Šta je novo?

7790 problem

JovanS

Slavan
Učlanjen(a)
24.02.2009
Poena
309
Imam problem sa par dana starom MSI 7790 OC
Pa bih zamolio one koji vec poseduju ovu karticu da mi pojasne par stvari.
Naravno i komentari upucenih su dobrodosli.

Zapazeno je da je u 2D modu core clock nestabilan, skace od 300 na 336, 423, pa sve do hiljadu.
Sve to na par trenutaka, ali je prosek core clocka dugorocno oko 460.
Imam i 7770 i ona je uvek zakucana u 2D na 300, ne mrda.

Memorija zna tu i tamo da poskoci, ali redje sa 150 na 1500 u 2D modu.
Ali i ovo samo na 7790, 7770 je stabilan na svojih 150.

Da li je ovo skokovito ponasanje normalno, ima li jos neko ovakvih iskustva sa 7790?

E sad problem:
Problem se manifetuje na sledeci nacin, kad je pokrenuta neka igra, a ako je ostao upaljen chrome, firefox (youtube recimo pravi problem gotovo uvek), driver ce maltene uvek puci (ja pretpostavljam da je driver jer svaki 3-4 put uhvatim poruku o prestanku rada drivera).
Oporavice se relativno brzo (nekad se i ne oporavi, mora reset racunara) ali ce klok VGA memorije ostati zakucan na 150 i nista nece pomoci da VGA memorija ode u 3D mod (1500 MHz) sve do reseta racunara.
Ako se odmah po boot-u windowsa pokrene igra i samo igra mozete se igrati do besvesti (AION, WOT).

Promenjeni su svi dostupni driveri za 7790 ukljucujuci onaj na disku, menjani Windows-i, trenutno je originalni Win7 Proffesional SP1 na masini.

Sta raditi, jel ovo za garanciju ili ima pomoci?
Mozda ce ovo driver da sredi, vremenom, ali nemam taj luksuz da mogu da cekam ovo (da ne objasnjavam zasto).

Da li ima ovakvih buba i sa MSI 650Ti koja je tu negde po ceni i performansama?

Hvala!

PS.
Procesor AMD 8320
Ploca MSI 970 G43
Memorija Patriot 2x4GB DDR3 1600
Napajanje LC 650W GP3 80% sa podrskom za novi Intel Haswell (0,5 nesto)

Poslednja izmena:
Sve je to normalno, proguglaj malo o karticama 7790.
To je nova tehnologija primenjena radi ustede energije, kartica radi onoliko brzo koliko treba da odradi zadatak, ne forsira se na 100% snage stalno.

Sto se tice pucanja drajvera, tu nesto nije u redu, najbolje ako imas gde da testiras kartu na novoj masini tj sistemu pa da eventualno zakljucis da li je do sistema ili grafike.

Poslednja izmena:
Hvala,

popodne slede update bios-a ploce i prebacivanje u drugu masinu ako prvo ne pomogne.

Malo mi je konfuzna tehnologija stednje u kojoj u 2D dize klokove a ne drzi 2D nivo klokova, ok da obara u 3D al ono kontra radi.
Nema veze to bi i preziveo da nema tih random pucanja prilikom koriscenja web browsera.

Ako ne nadjem resenje za dan-dva vracam je i menjam za neku koja je duze na rafovima pa su driveri ispeglani.

Sve je to normalno, proguglaj malo o karticama 7790.
To je nova tehnologija primenjena radi ustede energije, kartica radi onoliko brzo koliko treba da odradi zadatak, ne forsira se na 100% snage stalno.

Sto se tice pucanja drajvera, tu nesto nije u redu, najbolje ako imas gde da testiras kartu na novoj masini tj sistemu pa da eventualno zakljucis da li je do sistema ili grafike.

Updateuj Flash i probaj performance 7790 drajver. I ja imam problema sa flashom, ali mi ne puca drajver nego mi se zabaguje zvuk. Kod mene su safiri 7790.

Updateuj Flash i probaj performance 7790 drajver. I ja imam problema sa flashom, ali mi ne puca drajver nego mi se zabaguje zvuk. Kod mene su safiri 7790.

Hvala!
Probacu sa update flash-a.
Trenutno je instaliran performance 7790 drajver.

Molim te reci mi jos da li ti je u WIN core clock stabilan na 300 ili oscilira?

Verovatno imas zostalih starih drajvera.
Uninstal drajere za graficku,nemoj birati express uninstall all amd.. sam cekiraj.
restart, safe mod pa izbrisi ostatke sa driver sweeper pa sa ccleaner ostatke,restart.
Instaliraj zadnje drajvere.

Sistem cist ko suza.
Nov komp, samo chrome, .net framework, driver i windows.

