Šta je novo?

[A1] Kucni net

Jel zna neko jel daju net na probu bar dan,dva ako ne i mesec dana? Ja sam zvao korisnicki servis i kazu nemaju tu opciju a vidim da neki od vas pominju da moze

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk
Spominje se dodji i probaj voice/net kartica sa tarifama Nova, to mozes da uzmes i probas, o tome ti govore.
Dakle imas i voice i net u zavisnosti od paketa koji uzmes na probu.

Ni ja se ne bi vezivao za ping kao 100% relevantan pokazatelj.
Naime, WOT blitz igram preko tableta, kad sam zakačen na kućni wifi (kablovski net), ping mi je bolji nego preko VIP 3g, nekad i 4g, ali sama igrivost mi je bolja preko VIP mreže.
Upoređivao sam još neke igre, ali kratko. U svakom slučaju je 4g pobeđivao :)

I meni se ovo cini ponekad, ali nisam siguran da li je samo subjektivan "osecaj" ;)

vec sam iskoritio pre par meseci dodji i probaj,ali nazalost ni tad,a ni sad nemam 4g,iskoristio sam to na dc hspa signalu. i to poprilicno losem. kad smo vec kod toga,imas li neku foru da probam da poboljsam ping na Doti? :) negde sam bio procitao da iskljucim QoS,bio je iskljucen neko vreme,sad sam ga opet vratio,nisam osetio razlike. u najboljem slucaju mi je ping 42,jednom je bio i 38,uglavnom oko 50ms i to na UMTS900 netu telenorovom.

evo trenutne situacije pinganja u srbiji (levo) i prema Becu u Austriji (desno):

Prilozi

• hhh.JPG
    hhh.JPG
    108.1 KB · Pregleda: 107
  • hhh.JPG
    hhh.JPG
    110.8 KB · Pregleda: 101
Poslednja izmena:
Ja sam danas pitao da li je moguće da se dobije uređaj radi provere signala i dobio sam negativan odgovor. Pošto mi je rečeno da moja ulica ima 4g. Signal ja sam uzeo isti, tačnije net paket 1 za 999din. probao i super radi. Jedino ne znam kako se proveravaju utrošeni gigabajti? I da li je to uposte moguće da ne bih došao u situaciju da potrošim onih 100gb. Pa da posle imam sporiji internet od 2mb/s

Poslednja izmena:
Ja sam danas pitao da li je moguće da se dobije uređaj radi provere signala i dobio sam negativan odgovor. Pošto mi je rečeno da moja ulica ima 4g. Signal ja sam uzeo isti, probao i super radi. Jedino ne znam kako se proveravaju utrošeni gigabajti? I da li je to uposte moguće da ne bih došao u situaciju da potrošim onih 100gb. Pa da posle imam slabiji internet. To jest 2mb.

upravo to sam im i ja trazio,nazalost,dobio sam samo 4g sim karticu. hvala im i na tome. ;)

Subjektivno ili ne igra se lepo. Bolji je ping na vip 4g mreži, ali se može (relativno) igrati i na telenor 4g. Jačina signala na vipu je -90 dBm dok telenor varira oko 104. Ipak sam daleko od baznih ~ 8 km. Mislim da kada bih zveknuo dve yagi antene na ovaj huawei bila bi druga priča sa jačinom signala (hteo bih da izbegnem vezivanje rutera u dvorištu za jednu od šljiva gde je mnogo bolji signal).
Pre nego što sam se odlučio da uzmem vip kućni net, uzeo sam njihov 4g modem na 24h probu, to je bio ovaj model -
HTML:
https://www.vipmobile.rs/privatni/mobilni_uredjaji/detalji?device=134
uporedio dobijene brzine, stabilnost veze i ponašanje neta sa više uređaja i sledeći dan potpisao ugovor.
Nego, ovako izgleda ping meren direktno iz cod-a. Napominjem da igra teče fluidno, nema nikakvog zastajkivanja, seckanja ili drugih naznaka variranja pinga:

Pogledajte prilog 220322

Slično je na telenoru uz nešto veći ping ali je prednost što nema famoznog periodičnog diskonektovanja kao kod vipa.

da napomenem da ne sluze oba konektora na modemu za bolji signal,jedan je za bolji signal,dok je drugi kao da "poveca brzinu",hvatajuci odbijene ostatke od signala.

