mLaki je napisao(la):
7800GS koristi cip nove genreacije u odnosu na tvoju 6800Ultra, ima nove mogucnosti i efikasniju arhitekturu, radjena je u sitnijem procesu i kosta mnogo manje da se proizvede. Zagrevanje i potrosnja joj je daleko, daleko manja od 6800Ultra - uzmi samo cinjenicu da 7800GT vuce malo isto ako ne i isto vati u svim okolnostima kao 6600GT. E to sto si rekao za mid-end - hi-end jednostavno nije tacno, mid-end karta nove generacije bice odnosno mora biti brza od najjace karte prosle generacije, tako je uvek bilo tako ce uvek i biti.
Ovako:
Sve to stoji...cip nove generacije...ali oba imaju 110 nanometara proizvodni proces(ne znam odakle ti informacija za novi proizvodni proces), sto znaci da efikasnost po clock-u ne moze da bude veca od 6800Ultra kartice...
Jeftinije ce da kosta sigurno...zbog usavrsenosti prozvodnog pocesa...ali ako uzmes u obzir moju tvrdnju da ce svi ti procesori da budu ustvari neuspeli 7800GT ili 7800GTX...znaci falicni procesori kojima nerade svi Pixel i Vertex Shaderi...onda tek moze da se prica o jeftinijoj kartici...
Uostalom i da bude novi GPU specijalno pravljen za AGP sa toliko Pixel i Vertex Shadera (16+6) i tim Clockom u istom 110nm procesu...ona nemoze da bude brza od 6800Ultra vise od 10%...
Sve u svemu to je kartica koja treba da zameni 6800Seriju za AGP jer su verovatno prestali da proizvode...sto znaci da ce da kosta oko 300€ koliko je sad od prilike 6800GT...
Sto setice tvrdnje o Mid-Hi-End karticama...ne znam odakle ti te podatke vuces...nVIDIA je imala probleme sa FX5XXX karticama tako da nemogu da uzmem u obzir te kartice jer su bile spore...uostalom 5600 je bila sporija od Ti4800...imao sam tu karticu...
A posto nisu jos izdali zvanican Mid-Range serije 7XXX onda nemoze da se kaze da je brzi od 6800Ultre...
Dok kod ATI-a stvari bas tako i stoje:
9800XT je brzi od X600XT iako je nama u AGP ili ti PCI-E varijanti
X950XT PE je brzi od X1600XT...
Sta vise da pricam...end.