Šta je novo?

8600 series - konkretan info

E jeste provalili da se nista ne prica o posebnom clock-u za SP-ove? Da nisu i oni clockovani isto kao i ostatak chipa,tj.675Mhz u slucaju 8600GTS-a? Ako jesu onda je to zesce njesra!

uh-oh :) nisam ja nju "pljuvao" vec sam ocekivao kartu koja ce kostati malo vise i raditi 30% brze kako bi se posle pola godine mogla nazvati mainstream kartom
(napolju, ne kod nas, kod nas je mainstream 7300GS :wall:)

edit: kao sto je DAS i pretpostavio ranije, karta je u rangu sa 7900GT. negde sporija negde brza (uglavnom sporija). Ako bi za iste pare birao izmedju punokrvong 7900GT-a 256bit i ojadjenog, iseckanog i iskasapljenog derivata g80 chipa, onda bi cak i dodao 20e ako treba i uzeo 7900GT...Nije sve u skoru i 3D markovima...

Poslednja izmena:
uh-oh :) nisam ja nju "pljuvao" vec sam ocekivao kartu koja ce kostati malo vise i raditi 30% brze kako bi se posle pola godine mogla nazvati mainstream kartom
(napolju, ne kod nas, kod nas je mainstream 7300GS :wall:)

Los sam izraz upotrebio, ali htedoh reci da si bio u pravu kada si pricao o ne bas ocekivanim peformansama 8600gts-a.Imas i thread o testu(u podforumu vesti) 8500GT-a koji je ispao sporiji od 7300gt-a sa ddr2 memorijom.Sto je najgore takvi su rezultati u markovima a gledajuci ovaj test upravo se 8600gvts proslavio u markovima dok je u igrama losije prosla, pa ako je tako u markovima prosao slabasan 8500gt mogu misliti kako ce u igrama da se ponasa.Cini mi se da je nvidia promasila ovu seriju, sto se tice u razlikama u performansama izmedju ove i 7x serije tj. sto se tice 8500gt-a sve mi se cini da je on nesto kao fx5200 :(

Poslednja izmena:
ma jok bre, imaju jos ceo kontigent 7900 chipova koje prodali partnerima i dok se to ne proda ne sme 8600 serija biti nesto posebno brza. Sad ili uzmes ili 8800GTS (najavljen pad cena 640mb verzije) ili ne uzmes nista (sem ako nemas pare za 8800gtx onda to). I tako nema dx10 igara, a ove do sada manje vise rade ok i na ovim "starim" kartama. Izaci ce neki 8800GT, 8600gtx itd. Videces.

PS. performanse 8500-tke se ne nisam ni trudio da gledam LOL izbegavam te neparne nvidija serije, pogotovo sa niskim brojevima :)

Poslednja izmena:
Los sam izraz upotrebio, ali htedoh reci da si bio u pravu kada si pricao o ne bas ocekivanim peformansama 8600gts-a.Imas i thread o testu(u podforumu vesti) 8500GT-a koji je ispao sporiji od 7300gt-a sa ddr2 memorijom.Sto je najgore takvi su rezultati u markovima a gledajuci ovaj test upravo se 8600gts proslavio u markovima dok je u igrama losije prosla, pa ako je tako u markovima prosao slabasan 8500gt mogu misliti kako ce u igrama da se ponasa.Cini mi se da je nvidia promasila ovu seriju, sto se tice u razlikama u performansama izmedju ove i 7x serije tj. sto se tice 8500gt-a sve mi se cini da je on nesto kao fx5200 :(

Videcemo shta ce biti. Ali kako stvari stoje ne bi se iznenadio ni 8700 modelima (256-bitnim) ako ATI.AMD udari malo jache i konachno napravi kartice srednje klase kako treba, tj. RV630.
8500GT je po ovim rezovima ojadjena kartica do bola. Kako ce se to ponashati u dx10 naslovima mozemo samo da zamislimo josh uvek. Totalno out od onoga shto se ochekivalo a veliku zaslugu ima za to ddr2 memorija. 8500GTS model(neki 8500GT sa ddr3) bi mozda mogao neshto vishe da uradi. Ako nishta drugo barem da prebaci 10-12k 03 i 6-7k 05 i to sa nekim prosechnim CPU-om a ne nekom zverkom.

bice derivata sigurno...Pa ko je jos po izlasku 7600GT ocekivao da ce biti 7300GT sa ddr3 ? :) E, a ne bi bilo lose ni da nam vrate mogucnost otkljucavanja tih shader procesora pa da svi ponovo upadnemo u unlock maniju :p

au, kakva tambura od karte. ovo je jos gore nego sto sam ocekivao. ja sam mislio sudeci po 3DBranku da je karta u rangu 7950GT, a izgleda da se jedva kolje sa 7900GT u igrama.
ladies and gentleman, new X1600XT is born :p
edit: da ne spominjem sto se ocajno klokuje (30-ak Mhz za cip)...

Poslednja izmena:
Sto ste zapeli za taj 8500GT,pa to je low-end koji treba da kosta 70-80$,naravno da ce da bude bedan!
@Chinaski: Gde si video da se overclockuje samo 30Mhz?

na drugom linku koji je postovao gvlada u postu br. 179 u ovom threadu...

Sto ste zapeli za taj 8500GT,pa to je low-end koji treba da kosta 70-80$,naravno da ce da bude bedan!
@Chinaski: Gde si video da se overclockuje samo 30Mhz?

