Šta je novo?

99$ Android konzola, 99 centi igre ?

U samom videu kaze da je to verzija kontrolera samo za developere i da to nije konacan izgled (i izrada).

Poslednja izmena:
mene interesuje kako ce da rese igranje postojecih android igara koje se mogu igrati iskljucivo preko touch screen-a. jedva cekam mart da vidim kakvo ce biti ovo cudo...

Super ideja sve dok je dzabe, dal' je go*no nema veze :d:d

poenta je da je ovo mnogo vise od konzole... pravi multimedijalni centar... a ako ms izda office za android moze i ponesto ozbiljno da se uradi na njemu... uglavnom, nisi ogranicen samo na igre, ovo cudo ima os. nesto sto ni ps i xbox nema... kad bi samo ovo uspelo, pa da svi majmuni sto prave igre za android konacno uvedu podrsku za gamepad. kako se samo retardirano osecam sto moram da brljam po ekranu, a ima dobrih igara koje bih igrao, ali ne mogu zbog toga...

Po meni je Android budućnost. Progresijom kojom je rasla popularnost Android platforme, i hardver namenjen mobilnom tržištu je napredovao. Androida ima na svakom koraku i na svim mogućim uređajima, počev od telefona pa sve do fotoaparata.

I budućnost gaminga leži po meni u Androidu. Platforma sa hiljadama besplatnih igara (na marketu) jednostavno mora da uspe. Danas u svetu preovlađuje casual gaming i tu je ono gde je najveca prednost Androida. Inače, casual gaming je i Nintendu Wii omogućio popularnost koju je stekao naspram XB360 i PS3 koje su konzole namenjene hard core gamerima. Naravno, Nintendo će upravo i biti taj koji će pretrpeti najozbiljnij udarac od Androida, pogotovo što u startu dolaze u konflikt na tržištu mobilnog gaminga (NDS).

I sam napredak igara na Androidu pokazuje njegov potencijal. Do pre samo godinu dana na Androidu nismo mogli da zamislimo ništa bolje od Angry Birds i sličnih naslova. A sad već imamo igre tipa Death Trigger-a. I to besplatno. Ne sumnjam da će u skorije vreme da krenu da se pojavljuju AAA naslovi kakve imamo na konzolama i PC-u. Čak su najavili par MMO-a za Android.

Što se samog projekta Oya tiče - kada je on pokrenut činilo se kao dobra ideja. Ali su se u međuvremenu pojavili andoid box uređaji zasnovani na MK802, a zatim i na jačim čipovima sa cenom od 50-60eu. Na njima glatko rade igre tipa Death Trigger-a a sigurno imaju potencijala i za jače igre. Ja sam nabavio logitech wireless komplet koji bez problema radi za nekih 2k dinara. Verovatno moze i neki joypad, nisam probao. Čak i da izbace Oya konzolu, ne sumnjam da će kinezi da naprave svoje kopije iste i samim tim joj zapečate sudbinu.

Budućnost - Android gaming sigurno, Oya teško.

Oya ce imati ekosistemi podrsku sto ce joj dati prednost u odnosu na kineske varijante.

Vecina nas ovde na forumu su napredni korisnici, average guy nece da se bakce sa podesavanjima, da gleda koji joypad da kupi, koje igre mu rade sa joypadom itd. on hoce da prikljuci klikne i igra.

Nisam siguran da će OUYA imati neku podršku. Mnogi su najavili da će im okrenu leđa kada su najavili da će biti nova iteracija svake godine.

pa i mobilni telefoni izlaze svake godine novi, pa im niko ne okrece ledja... sta su oni mislili da ce se furati tegra 3 pet godina?

realno android ima potencijala da postane ono sto windows nije mogao... isti os i na telefonu i na tabletu i na desktou i na konzoli! isti nalog, kupis igru jednom i igras je svuda, kupis aplikaciju jednom imas je svuda! mnogo bi me bilo briga da za svaki uredjaj kupujem odvojeno sve isto....

