Šta je novo?

512 kb u Beogradu za 2000 dinara

trx je napisao(la):
sta bi ovo trebalo da znaci?

Da ponekda moze da se desi da je link down ili da je neki drugi deo nase mreze npr link do same bazne stanice.
Ali se trudimo da nam uptime bude zaista sto veci moguci.

Na zalost bazna stanica na tasu je trenutno problematicna zbog linka do same bazne stanice ali ce i to uskoro biti upgradovano tako da ocekujem da ce net na tasu raditi jos bolje.

pozdrav.

ok, znaci sve valja i sve je uredu!

kad se planira neki AP koji ce pokrivati blok 44 (6-spratnice iza piramide)?

To: Trx - odgovorio ti je covek (ili zena) iz Verata.

To: cyberdude - na beotelu nisam igrao jer nemaju 1.6, dok na tehnicomu skoro nikad nema nikoga kao ni na yubc (koliko znam nisam probao yubc)

evo pingova

C:\Documents and Settings\***>ping 62.193.128.128

Pinging 62.193.128.128 with 32 bytes of data:

Reply from 62.193.128.128: bytes=32 time=72ms TTL=54
Reply from 62.193.128.128: bytes=32 time=71ms TTL=54
Reply from 62.193.128.128: bytes=32 time=71ms TTL=54
Reply from 62.193.128.128: bytes=32 time=82ms TTL=54

Ping statistics for 62.193.128.128:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 71ms, Maximum = 82ms, Average = 74ms

C:\Documents and Settings\***>ping 212.124.160.7

Pinging 212.124.160.7 with 32 bytes of data:

Reply from 212.124.160.7: bytes=32 time=74ms TTL=56
Reply from 212.124.160.7: bytes=32 time=71ms TTL=56
Reply from 212.124.160.7: bytes=32 time=71ms TTL=56
Reply from 212.124.160.7: bytes=32 time=74ms TTL=56

Ping statistics for 212.124.160.7:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 71ms, Maximum = 74ms, Average = 72ms

huh, na kablu je to malo bolje... 10ms prosek.... ovde na shdsl-u mi je 7ms :)

@VeratNet: da li vas zanima soliter Omladinskih brigada 2? to je na samom kruznom toku na NBG-u, imam neke "veze" tu, pa mogu da se raspitam ;) Rekoste do 200-300m... ja merio PlanPlusom od mene do yubc-a i kaze ima 600m (ja sam odma iza energoprojekta)?! sad cu bas da instaliram ovde da proverim jos jednom

da, evo od mene do sredine kompleksa YuBC ima 580m... da li je to dovoljno ako koristim Pheenet antenu iz netiksa?

Poslednja izmena:
Miroslav je napisao(la):
da, evo od mene do sredine kompleksa YuBC ima 580m... da li je to dovoljno ako koristim Pheenet antenu iz netiksa?

ma kupi u netiksu ili gde vec grid 24dBi i da te glava ne boli nikad.

ok, evo neke grid antene:
HyperGain Grid antena 24 dBi HG2424G-NF - ISM 2.4-2.5 GHz, N konektor, sa držačem za montažu, HyperLink Technologies - USA

e sad, sta mi treba jos uz to? moze li se ona nakaciti uz onaj pheenotov ap? ne mogu gore stavljati nikakav kompjuter da glumi ruter ili slicno, znaci samo antene i POE uredjaj

Miroslav je napisao(la):
ok, evo neke grid antene:
HyperGain Grid antena 24 dBi HG2424G-NF - ISM 2.4-2.5 GHz, N konektor, sa držačem za montažu, HyperLink Technologies - USA

e sad, sta mi treba jos uz to? moze li se ona nakaciti uz onaj pheenotov ap? ne mogu gore stavljati nikakav kompjuter da glumi ruter ili slicno, znaci samo antene i POE uredjaj

to je prava antena.

nakaci bilo koji AP koji ima client mod i propusta PPPOE pakete, kolko se secam taj pheenet ne odradjuje posao, vecina provajdera postavlja d-link 900AP+ pa ako ga nadjes nema greske samo ga ne cimaj previse preko wifi veze da se ne zaglupi...

Miroslav je napisao(la):
huh, na kablu je to malo bolje... 10ms prosek.... ovde na shdsl-u mi je 7ms :)

@VeratNet: da li vas zanima soliter Omladinskih brigada 2? to je na samom kruznom toku na NBG-u, imam neke "veze" tu, pa mogu da se raspitam ;) Rekoste do 200-300m... ja merio PlanPlusom od mene do yubc-a i kaze ima 600m (ja sam odma iza energoprojekta)?! sad cu bas da instaliram ovde da proverim jos jednom

Pozdrav Miroslave,

Mislim da nije bolje mnogo preko kabla vec su ti pingovi otisli preko sveta pa su se vratili nazad. Dakle kada se uzme u obzir da su pingovi isli verat-austrija-nemacka-beotel onda je to zadovoljavajuci ping. To je sve iz razloga jer ne postoji razmena domaceg saobracaja ali zato pingovi ka svetu su dobri.

