Šta je novo?

9200 128bit ili 9600SE

Scorpio76

Čuven
Učlanjen(a)
18.12.2001
Poena
619
Jedno pitanjce,

Sta je po vama bolje RadeOn 9200 128bit ili 9600SE pošto im je cena tu negde

Pozdrav svima

Bolja i nesto jeftinija varijanta ti je full 9200 karta ! Jeste da je 9600 full directx9 karta, ali je sirovo cak i sporija od pomenute 9200-ke. A s obzirom da ista podrzava vecinu dx9 efekata koji se nalaze u danasnjim novijim (ne i najnovijim) igrama, 9200 je trenutno bolji izbor , jer za iste novce pruza vise !

Izbjegavaj SE kartice, jer se njihovim nazivom implicitno podrazumijeva 64-bitna (upola uza) magistrala prema memoriji (opste je poznato da memorija procentualno vise ucestvuje u ostvarenju stvarne brzine procesiranja grafike, jer ona i dalje predstavlja "usko grlo" pri veoma brzim kalkulacijama velikim kolicinama podataka, na koje GPU ceka dok se memorija ne "pozove" i "odazove").

Osim ako SE kartica nije modabilna (recimo Club3D 9800SE@9800PRO) 😉 !

Poslednja izmena:
9200 128mb definitivno !!!
Pozdrav..😉

Ja bih ipak predlozio 9600SE (sa'ce svi da mi skoche za vrat :d ).

Pokazala se dosta bolje nego 9200, bez obzira sto ima 64 bit. magistralu ipak bolje radi za igranje, a sem toga ima dosta kvalitetniju 2D sliku nego bilo koja 9200. (konkretno mislim na Sapphire 9600SE).

Evo i ja cu stati na stranu 9600se s obzirom da sa bartonom 2500+ daje oko 1700 poenau 3DMark03 dok 9200 dosta manje , cini mi se oko 1100 do 1200 negde sam zagubio tacan rezultat (npr fx5200 128-bitna daje oko 1400). Doduse nije 3dmark 100% merodavan ali ova razlika nije sigurno zanemarljjiva

Zaboravih da kažem, ne igram se baš puno i nije mi toliko bitna razlika u performansama ako je manja od 5-10%, ali mi je bitan TV-Out i slika na TV-u za gledanje DivX-ova ili DVD-ova 🙂

Dakle našao sam
Club3D ATI 9200 128bit
ili
HIS ATI 9600SE 64bit?

Ovu prvu uzimaj slobodno neces se pojakati...😉
pozdrav...

@dell a sto nisi pustio 3d mark 2001 koji je realan za uboge low end kartice 😉
a ne dx9 mark kojeg nemogu bez seckanja (milsim na test animacije kornjace) da isteraju ni hight end 9800/5900

Sto se gledanja filmova (DivX-a npr.) tice ja sam prezadovoljan mojom HIS Excalibur R9200 ViVo karticom. Najbolje sto sam igde video. Doduse nabavio sam "profesionalan" S-Video kabel (od jedne firme koja je za neku lokalnu TV stanicu instalirla ove kablove i ostalo im nesto) na metar i zalemio pozlacene odgovarajuce konektore i za nekih 50-tak Eura (za 11m dugacak kabel) dobio fenomenalnu sliku na Sony WEGA 72cm Flat tv-u! Neuporedivo bolje od "kupovnog" gotovog S-Video kabela (10m, oko 800 din.). Ako si "ozbiljan" sto se gledanja filmova tice na kvalitetnom TV-u ovako nesto ti ne gine...
A ako imas i nesto jacu masinu moci ces i Far Cry da odigras.
Pozdrav!

Poslednja izmena:
Nemam baš uslova ($) za Sony Wega ali sam kući gledao na Samsung Plano 72cm i mnogo mi se svidelo, čak i sa S-VHS kablom.
U stanu nemam mesta za tako nešto (imam neki stari Blaupunkt 53cm) pa planiram mali upgrade kartice što se tiče kvaliteta. Trenutno imam neki eagle gf 460SE tako da pretpostavljam da će razlika biti osetna 🙂 i što se slike i što se performansi tiče.

Još je i mali problem što taj TV ima samo scart priključak pa ne znam ima li razlike izneđu
S-VHS to Scart i
S-Video to Scart
prenosa slike. Da li će biti vidljive razlike ili Scart "ubija" kvalitet S-Videa.

Evo vam cifre na NF7, Athlon XP 2500+ i 512MB (dual ukljucen ako ikome znaci). Sve default.

Kao sto vec dugo ponavljam, 9600SE ne kupovati.
U DX9 testovima je i 9200 i 9600SE spor, a u starijim igrama je 9200 brzi a jeftiniji.

I naravno, ne kupovati 128MB modele nego one sa 64MB.

Pozdrav!

Prilozi

• 3DMark 2001SE.gif
    3DMark 2001SE.gif
    8.3 KB · Pregleda: 110
  • 3DMark 2003.gif
    3DMark 2003.gif
    6.6 KB · Pregleda: 101
Voodoo_NBGD je napisao(la):
S-VHS i S-Video je isto.

pod s-vhs sam mislio na činčeve
a pod s-video na one sa 5 pinova (ili koliko već)

nadam se da ste me sada razumeli

Pozdrav

Sasa je napisao(la):
I naravno, ne kupovati 128MB modele nego one sa 64MB.