Da, ali taj potencijal se ne ostvaruje sam od sebe, na tome ima da se radi i radi, i gilja surovo i skupo. Najbolje da će sada odjednom s neba pa u rebra da se pojavi značajan novi takmac. Takve stvari se brižljivo rade, analiziraju, i najbitnije, sistematski se radi sa ljudima koji su unutra i koji su upućeni, što će reći - developerima. I to tek pod uslovom da si dovoljno masovan da te neko prihvati. Ovih dana se Tegra provodi kao bosa po trnju, svi partneri i developeri okreću leđa i u segmentu telefona, a kamoli što će da uradi neko na nekoj igračkoj konzoli. To u najboljem slučaju može da prođe kao neki Tegra Zone - da se nabaci 15-ak igara koje će koristiti mogućnosti konzole i to je to. A ostalo kako ko stigne da nabaca i poubacuje bilo šta. Da, moći će svaka casual igra da se igra na nekakav način, ali to ni izbliza nije dovoljno za uspeh platforme.

realno android ima potencijala da postane ono sto windows nije mogao... isti os i na telefonu i na tabletu i na desktou i na konzoli! isti nalog, kupis igru jednom i igras je svuda, kupis aplikaciju jednom imas je svuda! mnogo bi me bilo briga da za svaki uredjaj kupujem odvojeno sve isto....

Tragično loša ideja. OS treba da bude prilagođen uređaju na kome radi, a uređaj treba da bude prilagođen svojoj nameni. Jedan univerzalni OS je koristan koliko i univerzalna cipela koja treba da pristaje svakoj nozi. Microsoft je pokušao da objedini korisnički interfejs svih svojih operativnih sistema, vidiš kako im je ta ideja dobro prošla.

Na Ouya treba gledati kao na simpa comunity projekat, što ova konzola i jeste. Da bi Ouya ikad skupila ozbiljnu korisničku bazu morala bi da skupi kvalitetne igre, za to su potrebni ozbiljni diveloperi, a da bi oni došli potrebno je da veliki igrač sa brdo keša stoji iza projekta. Dakle, osim ako se ne desi neko ogromno čudo, Ouya nikad neće postati posebno popularna, biće verujem nekih dobrih pretežno indie igrica za nju, finih aplikacija za osnovne stvari i to je to. Sama po sebi ova konzolica mi je maksimalno simpatična, više bih se obradovao da mi neko pokloni ovako nešto nego deset puta skuplji i ništa smisleniji Mac Mini recimo, ali snaga brenda je ono što gura industriju već dugo vremena i tu ne treba imati iluzije.

ja stvarno ne vidim sta je lose u ideji da jedan os imas na svemu... evo ga android super radi na telefonima i tabletima, tabletu dodaj tastaturu i misa i povezi ga na veci ekran i imas komp. samo kad bi nalepili neki desktop interface tipa lxde preko kad si na velikom ekranu sa tastaturom i misem i eto ti kompa. kupis jednu igru za tipa 10 evra i imas je svuda! kupis recimo ms office koji ce valjda da izadje za android jednom i imas ga svuda... sto da kupujem 3 ofisa i tri puta placam jedno te isto?

ja stvarno ne vidim sta je lose u ideji da jedan os imas na svemu... evo ga android super radi na telefonima i tabletima, tabletu dodaj tastaturu i misa i povezi ga na veci ekran i imas komp. samo kad bi nalepili neki desktop interface tipa lxde preko kad si na velikom ekranu sa tastaturom i misem i eto ti kompa. kupis jednu igru za tipa 10 evra i imas je svuda! kupis recimo ms office koji ce valjda da izadje za android jednom i imas ga svuda... sto da kupujem 3 ofisa i tri puta placam jedno te isto?

Ali zašto i kako bi da igru sa telefona namenjenu touchscreen kontrolama igrao na desktopu i kako bi MS Office prilagođen za veliki ekran i miša koristio na telefonu? O tome ti pričam.