Subjektivno ili ne igra se lepo. Bolji je ping na vip 4g mreži, ali se može (relativno) igrati i na telenor 4g.
Ja sam poredio sa kucnim netom, sto si i pomenuo.
I meni se isto cini da je bolje preko VIP 4G od bilo cega, iako ping kaze drugacije. Ali kazem, nisam siguran da li je stvarno tako ili je subjektivan osecaj.

Ipak ja igram na 6.5 godina matorom laptopu sada, vec su poceli USB portovi da zezaju :D

Nego da li je neko probao 40% vaucer online da ukuca sa novim cenama?

da napomenem da ne sluze oba konektora na modemu za bolji signal,jedan je za bolji signal,dok je drugi kao da "poveca brzinu",hvatajuci odbijene ostatke od signala.

Pa, ne baš tako: "External antenna 2 SMA female jack (or SMAF, ie. The female SMA) antenna MIMO 2T2R (double / dual antenna to separately handle the transmit and receive signals in LTE)."

Dakle pojačanje prijema i slanja signala. Može i kombinacija jedne eksterne antene i ugrađene antene u ruter ali to ti dođe kao da voziš golfa dvojku sa fićinim motorom :d

Kad smo već kod antena, mogu li one standardne yagi ili grid antene da se nakače za bolji signal ili idu neke posebne ?

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

Ja sam danas pitao da li je moguće da se dobije uređaj radi provere signala i dobio sam negativan odgovor. Pošto mi je rečeno da moja ulica ima 4g. Signal ja sam uzeo isti, tačnije net paket 1 za 999din. probao i super radi. Jedino ne znam kako se proveravaju utrošeni gigabajti? I da li je to uposte moguće da ne bih došao u situaciju da potrošim onih 100gb. Pa da posle imam sporiji internet od 2mb/s

Zavisi koji ruter imaš. Ako je u pitanju ZTE:

Pogledajte prilog 220337

Ili online na Moj Vip > Moj Vip Servis

^^

>> SRAMOTA KOLIKO NAM DOBRO IDE: 85,6 odsto građana živi sa platom manjom od 44.500 dinara <<

Ovako je i otrov preskup a kamoli antena za LTE :eyebrows:

Misliš 85,6% zaposlenih građana ? [emoji4]

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

Nešto naprimer ovako i slično:

http://www.store4g.com/4g-lte-yagi-antenna/

http://www.store4g.com/outdoor-4g-antenna-700-2700mhz/

Bitno je ovo: Frequency Range: 698-960Mhz/1710-2700Mhz. Pretragom se može doći i do projekata za samogradnju. Gotove antene koštaju ko otrov :mad:

Ovo su antene za operatere i profi korisnike a ne za nas obicne korisnike. Cene su zbog toga tolike. Naravno da mogu da posluze i za nase potrebe.
Nama bi posluzile stap antene za 4G.. kao sto su na 2,4 wi fi ruterima.

pravite 3D korner,najjeftinija varijanta koja exta radi. takodje,ovaj lik sa KP-a prodaje neke panelke,pricao sam s njim,ali jos uvek nemam potrebe za kupovinom,jer mi kornerka odlicno radi.

@ synn

Nikad ne bih stavio te štapiće za uši pogotovo ako si dalje od bazne. Ništa bez yagi ili biquad + satdish :smash:
Mada, nikad se ne zna kada će svako naselje u Srbiji imati bazne stanice svih provajdera.

pravite 3D korner,najjeftinija varijanta koja exta radi. takodje,ovaj lik sa KP-a prodaje neke panelke,pricao sam s njim,ali jos uvek nemam potrebe za kupovinom,jer mi kornerka odlicno radi.

+1 za korner uz satelitsku antenu mama za wifi pilićare. Srećom, iste pilićare polako kosi LTE virus.

vec sam iskoritio pre par meseci dodji i probaj,ali nazalost ni tad,a ni sad nemam 4g,iskoristio sam to na dc hspa signalu. i to poprilicno losem. kad smo vec kod toga,imas li neku foru da probam da poboljsam ping na Doti? :) negde sam bio procitao da iskljucim QoS,bio je iskljucen neko vreme,sad sam ga opet vratio,nisam osetio razlike. u najboljem slucaju mi je ping 42,jednom je bio i 38,uglavnom oko 50ms i to na UMTS900 netu telenorovom.

