Šta je novo?

5AGM2 i AMD 400, 450, ISKUSTVA,KAKO RADI?

MikiBig

Čuven
Učlanjen(a)
06.01.2002
Poena
619
Kao sto kaze naslov,zanima me kako radi gore navedena kombinacija ploca procesor, trenutno imam u toj ploci INTEL 200MMX, mislim ako neko moze iz iskustva da mi kaze.PUNO HVALA UNAPRED!!! cheers :wave;

Moj drugi racunar je 5AGM2, K6-III 400MHz i 448MB ram-a, Voodoo 3 2000. Radi kao satic, cak je nekad i stabilniji od mog glavnog racunara. Dignut je Win2K, najnoviji BIOS, bez problema vidi HDD-ove od 40GB. Sve u svemu, zadovoljan sam, ali za igranje nije, moze da se pika UT u 640x480 i skinutim detaljima, ali recimo Warcraft 3 je misaona imenica, tj. moze da se pokrene, ali je totalno neigriv.

moj kum sa tom konfiguracijom stim sto je imao
k6II na 400mhz je u unreal tournamentu i quakeu igrao bez problema
na 1024*768

Ja sam imao tu plocu i procesor na 450MHz. Radi sasvim korektno, ali kao sto ti ljudi kazu nije bas za igranje jer mu je koprocesor kesa. U nekim primenama je cak i brzi od celerona na slicnom taktu (word, IE i sl.) ali je u velikoj vecini programa sporiji, pogotovo u igrama. Verovatno ti je poznato da ta ploca ima problema sa pojedinim AGP grafickim karticama - prevashodno nVidijinim. Licno sam probao I740 i sa driverima ver.4 radi dobro, kao i Voodoo Velocity sa kojom je racunar odlicno radio. U svakom slucaju razlika u odnosu na Intel 200MMX je ogromna, ali je moje misljenje da je neki celeron bolji izbor.

Ma nije za igranje,za sve drugo, samo za igranje nije,treba mi kao neka vrsta drugog compa,za gledanje sema i slicno, ubo sam Vantu 16Mb i pici kao blesava, ali oseti se da procesor stuca.Ovo sve pitam zato sto u manualu od ploce stoji da je multiplikator 5,5 i da je BUS 100Mhz o kao podrzava AMD na 300MHZ bar sam ja skinuo takav manual, mozda ima i bolji.....
POZDRAVcheers

MikiBig je napisao(la):
...
Ovo sve pitam zato sto u manualu od ploce stoji da je multiplikator 5,5 i da je BUS 100Mhz o kao podrzava AMD na 300MHZ bar sam ja skinuo takav manual, mozda ima i bolji.....
POZDRAVcheers

Slobodno mozes da ubodes K6-2/550MHz (ili ako nadjes K6-III) - radi OK...

To ti je u ovom trenutku najjeftiniju upgrade koji mozes da uradis. Definitivno Menjaj intel200 uz nekui malu dopatu za K6-2 recimo 400-500 i odusevices se, sto zbog takta procesor sto zbog 100MHz fsb-a! Ako budes imao srece sa primerkom procesora, mozes malo i da OC-jes (recimo 450 na 500-550). Steta je sto ta ploca ne podrzava FSB veci od 100, ali mozes da podesavas napon u koracima od po 0.1V (bilo je na starom, forumu detaljna sema jumpera, mozda imam na nekom CDu, iako u uputstvu za plocu to ne pise). To bi trebalo da ti omoguci izvestan OC (K6-2 se za razliku od Duron/Athlon serije ne greje mnogo).
Za taj cipset (Via MVP3) najbolji izbor graficke je neki Voodoo, recimo V3 2000.Iako je za igrice losiji od recimo Celerona na 100MHz FSBu, ili Durona, ponavljam da ti je to najjeftiniji upgrade (pretpostavljam da imas AT kuciste).
K6-3 zaboravi (vidim da ga trazis u oglasima) jer je dosta skup kada se pojavi da ga neko prodaje, a to je retko.
Stabilnost tako koncipiranog sistema je na korektnom nivou.
Uz neki brzi disk, dovoljno memorije, odgovarajucu grafiku (BTW kako li bi se tu ponasao neki Radeon, da li je neko probao) sasvim ces solidno da radis, a sama izmena procesora donosi vidno ubrzanje.