Pa to jeste low end, ali kada je karta sporija od low enda prethodne generacije 7300gt-a onda i sa projektovanom cenom oko 100$(kod nas 100€) ta kartica nije uopste dobra kupovina.Pa cak i da je 70-80€ opet je skupa jer vec mogu da se nadju i 7300gt sa ddr3 memroijom za te pare.

vidim ja da ce cim se ati pojavi 8600GT ici na 100e, gts na 150 i izbacice 8800gs za 200 i nesto.
ovaj G84 deluje kao da je dizajniran da bude bas bas jeftin tj. low-end cim se za tim pokaze potreba.

zato ne treba bacati pare i kupovati ga odmah, nego treba sacekati da vidimo sta ce se desiti kada ATI izbaci karte...

Sve je to na mishice. Da nema tu ultra brzu ddr3 memoriju bilo bi chupavo. Uostalo, bez te brze memorije to bi bio GT model. Kako bi se nosio sa tim 7900GT-om da kojim sluchajem ovaj ima memoriju na bar 1500+Mhz a ne na tih trichavih 1320Mhz? U svakom sluchaju videcemo koliko ce da ga cene ovde. Nadamo se da ce Ati da zakuva chorbu kako bi ovo sve bilo shto povoljnije.

Poslednja izmena:
Odlican review sa sajta kome se moze verovati. Rezultati su kao sto sam i ocekivao - mrsavi, kolje je 128bitna magistrala. Ova kartica ce tesko izaci na kraj sa standardnom rezolucijom TFTa i AA u nekoj danasnjoj iole zahtevnijoj igri, a o buducim DX10 da ne govorimo. Sve u svemu ja cu je zaobici i sacekati nesto bolje ili uzeti 8800 GTS

Poslednja izmena:
Ja ću ionako da sečekam da se cene spuste početkom jeseni tada će i AMD i nVidia da imaju sve kartice sa DX10 podrškom.U sadašnjoj konstelaciji snaga najviše mi odgovara 8800GTS 320MB i cene nema u Srbiji ispod 320 eur-a.Očekujem da će prelaskom na 80nm sadašnji 8800GTS sa 640 mb da bude u maloprodaji oko 280-300 eur-a tokom sep-oktobra.Sve ispod toga me ne interesuje jer za moj ( još uvek) budući 1680*1050 monitor biće ipak slaba svaka kartica u midrange segmentu a i igre će biti zahtevnije.

8600 karte su krsh :wall:

dobro je Ser_Zile rekao, ja isto tako mislim, a to sam i rekao. 8600 serija kakva je sada je buduci low-end i pomirite se sa time. 128 bita i 256mb na grafickoj JE MALOOOOOO !!!! I sadasnje igre vec traze vise od toga, o buducim da ne govorim. Kad je dx0 u pitanju, scaling textura i geometrije sa high na medium ce se najverovatnije odvijati u samoj grafickoj (jer im je tako najlakse da to uade) pa ce taj proces sam po sebi uzimati vRAM-a...sve vam je jasno. Kolko Vista trazi vise ram-a, tolko ce i dx10 mod traziti. Kupovati 8600gts zbog dx10 je APSURDNO !!! Mark my words ! ;)

Mozda NV ceka da vidi ATI-jev mid-range pa ubaci npr. 8700!?

Poslednja izmena:
8700 paleta bi trebalo da bude ovako ako je bude bilo.
8700GTS 64 stream, 8700GT 48 stream i verovatno 256-bitnu mem magistralu sa klasichnom kolichinom memorije 256MB/512MB i tako bi popunili prazninu. E sad da li ce to da bude novi chip ili ce da skrate G80 na pola.

Naravno ako je sve ovo gore tachno, da 8600 serija ima samo 32 stream procesora.

Poslednja izmena:
odakle ti taj info ? Inace bilo bi dobro da je tacan, a bilo bi dobro i da bude g80, pa lokovan u BIOS-u karte :d :d :D

Ljudi kako ne kapirate da za lose performanse 8600 serije nije zasluzna ni 128-bitna magistrala ni navodnih 32 SP-a.Mislim da 8600GTS ima 64 SP-ova ali da rade na istom taktu kao i ostatak chipa-znaci 675MHz,a to je duplo manje od 1350 koje ima 8800GTX.Znaci imamo 4x manji shader power,tako da su one performase koje smo videli jos i odlicne,s obzirom na to koliko je 8600 serija osakacena.
Naravno ovo da SP-ovi rade na istom taktu je moja pretpostvka,a mislim da je veoma realna jer da bi se taktovi digli onako visoko treba da se plati i to nije za mainstream.

pa , sve po malo osakatis i dobijes to sto dobijes...ali opet, to ce biti ispod 200e za koji mesec tako da i nije neka frka. Izaci ce nesto da popuni rupu izmedju 8600gts i 8800gts, sto rece yooyo verovatno cekaju da ATI izbaci (napokon) nesto pa ce se prema tome i postaviti.

Moguce,ali ja ne bih rekao da ce nVidia za koji mesec da izbaci novi 'native' mainstream jer su do skoro imali plan da ga izbacuju svakih 18 meseci.Jednostavno to sto sad za koji dan izbace,to nam je sto nam je.A nesto novo u tom rangu,ako ce skoro da izadje,to ce da bude neka osakacena varijanta G80-ne kazem da je ovo lose,naprotiv!

Poslednja izmena:
Vrh Dno