Pa jeste to sve lepo u ideji, ali lepo ti je morbius ukazao...ne može to tek tako, neko se okupi, izradi uređaj, pa ajdemo s neba pa u rebra da pravimo igre za njega. Prosto, trebaju ti developeri za to jer oni, u krajnjoj liniji, prave igre. Koji je njihov interes u tome? Kako da prilagodiš igre za igranje na gejmpadu na Androidu? Automatski ostaješ bez ogromne korisničke baze. Važi i obrnuto - ako napraviš igru za Android kojoj ne treba gejmpad, šta će ti onda OUYA.

Morbius je lepo rekao - to će biti fina alatka za indy naslove, možda će neko uraditi nešto simpatično na njoj, pisaćemo kako danas ta kockica ima procesivne sposobnosti kao nekada Pentium XY sa Radeonom tim i tim, ali - na tome će ostati. Igre su suviše veliki i ozbiljan biznis da bi nešto tako vanstandardno dalo ozbiljnije rezultate.

ma kako ne mozes da igras igre, sta vam je... pa ja ni jednu igru koja zahteva vise od dva tastera ne igram na ekranu.... vec sada postoji alat koji touch komande prebacuje na gamepad, recimo sixaxis app. sta je tesko da se integrise nativna podrska za gamepad? kako dead trigger i shadowgun nativno podrzavaju gamepad?

a sto se razvoja igara tice, ne trebaju nikom ekskluzive, ne znam kakvi naslovi ne znam sta... jednostavno sve sto postoji sad na androidu mozes da igras, i sve sto se napravi za android moci ces da igras.... developeri prave igre za os, ne za jedan specifican uredjaj.

ne vidim nikakav problem ni za aplikacije. aplikacija detektuje kakav ekran imas, ili ti sam izaberes i pokaze ti takav interfejs koji ti treba... moze da se napravi sve, nego svi znamo da je svima slatko da jednu istu aplikaciju naplate vise puta ako je moguce, a nece ljudi ni da se bakcu sa time...

Mene je recimo oduševilo to što kad sam menjao telefon HTC Desire HD za Alcatel 997D, ne samo da mi se imenik i poruke prebacile, nego je automatski krenuo i download aplikacija koje sam imao na HTC-u. Ne svih, ali većine. Laka sinhronizacija na više uređaja mi je vrlobitna a to je na Androidu urađeno maksimalno jednostavno.

Inače, univerzalnost androida je neverovatna. Znači, uskoro ćemo imati i pegle koje imaju Android:)

kazem vam, zasto bih kupovao recimo call of duty za pc, pa za ps3, pa posle onaj recimo modern combat klon za android?

kupis recimo call of duty 29 za android i svi uredjaji su ti android. uzmes mobilni u ruke, pokrenes igru. dobijes poruku: o zdravo matori, vidim uzeo si mobilni, jel oces da povezes bt joystick, ili ako si lud tastaturu i misa, ili ako si jos vise lud touch screen komande. posto si na mobilnom, kvalitet grafike je manji, nema da se bunis, tako je. posle toga recimo, uzmes tablet u ruke, opet isto, biras komande, malo lepsa grafika. e posle sednes za komp ili konzolu tu dobijes poruku: e sad mozes da se igras sa full grafikom, izaberi samo nacin kontrole, da li ces misa i tastaturu ili gamepad.

ista situacija sa office programom: opa, vidim na mobilnom si evo ti touch interface prilagodjen za tu rezoluciju. ju, vidi uzeo si tablet: oces touch komande ili si mozda povezao tastaturu i misa na njega, pa oces klasicne? eeee a sad si seo za komp, imas pun interfejs, izaberi samo hoce li da bude ribbon, ili klasicni padajuci meni...

bilo koji drugi program: naprave 3-4 interfejsa i moze da radi svuda. i moze android da bude univerzalni sistem za sve. ne mora da bude android, moze windows, moze i ubuntu, samo da prestanu vise da j*bavaju stvari sa posebnim mobilnim sistemima sad kada mobilni uredjaji imaju dovoljno firepower da guraju full sistem tipa windows xp. manite me tih optimizacija za ekrane, touch i sta sve ne. mogu da se naprave nekoliko interfejsa, a da program u osnovi bude isti. samo ne odgovara eknomski, treba da se muzu pare

kazem vam, zasto bih kupovao recimo call of duty za pc, pa za ps3, pa posle onaj recimo modern combat klon za android?

