Šta je novo?

720p vs 1080i

bravo care :)

Hvala na tabeli, tek mi sad nista nije jasno :D
Ovo je tabela koja pokazuje samo koji TV koju rezoluciju moze da primi, pa tako neke Plazme rade 3:2 scaledown i pruikazuju 1080i u 1280x1080.

To nikako ne znaci da je 1080i = 1280x1080
jer po toj logici ako pustim 1080i signal na 15" monitoru, treba da znaci da je 1080i = 800x600? :)

Moze li onaj screenshot sa PureVideo?

Poslednja izmena:
SSHD prikazuje lošiju sliku od bilo kod HD risivera, baš kao što i SS2 prikazuje lošiju sliku od bilo kog SD risivera. Jednostavno ni jedan codec nije još idealan.
Kroz ruke mi je prošlo stotinak različitih risivera i sat tv kartica i mogu ovo da tvrdim iz čistog iskustva.

60Hz systems operate with much wider set of frame rates: 23.98p, 24p, 29.97i/59.94i, 29.97p, 30p, 59.94p and 60p.

Sad sve zavisi kako koji provajder emituje svoje kanale,grešim li? 1080p postoju u nekoliko fps formata.

Evropski satelitski provajder može da emituje samo PAL i ništa drugo. Ovi ostali formati su ntsc i za blue ray filmove.

btw. edituj onaj post koji si odgovorio Tata-i, i briši to što pre, da se ne brukaš (i stvaraš nepotrebnu zabunu totalnim početnicima) :d

Ma ja uopste ne sumnjam da ti znas sve o tome.

Mnogo vise od Sky-a, recimo, koji pretplatnicima preporucuje da izaberu opciju 1080i umesto 720p ukoliko imaju Full HD televizor.

Kao i korisnicima koji tu tematiku komentarisu na Sky HD odeljku AV foruma...

Otkud bi svi oni znali bolje, pored tebe naoruzanog Sky star karticom i redovnim gledanjem Premiere HD kanala u 1080p?

Poslednja izmena:
Ma ja uopste ne sumnjam da ti znas sve o tome.

Mnogo vise od Sky-a, recimo, koji pretplatnicima preporucuje da izaberu opciju 1080i umesto 720p ukoliko imaju Full HD televizor.

Kao i korisnicima koji tu tematiku komentarisu na Sky HD odeljku AV foruma...

Otkud bi svi oni znali bolje, pored tebe naoruzanog Sky star karticom i redovnim gledanjem Premiere HD kanala u 1080p?

ja pričam za hd ready televizore a ne full hd ;)

Hm, meni nije jasno gde se u tu pricu uklapa tv sa 100Hz-a iliti.. 60 FPSa? Sta uopste dodje to, full progressive scan?

I da li je bolje kupiti takav TV vs TV sa obicnom 720p progressive scanom? Video sam neki Samsungov model i malo je meni cudno, akcija se jako brzo odvija pa treba vremena da se naviknes na svu tu brzinu :p

I da, da li to zavisi i od snimka?

Danas sam gledao neku emisiju i kao objasnjavaju kako je za sport bolji 720p od 1080i.
I dalje mislim da to nije tako,da malo ozivimo ovu temu. Idalje je ovo ipak nedoumica kod velike vecine ljudi,ni ja sam nisam siguran.
Imam HD ready TV,sport u 720p izgleda sjajno,1080i cini mi se jos bolje (uz DXVA naravno). A kada pustite 720p na Full HD tv to nije slucaj,bolji je 1080i i to dosta,moje misljenje.
RTS je skoro pustao 720p prenose,vidim dosta ljudi se buni hoce 1080i...

Svacije misljenje je dobrodoslo. ;)

Poslednja izmena:
= IGY =

Ne možeš porediti samo veličinu frejma, to nema nikakvog smisla. Tvoje pitanje se može protumačiti kao šta je veće 1280x720p ili 1920x1080i?
Šta ti to znači. Misliš da će u praksi uvek biti bolja jedna od druge?
Šta ako imaš 720p video u 4 megabita i 1080i u 20 megabita? Mislim da ti je u ovom slučaju jasno koja je bolja. Isto bi bilo da je obrnuto, da 1080i u značajno manjem protoku ona bi bila lošija sigurno.

Na strani 1280x720 je to što pored veličine stoji slovo p i obično 50 frejmova. Verovatno je tih 50 fps jedan od razloga što se ova rezolucija preporučuje za sportove, kao što si sam rekao.
Mana 720p je to što je značajno manja od 1080i.

E, sad... Kod 1080i opet stoji 50, ali ne 50 frejmova nego 50 poluvrejmova. Ovo može da se shvati i kao 1080p u 25 frejmova. Jer kada uzmeš jedan polufrejm i spojiš ga sa sledećim ti dobiješ jedan 1080p frejm. Teoretski problem kod ovoga je u tome što se ti polufrejmovi ne gađaju baš najbolje ako imaš neki pokret. To je ono što na slikama predstavljau kao "linijice koje se ne poklapaju".

2007-03-1080p-interlaced-motion.gif

Kažem ovo je u teoriji, Evo ti gledaš 1080i fudbal pa mi reci da li si primetio ovo sa slike. Ono što se dobija izgleda više kao ovo:

1080p-deinterlaced-correct.gif

Takođe u teoriji ima i ona priča šta se dešava sa filmovima... Ako imaš film koji je u 1080/25p i hoćeš da ga prebaciš u 1080/50i šta ćeš uraditi? Od jednog frejma napraviš dva, zar ne. To znači kada to isto uradiš ali unazad dobijaš bukvalno original ili matematički 1080p25 = 1080i50!?!

