Šta je novo?

[A1] Kucni net

Kad smo se vec raspisali na ovu temu, imam i ja jedno pitanjce, ako neko zna. Jel se koristi u 4G beamforming? Tj. da li bazna stanica moze dinamicki malo koriguje svoju karakteristiku zracenja? Znam da valjda u 5G ce to biti tako, i bazna stanice ce imati jako velike antenske nizove pa ce moci da jako lepo menja karakteristiku zracenja. Jel trenutna tehnologija kod nas samo elektricno tiltovanje antene ili ima i beamforminga?

Kapacitet u smislu broja korisnika ili brzine? Ako mislis na broj korisnika to mnogo zavisi od proizvodjaca, oblika i efektivne izracne snage antene.
Mislim na oba. Kod nas recimo koriste uglavnom 20MHz na LTE1800 i 5MHz na LTE800. Koliko mogu korisnika po anteni biti uopste (nevezano od brzine) i koliko ih moze biti, a da brzina ne opada bitno?
Znaci ako sam jedini moze recimo 150/50 (ne racunam Telenor ogranicenja). Koliko korisnika moze da se doda da to ne opadne, recimo da smo svi na idealnoj poziciji?
Ili koliko moze biti korisnika, a da svi mogu barem 20/10 dobiti?

Kad smo se vec raspisali na ovu temu, imam i ja jedno pitanjce, ako neko zna. Jel se koristi u 4G beamforming? Tj. da li bazna stanica moze dinamicki malo koriguje svoju karakteristiku zracenja? Znam da valjda u 5G ce to biti tako, i bazna stanice ce imati jako velike antenske nizove pa ce moci da jako lepo menja karakteristiku zracenja. Jel trenutna tehnologija kod nas samo elektricno tiltovanje antene ili ima i beamforminga?

Konkretno za Srbiju nisam siguran, ili je mozda meni to promaklo. A sto se tice tiltovanja samog snopa, za to sam siguran da se radi elektricno.

Mislim na oba. Kod nas recimo koriste uglavnom 20MHz na LTE1800 i 5MHz na LTE800. Koliko mogu korisnika po anteni biti uopste (nevezano od brzine) i koliko ih moze biti, a da brzina ne opada bitno?
Znaci ako sam jedini moze recimo 150/50 (ne racunam Telenor ogranicenja). Koliko korisnika moze da se doda da to ne opadne, recimo da smo svi na idealnoj poziciji?
Ili koliko moze biti korisnika, a da svi mogu barem 20/10 dobiti?

Vise brzina zavisi od frekvencijskog bloka koji si naveo, da li je 5 ili 20 MHz. Evo na primer, 4G na 1800 MHz prijemno-predajno radi od 1710 - 1785 i 1805 - 1880 MHz pa u zavisnosti koji korisnik ce u nekom odredjenom trenutku uhvatiti frekveciju, takva ce biti i brzina. E sad sto se tice kolicine korisnika po jednom sektoru (a da ne opadne brzina), to opet zavisi od samog proizvodjaca. Jer brzina se ne deli jednako na dva dela ako ima 2 korisnika ili na 3 dela ako ima 3 korisnika. Vec po koriscenju kartice tj. rutera. Naravno ukoliko se vec 10ak ljudi nakaci sa istim koriscenjima, onda ce se smanjivati brzina koju ce svako dobijati. Do duse meni je vipova antena dostupna do 120/50 a inace ide do 150/50. Uvek ce se naci neko ko ce ''oduzeti'' taj ostatak ko prolazi ili ko se duze zadrzava, ali ipak ja kupim najveci max koji mogu. Jer da se deli jednako na broj korisnika onda nikad ne bih imao ovolike brzine.

Previse teorije je to, mora da postoji neka cifra za praksu :)

Ne vidim primer koliko korisnika moze recimo 20/10 (ili 50/10, svejedno) da postigne na jednoj BS?

Ne vidim primer koliko korisnika moze recimo 20/10 (ili 50/10, svejedno) da postigne na jednoj BS?

Pa to ti kažem, ne može tako jednako da se kaže koliko njih može imati pristup 20/10. Niko nikad neće imati tako jednak pristup i da ih ima petoro na anteni. Sve zavisi koliko ji kornisnik i nekom trenutku povuče.

Firme sigurno ne prihvataju takvo planiranje, nego postoji neka racunica. Mozda ne ove gore brzine, ali barem nesto tipa 5/1 koliko korisnika mogu imati ako su svi u idealnoj poziciji naspram BS. Jer tako planiraju BS.

Koliko moze 20MHz da postigne DL? To je sigurno poznato??