Sto se tice tacke na kruznom toku, naravno da nas zanima. A sada vec imas baznu stanicu u ybc-u pa posto ce neko vreme biti u test periodu mozes probati da koristis for free.

VeratNet je napisao(la):
Pozdrav Miroslave,

Mislim da nije bolje mnogo preko kabla vec su ti pingovi otisli preko sveta pa su se vratili nazad. Dakle kada se uzme u obzir da su pingovi isli verat-austrija-nemacka-beotel onda je to zadovoljavajuci ping. To je sve iz razloga jer ne postoji razmena domaceg saobracaja ali zato pingovi ka svetu su dobri.

Sto se tice tacke na kruznom toku, naravno da nas zanima. A sada vec imas baznu stanicu u ybc-u pa posto ce neko vreme biti u test periodu mozes probati da koristis for free.

Hoce li verat da uradi nesto povodom toga tj imate li peering sa nekim domatjim provajderom i sto nasi provajderi to ne odrade ... ?

Born2Kill je napisao(la):
Hoce li verat da uradi nesto povodom toga tj imate li peering sa nekim domatjim provajderom i sto nasi provajderi to ne odrade ... ?

Ranije su provajderi bili povezani poprecnim vezama ali je Telekom Srbija VeratNetu ukinuo gotovo sve poprecne veze i iz tih razloga sada peering sa druigim providerima ne postoji. Telekom Srbija sa VeratNetom nezeli da ima bilo kakvu razmenu saobracaja sto bi bilo najbolje resenje.

Postoji mogucnost da se zakupi digitalni vod ali je dosta skup pa se postavlja pitanje isplativosti. Jer ispadne da je jefitnije da ide preko nemacke nego da se placa telekomu za vod u lokalu.

Naravno postoje i drugi nacini povezivanja ali su svi vise manje dosta skupi. (ako se zeli postici kvalitet kao na digitalnom vodu).

Poslednja izmena:
Za tu razdaljinu ti nije potrebna grid antena - i panel ce da radi dobro - sto se tice pheenetovog ap-a - boljeg od njega na nasem trzistu nema i dlink je za njega malo dete. To sto nasi provajderi stavljaju i sto se pokazalo u praksi kao isplativo su dva suprotna pojma.

Skot je napisao(la):
Za tu razdaljinu ti nije potrebna grid antena - i panel ce da radi dobro - sto se tice pheenetovog ap-a - boljeg od njega na nasem trzistu nema i dlink je za njega malo dete. To sto nasi provajderi stavljaju i sto se pokazalo u praksi kao isplativo su dva suprotna pojma.

na koji AP mislis? ima ih preko nekoliko ...

Pretpostavljam da misli na Pheenet WL-118C .
Inace ja imam ovaj ap i radi perfektno sa veratom :)

Preeky je napisao(la):
Pretpostavljam da misli na Pheenet WL-118C .
Inace ja imam ovaj ap i radi perfektno sa veratom :)

sa takvim AP-om samo 118C+ (200mW) moze sa andrew grid antenama da se gadja i do 30 km udaljenosti :)

Da li je neko probao Pheenet wap011rt iz Netiksa(56e) ?

WAP-011RT
IEEE802.11b 11Mbps SOHO Access Point W/ Bridge function
(RealTek), Detachable Antenna, W/Reverse SMA Connector

PheeNet WAP-011RT is an IEEE 802.11b 11Mbps SOHO Access Point, W/Bridge function Wireless LAN
Access Point (RealTek). It provides access point, AP, AP Client, Bridge and Repeater modes. WAP-011RT
supports wireless data security with 64/128 bit encryption WEP and new standard of WPA. WAP-011RT
equipped with Dual diversity external antennas, you also can choose high gain antenna to increase the
coverage distance. For user friendly configuration, WAP-011RT provides Web-based configuration. For home
users and small enterprises, it is no doubt that WAP-011RT is an ideal device to build a wireless LAN network

Features
1.Compatible with IEEE802.11b 11Mbps & IEEE 802.3u
2.Ethernet interface with 10/100BASE-TX
3.Supports wireless data encryption with 64/128-bit WEP standard for security
and new wireless security standard WPA
4.Supports WDS bridging function
5.Supports AP, AP Client, Bridge, Repeater modes
6.Dual diversity antennas for the multi-path environment
7.Web configuration, management, and firmware upgrade