Kako da sa 64mb postiže bolje rezultate od one sa 128mb?
Zna li mi neko objasniti?

Unapred hvala.
Pozdrav.

Poslednja izmena:
Sasa je samo potvrdio moje rijeci !

Takodje, nije rekao da su 128MB-ne kartice jace, vec da ih ne treba kupovati pored onih sa 64MB...Razlog je prost:

Igre koje koriste svih 128 MB graficke memorije su malobrojne i veoma zahtjevne (recimo da FarCry iskoriscava svu memoriju , ali na high setovanjima gdje potom imas slideshow...kada spustis zahtjevnost igre na low, ona koristi dosta manje od 64MB za texture)...Koja je onda poenta tih 128MB ??? Vecina starijih igara uopste ne iskoriscava cak ni 64mb-ni kapacitet graficke memorije ! Takodje, na 128MB-ne modele se obicno stavlja jeftinija (a samim tim i nesto sporija) memorija (valjda je jasno zasto) !

Napomenuo bih samo da treba pripaziti, jer recimo sadasnje HIS-ove kartice u varijanti sa 64MB , a koje se vode kao full 9200, i dalje imaju 64-bitnu vezu sa memorijom (ranije su bile ok)...Treba traziti kartice kojima je memorija u L polozaju u odnosu na GPU (memorija se nalazi iznad i desno od GPU cipa), jer to predstavlja referentni dizajn grafickih kojima je memorijska magistrala izvedena 128-bitno (u vecini slucajeva) ! Drugim rjecima izbjegavaj full varijante 9200 od 64 MB ukoliko se memorija nalazi samo desno od GPU-a (to su obicno 64-bitno izvedene magistrale). HIS-ov Radeon 9200 128MB je odlican izbor !

U sustini razlika izmedju 128 i 64 MB je u tek 5-7 evra, tako da ne predstavlja bitnu stavku (naravno, uvijek treba uzeti onu od 64, jer stedite novac, a objektivno ne gubite nista)...

Poslednja izmena:
još jedno pitanjce,
da li je bolje uzeti VIVO pa povezati sa TVom preko video outa a ne preko tv outa?

Ili sam ja nešto pobrkao pa VIVO nije video in video out 🙂

VIVO (VideoIn, VideoOut)

Radeon kartice obicno imaju sledece izlaze:

D-sub (iliti VGA)
S-Video (7-pinski konektor, koji moze sluziti i kao in i kao out...Ukoliko kartica ima Rage Theater chip, ona preko ovog konektora posjeduje i videon in funkciju)
DVI- Digital Visual (Video) Interface (digitalni konektor za novije i bolje LCD monitore)
Jako rijetko RCA ili Chinch konektor!

Obicno tv povezujes sistemom S-Video-->Skart na TV-u (ukoliko imas S-Video konketor na TV-u, najbolje ih je povezati namjenskim S-Video kablom, jer time dobijas najbolji prenos video signala). Bitna je i duzina kabla, po principu sto kraci kabl, bolja slika !

Toliko!

Poslednja izmena:
Scorpio76 je napisao(la):
još jedno pitanjce,
da li je bolje uzeti VIVO pa povezati sa TVom preko video outa a ne preko tv outa?

Ili sam ja nešto pobrkao pa VIVO nije video in video out 🙂

GK imaju najcesce sledece konektore: DVI, analogni VGA i S-VHS

E taj S-VHS koji sluzi kod ne-vivo kartice samo za davanje tj "izlaz" s-vhs signala, kod vivo kartice sluzi i za "ulaz" signala, zbog cega VIVO kartice imaju poseban kabl koji se prikljucuje na taj konektor, i posle grana, po namenama.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
dell je napisao(la):
Evo i ja cu stati na stranu 9600se s obzirom da sa bartonom 2500+ daje oko 1700 poenau 3DMark03 dok 9200 dosta manje , cini mi se oko 1100 do 1200 negde sam zagubio tacan rezultat (npr fx5200 128-bitna daje oko 1400). Doduse nije 3dmark 100% merodavan ali ova razlika nije sigurno zanemarljjiva

I sta si sada utvrdio. Ni jedna ni druga kartica nisu upotrebljive u DirectX 9 naslovima. Taj 9600SE ti je poterao sa par fps DX9 testove koji imaju najveci ponder u ukupnom rezultatu kod 3D Mark 03 testa i na racun toga si dobio oko 800 poena vise. 9200 nije mogao da potera nijedan osim prvog testa sa avionima, pa je rezultat nastao na bazi fps-a u tom tesu puta ponder koji nosi taj test, a ostali testovi sa svojih 0 fps x ponder nisu ucestvovali uopste u formiranju rezultata. To ni u kom slucaju ne znaci da je 9200SE 4-5x brzi od 9200.
Mislim da bi bolji pokazatelj bio 3D Mark 2001SE ili realno stanje u naslovima koji su primereni tim kartama, a FarCry, UT2k4 i sl to nisu...

