Šta je novo?

6600 Gt Agp

Sasa je napisao(la):
Stigao je i Gigabyte-ov 6600 GT.
Sa njom i Doom 3 u kutiji, na kutiji natpis "reccomended by ID software for DOOM3" :)
Ne zahteva dodatno napajanje. PCB i hladnjak prosecni. OK, lepo radi sve to, ali nista spec, ne znam kakvu (je) to Nedjo ima(o).

7995 3DMark 2003 na defaultu, P4 2.8E + i915 + 1GB DDR2

Z

Sasa jel to tvoje AGP ili PCI-E? pitam jer nisam siguran sta ide na i915 i zato sto si napisao da ne zahteva dodatno napajanje sto mi lici na PCI-E koji vuce dovljno iz slota....

Prevideo sam da je ovde prica o AGP. Ovo je PCI-E, naravno.

Jel ima negde 6600GT PCi-e posto kupujem novu masinu pa mi je svejedno dali uzeo 875 ili 915 cipset a inace bi za Agp varijantu uzeo Asus 6800Gt !

evo i zvanicnog obavestenja

NVIDIA GeForce 6600 GT AGP Offers Supercharged Performance and Shader Model 3.0 Features for Computer Systems with AGP Slots

SANTA CLARA, CA-NOVEMBER 16, 2004-NVIDIA Corporation (Nasdaq: NVDA), a worldwide leader in graphics and digital media processors, today announced widespread availability of NVIDIA® GeForce(tm) 6600 GT graphics processing unit (GPU)-based add-in cards for AGP-based PCs. GeForce 6600 GT-based graphics cards for the AGP bus are available today and in the coming weeks from the following partners:

* Albatron Technology, Co., Ltd
* Anextek Global Inc.
* AOpen America, Inc
* ASUSTek Computer International
* BFG Technologies, Inc.
* Biostar
* Chaintech Computer Computer Co., Ltd
* ELSA Japan
* eVGA.com Corporation
* Gainward Co. , Ltd
* Gigabyte Technology Co, Ltd.
* Galaxy
* InnoVISION Multimedia Ltd.

* Jaton
* Leadtek Research, Inc.
* MSI Computer Corporation
* PNY Technologies, Inc.
* Palit Microsystems, Inc.
* Prolink Computer Inc.
* Point of View
* Sparkle Computer Ltd.
* Sigmacomm
* Triple D
* Ennyah Technologies
* Espco
* Geminan
* XFX
These highly-anticipated holiday products can be found through leading Internet-based retailers Buy.com (www.buy.com <http://www.buy.com>), New Egg (www.newegg.com <http://www.newegg.com>), and Tiger Direct (www.tigerdirect.com <http://www.tigerdirect.com>).

"Since the launch of the GeForce 6600 GT for PCI Express, the gaming community has been raving about the price/performance ratio of this GPU and calling for it to be offered on AGP cards," said Dan Vivoli, executive vice president of marketing for NVIDIA. "NVIDIA has quickly delivered this award-winning GPU to the huge installed base of customers looking to upgrade their AGP-based PCs for new games such as Doom3, Far Cry, and Half-Life 2."

"The GeForce 6600 GT is freaking awesome. For $199, it offers performance in league with cards that cost upwards of 300 bucks, and it positively crushes all current competition at anything below that price," said Scott Wasson, editor in chief of Tech Report (<http://www.techreport.com>) in his review of the GeForce 6600 GT for PCI Express bus. "For most of us, though, an AGP version of the 6600 GT would be just about perfect."

As an extension of the award-winning GeForce 6 Series, the GeForce 6600 GT graphics processor is the first AGP midrange GPU to support Microsoft® DirectX® 9.0 Shader Model 3.0, and a superscalar architecture for unprecedented performance. Only NVIDIA GPUs offer NVIDIA UltraShadow(tm) II technology to deliver blazing speeds on next-generation, shadow-intensive games such as Doom 3.The GeForce 6600 GT GPU also features NVIDIA PureVideo(tm) technology, a combination of hardware and software that brings consumer electronics-quality video to the personal computer. Backed by the NVIDIA ForceWare(tm) software suite and Unified Driver Architecture (UDA), the GeForce 6600 GT GPU delivers industry-renowned compatibility and reliability for a great user experience.

For additional details and list of partners, please log on to <http://www.nvidia.com>.

Pa dobro bre Maxe ko jos cita zvanicna obavestenja, pobogu brate!?

Ovaj GeForce 6600GT jednostavno razbija, u testovima 5900ULTRA izgleda stvarno jadno pored 6600GT.
Prošla generacija Nvidia kartica je stvarno bila promašaj,nije bila mnogo brža od čuvene 4xxxti serije a koštala prilično kad se pojavila setite se samo 5800ULTRA modela.
Impresioniram sam 6600GT-om.

