Šta je novo?

6800gs

BozicBata

Čuven
Učlanjen(a)
10.07.2005
Poena
925
Vidim da se doticna karta pojavila na trzistu sa cenom od nekih 280 Eu kod nas. E sad pitanje je da li daje bolje performanse nego 6800GT ili Ultra i koliko je isplatljiva kupovina takve karte? Da li je neko vec pazario?

Ne znam da li je isplatLJiva jer ne znam sta ces sa njom da radis da bi ti se isplatila.
Inace GS je malo sporiji od GT. Pricam o nV spec. a ne o nasviranim modelima tipa XFX i PNY sa svojih 485/1100.
Ja licno nikada ne bih uzeo ni GT ni GS. One imaju podrsku za sve i svasta a kad sve to pokusas da upotrebis one se zgranu i nisu ni za q***

Broz je napisao(la):
Ne znam da li je isplatLJiva jer ne znam sta ces sa njom da radis da bi ti se isplatila.
Inace GS je malo sporiji od GT. Pricam o nV spec. a ne o nasviranim modelima tipa XFX i PNY sa svojih 485/1100.
Ja licno nikada ne bih uzeo ni GT ni GS. One imaju podrsku za sve i svasta a kad sve to pokusas da upotrebis one se zgranu i nisu ni za q***

@Broz: Ovo poslednje sa zgraznjavanjem nije mi bas jasno? Da li to znas za neke probleme specificne za 6800GS a koje ne postoje kod 6800GT ili 6600 serije?

Elem, GS je na default taktu jeste nesto malo sporiji od GT-a jer ima 12 (naspram 16) pipeline-ova, a default takt mu nije dovoljno visi da to u potpunosti nadoknadi. ALI, GS po meni nije nista losija kupovina od GT-a jer se manje greje na istom taktu (0.09 naspram 0.13 mikrona proces), i bolje se klokuje od GT-a, tako da je krajnji reziltat isti ili cak i bolji kod GS-a (efektivno otprilike dobijes brzinu Ultre).

Rekao bi da je 6800GS sasvim dovoljno brz da tera sve danasnje igrice u visokim rezolucijama (osim mozda f.e.a.r., za koga je 7800GTX pocetna stepenica ako hoces u 1280x1024 ili vise).

Poslednja izmena:
Ne ne, nisi me razumeo. Nema nikakvih problema sa GS niti sam ja reako daje to losa kupovina i sl. Ja samo kazem da je moje misljenje da bih sacekao ili da GTu padne cena ili ako mi u ovom momentu treba karta uzeo bih nesto iz X800pro/gto serijala...

Ne znam dal mislis da menjas tog Asusa 6600Gt i doplatis za 6800GS? Sve zavisi kolko treba da doplacujes, po meni se ne isplati, jer brzo ce je vreme pregaziti, s'obzirom kolko kosta covek bi ocekivao da ce sve moci da tera sa visokim setovanjima a nije tako, nasta je verujem i Broz mislio. Razumnije mi je da se mozda strpis za neku iz 7800 serije, ili ekvivalent 6600gt u seriji 7 kad izadje.

Broz je napisao(la):
Ne ne, nisi me razumeo. Nema nikakvih problema sa GS niti sam ja reako daje to losa kupovina i sl. Ja samo kazem da je moje misljenje da bih sacekao ili da GTu padne cena ili ako mi u ovom momentu treba karta uzeo bih nesto iz X800pro/gto serijala...

6800GT-ovi se vise ne proizvode, a GS je njihova "zamena". Sto se X800pro/gto tice, jesu jeftinije ali su i nesto sporije (sem ukoliko im se ne otkljucaju pipe-ovi, a to je kod GTO kartica nazalost ipak retkost), i nemaju PS3.0, tako da mislim da je GS ipak bolja kartica (koliko para toliko muzike u ovom slucaju).

E sad, krajem januara bice X1600XT kartica na sve strane po ceni od oko 200e, po brzini otprilike kao x800pro/gto, ali imaju PS3.0 i manje se greju.

P.S. Digresija: nemoj da mislis da navijam za nVidiu, ja licno imam ATI-ja. Ustvari, nikad i nisam imao nVidiu, vec samo ATI-ja i jedno kratko vreme Matrox-a... Prvi ATI mi je bio ATI EGA Wonder 800, ISA 8 bitna kartica, kupljena 1988-me godine, jos ga imam u fioci, ispravan, pravi muzejski primerak. Kostao tadasnjih neverovatnih 480dem.

face je napisao(la):
Ne znam dal mislis da menjas tog Asusa 6600Gt i doplatis za 6800GS? Sve zavisi kolko treba da doplacujes, po meni se ne isplati, jer brzo ce je vreme pregaziti, s'obzirom kolko kosta covek bi ocekivao da ce sve moci da tera sa visokim setovanjima a nije tako, nasta je verujem i Broz mislio. Razumnije mi je da se mozda strpis za neku iz 7800 serije, ili ekvivalent 6600gt u seriji 7 kad izadje.