evo trenutne situacije pinganja u srbiji (levo) i prema Becu u Austriji (desno):
Kada tako testiras onda roknes prvo tracert na win (traceroute na unix) da vidis hopove, pa testiras ka drugom hopu (pretpostavka da je prvi router na koji se kacis). Ping do prvog hopa (routera) zavisi od veze tebe i routera (na to najvise utices), drugi hop je router - bazna stanica (tu mozes eventualno da utices popravljanjem signala, postavljanja routera u odredjen mode), sve dalje ne mozes nista da utices. Dakle - pingujes prvi i drugi hop, dalje nista ne mozes. Takodje, kazem ti da ne vredi mnogo takav test za igre, jer igre idu preko UDP i video sam situacija gde je ping sa serverom preko TCP bio 150ms, a preko UDP oko 20ms, a video sam i situacije gde je ping preko TCP oko 30ms, a preko UDP 250-300ms i package loss oko 60%...

Bitno je ovo: Frequency Range: 698-960Mhz/1710-2700Mhz. Pretragom se može doći i do projekata za samogradnju. Gotove antene koštaju ko otrov :mad:
Postoje razlog zasto gotove kostaju kao otrov, da si pravio antene nekada i poredio sa gotovim antenama (govorimo o pravim proizvodjacima i jacim antenama) video bi zasto kostaju toliko :)

Postoje razlog zasto gotove kostaju kao otrov, da si pravio antene nekada i poredio sa gotovim antenama (govorimo o pravim proizvodjacima i jacim antenama) video bi zasto kostaju toliko :)

O da pravio sam nekad davno homemade antene ali ih nisam poredio sa pro antenama. Nema većeg zadovoljstva kad sam napraviš nešto što radi isti ili sličan posao kao i kupljena gotova roba. Negde napolju nije problem dati 100 us$ za kvalitetnu antenu, kod nas se na uvoz takve antene nakače uz troškove slanja i nadobudna carina, PDV... Stavke na računu se nakote ko nameti na EPS-ovim računima. Uostalom uz malo internet pretrage se mogu naći jednostavni ali funkcionalni, kao i poluprofesionalni projekti "uradi sam". ;) Još lepše bi bilo kada bi provajderi mobilne telefonije uz rutere za 3G i 4G mreže nudili i odgovarajuće antene, ali...

Tačno da ne moraju, još da naručiš pa da posle razmišljaš kome da uvališ ostatak od 9 ili 8 komada ;). Ma nije problem sama antena. Onaj kome ista treba a ne želi da se bavi samogradnjom, sigurno će antenu kupiti jer bilo kakva antena u slučaju lošeg prijema je bolja od nemanja iste. Primer:

Pogledajte prilog 220341

I stranica projekta: http://bcbj.org/antennae/lte_yagi_diy.htm

Poslednja izmena:
Kako uopste izgleda taj ZTE ruter sto se dobije?

Cene koje vidis izlistane tako sitne gotovo nikada, za tehniku, nisu ni blizu oglasenih.
Trazio sam za caleta Z3N-TB22, REX C100, BZJ-211 i jos neke fotocelije i sl., i cene na Alibabi idu od 1-10$ - medjutim, kada hoces da porucis, NIKO ne da za te cene! Ni za najvecu koju su izlozili. Jedino Aotoro (bas oni prave dve od ovih) mi je dao nesto blizu istaknute cene, ali opet VECE od onih sto su napisali :)

A da ne pominjem da to salju kurirskim sluzbama samo:)

jel probao neko mozda onu klasicnu mrezastu antenu za tv? micron kod nas proizvodi takve,posto kontam da sad i dvb-t2 televizija koju gledam preko nje radi od 500 do 800mhz ili tako nesto. mozda moze raditi na lte800,samo je mukica nakaciti je na modem. i evo linka ka KP sajtu,gde lik prodaje panelke za LTE sa kobajagi 35dbi pojacanja. samo ne ide na ruku to sto njen kabl ima TS9 konektor,a vecina modema ima CRC9. znaci moras gledati da imas modem/ruter sa TS9... :D

http://www.kupujemprodajem.com/Antena-za-3G-4G-LTE-MIFI-routere-35DBi-29294893-oglas.htm

panel micron-500x500.jpg

NITRO evo uradio sam test prema Austrijskom serveru za Dotu 2,nzm sto mi preskace drugu fazu:

yyy.JPG

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno