Šta je novo?

Hardver 9950x + 128(256gb)

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

sh_

Čuven
Učlanjen(a)
31.01.2005
Poena
630
Pozdrav ljudi, imam trenutno 5950x i 64gb nekog gskill-a, gigabyte aorus elite b550 i to sve funkcionise ok..

Presao bih na 9950x +128gb (ili mozda i 256gb), moje pitanje je da li treba da obratim paznju na brzinu/proizvodjaca sto se tice memorije (zbog kolicine)? Uzeo bih isto mozda aorus elite samo b850 (ili neki bolji predlog) (nemam ogranicen budzet, samo ne bih bas davao za plocu 1000e) ? Sve drzim na default-u, koristim komp za render u coroni.

o mogućnostima DDR5 u odnosu na količinu vidi u ovoj temi

bolje odredi budžet da ne bi neko predlagao Threadripper

Hvala na odgovoru, bacicu pogled i na tu temu.

Threadripper mi ne treba, 9950x je izbor, pitanje je oko ploce i memorije da sve bude kompatibilno i stabilno zbog kolicine memorije, nista drugo.

Što se ploče tiče, gledaj da ima baš dobar VRM, bar 12 ili 14 faza što nemaju mnoge B ploče. Ostalo je samo oprema koja ti treba.
Što se memorije tiče tu je najglavniji processor, sve ploče mogu puno preko preporučene za procesor. Sa 128GB memorije znači 4 modula što opterećuje memory controller u procesoru pa ne može velike brzine, 6000MHz maksimalno. Marka nije presudna samo gledaj da ima EXPO profile koji su specijalno za AMD,

• Like
Reagovanja: sh_
Hvala, to mi je trebalo, ova sto sam bacio oko Aorus b850 elite izgleda da ima potrebno:

14*+2+2 Twin Digital VRM Design​

• 6-Layer PCB
  • Mid-Loss PCB
  • 2X Copper PCB
  • Premium Choke and Capacitor
Za brzinu memorije shvatio, mislim da mi nije puno ni bitno, trenutno imam ddr4 na 3600 i zadovoljan sam, tako da samo moze da bude bolje :)

Sto se tice kulera, ne znam da li moram ici na noctuu ili ne, trenutno imam Deepcool AK620 i Fractal Torrent kuciste, 2x18 napred, 3x14 dole i 1x14 pozadi, 5950x mi ne prelazi 65-67c u full loadu, voleo bih da zadrzim samo zbog izgleda :)

Poslednja izmena:
Ryzen 9000 se greje dosta više od 5000 serije, ako govorimo o dobro opterećenom procesoru...vidi kako će se ponašati sa AK620, solidan je kuler. Svakako se pozabavi undervoltom/Curve Optimizerom ili razmotri i Eco mod. Ne menjaj Torrent, jedno je od najprovetrenijih kućišta, heh.
Tolika količina memorije može da bude problematična sa DDR5. Možda je placebo, možda ne, ali potražio bih ploču sa 8-layer PCB-jem što bi potencijalno smanjilo šanse za probleme (bolji integritet signala, ovo, ono). Ne znam kako ćeš izbeći 4 RAM modula što dodatno komplikuje stvari i treniranje memorije će verovatno trajati poduže a ne bih očekivao ni stabilnih 6000 MT/s (ne znam ni da li ima lako dostupnih 128+ GB kittova na toj brzini)...pomiri se da ćeš možda morati da je teraš na 5600, 5200 ili čak 4800.

• Like
Reagovanja: sh_
Hvala, svakako cu probati sa AK620 pa ako ne funkcionise noctua mi ne gine. Torrent ne bih ni menjao, bas sam zadovoljan.

Sto se tice memorije ono sto je dostupno uglavnom je kingston 4x32 na 5600. To mi mislim ne predstavlja problem posto i sada na ddr4 3600 mi sve radi ok, isto imam 4 modula. To ne mogu da izbegnem posto mi velike scene kada renderujem 3d trose oko 64gb, u buducnosti verovatno ce biti do 128gb obzirom na modele, 8k teksture pa da se osiguram za par godina...

Nazad
Vrh Dno