Iako sam ovo mogao da te pitam i telefonom, ipak sam izabrao ovakav nacin, jer bih hteo da se utvrde neke cinjenice, koje ce, verujem, zanimati jos neke ljude...
Pa, evo...
laxduke je napisao(la):
Malo sam se poigrao sa 8RDA+, i ustanovio sledece...
Ploca sa revizijom 1.0 ima problema sa naponima.
Ploca sa revizijom 1.1 isto ima problema sa naponima, specijalno za memoriju, ali je vecina ostalih bagova resena.
Da li si ti to probao dve ploce... reviziju 1.0 i 1.1? Ona problematicna, koju sam ja video, je bila rev 1.0. Sad, da li si ti to probao i 1.1 naknadno, pa utvrdio da i dalje ima problema sa naponom, ili si to negde procitao? (nije mi namera nikoga da "napadam", Boze sacuvaj, a narocito ne tebe, Urose, samo bih zeleo da saznam da li si ti licno probao obe revizije... jer iz ovog, a i jednog narednog posta mislim da je rec samo o jednoj ploci, rev 1.0)
laxduke je napisao(la):
-FSB
Bez modifikovanja struje za cipset od 1.5v, stigao sam do 221 fsb-a.
Hmmm... ne mora nista da znaci, ali na svim testovima koje sam ja video Vdd je bio na oko 1.55-1.58V. Pojedinci sa raznih foruma cak navode i 1.6V "stock".
Mali citat iz teksta o modifikovanju napona cipseta:
"The VDD (voltage to the nForce2 chipset) is controlled by the IRU3037A chip which is supplying around 1.55-1.6V default on the 8RDA+ board."
Iz ovoga do sada navedenog (procitao sam i ostatak posta... ovo me je dodatno uverilo), moj zakljucak je da si zakacio felerican primerak ploce. A to je uvek moguce.
laxduke je napisao(la):
Pokusao sam vise memorijskih modula da proverim kompatibilnost i dovod strujom.
-OCZ PC-3500 EL CAS2
Nije hteo da predje 400DDR-a zbog toga sto kada njega ubodem, struja u BIOS-u pokazuje 2.87V umesto 2.9 koje sam postavio, dok na unimeru direktno na izlazu sa tranzistora pokazuje 2.83.
To je ipak slaba struja za ovu memoriju, koja je operativna od 3.0v do 3.3v
Zakljucak iz ovoga (ne OCZ primer, vec situacija sa memorijama uopste)... definitivno ti je uleteo bangav primerak! Takva obaranja napona, isto kao i obaranje napona cipseta pri restartu... jedino resenje je zamena ploce.
Naravno, mozda bi moglo i drugo resenje, extremnije... a to je Vdd, kao i Vddr mod. Naime, uradis ova dva moda, ali ne da bi podigao voltazu nesto extremno, vec samo do granica stabilnosti ploce, odnosno, da bi postigao onu stabilnost kakvu bi trebalo da ima ploca na default-u, kao i kad se malo "poigras" s njom.
Kazes, obara napon cipseta na 1.48, pa posle vrati na 1.51? Stavis na recimo 1.6V. Obara napon memorije na 2.83? Stavis na 3.0V. Tako, i kad padnu naponi, opet su u nekim normalnim granicama, nisu kriticni.
Ovo navodim iskljucivo kao jednu mogucnost, koju ti niti ces, niti bi trebalo da radis (boli ti uvo sad da se bakces

), ali ako se vec zakaci takva ploca (jos jednom ponavljam, definitivno felericna), pa da se "napravi" da "radi"... Drugo resenje, znatno bolje, je zamena ploce.
Naravno, pri ovom modovanju, bolje hladjenje svega

se podrazumeva.
Inace, problema sa memorijama ima, tu nema price... dosta modula nece da rade, rade bolje (vise MHz) u drugim plocama ili odbijaju da butuju! Bilo je problema narocito sa tvojim OCZ PC3500 EL-om, ploca se ne budi, pa sa TwinMOS-om... Medjutim, takvih problema ima i na nekim drugim nF2 plocama, a ima i ljudi koji bez problema teraju bas tog OCZ-a u EPoX-u.
Takodje, EPoX je izbacio i novi bios (3129), u kome se pominje resavanje upravo problema oko memorije, odnosno, famoznog C1 error-a:
"Solved issue from hanging during post "C1" when OC memory"
Ako jos uvek imas plocu, mogao bi ovo da probas (a mozda si i probao).
laxduke je napisao(la):
Cim se stave dve memorije, tek nforce2 moze da delimicno parira konkurenciji.
Dobro znas da je celokupan "koncept" nForce-a upravo dual channel arhitektura. Mislim, pobogu, ako je ploca vec napravljena da maksimalno iskoristi dual channel, zasto bi je sad ogranicavao koristeci samo jedan modul, odnosno single channel?!? (ne ti, vec bilo ko... ti ni ne mozes dual, bar ne stabilno

)
A u dual DDR rezimu rada, brza je definitivno od bilo kog AMD resenja.
laxduke je napisao(la):
Koristiti nforce2 bez dve memorije (128-bit), je lose posto su performance odprilike prepolovljene.
Nisu bas prepolovljene... ali su ipak nize. Znatno.
laxduke je napisao(la):
Naravno postoji i pad napona extra kada se zauzete 2 banke.
Prilicno tezak Vddr mod... samo do granica stabilnosti.
laxduke je napisao(la):
U memorijskim setovanjima ima vrlo zanimljiva opcija.
A to je MEMORY 200%, sto je DDR-800 na 200FSB-u?
Cemu ovo sluzi, a uz to jos i ne radi?
Moze da se desi i da proradi, sa nekim buducim memorijama... ali u svakom slucaju, ne sluzi nicemu.
laxduke je napisao(la):
-Chipset
Cipset dozivljava isto pad napona pri butovanju, sa 1.51v na 1.48 pa nazad na 1.51v
Najveca zamerka je losa struja, i ako se to sredi u verziji 1.2 gde se ocekuje promena struje za cipset do 1.7v, bice nesto od ove ploce.
Dakle... ostaje pitanje da li je tebi uleteo los primerak, ili si probao i 1.1 reviziju, koja se isto ponasa?
Dalje, i ta tvoja nesrecna

ploca bi mogla da se zameni, pa da se vidi sta je... a tu je i modovanje kao krajnje resenje, ali to je, ponavljam, samo u slucaju da ne moze nista drugo da se ucini... a kako bi se utvrdilo da li su sve 8RDA+ ploce lose (odnosno, njihova naponska jedinica), ili je to neka losa serija, ili pak revizija, ili prosto, samo jedan primerak.
Pozdrav i hvala puno na iscrpnom izvestaju... ma kako mracan on bio!:ang: