Šta je novo?

8RDA+ iz mog ugla

laxduke

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
17.01.2002
Poena
619
Malo sam se poigrao sa 8RDA+, i ustanovio sledece...
Ploca sa revizijom 1.0 ima problema sa naponima.
Ploca sa revizijom 1.1 isto ima problema sa naponima, specijalno za memoriju, ali je vecina ostalih bagova resena.

-FSB
Bez modifikovanja struje za cipset od 1.5v, stigao sam do 221 fsb-a.
Na 222 FSB-a se bios zakucao, dok sam ga na 225 ubio skroz, pa je morao programator da uskoci u pomoc.
Razlog je taj sto je na ploci lose resena struja, i verovatno je usled silnog o/c i potraznjom za 5v, koji daje sve ostale struje, zafalilo BIOS-u struje da se izcita/upise, pa se isti zbrljao.

Pokusao sam vise memorijskih modula da proverim kompatibilnost i dovod strujom.

-OCZ PC-3500 EL CAS2
Nije hteo da predje 400DDR-a zbog toga sto kada njega ubodem, struja u BIOS-u pokazuje 2.87V umesto 2.9 koje sam postavio, dok na unimeru direktno na izlazu sa tranzistora pokazuje 2.83.
To je ipak slaba struja za ovu memoriju, koja je operativna od 3.0v do 3.3v

-Corsair PC-3200 CAS2 Rev 1.1
Isto kao i OCZ, malo struje za ovaj modul.
Isti padovi napona.

-Samsung PC-2700 (Probrani)
Ovo se pokazalo kao najbolje resenje.
Memorija koja nije zahtevna sto se tice struje, radila je stabilno do 440MHz FSB-a, doduse asinhrono.
Cim se stave dve memorije, tek nforce2 moze da delimicno parira konkurenciji.
Koristiti nforce2 bez dve memorije (128-bit), je lose posto su performance odprilike prepolovljene.
Naravno postoji i pad napona extra kada se zauzete 2 banke.
U memorijskim setovanjima ima vrlo zanimljiva opcija.
A to je MEMORY 200%, sto je DDR-800 na 200FSB-u?
Cemu ovo sluzi, a uz to jos i ne radi?

-Chipset
Cipset dozivljava isto pad napona pri butovanju, sa 1.51v na 1.48 pa nazad na 1.51v
Najveca zamerka je losa struja, i ako se to sredi u verziji 1.2 gde se ocekuje promena struje za cipset do 1.7v, bice nesto od ove ploce.

Procesor je bio 1700+ Tbed. rev B
Izdrzao je do ~2.350MHz, ne secam se tacno cifre, ali je u mojim testovima popadao mnogo puta, pa sam se zadrzao na poslednjoj frekvenciji na kojoj je sve radilo.

Malo screenshot-ova..

CPU 2200MHz | Memory 400MHz | FSB 200 | Multiply 11

-Linpack v5.01

-Science Mark 171102
SGEMM C MFLOPS
SGEMM x87 MFLOPS

-Science Mark 2 171102
SGEMM 3dnow! MFLOPS
SGEMM iSSE MFLOPS

-SiSoft Sandra 2003
Arithmetic
Multimedia
Memory

Po ovim rezultatima, ta skalamerija ni iz cigana nije izasla. Lepo ja kazem da reklama cuda cini. Sto ne rece da donesem KX-a, pa da se smejemo zajedno Epoxu. :beat:

modovanje

To sa memorijama je bag na ploci tj plocama posto se na stranim forumima masovno zale na to, kao npr:http://www.amdforums.com/showthread.php?threadid=193527

Ja sam hteo da je kupim tu plocu al kad sam procitao kolko problema ima sa memorijom i ostalo odlucio sam da modujem mog asusa a7n8x i sad sam veoma zadovoljan njime
:)
PS problem sa memorijama imaju sve nforce2 ploce samo sto izgleda epox ima i problem sa napajanje memorije pored toga:(

Za Acu i Dade-a , pa svi NF2 moraju na mod ali se zna koji je najbrzi onda , a i ti si Aco modovao tog KX-a i to je neki birani jel?Sacekajmo drugu reviziju koja ce imati sve sredjeno pa onda da pricamo mada je i ovako najbrze resenje sto mozete da vidite na jednom od primera: http://picture.imagestation.jp/raw/007/15/8a/158af2569e9e-0.jpg
Da se razumemo i dalje tvrdim da je mnogo skuplje resenje(a ne pruza toliko vise) u odnosu na KT333 ali ko voli i moze sto da ne.

Tu sliku sto si dao samo pokazuje kolika je beda nF2. Na 250MHz-a magistrale, sto znaci sa nenormalno velikim voltazama, ta ploca jedva da ima nesto preko 50Mb/s veci memorijski transfer nego KX na 231MHz. :beat: :d:d

Lagao bih kada bih rekao da nisam imao zelju da pazarim epoxa, ali mi se sve cini da cemo se ja i KX7 druziti jos dugo, dugo vremena;)

Aca je napisao(la):
Tu sliku sto si dao samo pokazuje kolika je beda nF2. Na 250MHz-a magistrale, sto znaci sa nenormalno velikim voltazama, ta ploca jedva da ima nesto preko 50Mb/s veci memorijski transfer nego KX na 231MHz. :beat: :d:d

To je samo stvar do memorije tj. da li je na ostrim setovanjima ili ne , ili do BIOS-a jer neki imaju CPU fast decode neki ne ali je poenta da moze da ide na velike magistrale.Verovatno bi na 230mhz mem. bila na boljim setovanjima pa bi i rezultat bio isti ako ne i veci.Iako je sve to nagadjanje , opet ode ona na 250mhz a ti na samo 230mhztype;

a ti na samo 230mhz.....ovo je trebalo ovako da izgleda....... a ti na "samo" 230mhz:D

MAD_MUzzY je napisao(la):
Joj Aco ala volis da velicas "tvog" KX-a :D... Taman tih 18-19Mhz je dovoljno za tih 50 mb/s brze :). I to idalje nemenja cinjenicu da je brze :p
cheers
Evo ja nemam razloga da velicam KX(samo mi je glavobolje donosio) ali budimo realni.KX ako se "zalomi: je zver od ploce.
Koliko Aca hvali svog KX-a toliko ti hvalis NF2 Epox-a.Jedina razlika je u tome sto se Aca sa svojom plocom druzi 6-7 meseci,a ti sa Epoxom cela 2 sata.Posto si mega strucnjak, tih 2 sata je bilo sasvim dovoljno da se uveris kako je Epox vrhunska ploca:D :hump: .
Moram da te podsetim da smo u sobi cije ime je OVERCLOCKING.Da ti nisi zalutao ovde??:hump:

MAD_MUzzY je napisao(la):
Joj Aco ala volis da velicas "tvog" KX-a :D... Taman tih 18-19Mhz je dovoljno za tih 50 mb/s brze :). I to idalje nemenja cinjenicu da je brze :p
cheers

Sinko nemam ja sta da velicam, rezultati govore sami za sebe. To sto ti imas neki krs primerak ploce koji nece preko 190MHz-a i nemozes da ga prodas zbog toga, ja nisam kriv. :beat: A to da li je brze 2-3% (ako je uopste brze) me ne zanima. Meni je i ovo prebrzo. Kad budes uzeo tog Epoxa probaj da napravis 14250 u 3DMarku, pa mi se javi. :beat::d:d

Milan je napisao(la):
To je samo stvar do memorije tj. da li je na ostrim setovanjima ili ne , ili do BIOS-a jer neki imaju CPU fast decode neki ne ali je poenta da moze da ide na velike magistrale.Verovatno bi na 230mhz mem. bila na boljim setovanjima pa bi i rezultat bio isti ako ne i veci.Iako je sve to nagadjanje , opet ode ona na 250mhz a ti na samo 230mhztype;

Moram samo da ti objasnim da taj Epox ima napon cipseta 1.5V i da bi radio na toj magistrali mora da se modifikuje napon na 2-2.1V sto je ekstremno mnogo i zahteva mnogo dobro hladjenje cipseta. Posebna prica je modifikacija memorije koju je izrazito tesko i riskantno uraditi kod tog Epoxa. E sad sto se ovde ljudi zanose gledajuci preko testove par ludaka, da ce i serijski Epox tako da radi to je druga prica. Ploca ocigledno nije dobro odradjena i ima problema sa naponima sto je evidentno i to niko ne moze da porekne. Ne bi Epox po samom izbacivanju ploce posle samo mesec-dva radio novu reviziju, a ni ona ne valja. Sad se vec suska o novoj reviziji. :p

HAhahahah :D Znao sam!
Sta ste odma skocili ko besni psi?
Nisam ja uopste sebe postavljao kao experta vec sam ti samo preneo svoje utiske. Ploca je bolja od bilo koje VIA-e i tu stojim. A lepo si reko Simpsone, kad se zalomi onda je KX najbrzi... ali kad se zalomi.
Moj KX moze 100% na 200fsb ali mu ocigledno neprija ovaj Samsug i Tbread i to je to. Sad sam uzeo NF7 i stigoh na 215 :)... polako ce da mu dobavimo jos struje i fora pa stizem na makar 220...

Pitanje za laxduka dali si probao ansihrono da dignes fsb posto sam ja probao i isao je do 238mhz ali mi je memorija losa pa nemoze da isprati?
pitam te to jer me zanima dali sa sinhronim fsb i memorijom postize iste rezultate hocu da kazem dali je ovo neki reper ili cu imati manji rezultat kad i memorija bude radila sinhrono sa fsb om.

cheers

Darkmatter je napisao(la):
Pitanje za laxduka dali si probao ansihrono da dignes fsb posto sam ja probao i isao je do 238mhz ali mi je memorija losa pa nemoze da isprati?
pitam te to jer me zanima dali sa sinhronim fsb i memorijom postize iste rezultate hocu da kazem dali je ovo neki reper ili cu imati manji rezultat kad i memorija bude radila sinhrono sa fsb om.

cheers

Evo ja cu da ti kazem, asinhronim radom memorije vrlo malo dobijas na povecanju memorijskog transfera. Samo sinhroni rad sa procesorom na sto visoj magistrali donosi dobitak i to veliki. :wave;

pa dobro Aco za sta ti mene smatras :cuss:
izgleda da nisam dobro formulisao pitanje
mene interesuje dali ce na doticnoj ploci i sa memorijom raditi na 238fsb normalno se podrazumeva da memorija moze da izdrzi tako visok takt
ocu reci da covek proba asinhrono da pogura tog njegovopg epoxa pa da vidimo jel ja to imam bas dobar primerak ili ona to samo asinhrono postize 238mhz
nigde na netu nisam nasao nekog da je to probao

Nego Aco dobi li ti onog corsaira?
cheers

cheers

Koja je to memorija radila na DDR472 @ 2.87v?

Ja izgleda pricam turski:D
Sad cu malo da razlozim ja sam poterao mog epoxa 8rda+ rev 1.1
na 238mhz fsb
memorija je pri tom radila asihrono na 175mhz jer je memorija losa apacer pc 2700 nanya cipovi
e sad mene zanima da li si i ti probao da podignes ovako asinhrono fsb pa da vidis koliko moze
da li je isti rezultat kao kad radi sinhrono sa memorijom mislim ti kazes da si na 225 ubio bios a kod mene je ploca 3 dana radila sa fsb om 230

a mislim da bi onaj corsair xms 3500 trebao da zvizne na 470 pa makar
morao modovati plocu

Nadam se da sam bio jasniji

cheers

Aca je napisao(la):
Sinko nemam ja sta da velicam, rezultati govore sami za sebe. To sto ti imas neki krs primerak ploce koji nece preko 190MHz-a i nemozes da ga prodas zbog toga, ja nisam kriv. :beat: A to da li je brze 2-3% (ako je uopste brze) me ne zanima. Meni je i ovo prebrzo. Kad budes uzeo tog Epoxa probaj da napravis 14250 u 3DMarku, pa mi se javi. :beat::d:d

I ja sam zalutao ovde, tako da ne morate odmah da pocnete da pljujete (mazijevog starijeg brata :)). Kad cete bre kolegi da nabavite dobrog TBreda B (neki koji hoce na 2.3 GHz), da ne bih GFFX testirao na 1.85GHz... ? Ovo posto ne odgovarate na PM... :)

...

Milan je napisao(la):
Za Acu i Dade-a , pa svi NF2 moraju na mod ali se zna koji je najbrzi onda , a i ti si Aco modovao tog KX-a i to je neki birani jel?Sacekajmo drugu reviziju koja ce imati sve sredjeno pa onda da pricamo mada je i ovako najbrze resenje sto mozete da vidite na jednom od primera: http://picture.imagestation.jp/raw/007/15/8a/158af2569e9e-0.jpg
Da se razumemo i dalje tvrdim da je mnogo skuplje resenje(a ne pruza toliko vise) u odnosu na KT333 ali ko voli i moze sto da ne.

Sto si tice modovanja asus je tu najbolji jer se lako i brzo moze modovati za razliku od epox-a, a za abita jos nisam naso da ga je neko modovao, a ako neko ima link molio bi ga da ga posalje...