Verovatno imas zostalih starih drajvera.
Uninstal drajere za graficku,nemoj birati express uninstall all amd.. sam cekiraj.
restart, safe mod pa izbrisi ostatke sa driver sweeper pa sa ccleaner ostatke,restart.
Instaliraj zadnje drajvere.

Deinstaliraj Chrome,instaliraj Firefox pa probaj.

Proban Safari, Firefox, Chrome (najgori)

Problem je definitivno flash, hvala Darko za ideju.

Kad se iskljuci hardverska akceleracija u flash-u sistem je mnogo stabilniji.

Sad je pitanje da li ce ovo nekad biti ispeglano ili nece.
Definitvno je trulo da opcije koje rade sa 7770 ne rade na 7790.

Menjati karticu ili gasiti svuda akceleraciju i cekati da ispeglaju drivere?

Malo vise guglao danas, u openCL postoji bug bas vezan za 7790. Divota.
Kako stoje stvari izgleda 7790 treba zaobilaziti u sirokom luku.

Proban Safari, Firefox, Chrome (najgori)

Problem je definitivno flash, hvala Darko za ideju.

Kad se iskljuci hardverska akceleracija u flash-u sistem je mnogo stabilniji.

Sad je pitanje da li ce ovo nekad biti ispeglano ili nece.
Definitvno je trulo da opcije koje rade sa 7770 ne rade na 7790.

Menjati karticu ili gasiti svuda akceleraciju i cekati da ispeglaju drivere?

Malo vise guglao danas, u openCL postoji bug bas vezan za 7790. Divota.
Kako stoje stvari izgleda 7790 treba zaobilaziti u sirokom luku.

Nisam obracao paznju uopste na klok, kartice iskljucivo koristim za zidanje. Ne prekida mi se mining cisto da bih proverio da li mi osciluje klok, nadam se da me razumes :p Probaj da skines taj drajver sa drajver sweeperom kao sto ti je predlozeno i stavi obican 13.4 catalyst, pa vidi da li onda radi. To sto meni baguje flash to nema veze sa mojim karticama nego sa mojom zvucnom integrusom i kilavim asusovim softverom :)

I kakav si to bag u OpenCLu nasao, i kako se manifestuje? Daj neki link. Kopam scrypt preko OpenCLa i radi sve kao podmazano. Uostalom, sve sto sam probao sa mojim 7790 radi kao podmazano, ukljucujuci i onaj LucidVirtu drajver.

Osciluje na svim ATi kartama prilikom gledanja video materijala na youtube, tj. preko flash-a, skoci sa 300 na puni 3D kolk i ona posle 2 sekunde vrati na recimo 400 i to je to. Nema druge misterije. imoa sam to na 7950 Sapphire DualX, ima drugar na MSI, i na Gigabyte.

Da ne bude zabune isto to radi i GTX660Ti.

Poslednja izmena:
Hvala svima na odgovorima!

Da primetio sam da osciluje klok i na 7770 i 5750, sad sam se bas igrao sa njima da vidim da li je ostatak racunara stabilan.
Ali ove karte osciluju a 7790 je tolko nervozan na kloku da ima 2 promene u sekundi i na 0% opterecenja.

Probacu da kartu vratim i zamenim za 650ti ili 7770.
Sta god bude dostupno.

Prosto je bedno da ne mozete da slusate listu u youtube i igrate AION
A sa 7770 naravno sve radi korektno.

Sve dostupne drivere sam izmenjao, update win7 odradio, menjao sisteme cesce nego gace i carape, flashovao plocu, od mene tolko.

Sve u svemu, slika trepne, driver pukne i klok memorije je zakucan na neupotrebljivih 150MHz.
Za win i klipove dosta, ali igra je mrtav konj.

Zvuci zaista neverovatno - ali mozda ti je zapao jednostavno los primerak. Ko zna? Ja moje silujem 24/7 od pola maja do dana danasnjeg i nisu pukle ni jednom. (kuc kuc)

Meni je bogami dusu na nos izvukla.

Bice fora kad serviseru treba da objasnim da treba da pusti youtube u pozadini da bi mu igra pukla.
Gledace me ko da sam lud. :d

Jovane, potpuno si bio u pravu. Drajver zaista puca kad se istovremeno koristi direct3d i flash :D Sad sam probao i ja - igrao sam neki mmorpg i resio da pustim malo youtube. Kako sam pritisnuo 'play' tako je puko drajver i oporavio se nakon 5 sekundi. Ali oporavio se kompletno - nakon sto pukne jednom i oporavi se, moze se da koristi i flash i direct3d sasvim normalno.

