60Hz systems operate with much wider set of frame rates: 23.98p, 24p, 29.97i/59.94i, 29.97p, 30p, 59.94p and 60p.
Sad sve zavisi kako koji provajder emituje svoje kanale,grešim li? 1080p postoju u nekoliko fps formata.
Ma ja uopste ne sumnjam da ti znas sve o tome.
Mnogo vise od Sky-a, recimo, koji pretplatnicima preporucuje da izaberu opciju 1080i umesto 720p ukoliko imaju Full HD televizor.
Kao i korisnicima koji tu tematiku komentarisu na Sky HD odeljku AV foruma...
Otkud bi svi oni znali bolje, pored tebe naoruzanog Sky star karticom i redovnim gledanjem Premiere HD kanala u 1080p?
= IGY =
Ne možeš porediti samo veličinu frejma, to nema nikakvog smisla. Tvoje pitanje se može protumačiti kao šta je veće 1280x720p ili 1920x1080i?
Šta ti to znači. Misliš da će u praksi uvek biti bolja jedna od druge?
Šta ako imaš 720p video u 4 megabita i 1080i u 20 megabita? Mislim da ti je u ovom slučaju jasno koja je bolja. Isto bi bilo da je obrnuto, da 1080i u značajno manjem protoku ona bi bila lošija sigurno.
Na strani 1280x720 je to što pored veličine stoji slovo p i obično 50 frejmova. Verovatno je tih 50 fps jedan od razloga što se ova rezolucija preporučuje za sportove, kao što si sam rekao.
Mana 720p je to što je značajno manja od 1080i.
E, sad... Kod 1080i opet stoji 50, ali ne 50 frejmova nego 50 poluvrejmova. Ovo može da se shvati i kao 1080p u 25 frejmova. Jer kada uzmeš jedan polufrejm i spojiš ga sa sledećim ti dobiješ jedan 1080p frejm. Teoretski problem kod ovoga je u tome što se ti polufrejmovi ne gađaju baš najbolje ako imaš neki pokret. To je ono što na slikama predstavljau kao "linijice koje se ne poklapaju".
![]()
Kažem ovo je u teoriji, Evo ti gledaš 1080i fudbal pa mi reci da li si primetio ovo sa slike. Ono što se dobija izgleda više kao ovo:
![]()
Takođe u teoriji ima i ona priča šta se dešava sa filmovima... Ako imaš film koji je u 1080/25p i hoćeš da ga prebaciš u 1080/50i šta ćeš uraditi? Od jednog frejma napraviš dva, zar ne. To znači kada to isto uradiš ali unazad dobijaš bukvalno original ili matematički 1080p25 = 1080i50!?!
Moje mišljenje je da je besmisleno raspravljati o samoj veličine frejma bez uzimanja u obzir i ostalih faktora, a najvažniji je bit rate. U praksi obe daju odlične rezultate i ne bi trebalo da te brine šta je dok god je slika dobra. Gledaj to što imaš i uživaj...
P.S. Aj mi na PM napiši gde skidaš original .ts sa utkamica.
Ovo nije tacno.
U evropi 1080i po standardu ide u 1920x1080 uz 25hz
1080p je istou 50Hz.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari