Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
5G ikonica a network type LTE 😀
1000022141.png

Edit: jasno mi , ovo ždere bateriju dok ne ubace full 5G ovo mi bzv.
Sasvim lepo radi na LTE.

Poslednja izmena:
… sve je to OK… znam koji je eNB, njegovi sektori… ali, nikad u zaglavlju nisam imao SA, ovaj TAC i PCI…
ako imaš neki noviji android (exynos samsung bi bilo najbolje) pretraži mreže i ako ti se pojavi 5g u pretrazi onda imaju SA. od A1 još nisam video da rade na SA, Yettel i mts tamo gde postoji SA pokrivenost pokazuju NSA.

5G ikonica a network type LTE 😀
Pogledajte prilog 534278

Edit: jasno mi , ovo ždere bateriju dok ne ubace full 5G ovo mi bzv.
Sasvim lepo radi na LTE.
Pa NSA je sustinski LTE, koristi samo 5G stanicu za User plane i to po potrebi tj po kolicini podataka u bufferu najcesce. NSA je hibrid, jeftinija varijanta i operateri marketinski koriste kao 5G iako to zapravo nije. 5G ikona na telefonu je trik.
5G SA je planiran za prolece ali za SA poseban novi 5G Core je neohodan, a i SIM kartice moraju biti provisionovane posebno. SA moze "pobediti" NSA samo sirovom fizikom u pogledu throughputa, sto u praksi znaci 2x 100MHz carrier , pod uslovom da NSA ne koristi isto na 5G strani. S druge strane SA donosi neke druge novitete u pogledu benefita koji se vise odnose na biznis korisnike.

Ja najviše čekam SA zbog normalnog korišćenja u gužvama. Tipa tekmama, protestima, koncertima, festivalima.. Znači da možeš normalno kad zatreba da koristiš net..
Za mene je to jedini benefit koji mi treba 5g mreže

To vec imamo i sa NSA, mozda ne u meri u kojoj bi bilo sa SA, svakako neuporedivo bolje nego na 4G. Ne treba ni od SA ocekivati nesto revolucionarno, bice to jedan korak ispred ovoga sto sad imamo. Mislim da je bitnije da dodaju dovoljno stanica i sektora da pokrivenost n78 signalom bude korektna.

Nešto ne vidim da imamo. Kad je puna arena net ne postoji. Ne možeš poruku na wa da pošalješ...

Na 700 mozes ocekivati realnih max 50 Mbps.
Ma da, nazalost taj telenorov 5g na 700mhz trenutno ne pravi ama apsolutno nikakvu razliku za sela, mozda u nekoj buducnosti pojjacaju ili ubace jos stanica ali cisto sumnjam. Ovo je testirano ujutro kad je rasterecena mreza.

Jedino se nadam da će A1 odraditi posao, u smislu da koriste samo 3.5 GHz, i mislim da bi to moglo da pokrije moje selo bez apsolutno ikakvih problema (ako je tačno da može da pokrije do 5 km, to bi pokrilo ceo obim sela).

Prilozi

• IMG_2850.png
    IMG_2850.png
    87.5 KB · Pregleda: 51
Mislim da će i 700 Mhz na 5G SA biti dobar za većinu ruralnog područja. Ovo sada je bolji domet, i internet i tamo gde ga ranije nije bilo.

Srednji opseg za ruralne krajeve čini mi se da nije fokus operatera zbog isplativosti investicija. Pretezno je 900, 800 i 700 Mhz u tim krajevima dostupno, zbog same prirode stvari (velika pokrivenost i relativno niži broj priključenih uređaja).

U ruralnim područjima A1 i mts uveliko imaju 700, 800, 900, 1800, 2100 i 2600MHz opsege, jedino se Yettel "ciganiše" sa 700, 800 i 900MHz.

Inače, 800MHz LTE u ruralnim krajevima je katastrofa ne samo iz razloga što ima mali kapacitet već i zato što su svi telefoni sa relativno lošim signalom na tom carrier-u. Te ćelije budu toliko opterećene da je protok 1-2-3 ili ispod 1Mbps.

Kada na ruralnoj BS uključiš i druge opsege, istog trenutka se svi koji bolje čuju BS, prebace na njih i B20 i B28 ostanu slobodni za one kojima su baš baš neophodni.

Ja najviše čekam SA zbog normalnog korišćenja u gužvama. Tipa tekmama, protestima, koncertima, festivalima.. Znači da možeš normalno kad zatreba da koristiš net..
Za mene je to jedini benefit koji mi treba 5g mreže
Taj SA koji ti ocekujes je mozda mm-wave a to sigurno nece biti jako dugo.
Za SA ce se koristiti isti opseg kao za NSA, i npr na 3.5ghz je dodeljeno 130MHz svakom operateru a trenutno svi koriste vec 1x 100mhz i nemaju mnogo vise prostora, znaci zaboraviti na neke sustinske promene u odnosu na trenutno stanje, gde je vec TDD carrier na max 100MHz.
Svi operateri prave istu gresku pustajuci NSA kao hibridno jeftinije resenje sa manje ulaganja i posle muce muku kad treba objasniti zasto SA nije bolji od NSA u pogledu throughputa, jer sa SAom gube sve resurse LTE-A, sto nije, L1800 20+10mhz, L2100 15mhz itd...
Zato operateri pribegavaju drugacijem pristupu, SA koriste za VIP korisnike, i slicingom i rezervacijom resursa im obezbedjuju premium servis.

Ne brini, operateri u Srbiji imaju još 30MHz na n78 svaki. Ima tu mesta.

U ruralnim područjima A1 i mts uveliko imaju 700, 800, 900, 1800, 2100 i 2600MHz opsege, jedino se Yettel "ciganiše" sa 700, 800 i 900MHz.

Inače, 800MHz LTE u ruralnim krajevima je katastrofa ne samo iz razloga što ima mali kapacitet već i zato što su svi telefoni sa relativno lošim signalom na tom carrier-u. Te ćelije budu toliko opterećene da je protok 1-2-3 ili ispod 1Mbps.

Kada na ruralnoj BS uključiš i druge opsege, istog trenutka se svi koji bolje čuju BS, prebace na njih i B20 i B28 ostanu slobodni za one kojima su baš baš neophodni.
Ok lepo za cuti, znaci ipak mogu polagati neku vrstu nade u A1.

Zar nemaju sem 3.5ghz i 700mhz i one druge ostale silne opsege na raspolaganju?
A1 ima samo 3500 mhz trenutno. Odakle si? Jedvam čekam da A1 pokrene 5G mrežu u moj grad. Ali se bojim da će pokrivenost biti niska, A1 ima trenutno u moj grad samo 2 bazne stanice, jedan u centru grada, drugi je na severu grada. Imam 1-1.2 km udaljenosti do bazne stanice. A ostale mobilne provajderi imaju 3x bazne stanice u moj grad. Yettel već ima 5G mrežu u moj grad, na 700 mhz, ali je smešna je brzina, jačina signala 5G u kući je na 1-2 generalno. I MTS isto samo 700 mhz 5G ima u moj grad.

A1 ima samo 3500 mhz trenutno. Odakle si? Jedvam čekam da A1 pokrene 5G mrežu u moj grad. Ali se bojim da će pokrivenost biti niska, A1 ima trenutno u moj grad samo 2 bazne stanice, jedan u centru grada, drugi je na severu grada. Imam 1-1.2 km udaljenosti do bazne stanice. A ostale mobilne provajderi imaju 3x bazne stanice u moj grad. Yettel već ima 5G mrežu u moj grad, na 700 mhz, ali je smešna je brzina, jačina signala 5G u kući je na 1-2 generalno. I MTS isto samo 700 mhz 5G ima u moj grad.
Nikinci. Selo jeste, al neka sela od 100 stanovnika imaju i optiku i 5g al necu sad da imenujem ta ista sela da ne bi krenulo ovde o politici da se vrti umesto o 5g mrezi.

Pratim redovno A1 mapu pokrivenosti 5G mreže, i vidim da od Januara nema nove lokacije gde su aktivirali 5G mrežu u Vojvodinu, i mislim da je i isto za celoj Srbiji. Pitao sam A1 podršku koliko cesto ažuriraju taj mapu, i rekli si da nakon par sata implementacije vidi se na mapu. Valjda uskoro će biti dostupna na nove lokacije, nadam se da još u ovom mesecu

… npr. u Zaječaru bar na dve BS, zadnjih par nedelja… ali, mape se ne ažuriraju redovno…

U Pirotu još tri nove 5G BS, ali mapa idalje pokazuje staro stanje.
U Lebanu pušten 5G, nema ga na mapi.

A1

treba objasniti zasto SA nije bolji od NSA u pogledu throughputa, jer sa SAom gube sve resurse LTE-A, sto nije, L1800 20+10mhz, L2100 15mhz itd...
Tačno, pisao sam o ovome odavno, ne možeš sa NR 100MHz imati veće throughpute nego sa 180MHz na NSA, fizika.
Ali dobro, možda bude novih carriera na C-bandu dok dođe SA, videćemo. Ja to ne očekujem skoro svakako.

Nazad
Vrh Dno