Workaround je vrlo jednostavan: ako imas sandy, ivy ili haswell - aktiviraj i integrusu i pustaj youtube na integrusi dok se igras na radeonu :) Tako je bilo kod mene podeseno pa nisam ni imao tih problema koje si javio. Sad sam testa radi iskljucio bio integrusu i koristio samo radeone i odmah naleteo na tvoj problem :)

No, kod mene ipak nije kriticno. Radi uz integrusu dobro :)

Darko hvala puno!
Hvala i ostalima na savetima!

Zamenio sam kartu za 650Ti, jeste malo sporija ali nema toliko problema.

Darko, da li ti se driver bas kompletno oporavi, kod mene je 3D radio, ali VGA memorija nije mogla vise na punih 1500Mhz ostajala je na 150MHz bez obzira na opterecenje.

Kako uspevas da gledas You tube i igras igricu i ko osim tebe to radi od 7.000.000.000 ljudi na planeti.
Da uzgred sta uradi 650Ti kad pustis Youtube i igricu?(zakuca naravno)

Mnogo ljudi to radi.
Ja npr uvek imam neki podcast ili youtube upaljen dok igram.

Ono sto meni smeta je da dok se pusta flash karta se sama vraca na default vrednosti ... ponistava overclock...

Aj kad ste vec izvadili temu iz naftalina - sa beta drajverima ne puca YT, klokovi su korektni i nema oscilacija niti skokova u kloku prilikom 2D moda. Iskljucio sam integrusu i koristim iskljucivo 7790 CF; radi kao podmazan. Trebalo je vremena da se sve podesi kako treba, ali kad se podesi - radi sjajno. :wave:

Aj kad ste vec izvadili temu iz naftalina - sa beta drajverima ne puca YT, klokovi su korektni i nema oscilacija niti skokova u kloku prilikom 2D moda. Iskljucio sam integrusu i koristim iskljucivo 7790 CF; radi kao podmazan. Trebalo je vremena da se sve podesi kako treba, ali kad se podesi - radi sjajno. :wave:

Jel govoris o 13.8 driveru kazu da je odlican.

Aj kad ste vec izvadili temu iz naftalina - sa beta drajverima ne puca YT, klokovi su korektni i nema oscilacija niti skokova u kloku prilikom 2D moda. Iskljucio sam integrusu i koristim iskljucivo 7790 CF; radi kao podmazan. Trebalo je vremena da se sve podesi kako treba, ali kad se podesi - radi sjajno.

Al si ti zakomplikovao koju sad integrusu? Na ploci ili APU?
A to da mnogo ljudi svasta radi znam ALi da ostavis you tube ili da si on-line i igras creckovane igre poput Metroa LastLight nisam znao
dobro da vam ista radi:)
Posto u Srbistanu vecina nas koristi creckovne programe i IGRE nista ne igram ON-LINE, gomilu puta mi se desilo da ako se ne otkacim sa neta
udje neki bug pa ili ne mogu da udjem u igru ili neprijatelji ne postoje ili su zamrznuti ili fale objekti u igri.(Crysis2,Betlfild3 i Sniper Zombie Elite)
Tako da stvarno ne kapiram da neko ostavi youtube i pokrene igru???Cemu to????

Poslednja izmena:
Postoje WOT, AION, TERA i gomila drugih ozbiljnih free to play igara. A youtube koristim izmedju desavanja u igri. Ili mozda samo ako otvorim stranu sa flash reklamama izmedju partija. Recimo B L I C
Tako da razloga mnogo.

A 650Ti radi odlicno, hvala!

Al si ti zakomplikovao koju sad integrusu? Na ploci ili APU?
Na ploci, haswell i HD4600
A to da mnogo ljudi svasta radi znam ALi da ostavis you tube ili da si on-line i igras creckovane igre poput Metroa LastLight nisam znao
dobro da vam ista radi:)
...
Tako da stvarno ne kapiram da neko ostavi youtube i pokrene igru???Cemu to????
Evo dacu ti primer. Pusti ovaj video (tj muziku) i upali Mortal Kombat https://www.youtube.com/watch?v=CJW5D7cfeL8 .

Postoje prosto igrice u kojima vrlo brzo dosadi zvuk, pa predjes na nesto novo. Probaj da promenis malo muziku i iznenadices se koliko neke igrice 'zivnu'.

Poslednja izmena:
Da slusas muziku preko youtube i da igras igru, stvarno inventivno ali neka hvala.
Ko voli samo napred, ali cemu onda kukanje ne radi ovo i ono, jos ako igrate creckovane igrice
i ostanete on-line... dobro je da sledeci put podignete sistem :)

...ali cemu onda kukanje ne radi ovo i ono...

Sve radi prijatelju! Samo kad se lepo podesi ;-) I ne igraju svi 'narodne' igrice. Za 5 veverica je moglo da se uzme stosta preko steama u poslednjih mesec dana. A moze i besplatno (dota 2) ;-)

Vrh Dno