od elektronskog, samo što vidim da se to iz aplikacije, pretpostavljam, ne može uraditi, pa verovatno mora u poslovnici da se obavi.

@Alleksa
Nemoj da pristanes da im placas dodatnih 50 din. Da li su oni normalni da ti salju takav odgovor kao ne moze da se promeni tokom trajanja ugovorne obaveze. Sta sve necu da cujem samo da izvuku sto vise para od ljudi. Sramota. Ako je vec tako trazi da ti urade nov na 24 meseca sa elektronskim racunom a taj neka poniste.

I meni se desila situacija kao i tebi, radnica mi je bila aktivirala papirni racun. Medjutim, tablet koji sam hteo da uzmem nisu tada imali pa su me posle nepunih mesec dana obavestili da je stigao i ako se dobro secam uradili su novu ugovornu obavezu gde sam joj rekao da mi namesti elektronski racun. A za taj prvi mesec gde su naplatili tu nebulozu od 50 din. a racun btw nikad nisu ni poslali u papirnom obliku, su mi umanjili na sledecem za isto toliko.

Ja imao in tarifu, i ona imala 300minuta i sms-ova i 10gb interneta. Imao aktiviran i net za chat dodatak gde je fazon za 100 dinara besplatno sve viber, WhatsApp, bla bla, te društvene mreže.

Promenio tarifu jer je stara istekla, uzeo ono neo23, 23gb interneta + dodatak za sve društvene mreže besplatne, i svi pozivi i poruke besplatni.

I što je najsmešnije, oni kad sam prešao nisu deaktivirali onaj gore dodatak (jer je već novim paketom to obuhvaćeno), nego su ga opet naplatili. I nije problem tipa 100-120 dinara, ali dva puta mi za istu uslugu naplaćuju (preko cene paketa + kao dodatak). I ja im poslao žalbu, oni kažu da nisu krivi 😁 Al kao smanjiće račun i deaktivirati dodatak, pa videćemo hoće li.

A pre toga su mi naplaćivali račun bez popusta jedno 7-8 meseci, kad sam se pobunio (jer sam tek primetio), prepravili račun i obračunali sve popuste, tipa 200-300 din *8 meseci manje.

Je l' ima neki agent A1 da uzmem Kucni net sa Huawei B535? Zemun, Novi Beograd.

Meni rekao skoro agent da nema trenutno tih 4g+ modema, ne zna ni sam zasto, ne ulazu uopste u opremu ceka se 5g kao

Zato su verovatno dali Lidl Plus ponudu, da bi škartirali LTE CAT 4 rutere.

Mislim da je ovaj huawei 535 cat7, kao i zte 283. Ne znam koji je ovaj novi što daju

Na zvaničnom sajtu piše da je CAT 7. Sad gledao nalepnice i ulazio u aplikaciju, ima brdo podataka ali za CAT nema ništa

Ako daju taj Huawei, onda ok. ZTE je CAT 4 (150/50).

Da li je neko uzimao ovu antenu za ruter sa kp? I kako se pokazala?
Ja sam to kupio pre par dana prikacio na onaj ZTE modem sto je jos bio Vip ne da ne poboljsava nego nemoze da se konektuje uopste na mrezu kad povezem to smece od antene bacenih 1500din bzvz kinesko smece. Ako ima neko preporuku za neku bolju antenu posto me u zadnje vreme zeza signal nesto nije mi bas blizu bazna stanica.

ja imam sa aliexpressa od 25$, poboljsava download za 30%, a srozava upload na 5Mbs, nije mi jasno koje je objasnjenje

Nazad
Vrh Dno