najjeftiniji a bolji upgrade je kt133(a,e)+duron 600,ili tako neki "sporiji"
Isto ce ga izaci kao i celeron+bx ili k6+mvp3

Zabodi k6 II - 450 ili 500 mhz, imao sam tu konfig., duze vreme - jako lepo iskustvo.cheers

MOMCI HVALA PUNOcheers :wave; ,ako neko slucajno naleti na takav procesor moze slobodno da mi baci ponudu na MAIL, jos jednom HVALA PUNO!
POZDRAV

Samo moram da primetim da VIA MVP3 chipset koji je na Chaintech 5AGM2 ne moze da kesira preko 128MB ram-a, tako da je L2 cache na ploci neupotrebljiv za sve preko toga. Ja imam K6-III koji ima svoj L2 cache na samom procesoru, tako da mi ne smeta, ali za K6-2 moze da predstavlja problem u vidu pada performansi.

Dandy je napisao(la):
Samo moram da primetim da VIA MVP3 chipset koji je na Chaintech 5AGM2 ne moze da kesira preko 128MB ram-a, tako da je L2 cache na ploci neupotrebljiv za sve preko toga. Ja imam K6-III koji ima svoj L2 cache na samom procesoru, tako da mi ne smeta, ali za K6-2 moze da predstavlja problem u vidu pada performansi.
Nisam siguran za Chaintecha, ali je moja stara Soltek SL54-U5 (takođe MVP3, 512KB keša) mogla da kešira do 256MB rama.

Nostalgija... Imao sam nekada davno konf. K6-2 500 i AGM2; BIOS sam morao updateovati da bi uopste videla procesor na 500 mHz... Kada je to zavrseno, stavljeno je 512 KingMAX rama PC100, zatim RAID ATA 100 kontroler sa Maxtor DM45+ 20Gb 7200, kao i Voodoo 3 2000. Covek bi rekao da sam sa inatom zavrsio - ne! Skinuo sam i George's Memory interleave - enabler, i tek onda je lepo radilo.

Ali sporo.
Davati pare za "istoriju"... NE ISPLATI SE.

Batali taj upgrade! Ako stavis jaci HDD (jaci od UDMA33) trebace ti kontroler koji kosta oko 40 evra, ako uzmes bilo koju graficku koja NE podrzava AGP x2 (koji ploca JEDVA izvlaci), tipa bilo koji No-name GF1, 2, 3, 4, itd... Neces moci ni sistem da dignes. Overclockling se NE ISPLATI, jer su dobici mizerni. DivX zaboravi.

Skakao sam od srece kada sam se ratosiljao starudije. Veruj mi, bolji ti je celeron 300A@450 sa hvalitetnim BX-om, nego ova kanturina.

Upravo sam video reklamu - da li bi stavili porse u YUGA?
Da li bi ZAISTA budzio ficu koji ce da vrisne pri prvom startovanju neke nove igre? Apsolutno NE! Pazari ili CEl 300 ili brate skrpi jos koju marku i pazari polovnog durona 600 i bilo koju KT133A plocu. Staru memoriju mozes da iskoristis, kao i HDD - uz malo srece mozes i kuciste i ostale "tehnikalije"

Ljudi HVALA puno,jos jednom, ovo mi drugi comp,ovaj prvi je nabudzen dovoljno,Divx sam pustao i ovako sa 200MMX-om,96MB i Nvidiom 16MB, filmovi idu jedno 20-30% procenata sporije od normalnog cenim da je samo u procesoru zvrcka tj.nemoze da nahrani grafiku dovoljo brzo. Necu da lupam pare,osim da nabavim negde taj K6II-400-450 Mhz.
Pozdrav i svima PUNO HVALA!!!