Jel zna neko koliko tranzistora ima Nvidia6600 procesor(cini mi se da 6800 imaju preko 200mil zar ne?),
i koliko W vuku obicne a koliko GT verzije?

Slicne info me zanimaju i za Ati 9800Pro kartice?
Max,Nedjo?

Poslednja izmena:
e ne znam tacno link, ali bilo je na anandu TACNO kolko vuku na idle-u kolko kad su opterecene itd. za razne modele, potrazi tamo nemoj da te mrzi. Neko je ovde bio okacio link ali u nekom drugom topiku...

Calibra 4WD je napisao(la):
Jel zna neko koliko tranzistora ima Nvidia6600 procesor(cini mi se da 6800 imaju preko 200mil zar ne?),

Max,Nedjo?

9800-tka XT mislim oko 117 miliona.

6600 - 143 mil,
9800XT - 107 mil

Pogresno mislim! :d

Inace sad sam malo "guglao" i ispada da ATI nikad zvanicno nije objavio taj broj (na par mesta tako pise, cini mi se i na Rage3D-u).
Na netu se podatak od 107 vezuje i za 9800Pro i za XT, a XT bi trebao da ima par miliona vise.

Edit:
A u ovom clanku kazu 110.
http://www.rage3d.com/content/reviews/video/hisx800p/?page=2

Poslednja izmena:
Pa kako je jeftiniji onda 6600?

Sta je tebe briga sto je jeftiniji, jel sad neces moci spavas zbog toga sto je nesto jeftinije a brze ? :)
Nisi se u zivotu sreo sa ovom situacijom ? :) (AMD vs Intel npr ? :)

Sta tek mislis od 5950 Ultri koji kosta ko 9800XT, a u 3DMarku 2005 ima skor kao obican 6600 :).

Max,Nedjo?

Lako ces se orjentisati. PCX varijanta 6600GT nema dodatni molex konektor sto znaci da potrosnja ne prelazi maksimalnu snagu koja za PCX slot iznosi 75W (3.3V - 3A, 12V - 5.5A), AGP je po specifikaciji u stanju da obezbedi oko 42W (3.3V - 6A, 5V - 2A, 12V - 1A) maksimalno.

Prilozi

• ati_vs_nvidia power consumption.gif
    ati_vs_nvidia power consumption.gif
    16.5 KB · Pregleda: 87
Poslednja izmena:
He! Ta 6800 grafička je grom karta. Max 39 W. A ja se čudio kako je GA napravio 6800 sa pasivnim hladnjakom. Istina malo većim, ali nije strašno.

Sasa je napisao(la):
Sta je tebe briga sto je jeftiniji, jel sad neces moci spavas zbog toga sto je nesto jeftinije a brze ? :)
Nisi se u zivotu sreo sa ovom situacijom ? :) (AMD vs Intel npr ? :)

Sta tek mislis od 5950 Ultri koji kosta ko 9800XT, a u 3DMarku 2005 ima skor kao obican 6600 :).

Pa cini mi se da retko koje stvari koje su(primer se bazira na 6600GT vs Ati 9800XT
1.boljeg su kvaliteta
2.vise kostaju u proizvodnji,
3.slicno poznatog brenda

imaju manju cenu na trzistu od konkurencije,zar ne?

Primer AMd-a i Intela nije dobar,zbog mnogo jaceg brenda Intela koji mu donosi ogromnu prednost.

Pretpostavljam da ce Ati dosta sniziti cene 9800Pro modela,cak do granice ekonomske isplativosti koja mislim da je negde na oko 140-150evra.

P.S Imam jednu gresku u racunu,a to je da je 6600 uradjen u sitnijem i savremenijem procesu,pa je iako sa 40% vise tranzistora,verovatno manji cip od 9800Pro,sto znaci da je jeftiniji jer ih ima vise po jednom vaferu.

P.S.S Verovatno sam smorio,ali mene zanima ovaj ekonomsko,proizvodni deo,nemojte zameriti

Nedjo je napisao(la):
6600 - 143 mil,
9800XT - 107 mil

A koliko imaju Ati x700 i 6800serija,napisi please ako nije problem .

Jel se svi oni proizvode u 0.13tehnologiji ,ili je neko presao na 0.11?

Pretpostavljam da ce Ati dosta sniziti cene 9800Pro modela,cak do granice ekonomske isplativosti koja mislim da je negde na oko 140-150evra.

nema ati tu sta da snizava kad se 9800 vise ne pravi(skup je za izradu), sad je tu dosao X700 koji je prepakovan 9800(nisam siguran za ovo) i u 0.11 je izradjen kao i 6600....

:wave:

A koliko imaju Ati x700 i 6800serija,napisi please ako nije problem .

Jel se svi oni proizvode u 0.13tehnologiji ,ili je neko presao na 0.11?
Broj tranzistora je samo jedna stavka i to jedna od najmanjih koje kreiraju cenu cipa, prema tome, nema razloga da se njome toliko opterecujes.
Ista stvar je i sa procesom proizvodnje. Primera radi TSMC ima 4-5 razlicitih programa svaku porizvodnu tehnologiju i svaki razlicito kosta. Tako na primer ATijev 0.13 micr+LowK je skuplji nego nVidijin "obici" 0.13micr... ma ima tu mali milion stavki.
X700 se proizvodi u 0.11micr i ima 120 miliona tranzistora!
Zile, 9800 Pro se itekako pravi jos uvek! A X700 ni izbliza nije prepakovani 9800!
Notaxe, nema GA karticu sa pasivnim hladjenjem u pitanjuje HeatPipe sistem sa ventilatorom koji je na poledjini kartice!

Nedjo je napisao(la):
Notaxe, nema GA karticu sa pasivnim hladjenjem u pitanjuje HeatPipe sistem sa ventilatorom koji je na poledjini kartice!

Pažljivo sam na slikama proučavao GA 6800 i GA 6800GT.
Prva ima sa obe strane pasivni hladnjak, ali se ventilator nigde ne vidi, dok 6800GT IMA ventilator, koji se lepo vidi.
Pogledat ću još jednom, ali mi se čini da je tako. Bila je i vest na Bench vestima. Evo je :

"Tajvanski Gigabyte je pustio u prodaju na japanskom tržištu svoju pasivno hlađenu grafičku kartu sa oznakom GV-N68128DH, zasnovanu na GeForce 6800 grafičkom procesoru sa 12 pajplajna. Pasivno hlađene grafičke karte se uglanom izrađuju za low-end tržište, mada smo u prošlosti imali priliku da vidimo i snažnije modele grafičkih kartica bez ventilatora. Takve kartice su uglavnom bile namenjene profesionalcima kojima smeta buka, a imale su glomazne hladnjake sa toplotnim cevima koji su najčešće prekrivali jedan ili dva susedna PCI slota. Osim toga, daleko češće smo imali priliku da viđamo pasivno hlađene kartice sa ATI-jevim čipovima, pošto se rešenja iz NVIDIA-e tradicionalno više greju.
GV-N68128DH, međutim, poseduje veoma mali i kompaktan pasivni hladnjak koji ne zauzima puno mesta u kućištu. Kartica koristi AGP interfejs i poseduje tri standardna izlaza, a u Tokiju se u ovom trenutku prodaje po ceni između 364 i 384 dolara.
Tim Čeblokov sa sajta Xbit Labs tvrdi da obična GeForce 6800 kartica troši svega oko 39 W pod maksimalnim opterećenjem, što ostavlja dovoljno mesta proizvođačima da razviju pasivno hlađene modele. Da li se sećate priča pre izlaska NV40 čipa da će kartice sa njim imati ogromnu potrošnju i zahtevati nova napajanja? "

Pozdrav

slike GA 6800

Slike. Spreda, i zguza. :D

Prilozi

• 14-125-142-02.jpg
    14-125-142-02.jpg
    49.2 KB · Pregleda: 115
  • 14-125-142-03.jpg
    14-125-142-03.jpg
    48 KB · Pregleda: 98
Nedjo je napisao(la):
Zile, 9800 Pro se itekako pravi jos uvek! A X700 ni izbliza nije prepakovani 9800!

heh blam, a bio sam ubedjen da zato nema vise 9800Pro u ponudi kod nekih...

:wave:

Nedjo je napisao(la):
Broj tranzistora je samo jedna stavka i to jedna od najmanjih koje kreiraju cenu cipa, !

Jesi siguran u to?
Zar nije ovaj princip vazio do sada,sto manje tranzistora-manji cip,sto manji cip vise ih se proizvede po kopmadu vafera,sto vise cipova po vaferu-manja konacna cena cipa?

Sta jos utice na cenu,ne racunajuci skart?

sto vise cipova po vaferu-manja konacna cena cipa? Sta jos utice na cenu,ne racunajuci skart?
Izgradnja pogona za precizniju litografiju :eyebrows: ? Te fabrike koštaju po par milijardi dolara a to neko mora da plati, dakle prvi kupci proizvoda... :d

ZorMi je napisao(la):
Izgradnja pogona za precizniju litografiju :eyebrows: ? Te fabrike koštaju po par milijardi dolara a to neko mora da plati, dakle prvi kupci proizvoda... :d

Ok je to ali oni prozivode uglavnom u pogonima Tajvanskih fabrika kojke su vec odavno osvojile 0.13 proces,a veruejm i 0.11.Saa ej aktuelan 0.09 a koliko znam nijedan graficki cip se ne proizvodi u tom najnovijem tehnoloskom dostignucu?

Nazad
Vrh Dno