Firme sigurno ne prihvataju takvo planiranje, nego postoji neka racunica. Mozda ne ove gore brzine, ali barem nesto tipa 5/1 koliko korisnika mogu imati ako su svi u idealnoj poziciji naspram BS. Jer tako planiraju BS.

Koliko moze 20MHz da postigne DL? To je sigurno poznato??

Ako je 4G na 1800 MHz sa frekvencijskim blokom od 20 MHz onda može 10 Mb/s

Pa to ti kažem, ne može tako jednako da se kaže koliko njih može imati pristup 20/10. Niko nikad neće imati tako jednak pristup i da ih ima petoro na anteni. Sve zavisi koliko ji kornisnik i nekom trenutku povuče.
Mnogo mi da odgovaram na ostalo sa moba, ali zar u tim situacijama ne uskace QoS u igru i rasporedjuje protok? Naravno, nece idealno rasporediti, ali sigurno nece dozvoliti da jedan korisnik povuce mnogo vise od ostalih... Zato i postoje prioriteti kod odredjenih korisnika.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Mnogo mi da odgovaram na ostalo sa moba, ali zar u tim situacijama ne uskace QoS u igru i rasporedjuje protok? Naravno, nece idealno rasporediti, ali sigurno nece dozvoliti da jedan korisnik povuce mnogo vise od ostalih... Zato i postoje prioriteti kod odredjenih korisnika.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Uskače QoS ali je potpuno drugačiji nego onaj koji ruteri koriste

Ako je 4G na 1800 MHz sa frekvencijskim blokom od 20 MHz onda može 10 Mb/s
150/50 limit koji se pominje je po cemu? Korisniku, sektoru, antenu, BS, necem petom? Koliko tih "necega" (ako nije BS) moze biti po BS?
Ocigledno nije po BS, jer inace nijedna BS ne bi imala potrebe za 1Gbps linkom.

primetio sam jutros da je na mojoj vip baznoj stanici u mestu stavljena jos jedna visoka i siroka antena. ali signala jos uvek nema. izgleda da nema bazne stanice jos uvek,sta mislite?

Ja mislim da ima još tema gde možeš da postaviš ovo isto pitanje. Zašto samo u dve...

E ovako..... istreso sam prvih 100gb brzog neta.... tv gledam preko neta imam risiver sa iptv listom i radi bez seckanja a dva telefona su non stop na netu.... jedino zna nekad da zasteka par sekundi ako klinac gleda nesto na yt u hd formatu pa na tv kad promenim kanal ne krene momentalno nego za recimo sekundu dve.... ovako preko tel ne primećujem neku razliku u surfovanju...... ni na kompu.....

Послато са SM-J500F уз помоћ Тапатока

Pa nedelju dana izgleda :D

ahahaha ne.. od 10. marta tad mi je presek.....

Kakav je to risiver sa IPTV listom, neki Android box?

Ne. Običan amiko mini combo.... idu hd kanali, youtube, iptv kao i satelit.....

Kako se to podesava? Koji tacno model imas?

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Amiko mini combo.... skineš listu na usb.... odeš na INTERNET / NET MEDIA / WEB TV i beli taster učita listu i odmah krećeš sa programima.
ac6299208f2c2d84d6718e53f46512a4.jpg

d1117cc46b01623e2c9a18ed4e7cb705.jpg

a6437b8b03ccb0f390c0f30333ab9d77.jpg

Poslednja izmena:
Super. Ja bas se pitah kako da to uradim sa telefona na TV :)

Jos samo gde da se nadje ta lista, i sve ful :D

Sent from my Vivax Point X551 using Tapatalk

Odosmo mnogo u off ali da odgovorim.... na svakom sat. forumu ima tih lista a imate i fb grupe koje izbacuju liste.....

Super. Ja bas se pitah kako da to uradim sa telefona na TV :)
Imaš IPTV app na play store samo ti lista treba ili malo elegantnije rešenje ali teže za podesiti Kodi za Android...
To instaliraš na tablet koji ima hdmi i nakacis na tv i bog da te vidi... :) ima i app za daljinski...
Sada smo totalno otišli u off...

Nestade mi malopre struje pa razmisljam dal je neko probao da zakaci ruter na neku bateriju ili akumulator?

Ne znam koliko vuče struje mogao bi neki jači powerbank ili nešto tipa baterije za laptop koja je višak pa da se napravi da radi na 9 ili 12v, zaboravio sam na koliko radi ruter...... samo je bitno da je veći kapacitet da bi radilo duže.....

Nazad
Vrh Dno