Darko je napisao(la):
Batali taj upgrade! Ako stavis jaci HDD (jaci od UDMA33) trebace ti kontroler koji kosta oko 40 evra, ako uzmes bilo koju graficku koja NE podrzava AGP x2 (koji ploca JEDVA izvlaci), tipa bilo koji No-name GF1, 2, 3, 4, itd... Neces moci ni sistem da dignes. Overclockling se NE ISPLATI, jer su dobici mizerni. DivX zaboravi.
I ti sad napriča gluposti... svaka grafička koja podržava AGP 4x podržava i 1x i 2x, isto kao što UDMA100 diskovi bez ikakvih problema rade kao UDMA33. Tačno je da tada oni neće raditi sa punim kapacitetima, ali daleko od toga da neće raditi.
Što se tiče konstatacije da zaboravi divx... Meni na sličnoj konfiguraciji od 200+ divxova koje imam samo 1 nije išao savršeno glatko.

Tačno je da na tome neće moći da se igra lepo... Ali sa 256 rama XP radi savršeno; za office, net i divixove, ta konfiguracija je sasvim dobro rešenje. Pogotovu ako se na nju prelazi sa 200MMX.

Tacno... Svaka graficka koja podrzava 4x BI TREBALO da podrzava 2x...
Ali probaj nase popularne Eagle MX-ove i GTS-ove na AGP x2 ploci pa se javi da nam svima saopstis porazavajuce rezultate.

BTW ocigledno nisi primetio da sam napisao: NO - NAME GF kartice... Ne tvrdim da jedna Asusova ne bi radila... Opet kazem - probaj pa tek onda pisi. Nemoj pisati bez pokrica.
A sto se HDD-a tice, nisam rekao da nece raditi, zar ne?
Rekao sam da radi - ali sporo. Sve dok se ne nabavi kontroler.

Kako moze biti dobro resenje, ne shvatam. Procesor K62 500 moze naci za iste pare kao D600, a polovna ploca za Duron je skoro dzabe. SiS730s za primer, kosta otprilike 40-tak evra polovna, + procesor = kompjuter za svaku priliku. I tek to ce primetiti sa P200 MMX!!!

P.S. Za office mu je dovoljna masina koju ima, zasto bi je unapredjivao?

Darko je napisao(la):

Kako moze biti dobro resenje, ne shvatam. Procesor K62 500 moze naci za iste pare kao D600, a polovna ploca za Duron je skoro dzabe. SiS730s za primer, kosta otprilike 40-tak evra polovna, + procesor = kompjuter za svaku priliku. I tek to ce primetiti sa P200 MMX!!!

P.S. Za office mu je dovoljna masina koju ima, zasto bi je unapredjivao?

K6-2 (400-450) moze naci za skoro iste pare za koje moze prodati I200mmx procesor, i moze da ga fura recimo na 500. Polovna ploca za duron nije skoro dzabe, nego kosta. Duron zahteva bolje hladjenje, pa neka doda lepo jos 10-15 evra za kuler. K6-2 se ne greje puno, pa se sasvim korektno moze hladiti i jeftinijim kulerima, a ako neko ko je sastavljao tu masinu nije stedeo, moze da koristi i taj sa I200mmx (kao sto je bio slucaj kod mene). Jos previdjas cinjenicu da sve to ne moze da stavi u AT kuciste (koje najverovatnije ima) pa je to extra trosak. Dodaj zezanje da proda kompjuter, pa da kupi plocu, kuciste, procesor i kuler (vrlo verovatno na 2-3 razlicita mesta, da bi malo pristedeo a i na kraju krajeva nasao sta mu odgovara). Pogledaj malo i iz ovog ugla.

HDD ce da radi, ali ne sporo. Razlika izmdju udma33 i 100 nije dramaticna da bi se to moglo okarakterisati sporo, pogotovo ne u paru sa K6-2 na oko 500 (ne sporim da bi se osetilo ubrzanje).

Da se razumemo, ne sporim cinjenicu da je Duron bolja varijanta od K6-2, ali u ovom slucaju mi se cini da je ekonomski vise opravdana investicija u K6-2, pogotovo ako se pred racunar ne postavljaju igracki zahtevi (bar ne u prvi plan), a desetak evra doplate za taj procesor (mozda i manje) se itekako isplati jer ce office programi da rade osetno brze, a i DivX ce da ide neometano. Jos kako je druga masina u pitanju, investicija u Durona je (po meni) cisto rasipnistvo.