A sto se tice razlike u ceni vise i nije tako skup nf2 jos kad se uzme da je na ploci izuzetna zvucna kartica i ostalo integrisano i da se jako lako instalira u odnosu na via...:wave;

Ja izgleda pricam turski:D
Sad cu malo da razlozim ja sam poterao mog epoxa 8rda+ rev 1.1
na 238mhz fsb
memorija je pri tom radila asihrono na 175mhz jer je memorija losa apacer pc 2700 nanya cipovi
e sad mene zanima da li si i ti probao da podignes ovako asinhrono fsb pa da vidis koliko moze
da li je isti rezultat kao kad radi sinhrono sa memorijom mislim ti kazes da si na 225 ubio bios a kod mene je ploca 3 dana radila sa fsb om 230

a mislim da bi onaj corsair xms 3500 trebao da zvizne na 470 pa makar
morao modovati plocu

Nadam se da sam bio jasniji

cheers

Imas bolji primerak ploce od ove koje sam ja testirao ako ti je radila na 238FSB-a bez mod-a.
Asinhrono sa memorijom sam stigao do DDR440, i tu je bio kraj sa Samsung DDR-333 modulima, dok ako si citao post, ostale memorije nisu htele da rade posto je struja losa.

jaksa je napisao(la):
Lagao bih kada bih rekao da nisam imao zelju da pazarim epoxa, ali mi se sve cini da cemo se ja i KX7 druziti jos dugo, dugo vremena;)
Ja sam se resio KX7 i presao na KD7E, sto mu dodje slicno kao moddovana KX7, samo sto ima i garanciju :D

laxduke je napisao(la):
-OCZ PC-3500 EL CAS2
Nije hteo da predje 400DDR-a zbog toga sto kada njega ubodem, struja u BIOS-u pokazuje 2.87V umesto 2.9 koje sam postavio, dok na unimeru direktno na izlazu sa tranzistora pokazuje 2.83.
To je ipak slaba struja za ovu memoriju, koja je operativna od 3.0v do 3.3v
Prava visokoturazna memorija :) Vrti se od 6500-8500 rpm :D
Shalu na stranu, ali memorija deluje zverski, samo da vidimo kako je podnosi KD7E.

drfedja je napisao(la):
Ja sam se resio KX7 i presao na KD7E, sto mu dodje slicno kao moddovana KX7, samo sto ima i garanciju :D

E ovo za garanciju ti je dobro :p :p :p

moja iskustva 8RDA+ i XP2000+

Evo kakva su moja iskustva, iako nemam potrebe za velikim overklokom:
1) za struju je tacno, a pogotovu za lose napajanje; meni je izgoreo Mercury 300W i to bas na 5V (program MB probe je jedno 2-3 sekunde upozoravao da je veliki pad tog napona, no dok ja stigoh do racunara, ono crce); no sva sreca ne osteti plocu; doduse u samom uputstvu pise da je minimum 250W;
2) 2*128 Elixir PC2100 izdrze nekako 166 MHZ u sinhronom radu sa fsb, ali nestabilno (restarstovanje) uz najlosija setovanja memorije; doduse nisam dizao napon preko 2,63 na memoriji;
3) na default naponu stabilno na asinhronom radu fsb na 9x200 i memorija na 160 MHz gde otprilike izjednacava memorijski protok sa sinhornim radom na 166 MHz i fsb i memorije na oko 2540.

Milan je napisao(la):
To je samo stvar do memorije tj. da li je na ostrim setovanjima ili ne ,
Apsolutno.
Milan je napisao(la):
[Bili do BIOS-a jer neki imaju CPU fast decode neki ne ali je poenta da moze da ide na velike magistrale.Verovatno bi na 230mhz mem. bila na boljim setovanjima pa bi i rezultat bio isti ako ne i veci.
Veci :)
Iako ce me sad Aca odmah napasti jer ja nisam vlasnik 8RDA+, te stoga nema sta da polemisem (doduse, delimicno he's got the point), evo kako radi EPoX nF2 na 232 MHz FSB-u sa stegnutim setovanjima:

P.S. Ona slika, sa 250 MHz FSB-om i onako losim bandwith-om je skandalozna... ta je memorija tako razlabavljena da je to strasno.

simpson H je napisao(la):
E ovo za garanciju ti je dobro :p :p :p
Zasto se ti odmah javljas kada je garancija u pitanju...? :D
Nije valjda da za Fedju vaze ista pravila kao i za mene... WARRANTY VOID WHEN BOUGHT! :)

Nazad
Vrh Dno