Šta je novo?

7970 - Coil whine

padawan

Čuven
Učlanjen(a)
02.12.2003
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 3700x & AMD Wraith Prism RGB
Matična ploča
MPG X570 Gaming Plus
RAM
32 GB Kingston Fury RGB
GPU
Sapphire Radeon RX6800 16GB
Storage
SSD 512 + 2TB Kingston MV2
Zvuk
Logitech G560 RGB
PSU
FSP HYPER K PRO 700W 80 Plus
Kućište
MSI Mag Forge 100R RGB
Monitor
HP x24x 24"
Miš & tastatura
Razer's Basilisk V3 + Huntsman Mini
Laptop
Corporate's Lenovo Thinkpad
Tablet
Ipad Pro 12.9 M1
Mobilni telefon
Samsung Galaxy A52s
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch 4
Pristup internetu
  1. Optički internet
Nova masina - novi problemi. Treba mi savet i misljenje iskusnih forumasa :)

Kao sto sam napisao u zvanicnoj temi o 7970, samo jedan dan posle kupovine pojavilo se nesto sto mi najvise lici na coil whine - zvuk koji sam identifikovao u predelu graficke karte kada se pokrene neka zahtevna igra. Probao sam sa drugim napajanjem, isti slucaj.

Ne mogu da verujem da sam o ovom problemu saznao tek sada. Kada ukucate u google 7970 coil whine, izadje milion linkova sa istim problemom koji je navodno vezan bas za Tahiti cipove ali je generalno moguc i na drugim kartama, plocama, napajanjima. Medjutim, izgleda da je 7970 serija problematicnija od drugih.

Problem se manifestuje iskljucivom prilikom pokretanja igara, narocito zavija u menijima kada fps skoci, vsync tu pomaze ali u samoj igri i ne toliko. Nije preterano bucno u samoj igri, ali malo iritira jer se cuje glasnije od ventilatora i postoji momentalna razlika u odnosu na idle stanje. Posto igram sa slusalicama, naravno da nista necu cuti, ali ipak, ne svidja mi se uopste da bilo kakav zvuk dopire iz graficke karte.

Sta sada raditi? Da se navikavam na to, posto svi kazu da je inace normalno, uobicajeno i potpuno bezopasno, ili da vracam u e? Hoce li uopste prihvatiti neku zamenu (mogu i da doplatim koliko god, nije mi vise bitno) ili ce biti smaranje sa domacim serviserima sto ih zaista da izbegnem po svaku cenu. Da li imam pravo na zamenu posto je masina nova i kupljena u cetvrtak? Pretpostavljam da je neki RMA rok istekao, ali iskreno, ovih dana sam razmisljao sta uopste da radim i kako da se postavim prema tome. Kartica nije reparirana nego "standardna" sa normalnom garancijom i kutijom... Uradi sam (i napravi jos gore) varijante sa lakovima i ostale majstorije mi ne trebaju.

Nema nikakve razlika na default klokovima i kada se blago digne takt preko overdrive opcije u drajverima.

Da li se jos neko sretao sa problemom? Evo primera kako se cuje, kazu da je narocito izrazen na referentnim kartama:

http://www.youtube.com/watch?v=XnJ3XEEbKtM

Poslednja izmena:
Poz, gledao sam na yt snimak davno u vezi toga, sad nmg da se setim lik je preko nekog programa regulisao da je max fps 120, fora je sto kad se pokrece igrica fps skoci u nebesa i onda krene graficka da zavija, msm da je evga bio proizvodjac programa, nmg da se setim naziva :/ A i ko zna hoce li raditi taj program na amd karticama. Mozda neko zna za neki drugi program na taj fazon pa nek ostavi link.

Evo nadjoh video, mozda ti posluzi na neki nacin http://www.youtube.com/watch?v=eqf4xQ3eL0k

Poslednja izmena:
Hvala, ali ti programi uglavnom ne rade na windowsu 8. Cak ni vsync forsiranje iz katalista. Probao sam d3doverride, i jos par. Medjutim kod mene nije samo problem samo prilikom pokretanja i u menijima, cuje se u svim igrama nwgde vise negde manje. Npr u crysisu 3 izmedju 30 i 50fps sa ili bez vsynca. Ne cuje se samo kada fps padne bas jako nisko, recimo u momentu brzog okretanja.

E malora :/ Ako si karticu narucio preko neta vrati je ne moras ni navoditi razlog itd imas 14 dana rok za to, ili jednostavno napisi sta se dogadja i uzmi neku drugu, tipa asus. Ja bi je vratio da sam na tvom mestu koliko god da je to bezopasno zbog razloga sto iritira.