Ako nabavis K6-2 obavezno uz tu plocu koristi memory interaleave enabler program. Jasno se oseti dobitak u brzini, a ne kosta nista.

brzi je napisao(la):
Ako nabavis K6-2 obavezno uz tu plocu koristi memory interaleave enabler program. Jasno se oseti dobitak u brzini, a ne kosta nista.
Da, interesantno je da taj program zaista radi i na tako starom chipsetu. Dobici su doduse manji nego na KT133 recimo, ali radi :)
Btw, imas memory interleave kod mene na http://10.10.10.5/dl/software/MemoryEnable.zip

Darko je napisao(la):
BTW ocigledno nisi primetio da sam napisao: NO - NAME GF kartice... Ne tvrdim da jedna Asusova ne bi radila... Opet kazem - probaj pa tek onda pisi. Nemoj pisati bez pokrica.
Na mojoj staroj ploči probao par dana Eagle (gde ćeš veći noname od toga) gf2mx400 i to kao agp 1x jer je na 2x bilo samo mnogo nestabilnije a nimalo brže...
Takođe sam dve godine koristio tnt2, takođe eagle (koja je takođe agp4x karta) i opet bez problema

Opet ja sa HVALA, sve sam proucio sto ste mi odgovorili, jos samo da nadjem tog AMD-a.
POZDRAV
cheers :wave;
PS ajd za jednog prijatelja koji je redovan posetilac al nije registrovan dajte neki link za POWERDVD neki koji bi radio vise od 10 minuta,TJ neku ful verziju.
HVALA:wave;

Ako nisi kupio novi cpu probaj prvo da instaliras linux.
Neku stariju verziju, recimo distribuciju Red Hat 6.2

Moji prijatelj je nekad govorio "Kako od 386-ice napraviti 486-icu. Lako samo instalirakte Unix"

Tako da ti preporucujem da probas njegov recept.

MikiBig je napisao(la):
PS ajd za jednog prijatelja koji je redovan posetilac al nije registrovan dajte neki link za POWERDVD neki koji bi radio vise od 10 minuta,TJ neku ful verziju.
HVALA:wave;

fosi.da.ru

Za MikiBig - a

Izvinite za oftopic, ali treba mi da pitam jednog coveka ovde - MikiBG.

U aprilu ove godine je pisao nesto na OC forumu:

Registered: Jan 2002

Cell 850@1130,odnosno 8,5x133 malo ali minimalno podignut napon,radi odlicno na BX Masteru!
Pozdrav!

Posto imam ovaj Celeron850, i BE6 II abitovu plocu hteo bih da ga zamolim da mi kaze koliko je bezbedno to da probam (posto su mi Broz i Magic rekli da se to ne preporucuje) i koliko treba da povecam napon..
Da li mi treba neki nov kuler, posto sam dobio neki originalni uz intel procesor :))

Sta da se radi, kad covek pocne da razmislja o OC, nikako da se smiri dok ne proba :))

Hvala unapred..

P.S. Ne mogu da mu posaljem e-mail, posto je nesto zabranjeno !

jddipqd je napisao(la):
I ti sad napriča gluposti... svaka grafička koja podržava AGP 4x podržava i 1x i 2x, isto kao što UDMA100 diskovi bez ikakvih problema rade kao UDMA33. Tačno je da tada oni neće raditi sa punim kapacitetima, ali daleko od toga da neće raditi.
Što se tiče konstatacije da zaboravi divx... Meni na sličnoj konfiguraciji od 200+ divxova koje imam samo 1 nije išao savršeno glatko.

Tačno je da na tome neće moći da se igra lepo... Ali sa 256 rama XP radi savršeno; za office, net i divixove, ta konfiguracija je sasvim dobro rešenje. Pogotovu ako se na nju prelazi sa 200MMX.

Ih, brate, XP da radi savrseno na tome. Naravno, radice, ali ne bas savrseno, pa cak ni mnogo blizu :)

Sto se grafickih tice podrzavaju one AGP1x, 2x i 4x ali ne podrzavaju voltaze (slozices se da 1.5 i 3.3 volta nisu dragi jedno drugome :p), drugim recima zavisi od revizije podnozja, 1.0 ili 2.0
Pozdrav

Vrh Dno