Moje mišljenje je da je besmisleno raspravljati o samoj veličine frejma bez uzimanja u obzir i ostalih faktora, a najvažniji je bit rate. U praksi obe daju odlične rezultate i ne bi trebalo da te brine šta je dok god je slika dobra. Gledaj to što imaš i uživaj...

P.S. Aj mi na PM napiši gde skidaš original .ts sa utkamica.

= IGY =

Ne možeš porediti samo veličinu frejma, to nema nikakvog smisla. Tvoje pitanje se može protumačiti kao šta je veće 1280x720p ili 1920x1080i?
Šta ti to znači. Misliš da će u praksi uvek biti bolja jedna od druge?
Šta ako imaš 720p video u 4 megabita i 1080i u 20 megabita? Mislim da ti je u ovom slučaju jasno koja je bolja. Isto bi bilo da je obrnuto, da 1080i u značajno manjem protoku ona bi bila lošija sigurno.

Na strani 1280x720 je to što pored veličine stoji slovo p i obično 50 frejmova. Verovatno je tih 50 fps jedan od razloga što se ova rezolucija preporučuje za sportove, kao što si sam rekao.
Mana 720p je to što je značajno manja od 1080i.

E, sad... Kod 1080i opet stoji 50, ali ne 50 frejmova nego 50 poluvrejmova. Ovo može da se shvati i kao 1080p u 25 frejmova. Jer kada uzmeš jedan polufrejm i spojiš ga sa sledećim ti dobiješ jedan 1080p frejm. Teoretski problem kod ovoga je u tome što se ti polufrejmovi ne gađaju baš najbolje ako imaš neki pokret. To je ono što na slikama predstavljau kao "linijice koje se ne poklapaju".

2007-03-1080p-interlaced-motion.gif

Kažem ovo je u teoriji, Evo ti gledaš 1080i fudbal pa mi reci da li si primetio ovo sa slike. Ono što se dobija izgleda više kao ovo:

1080p-deinterlaced-correct.gif

Takođe u teoriji ima i ona priča šta se dešava sa filmovima... Ako imaš film koji je u 1080/25p i hoćeš da ga prebaciš u 1080/50i šta ćeš uraditi? Od jednog frejma napraviš dva, zar ne. To znači kada to isto uradiš ali unazad dobijaš bukvalno original ili matematički 1080p25 = 1080i50!?!

Moje mišljenje je da je besmisleno raspravljati o samoj veličine frejma bez uzimanja u obzir i ostalih faktora, a najvažniji je bit rate. U praksi obe daju odlične rezultate i ne bi trebalo da te brine šta je dok god je slika dobra. Gledaj to što imaš i uživaj...

P.S. Aj mi na PM napiši gde skidaš original .ts sa utkamica.

Slazem se u potpunosti,naravno da se pojavljuje to sa slika. Ali kada se video pusti kroz grafiku (DXVA),pustam sa HTPC-a takvi problemi nestaju.
Neka imaju isti bitrejt i 720p i 1080i kada se radi deinterlace 1080i radi odlicno,a slika je naravno bolja zbog vece rezolucije. E sada ovo je sve sa kompa,ja jos nisam imao prilike da pratim direktan prenos putem predajnika ili STB-a. Ne znam da li se tu situacija menja,kako TV radi deintelacing.

evo vam tabelica sa wikija,ako ovo ne skapirate oda radite šta god oćete ;)

Pogledajte prilog 41652

Ovo nije tacno.

U evropi 1080i po standardu ide u 1920x1080 uz 25hz
1080p je istou 50Hz.

NTSC trzista idu u 30 tj. 60hz.

Za kvalitet 1080i je presudna sta se prikazuje i koliko dobro procesor u prijemnom tj.uredjaju koji prikazuje sliku dobro radi konvarziju.

U brzim scenama je bolje imati manju rez ali pun fps (720p) dok je u sporijim jaca rezolucija 1080i materijala u prednosti.

Naravno, bitrate je takodje bitan, mozda i najvazniji, ali ako se diskutuje o rezoluciji i broju fps onda je smisleno usvojiti premisu da bitrate ne utice na kvalitet slike tj. da se diskutuje samo o fps i rezoluciji tj. kao njihov mix utice na kvalitet slike.

Stanice koje nemaju mogucnst da se emituju u 1080p emituju ili 1080i ili 720p, cesto zavisno sta im je primarni tip programa. Sport je definitivno bolje emitovati u 720p.

Poslednja izmena:
Ovo nije tacno.

U evropi 1080i po standardu ide u 1920x1080 uz 25hz
1080p je istou 50Hz.

Verovatno misliš na to što u tabeli piše da je native 1280x1080. Ovo takođe prvi put vidim. Viđao sam 1440x1080i kod HDV kamera, što je svojevrstan vid kompresije ali 1280x1080 nikada...

Takođe sam viđao i 640x720p, RTS HD se emituje u ovoj rezoluciji trenutno. Sve je ovo uobičajeno u DVB-u zarad uštede protoka ali ako pričamo o kvalitetu onda moramo porediti 1920x1080i i 1280x720p.

Nisam te baš najbolje razumeo kada si rekao da je jedna u 25 Hz a druga u 50 Hz...

Koliko je meni poznato postoje, ako pričamo o Evropi, 1080i na 50 Hz i 1080p u 25 fps, ne postoji 1080p u 50 fps.

Ako ovo uzmemo u obzir a kažete da je 720p bolja za sport zbog 50 fps, onda se postavlja pitanje da li je 720p/50 po istoj logici bolja za sport i od 1080p/25?

Nazad
Vrh Dno