Potpuno se slazem. Ako vec imas 6600GT batali upgrade na 6800GS, nego uzivaj u tome sto imas i stekaj pare za 7800GT(X), taman ce da joj lepo padne cena u narednih 6-12 meseci...

Ne mislim ja na 3dmarkove i overklokovanje nego na samo implementaciju odredjenih feature-a. To sto 6800gt/gs imaju sm3 i 4 pajpa vise im nista ne znaci. Bas nista.
Arhitektura gpu-aje tu vazna stvar. U tom smislu je x800 kudikamo bolji.
Pogledajte ovaj izvanredan test. Na nemackom je ali grafik je grafik🙂 Posebno obratite paznju na 'settings 3'. Videcete situacije gde 6800ultra daje ispod 5 frejmova a x800pro 17-18, na primer...

http://www.3dcenter.de/artikel/r420_benchmarks/index13.php

Ponavljam jos jednom, taj upgrade je bacanje para. Nije bitno da li kartica nesto podrzava na papiru nego da li moze to i da izgura kako treba.

Broz je napisao(la):
A koju bi karticu za agp kao alternativu 6600gt ti preporucio onda,naravno u istom cenovnom rangu?

LiLa je napisao(la):
A koju bi karticu za agp kao alternativu 6600gt ti preporucio onda,naravno u istom cenovnom rangu?

Sorry, ali stvarno ne znam jer ne pratim cene u Bgd niti znam sta se moze naci.

@paradigma: pa necemo valjda da se vredjamo? Sto se tice 6800GT/GS one odavno nisu nikakva referenca a posebno to nece biti sledece godine

Broz je napisao(la):
Sorry, ali stvarno ne znam jer ne pratim cene u Bgd niti znam sta se moze naci.

@paradigma: pa necemo valjda da se vredjamo? Sto se tice 6800GT/GS one odavno nisu nikakva referenca a posebno to nece biti sledece godine

Imam utisak da si posle kupovine 7800GT-a malo izgubio kontakt sa realnoscu a i boravak u SAD cini svoje 😉 Ko tokom ove godine (2006) bude imao karticu sa performansama 6800GT(GS) bice itekako zadovoljan sa performansama. Ne govorim o pojedincima vec o vecini i ne govorim u svoje ime, meni hardver nije problem.

Poslednja izmena:
Cuo sam da je moguce da nVdia izbaci 6800GS u AGP verziji, ima li i trunke istine u tome?

Paradigma je napisao(la):
Imam utisak da si posle kupovine 7800GT-a malo izgubio kontakt sa realnoscu a i boravak u SAD cini svoje 😉 Ko tokom ove godine (2006) bude imao karticu sa performansama 6800GT(GS) bice itekako zadovoljan sa performansama. Ne govorim o pojedincima vec o vecini i ne govorim u svoje ime, meni hardver nije problem.

Poenta je upravo u tome da ja nemam 7800GT a govorim iz perspektive coveka koji je probao dosta toga.
Bice zadovoljan, to da, ali nece moci da iskoristi to sto gs/gt podrzavaju na papiru, to je sustina moje price.
Nije mi samo jasan ovaj deo gde ne govoris u svoje ime nego u ime vecine a opet ne govoris o pojedincima?!

Broz je napisao(la):
Nije mi samo jasan ovaj deo gde ne govoris u svoje ime nego u ime vecine a opet ne govoris o pojedincima?!

Govorim o tome da ima ljudi koji mogu da probaju/kupe bilo sta i da se oni odlucuju na kupovinu na jedan nacin a da ostali koji predstavljaju vecinu kupuju nesto drugo pa u kontekstu toga cenim da ce karta poput 6800GT(GS) ove godine za njih predstavljati ciljnu platformu. Da budem jasniji to moze da bude i neki drugi model sa tim performansama i cenom u tom rangu.

Mislim da je 280e puno za kartu koja vec sada pada u neki mid end segment. Za te pare ljudi ce puno ocekivati (sve da igraju na high u velikinm rez.) a vec sad nece moci, a u budcnosti jos manje.

sorry....izleteh se zbog onih klokovanih rezultata,meze se reci da su jednako brze
jedino sto ide u prilog za 6800gs je cenovna razlika ~30€

Nazad
Vrh Dno