Uzeo u cetvrtak direktno u shopu, znam za vracanje preko neta pa zato i pitam kakva je praksa sa vracanjem direktno u e ili neka zamena. Doplaticu koliko god i uzeti bilo sta drugo, ako moze odmah ili za par dana, ako mora dva meseca da odstoji reda radi u nekom servisu i da mi vracaju u istom stanju kao sto praktikuju u nasim servisima, pa onda opet dok se ne smorim i ne odustanem, e toliko mi vec ne smeta.

Pisi im na email imas ga na sajtu i objasni sta se desava i raspitaj se koliko traje zamena ( mozda ces morati vise puta da im pises jer kad im nesto vracas bas nisu srecni :D Imao sam nazalost iskustva sa tim ), trazi zamenu i gledaj neki model koji imaju na stanju na sajtu. Msm da kad uzimas preko neta da onda to ide brze, ovako msm da ces cekati najmanje 15 dana jer trebaju karticu slati u servis u Cacku, pa u ovlasceni servis pa verovatno kad tamo dobiju potvrdu da kartica pravi probleme oni dobiju potvrdu da ti izdaju drugu ili da doplatis za neki drugi model. mozda se i varam ali pisi im ili ih nazovi pa se raspitaj. Ja sam 35 dana cekao da mi vrate karticu prvo su je 2 nedelje drzali kod "njih" verovatno u Cacku i poslata je kartica u ovlasceni servis i za 1 dan je izvrsena zamena za drugi model ali sam ja cekao jos 20 dana da dobijem karticu nisu je preuzeli sa servisa i poslali, tkd budi uporan :) I menjaj je, nemoj da se navikavas na nesto sto ne treba da se cuje, jest da kartica nije neispravna ali nije ni normalno da se tako cuje. I srecno :)

p.s karticu odnesi u njihov servis, nemoj u radnju gde si je uzeo jer ces i tu dodatno cekati dok posalju itd, napisi na papiru sta se desava i po mogucstvu ako mogu nek u servisu pred tobom testiraju karticu, ko zna mozda dobijes u ekspresnom roku drugu.

Meni jos uvek nisu poslali drugu, 1. jula sam vratio 7850, jos uvek cekam razduzivanje :) Inace i ta 7850 sto sam vratio je pistala u 3D Mark kod nekog testa, ovako mislim da nije.

Meni jos uvek nisu poslali drugu, 1. jula sam vratio 7850, jos uvek cekam razduzivanje :) Inace i ta 7850 sto sam vratio je pistala u 3D Mark kod nekog testa, ovako mislim da nije.

Nemoj da plasis coveka :d

Sve zavisi od kartice do kartice, i meni propisti nekad i to se desi kad npr testiram u heavenu i u trenutku gasenja kad kliknem da izadje i traje 2-3 sec i vise se ne cuje, i lepo se vidi u msi afterburneru da tad fps skoci na 8000, imao sam resenje za to dok sam imao jednu karticu, koristio sam virtu MPV tj bio je ukljucen i pri izlasku nisam cuo pistanje i nije fps skakao u nebesa, ali sa dve kartice i ukljucenim virtuom nmg da pokrenem heaven pa cak i neke igrice tkd ga sada koristim samo dok mi ne zatreba komp za neke igrice itd.

I treba da ga plasi,zato sto to i jeste tako, nacekace se.
Jednostavno cim das parice vise im nisi interesantan.
Malo je klokni pa neka izade na 10 000 fps i neka pisti koliko hoce,samo neka radi.:D
Salu na stranu to moze da bude i do napajanja a i do maticne,probaj je na drugoj masini.

Poslednja izmena:
Piste zavojnice,neverujem da ce ti iko reklamirati kartu zbog toga. Moje iskustvo:
Msi GTX 660 -jezivo pistanje zavojnica!
Msi GTX 660 TI PE- takodje pistanje,ali maaaaalko drugaciji ton :)
Msi Radeon 7850 1gb OC (2 kom. sam imao)-na obe pistanje,nista strasno
Msi Radeon 7950TF3-cuje se ali nista strasno
Asus dc2 7970-mrtva tisina,nista se nije culo
Saphire 7970 dual-x (trenutna karta)-cuje se tek tek malo,skoro pa neprimetno

Sve ove karte sam imao na istoj masini (iz potpisa) i sve sam ih izmenjao u roku od godinu dana :)

Ja sam imao LCpower napajanje koje je ne pištalo nego vrištalo...i to ne samo kad je upaljen komp nego i kad je bio ugasen..
morao da ga iskljucujem na onaj fizicki prekidac iza da bih mogao da spavam.....