9200 bi trebao da tera sve osim nature testa u 3D marku 2003.
Prvi test je DX7, drugi i treći DX8 a četvrti DX9.

Vojkan je napisao(la):
9200 bi trebao da tera sve osim nature testa u 3D marku 2003.
Prvi test je DX7, drugi i treći DX8 a četvrti DX9.

Da, moja greska, ali se sutina ne menja.

delimir je napisao(la):
Mislim da bi bolji pokazatelj bio 3D Mark 2001SE ili realno stanje u naslovima koji su primereni tim kartama, a FarCry, UT2k4 i sl to nisu...

Farkraj nije, ali UT2004 apsolutno jeste, jer je u pitanju čista DX8 igra.

delimir je napisao(la):
Da, moja greska, ali se sutina ne menja.
Da, ovde se ponavlja priča od prošle godine, samo što su tada akteri bili GF3 i FX5200, sve ostalo je isto 🙂

Evo vam i UT2004.
9600SE nikako da pokaze isplativost 🙂

Pozdrav!

Prilozi

• UT2004.gif
    UT2004.gif
    4.2 KB · Pregleda: 97
Voodoo_NBGD je napisao(la):
Farkraj nije, ali UT2004 apsolutno jeste, jer je u pitanju čista DX8 igra.

Ma obe igre su previse zahtevne za ta dva Trabanta, tako da nema svrhe uopste obracati paznju na kojoj rade bolje. Nezamislivo mi je da FC ide na R9200 (nisam probao), a isto vazi i za UT2K4. Pod "ide" ne podrazumevam 640 ili 800 na low detail 🙂

delimir je napisao(la):
Ma obe igre su previse zahtevne za ta dva Trabanta, tako da nema svrhe uopste obracati paznju na kojoj rade bolje. Nezamislivo mi je da FC ide na R9200 (nisam probao), a isto vazi i za UT2K4. Pod "ide" ne podrazumevam 640 ili 800 na low detail 🙂

Upravo tako...
Te kartice jedva da mogu da sazvacu sada akutelne igre na medium detalja, a kamoli naslove koji dolaze za par meseci... Gde je tek AA i AF?

Ko zeli da potera DX9 naslove trebace mu FX5700+ ili ATI9600+ , sve ispod toga vrlo brzo ce biti mucenje...

Zadnjih nekoliko godina je bilo moguce dosta kvalitetno igranje sa low-end karticama, ali taj trend ubrzano ide u penziju...

Tako da su i 9200 i 9600SE najobicnije trube, dobre samo za poslovnu upotrebu (bez uvrede za vlasnike istih)...

delimir je napisao(la):

Izvini sto moram da te osporim, ali moj R9000 u pratnji celerona 1.2 i 512 sdrama tera UT2004 u 800x600 na high detaljima bez problema i sechenja... verovatno moze i u 1024 al mi mali monitor pa tu rezoluciju ne koristim 🙂
FC i UT2004 uopste nisu ista klasa (graficki)...

Scorpio76 je napisao(la):
Nemam baš uslova ($) za Sony Wega ali sam kući gledao na Samsung Plano 72cm i mnogo mi se svidelo, čak i sa S-VHS kablom.
U stanu nemam mesta za tako nešto (imam neki stari Blaupunkt 53cm) pa planiram mali upgrade kartice što se tiče kvaliteta. Trenutno imam neki eagle gf 460SE tako da pretpostavljam da će razlika biti osetna 🙂 i što se slike i što se performansi tiče.

Još je i mali problem što taj TV ima samo scart priključak pa ne znam ima li razlike izneđu
S-VHS to Scart i
S-Video to Scart
prenosa slike. Da li će biti vidljive razlike ili Scart "ubija" kvalitet S-Videa.

Blaupunkt su po mome iskustvu super TV-i tako da ce razlika u kvalitetu sigurno biti ocita. Ja sam imao "isti taj" EAGLE GF4MX460 i potom (prosle godine) kupio Gigabyte-ov R9000 64MB pa ga ubrzo zamenio za HIS Excalibur Radeon 9200 ViVo i poredjenja (izmedju MX-a i R9x00) nema. Bolje performanse (cak na na vecoj rezoluciji) a o kvalitetu TVout-a da ne govorim! Naravno i prikaz na monitoru je mnogo bolji. HIS je na mene ostavio povoljan utisak.
Pa i ja koristim SCART ulaz na TV-u preko adaptera. Jedan od SCART ulaza ima "u sebi" i S-Video ulaz. Razlika u kvalitetu prikaza izmedju "original" S-Video ulaza i ovako preko adaptera je nebitna, ako je i ima. Jedino je pitanje da li tvoj TV podrazava i S-Video preko SCART-a. Ako je starije generacije mozda nema tu mogucnost. Ako je ne podrzava imaces samo crno-belu sliku.
Pozdrav!

P.S.
Ja na mojoj "masini" (sa OC R9200) Far Cry IGRAM u rezolucij 1152*864 na medium setovanjima!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno