Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@nightshadow kako ne očekuješ uskoro, pa reko gazda Lule u aprilu naj modernija SA mreža... /s

Izgleda da jeste.
Koja je lokacija?

Moguće da je ovo 5G bazna stanica?5G bazna stanica?
Danas sam uhvatio A1 5G slab signal za kratko vreme od grada koji ima 18-19 km udaljenosti do moje lokacije, ja sam bio na putu van grada, oko 10 km od moj grad. Bio je mi je jako čudno, jer znam da u moj blizinu A1 nema još 5G mreža, i nisam mislio da može 5G signa 3.5 ghz da stiigne na tako veliki udaljenost. A i video sam jedan tačkicu 5G na Oakla mapa pokrivenosti na ovoj lokaciju.

Na ti si na pocetku Mola pa si zato i uhvatio a?😉

Ne vidim zašto 3500MHz ne može da radi na 10km?

Nešto ne vidim da imamo. Kad je puna arena net ne postoji. Ne možeš poruku na wa da pošalješ...
Ovo za Arenu stoji,bio sam u četvrtak na derbiju i na 5G sve mrtvo,kada sam se spustio na 4G+ radi net bez problema.

Na 10km i L800 je overshooter, a ne 3500MHz. Čak i da bazne stanica dobaci toliko, telefon ne može u uplinku
Ako postoji bilo kakva prepreka uključujući i drvo ne može da uhvati na toj daljini.
Ako je čist prostor potpuno između tebe i BS, radiće itekako. Evo računice:

EIRP bazne stanice je 50dBm, gubitak sitnala u slobodnom prostoru na 10km je -122dB (za frekvenciju 3600MHz).
Prijemni signal (RSSI, ne RSRP) uz pojačanje od 2dB na strani telefona je -70dBm, što slažem se nije idealno uopšte, ali ne znači da neće raditi.
RSRP je u tom slučaju okvirno -100dBm,

Za upstream telefon može bez problema da ima EIRP 35 dBm, što znači da će kopd BS RSSI signal telefona biti -85dBm, što opet nije dobro, ali nije nemoguće.

Tako da, 3.5GHz 5G NR može da radi na 10km, pod uslovom da ne postoji ni najmanja prepreka.

Ako na korisničkoj strani staviš ne telefon, već ruter sa eksternom antenom koja ima gain 10dB, to je već odlično, naravno uz savršenu optičku vidljivost.

Да ли су све базне станице које имају 5г повезали са оптиком?

Mogu unlock kodom ovi zte modemi ?
Ima ih u Bugarskoj zilion pa kanim uzeti za probu

A1 toranj na 3km,idealna opticka vidljivost,modem=toranj

MTS blizu na 1km ali nema vidljivost,kao u niziji i ima mnogo visih objekata na putanji

Prilozi

• 2026-04-05 18.14.31 bazar.bg a996e781-5025-49a0-a5d9-4dfc185f8f20.jpg
    2026-04-05 18.14.31 bazar.bg a996e781-5025-49a0-a5d9-4dfc185f8f20.jpg
    117 KB · Pregleda: 109
Mogu unlock kodom ovi zte modemi ?
Ima ih u Bugarskoj zilion pa kanim uzeti za probu

A1 toranj na 3km,idealna opticka vidljivost,modem=toranj

MTS blizu na 1km ali nema vidljivost,kao u niziji i ima mnogo visih objekata na putanji
Verovatno da mogu ili su otključani već jer ima oglas na KP iz Dimitrovgrada prodaje ih ni manje ni više nego po 14500 dinara.

To je 4G ćelija, 5G ne znaš odakle je

Na 10km i L800 je overshooter, a ne 3500MHz. Čak i da bazne stanica dobaci toliko, telefon ne može u uplinku
U zapadnoj Srbiji sam hvatao 5G iz Hrvatske na oko 90-100km vazdušnom linijom - N28. Naravno nije bio preterano upotrebljiv.

Za upstream telefon može bez problema da ima EIRP 35 dBm
Oko 15x manje zapravo, 23dbm, no nije ni bitno(a i ovo je bitno reći da je UKUPNO, dakle u NSA sistemu se deli na LTE i NR komponentu, dakle i manje od toga u realnosti).
U lab uslovima je možda i moguće, u realnom svetu nigde nećeš uhvatiti 3.5ghz na 10km. Prosto, niti se ćelije planiraju tako, niti će takvu ćeliju da stave negde da gađa ravnicu od 10km. Sve što je van grada ide ili n28 ili ništa od 5G-a.

Od juče uveče ne radi bazna stanica 12140 u centru grada, možda je znak za uključenje 5G? Ja sam primetio oko 20:30 da ne radi, a možda i ranije ne znam, jer kod kući dobijem signal iz 12181.
Nažalost pre podne nisam u moj grad, posle 14 stignem kući. Videćemo šta će biti kad stignem kući

Jeste. Sad je dodat i 5G. Doduše stanje iz Q4/2025. Dosta je prošireno u prvom kvartalu 2026. Bar što se Yettela tiče.

@Novatech

Ovo ima veze samo ako ti je bitno da imaš 5G ikonicu na telefonu, jer MTS i Yettel dobijaju veću pokrivenost 5G zbog n28 koji ima manje brzine nego 4G B1, B3 i B7. A1 se svesno odlučio da za sad ne koristi n28 na 5G, već samo n78 koji donosi prave 5G brzine.

Svakako će A1 u nekom trenutku uključiti n28 za 5G, pošto primećujem da ga šire kao B28 na 4G.

Ne znam koliko je ova mapa zapravo tačna, u mom selu 5G nema nijedan provajder, tj. MTS i A1 se tehnički kače na 5G ali je neupotrebljiv zbog jako lošeg signala,ne otvara ništa od stranica,, eventualno ubode blic, dok Yettel uopšte nema 5G, a na mapi MTS i Yettel imaju odličan i dobar signal, dok A1 ima jedva 5G.

Po mapi se vidi da uopšte nema nikakvog mts 5G-a u Huawei područjima, što je sramota za mts!

Inače, mapa oslikava stanje na dan 31.12.2025.

Nazad
Vrh Dno