kupis recimo call of duty 29 za android i svi uredjaji su ti android. uzmes mobilni u ruke, pokrenes igru. dobijes poruku: o zdravo matori, vidim uzeo si mobilni, jel oces da povezes bt joystick, ili ako si lud tastaturu i misa, ili ako si jos vise lud touch screen komande. posto si na mobilnom, kvalitet grafike je manji, nema da se bunis, tako je. posle toga recimo, uzmes tablet u ruke, opet isto, biras komande, malo lepsa grafika. e posle sednes za komp ili konzolu tu dobijes poruku: e sad mozes da se igras sa full grafikom, izaberi samo nacin kontrole, da li ces misa i tastaturu ili gamepad.

ista situacija sa office programom: opa, vidim na mobilnom si evo ti touch interface prilagodjen za tu rezoluciju. ju, vidi uzeo si tablet: oces touch komande ili si mozda povezao tastaturu i misa na njega, pa oces klasicne? eeee a sad si seo za komp, imas pun interfejs, izaberi samo hoce li da bude ribbon, ili klasicni padajuci meni...

bilo koji drugi program: naprave 3-4 interfejsa i moze da radi svuda. i moze android da bude univerzalni sistem za sve. ne mora da bude android, moze windows, moze i ubuntu, samo da prestanu vise da j*bavaju stvari sa posebnim mobilnim sistemima sad kada mobilni uredjaji imaju dovoljno firepower da guraju full sistem tipa windows xp. manite me tih optimizacija za ekrane, touch i sta sve ne. mogu da se naprave nekoliko interfejsa, a da program u osnovi bude isti. samo ne odgovara eknomski, treba da se muzu pare

Slikovito objasnjeno, ekstra.

Ne da će da ima podršku nego će da ubije:
http://www.engadget.com/2013/02/28/ouya-shipping-march-28/

@ ed_hunter
Najverovatnije će za neke postojeće igre izaći OUYA verzija na marketu prilagođena joypadu kao što imaš istu aplikaciju prilagođenu za telefon/tablet/tv pa kupiš koja ti treba...

Ja ne znam zasto su ljudi toliko negativno nastrojeni prema konzoli koja kosta 99$ a pruza mnogo vise. Naravno da u ovoj iteraciji nije konkurent Xbox-u i Playstation-u ali ce imati punu funkcionalnost Android set-top box-a cija cene su blizu cene konzole, plus se dobijaju kvalitetni joypad-i kao i mnogo bolja podrska za igranje nego li sto ijedan set-top box ili smart TV moze da ponudi. Cak ce biti OUYA eksluziva. To sto je Tegra 3 unutra jeste problematicno ali su to resili odlukom da izdaju osvezenu konzolu svake godine. Mada i ta Tegra 3 unutra nece svakako biti isti cip kao u tabletu/smartfonu nego ce biti prostora da radi u fullu, jer nece morati da vode racuna o potrosnji cipa.

Zasto je problematicno sto je unutra Tegra 3?

Niko ovde nije negativno nastrojen prema konzoli, nego smo negativno nastrojeni prema pričama kako će to promeniti sve, biti revolucija u gejmingu i razbiti postojeće gejming tržište.

Niko ovde nije negativno nastrojen prema konzoli, nego smo negativno nastrojeni prema pričama kako će to promeniti sve, biti revolucija u gejmingu i razbiti postojeće gejming tržište.

Slažem se da od toga nema ništa. Ovo će biti odlična multimedijalna sprava za TV, kao oni kineski Android stick-ovi, ali sa dobrim gamepadom i nešto jačim hardverom (u početku, dok kinezi ne krenu da prave Tegra 3 stick-ove). Daleko od toga da se može porediti sa konzolama za igru. Ali je dobra stvar, u svakom slučaju. Može biti odlična za pregled YT-a, video sadržaja, seedbox, po koju arkadnu igru, itd.

Poslednja izmena:
Zasto ne moze da se poredi sa konzolama za igru kad je ovo regularna konzola?

Nazad
Vrh Dno