Citao sam po netu da se kao zaliju te zavojnice nekim akrilatom (silikonom) da valjda ne bi vibrirale jer to proizvodi zvuk,
probao i to nakon sto sam se oprostio od garancije, ali nije pomoglo.generalno to ne priznaju za zamenu.

Na kraju sam kad sam kupovao za firmu uvalio to g**no a sebi uzeo novo, evo ga sad pišti ali daleko pod stolovima gde ga niko ne cuje.

Uf...

Piste zavojnice,neverujem da ce ti iko reklamirati kartu zbog toga. Moje iskustvo:
Msi GTX 660 -jezivo pistanje zavojnica!
Msi GTX 660 TI PE- takodje pistanje,ali maaaaalko drugaciji ton
Msi Radeon 7850 1gb OC (2 kom. sam imao)-na obe pistanje,nista strasno
Msi Radeon 7950TF3-cuje se ali nista strasno
Asus dc2 7970-mrtva tisina,nista se nije culo

Sve ove karte sam imao na istoj masini (iz potpisa) i sve sam ih izmenjao u roku od godinu dana

Au, nisam znao da je situacija toliko dramaticna. Da nije onda problem sa nekom komponentom koju nisi menjao, npr ploca ili napajanje ne daje grafickoj adekvatan napon, sta vec... Moracu ipak da probam sa starom grafikom i tog safira na drugoj masini koju srecom jos nisam prodao.

Moj Sapphire 7970 dual-x nije pistao prvi dan, tako da mi nije jasno zasto je propistao posle. Hm.

Isto su se ponasale i na drugim masinama,s tim sto je obican gtx 660 propistao posle mesec dana....

Isto su se ponasale i na drugim masinama,s tim sto je obican gtx 660 propistao posle mesec dana....

A jesu pistale lupam u igricama konstantno ili samo kad se u nekim scenama itd podigne fps u nebesa? Ili kako koja kartica?

A koji MSI gtx 660, onaj obicni ili twin frozr? Sutra bi trebalo da stigne, tako da sam dve nedelje cekao na zamenu. Nadam se da nece da pisti. :smash:

A koji MSI gtx 660, onaj obicni ili twin frozr? Sutra bi trebalo da stigne, tako da sam dve nedelje cekao na zamenu. Nadam se da nece da pisti. :smash:

Po ovom postu bice da je obican propistao " Isto su se ponasale i na drugim masinama,s tim sto je obican gtx 660 propistao posle mesec dana.... "

Ok, ipak da proverim, mozda je mislio obican 660, a ne 660 TI :D Salim se, verovatno je tako :)

Obican 660 je "propistao" posle nekog vremena,a 660ti je pistala od kako sam je ubo na plocu.....sve u svemu,nema razloga za brigu,sasvim normalna pojava.

Eh. Probacu ipak da zamenim posto je mnogo glasnije pistanje od ventilatora. Mislim da to bas i nije normalna pojava. Kultura rada je ipak bitna, kao da imam sporet a ne masinu od 800e. Jako iritira... Ja bih nesto ovako, ako je moguce

Stvarno nisam neki perfekcionista i opterecen zvukovima, cak sam probao da stavim i ventilatore na 100%, pistanje se i dalje jako cuje, a bez vsync-a je mnogo gore. Posto vsync organski ne podnosim zbog input laga, ne bih da me to jos i dodatno ogranicava.

Menjaj za asusa :)

Hm, razlika je 13.000. Nije sad to ne znam koliko, ali zadovoljio bih se i sa zamenom, samo da odgovara Sindinom opisu. :) I da ne propisti ponovo... Ali platio bih i toliko samo da ne pisti :) S tim sto bih u tom slucaju, mozda, razmotrio 770 Lightning.

Pod uslovom da mi uopste zamene i da to bude u nekom razumnom roku. A ako ne, ne znam sta da radim. Da je prodam zajedno sa cepovima za usi? :) Salim se, neko manje osetljiv sa speakerima koji gruvaju verovatno ne bi primetio... Ili nekim rudarima.

Kazem ti,imao sam pre ove safirke asus dc2 top,i bila je tiha kao smrt,pogotovo sto se kod mene cela skalamerija nalazi napolju,tj na benchtable-u pa se svaki zvuk cuje,znaci asus je bio tih za medalju,ali mana te asus dc2 serije je ta sto im je zakljucan napon,pa nisu neki klokeri.....safirka se jedva cuje,ali bukvalno jedva,kontam kad je stavim u kuciste,nema teorije da ce se cuti...

Jesi li probao da je kloknes?vidim da je nekima pomoglo.

Ma salim se ja malo, sve naravno zavisi od novcanika i isplativosti kupovine, ono nvidia je izbacila novije modele u medjuvremenu pa pogledaj i njih ili idi na zamenu za istu karticu.

Ne svidja mi se sto 770 ima samo 2gb, 3 mi je nekako vise future proof, mada kontam da ce sledece godine da se pojavljuju vise high end 6gb modela, pa ce i 3 da bude malo. Ali performanse su mi sada toliko nevazne.

Jesi li probao da je kloknes?vidim da je nekima pomoglo.

Probao i nista. Inace primerak radi stabilno 1100/1500, sto mi je skroz ok za karticu od 30k i kusur.

safirka se jedva cuje,ali bukvalno jedva,kontam kad je stavim u kuciste,nema teorije da ce se cuti...

Tako je i moja prvi dan, sada mi se vec razvila coil whine fobija. :) Cudi me kako do sada nisi poludeo od tolikog zujanja. Sto si uopste menjao toliko grafickih karti za godinu dana, ako nije indiskretno?

Poslednja izmena:
Zato sto sam poremecen sto se hardvera tice :) salu na stranu,gtx 660 sam zamenio sa 660ti zato sto je ova druga jaca,medjutim ubrzo nakon toga sam krenuo da rudarim,pa sam presao na ati karte...a asusa sam prodao za 320,a safirku uzeo za 280,tako da....;)

Aha, sad je vec malo jasnije :)

Bio sam do Emija, ne moze zamena i doplata za novu na licu mesta, mora u svakom slucaju potvrda od servisa. Predlozili su mi da sam odnesem u servis (Savski nasip 4) ako mi se zuri, jer je tako mnogo brze, oni u servisu odmah testiraju i dobijam potvrdu, ali malo mi je nezgodno da stignem do 5 u servis zbog posla, iako mi zapravo mnogo blize od prodavnice, pa da ne vracam karticu kuci i nosam tamo vamo na kraju ostavim u prodavnici, kaze da ne bi trebalo duze od desetak dana dok vozac pokupi, oni u servisu testiraju... Maksimalni rok da se razresi je 15 dana. Zna za problem sa pistanjem zavojnica tako da je bez problema i dodatnih pitanja, uz napomenu da se detaljno testira u igrama, popunio reklamaciju. Moram da pohvalim zaposlene, vrlo strucni i ljubazni, svaki put... Sa domacim servisima nemam bas dobra iskustva, tako da se ne nadam preterano - pogotovu ako je stvarno toliki nivo pistanja "normalan".

Zvao sam Emi i dobio informaciju od strane servisa samo ukratko da "karta nije pokazala nikakav kvar" a navodno su je testirali od 27.7. Treba sutra da idem da je preuzmem.

Jos jedan "srecan" slucaj sa domacim servisima, ne znam sto sam se uopste cimao. Garancija je totalno beskorisna na domacem trzistu a svi sa kojima sam pricao su me savetovali da namerno pokvarim karticu da bih dobio zamenu, sto mi ne pada na pamet, naravno.

Super je fora da ovako zavlace kupce i prave ih ludim. Trebalo je na savet prodavca da odem u servis i na licu mesta da im objasnim neke stvari, pa kad se budu svi u servisu okretali od nenormalne buke da mi onda kaze kako ne cuje coil whine, ali verovatno prodavac nije bas mogao da mi kaze otvoreno da ovim putem nikada necu dobiti zamenu.

Ovako, ocigledno je jedini nacin da dobijete ispravnu kartu dranje i pretnja tuzbom i inspekcijom.

Poslednja izmena:
Ja bi insistirao da ti daju drugu, to tako ide u vecini slucajeva, jer kartica je ispravna ali iritira, a ti nisi platio karticu da ti pisti i cvili u toku rada, da je sasvim normalno kod svih bi tako pistalo..... Nasi servisi, strava i uzas....

Ma zovi njihov call centar, kazi da imas reklamaciju i odmah ti salju kurira na adresu. Kazi im karta nije ono sto si ti trazio, pisti itd... Ja reklamirao gigabyte 760 dva puta uzastopno, prvi put zato sto se ventilatori vrteli malo bucnije prilikom podizanja windowsa (da bi posle skontao da je to normalno kod gigabyta). Drugi put jer su mi poslali reviziju 2 iste kartice koja se malo vise grejala. Kad posaljes karticu odmah narucujes drugu na njihovom sajtu i pod napomenu pises razlog narudzbine, koliko si proslu platio, da uzimas ovu u zamenu, razlika u ceni, ili doplacujes ili ti vracaju... Meni se prva reklamacija resila za 10 dana i to zato sto nisu imali na stanju karticu a druga reklamacija za 5 dana. Tako da samo napred dok ne dobijes sta zelis!

Vrh Dno