Šta je novo?

6800gs

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jel to 6800 sa ddr3 memorijom i vecim taktom ??

topuz je napisao(la):
Nedjo, jel znas ista vise da nam kazes o R580? Cini mi se da sam negde video (inquirer valjda) da ce R580 imati i dalje 16 pajpova, samo vci broj ROP-ova i vecu frekvenciju. Ili ti NDA zabranjuje da nam ovakve stvari govoris? 😉
Mogu ti samo reci da izlazi pocetkom 2006 i da ce zahvaljujuci njemu ATi imati barem 6 meseci brzinsku krunu u odnosu na GTX 512MB (nvidija tek na prolece izlazi sa mid range 90nm GPU-ovima - CeBIT, a High End ce u najboljem slucaju sacekati Computex, a mozda nece ni na njega stici).
Opet ponavljam treba pogledati u arhitekturu RV530 i iz nje se naslucuje ono sto se sprema za R580. A u tom kontekstu X1600XT je za R580 ono sto je sada Radeon X1300 Pro za X1800XT. Uglavnom R580 bi trebalo da bude brz koliko i CrossFire sistem zasnovan na X1800 (a koliko je to brzo videcemo za mesec dana 😉)

Sasa je napisao(la):
Drugo, sumnjam da ce obican 7600 imati 1GHz+ memoriju, GDDR3 memorija je i dalje preskupa za karticu koja brzo treba da kosta izmedju do 150$/€.

Dovoljno je ubrzati ga na 500MHz i sa 8/12 pipeova i recimo 800MHz DDR2 memorijom ce ostaviti 6600 30-60%, sto zbog visih taktova sto zbog boljih PS jedinica.

Mislim da je GDDR3 definitivno spreman za Low End. I to veoma brz GDDR3. Evo najboljeg primera:

http://www.hkepc.com/hwdb/s3chromes27-4.htm

zerbah je napisao(la):
Chinjenica je da je trenutno 'vidija definitivno bolji izbor - da zivim u Americi odmah bi kupio jedan 7800GT zato shto je kartica realno zver i tamo koshta oko 350 $. Ovaj 6800GS je samo provokacija koja bi trebala da privuche josh vishe ljudi, ali je kao i obichno odlichno tempirana od strane 'vidije...

🙂

Evo ja sam uradio bas to sto ti kazes. Jedino sto sad ima Leadtek GT za 300USD! (posle ribejta naravno)

U cenovniku PIN se pojavio MSI 6800GS ali ga nema na stanju i cena mu nije formirana.
Valjda ce za koji dan izbaciti MP cenu...

mLaki je napisao(la):
U cenovniku PIN se pojavio MSI 6800GS ali ga nema na stanju i cena mu nije formirana.
Valjda ce za koji dan izbaciti MP cenu...
S obzirom da je pin u pitanju bice ne realno visoka,tipujem nesto oko 270e...

Q Q Le Le... preporucena cena u evropi treba da bude 249 evra... tako da slobodno mozemo ocekivati cenu nesto ispod 300e... ja tipujem na cenu od 290 do 300e...

Eno izbacili su cenu od 6800GS na pinovom sajtu, q q le le, citavih 315e!

mLaki je napisao(la):
To se zove bezobrazluk domacih distributera. Samo da mi neko objasni kako sa 209$ stignu na 315eura (209$=179eura), dakle za 76% visa cena, pa sve i sa PDV-om i carinom i troskovima k*rte i m*rte ne moze biti 76% visa cena... ili ipak moze. 😀 Zivela Srbija! 😀

Poslednja izmena:
Pa meni nije jasno zasto vas to u opste cudi?
Niste valjda ocekivali 200 evra cenu? Ako je GT maltene 400, onda je logicno da ova bude ~300. Pride to sto su kartice ocigledno extra trazene, a posto ih nema bas u izobilju, ekonomska zakonitost nalaze cenu odgovarajucu odnosu potraznje i ponude!

Pa kartice su ekstra trazene zbog jednog jedinog noviteta u odnosu na predhodnika, a to je cena. Ako je cena visa kartice nece biti ekstra trazene. A ako kartice nisu ekstra trazene ekonomska zakonitost kaze - CENA DOLE. E sad sto trgovci smatraju - onaj ko u ovoj zemlji ima 250 evra za igranje igrica imace jos 50-60. Pa onda sto ne bi uzeli extra kesh. Kad mozes da shishash ovce onda ih shishaj. Ja cu da se strpim dok po pitanju GS-a ne pocnu da deluju ekonomske zakonitosti.

A osim toga "maltene 400" jel si mislio na 6800GT ili 7800GT, ili ti je ujak vlasnik PIN-a ili neke firme pa ih branish.

pin ima jace cene,ne cudi me uopste....bice ta karta ispod 300€ kod ovdasnjih dilera

Ima tu nekoliko stvari. Prvo, PIN sigurno ne nabavlja kartice za 209USD. Ja mogu da kupim ovde za manje nego PIN na veliko. Drugo, nije isto biti brick-and-mortar firma kakva je PIN i online retailer. Trece, kako objasniti da u PINu 6800ultra kosta 5e vise nego 7800GTX? PIN uveze i ima ulaz takav kakav je a jedan newegg na dnevnoj osnovi moze da pregovara oko cena. I poslednje takodje jako vazno: PIN radi sa papirima i tamo ne donosi Zika kartice u satorskom krilu...
Moje misljenje je da je neka optimalna cena za GS 260-270 eura i verujem da ce brzo doci na tu cifru...

tomazino je napisao(la):
A osim toga "maltene 400" jel si mislio na 6800GT ili 7800GT, ili ti je ujak vlasnik PIN-a ili neke firme pa ih branish.
OK, malo sam vise preterao i istracao se!. Izvinjavam se na neobavestenosti. I ne, nemam rodjake u PiN-u, a nema ni potrebe za tako zustrim startom.
Nakon malo razgledanja okolo naisao sam na ovu ponudu za full 6800GT (MSI): 26255 (krajnja s PDV http://www.mbsoft.co.yu/Komponente/Index.htm). Prema tome, jest skupo. S druge strane, zanimljivo je da se za gorenavedenu kintu prodaje i 6800 vanilla (verovatno stari ulaz)

Nema nikakvog zustrog starta i nemam nista protiv bilo koga samo mi nije pravo kad neko stiti nekog ko zeli da opeljesi nekog drugog. Ako si zainteresovan poslacu ti ime prodavca, a sad ako smem samo da pomenem cene nekih modela. MicroStar NX6800GT-T2D2, PCIE, 256MB, TV, DVI 257 303.26. Prvo je cena bez a posle sa PDV-om. Dakle 303.26 evra je kod nas sa PDV-om 6800GT, MicroStar NX7800GT-VT2D256, PCIE, 256MB, ViVo 347 409.46. Jos uvek cu se muciti sa starom dobrom 5900XT, ali necu kupiti 6800gs dok nepadne na 220 evra. Uporedimo cene kod nas i preporucene cene u Americi: 7800GTX 549$ => 520 evra, 7800GT 449$ => 410 evra, 6800GS 249$ => xxx evra. xxx<=220 evra🙂

Sorry, nisam obratio paznju da je cena koju si naveo identicna ovoj koju ja imam. Dakle mozemo se sloziti o mojoj konstataciji da je PIN sto se tice cene modela 6800GS zapravo farma za proizvodnju vune.Woolmark🙂

I ja sam stalno uporedjivao cene kod nas i u usa i stvarno me bolela glava. Ovde se stvarno moze naci mnoga elektronika po super cenama. Danas sam video najavu (za predstojeci thanksgiving) za laptop HP nx 6XXX (ne secam se tacno zadnja tri broja) ali imao je 256MB, 15", celeron M 1300, DVD-RW, igma 900, 40GB i kosta 549USD tj ~470 eura!?

topuz je napisao(la):
Cini mi se da sam negde video (inquirer valjda) da ce R580 imati i dalje 16 pajpova, samo vci broj ROP-ova i vecu frekvenciju.

- ATi has some excess inventory on X800 products because of NV's high end SLI products. (could we see discounts for consumers here in the future maybe?)
- The refresh for X1800 will be Q1.
- No release date for X1000-based AIW products yet.
- Their top driver engineer (formerly from SGI) is working to improve OpenGL performance.
- They will release AGP versions of the lower end X1000 series, and that "probably" includes the X1600. However 3rd party board makers CAN make AGP versions of X1800 using an ATi bridge chip, but only if its a viable business in their eyes.
- ATi uses AMD chips in their servers
- ATI will have a new chipset for AMD platform in Q1. This new chipset (RD580) should be faster than NForce4. It'll have 2 x 16 PCI-E lanes for SLI plus extra features.
- Which leads into this tidbit: AMD is introducing a new socket platform(!) in Q2.
- Intel asked ATi to make up to 6 million chipsets for them in 2006, which Phil said would make ATi the largest 3rd party mfgr of chipsets.
- AIW products based on X1800 will most likely have the 550 Theater chip. - The 480M and 482M mobile chipsets are released.
- Mobile X1000 products will use about 25% more power than 9xxx mobile products.
- Mobile X1000 product in Q1 '06 - Currently ATi has about 70% of the mobile discreet video market, and the outlook is to lose about 10% market share in '06. (The discreet video market is about 30% of the entire mobile market, with integrated video accounting for the other 70%)
- The R580 (no offcial name) will be a speed bumped X1800XT. Didn't know if he meant just a clock increase though. Don't look for it to be a real big change from the X1800XT.

Iz ovog intervijua se da naslutiti da bi R580 mogao biti samo-speed bumped X1800XT.Lično mislim da Nvidia neće imati problema sa konkurencijom.Nažalost.Biće to još jedan X800 XT PE to X850 XT PE.

Poslednja izmena:
starac je napisao(la):
Iz ovog intervijua se da naslutiti da bi R580 mogao biti samo-speed bumped X1800XT.Lično mislim da Nvidia neće imati problema sa konkurencijom.Nažalost.Biće to još jedan X800 XT PE to X850 XT PE.
Povecanje Ropova na 16pajpnoj kartici nema smisla!
Cak i da bude samo speedbump R580 ce itekako zadati glavobolje 'vidiji. Ma koliko spektakularan bio GTX512, treba uzeti u obzir da je u pitanju veoma skupa kartica, koja ce se proizvoditi u relativno malim kolicinama (niti Samsung ima preterano 1.1ns cipova, niti TSMC moze daporizvede preterano 550 MHz G70-ki). U tom smislu ova kartica je vise za "shepurenje", a njene brzine su sasvim dostizne za ATi (pa X1800XT bez klokovnja baca preko 9K u 3DM05). NO pitanje je da li izaci na trziste sa overklokovanim R520 i nazvati ga "Platinum Edition" ili ici na R580 koji nece biti samo overklokovani R520, vec ce imati i prilicne promene na internoj arhitekturi. Naravno ringBUS mem. ctrl. i Dispatch processor ostaju kljucni oslonci R5xx familije.
NViia je napravla cudo od dizjna za 110nm proces, ali im je rtebalo poprilicno vrmena. Verujemd a ce oni napraviti i strava cip za 90nm, ali sigurno ce im za to isto trebati prilicno vremena. Tek HighEnd 90nm G7x ce moci da se nosi sa R580, a on nece izaci pre Mid-Range i LowEnd modela, koji su predvidjeni za prolece.

Naisao sam neki tekst o stvaranju G70 procesora sa veoma interesantnim informacijama. Prvobitno je NV planirala da u isto vreme, dakle pocetkom leta izbaci 7800 GT, GTX i Ultra model. Stim sto bi u toj fazi ultra model radio na 500 MHz i imao bi eksterno napajanje. Medjutim, posto je nVidia saznala da Ati nece moci da izbaci r520 na vreme postupili su kako su postupili. Sam G70 cip koji se ugradjuje u GTX 512 model nije uopste optimizovan u samoj nVidiji vec su u TMSC-u po uputstvima iz nVidie tweak-ovali svoj proizvodni proces i dobili sasvim pristojnu kolicinu cipova sposobnih da rade na ekstremnim taktovima. U nVidiji trenutno imaju saznanja da su u Ati-ju veoma zadovoljni sa performansama r580, tako da po vrlo pouzdanim informacijama koje ima autor tog teksta 90nm-ski naslednik modela GTX 512, razlikovace se ne samo po taktovima vec i po broju PP i VS. Imace 32 PP, 10 VS i 16 ROP-ova. Najvece izmene u samoj arhitekturi ce pretrpeti deo za rad sa FSAA koji ce biti mnogo optimizovaniji i moci ce bez vecih problema da radi HDR sa FSAA. Jedino ce memorijski kontroler ostati isti, tako da i dalje nece podrzavati GDDR4 memoriju. Promena mem. kontrolera je ostala za model G80. Novi GPU ce raditi na oko 700 MHz. Kad ce nVidia izbaciti ovaj cip zavisi iskljucivo od performansi r580.

mLaki je napisao(la):
U Pin Computers stize MSI 6800GS 18.11.

tomazino je napisao(la):
Jedino ce memorijski kontroler ostati isti, tako da i dalje nece podrzavati GDDR4 memoriju. Promena mem. kontrolera je ostala za model G80. Novi GPU ce raditi na oko 700 MHz. Kad ce nVidia izbaciti ovaj cip zavisi iskljucivo od performansi r580.
I naravno od mogucnosti da spakuje 32pajpa i potera cip na 700MHz u z isplativ yeld! Naravno da ce R580 biti brzi od 512-ke, a prema gore iznesenoj logici s tvoje strane, oni bi 32pajpni cip trebali da izmace dva meseca nakon 512-ke.... malo je tu prica ipak komplikovanija
:wave:

Malo ili malo vise... kaze se i jos to da ce taj cip imati 380 miliona tranzistora. Ako su uspeli da vise od 300 miliona tranzistora u 110 nm napucaju na 550 (600) MHz, ne vidim razlog zasto bi imali previse problema sa 380 miliona tranzistora u 90 nm, poteraju na 700 MHz. Ne secam se ali mislim da sam u tekstu procitao da nVidia vec ima gotove primerke tog GPU-a. Moje licno misljenje je da je Ati pogresio sa programibilnim memorijskim kontrolerom, koji je "pojeo" previse tranzistora. To jeste lep ulog za buducnost, ali mislim da bi sada mogli mnogo ravnopravnije da se nose sa vidijom da su ostavili stari kontroler, malo unapredjen, ali da su dodali jos barem 8 PP. Ne secam se da li sam pomenuo, ali to sto sam izneo procitao sam u nekom tekstu na koji vodi link sa anand-a u vestima od 14 ili 15 novembra. Lik tvrdi da ima pouzdane "dousnike" u nvidiji, tako da se ne radi o iznosenju moje logike. Evo i linka. Uostalom vredi procitati.Pozdrav!
http://www.penstarsys.com/previews/graphics/nvidia/512_7800gtx/index.html

Kad ce nVidia izbaciti ovaj cip zavisi iskljucivo od performansi r580.
I ti si bas siguran u to? Mislim da je R580 mnogo blize nama i da ima mnogo bolje performanse nego sto to ocekujemo. A da ce nVidija moci da izbaci G70 sa 32PP i kombinovanim FSAA i HDR kada joj se prohte i kada joj se ucini da je ATi brzi, u to cisto sumnjam. Mislim da ovaj GPU nema teorije da se pojavi pre kraja zime.

Jel stigla kod nas? Koliko vidim Pin je nema. (ako je uopste i imao!)

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Kisa je napisao(la):
Jel stigla kod nas? Koliko vidim Pin je nema. (ako je uopste i imao!)

Pozdrav!
Imaju je oni ali kao Casper-a u cenovniku 🙂,ja se u proseku na dva dana prosetam do maloprodaje...mozda to ispadne i kao dobra stvar i kada se zaista pojavi u prodaji i cena opadne na razuman nivo 🙂?

Ima li neke informacije kad ce se agp verzija pojaviti kod nas. Ovo moze biti jako interesantna kartica za mnoge koji su 6600gt/itd klasu preskocili, ako cena bude korektna.

Nazad
Vrh Dno