Specification
Industrial Standard
IEEE 802.11b Compliant
IEEE802.3 10BaseT Ethernet
Standard
IEEE802.3u 100BaseTX Fast Ethernet
Interface 10/100Base-TX (RJ-45) x 1
64/128-bit WEP Encryption
SSID Broadcast Disable function
MAC address filtering(ACL)
Security
802.1x,WPA
RF
Frequency Band 2.400~2.497 GHz ISM band
Signal Type Direct Sequence Spread Spectrum (DSSS)
Modulation DBPSK,DQPSK, CCK
Antenna Dual detachable Antenna with 2dBi gain (Reverse SMA
connector)
Sensitivity -84dBm@11Mbps
Output Power 17dBm
Channel
FCC: 11 Channels (US, Canada)
ETSI: 13 Channels (Europe)
TELEC: 14 Channels (Japan)
Features
AP
AP Client
Bridge
Operating Mode
Repeater
Management Web configuration
Hardware
Operating Temperature:0~40
Storage Temperature:-10~70
Environment
Humidity: 5%~90%(non condensing)
Power Supply DC 5V
LED Indicators Power, Act/Link, Wireless
Dimensions 140(L) X 98(W) x 30(H) mm

goksa je napisao(la):
Da li je neko probao Pheenet wap011rt iz Netiksa(56e) ?

WAP-011RT...
Ja imam taj AP....Ako te nesto vise interesuje pitaj

Poslednja izmena:
@svi
Kada neko postavi ap na zgradi u kojoj stanujem da li mi stanari moramo da uzimamo wireless kartice i antene ili je dovoljno da samo razvucemo mrezne kablove?Ovo pitam zbog toga sto nisam jos uvek kupio opremu pa ako je moguca ova druga solucija mnogo bi mi vise odgovarala zbog cene.
btw koji je neki teoretski maksimum duzine mreznog kabla?

utp po standardu 5e je do 90m

u praski bi trebalo da ti rade kablovi i od 150m (mada nece zadovoljavati 5e kategoriju, ali to nije ni bitno sem ako ces da furas gigabit do AP-a :D )

VeratNet je napisao(la):
Ranije su provajderi bili povezani poprecnim vezama ali je Telekom Srbija VeratNetu ukinuo gotovo sve poprecne veze i iz tih razloga sada peering sa druigim providerima ne postoji. Telekom Srbija sa VeratNetom nezeli da ima bilo kakvu razmenu saobracaja sto bi bilo najbolje resenje.

E sad, ja se unapred izvinjavam ako pitanje nije na mestu i zadire u neke interne dogovore, ali moram da pitam :D

Dakle, koliko je meni poznato sbb koristi verat-ove linkove za internet? Samo od verata ili imaju i neke svoje linkove? Ono sto mi je cudno, jer su meni pingovi ka domacim serverima preko sbb-a svi oko 10ms ili manji sto navodi na zakljucak da je sbb ipak povezan sa vecinom provajdera paralelno?

Pozdrav i sve pohvale za ovakav nacin komuniciranja sa krajnjim korisnicima.

trx je napisao(la):
utp po standardu 5e je do 90m

u praski bi trebalo da ti rade kablovi i od 150m (mada nece zadovoljavati 5e kategoriju, ali to nije ni bitno sem ako ces da furas gigabit do AP-a :D )
A sta se radi ako je potrebna duzina kablova veca og 150m?Jel se postavljaju neki pojacivaci usput ili sta?

andjelkoyu je napisao(la):

...Pretpostavljam da si ti u onom prvom redu u 70a? ....

Pa nisam bas:) Ja sam u drugom redu zgrada blize gradu ali sam u broju 14 tako da bih verovatno mogao da vidim taj ap zbog male izmestenosti(pomerene su vise ka savi) onog prvog reda zgrada.
@veratnet
Kako je mogu da vam pomognem da postavite ap u bloku 70a?
Imate preradjenu andjelkovu sliku sa mojom pozicijom.Ako stavite ap na moju zgradu bice pokriven ceo blok 70a i moguce neke zgrade preko puta(19 blok recimo).​

Prilozi

• AP 70a.gif
    AP 70a.gif
    92.1 KB · Pregleda: 69
Poslednja izmena:
Walker je napisao(la):
Ja imam taj AP....Ako te nesto vise interesuje pitaj

Aj napisi kako se ponasa u client a kako u AP modu? Cena je veoma primamljiva pa da vidimo da li je best buy kupovina.

Koje si max domete i sa kakvom antenom postigao njime i pri kojoj jacini signala? Na koje AP-ove si se kacio njime( mislim na proizvodjaca AP-a na koji si uspostavljao vezu) ?

Da li si ga oprobao u ripiter modu?

Kakav je konektor za externu antenu?( "muski" ili "zenski" RP-SMA konektor)

Poz!

@VeratNet

Zanima me da li Verat planira wireless da uvodi i u nekim drugim gradovima i kada?? Interesuje me Nis konkretno

Skot je napisao(la):

samo nek on kupi neku normalnu antenu i po mogucstvu da nije kinez iz netiksa (preporuka za sve).
sto se tice pheeneta ima ih raznih, skuplji je ok ali onaj jeftiniji i nije bas nesto, imas u NS-u Senao za slicne pare pa da barem znas sta si kupio.

taj ap od 55e neznam dal ce josh dugo raditi sa veratom jer verat ima da predje na pppoe koliko sam cuo, tako da... raspitajte se sa zvanicnicima verata pa tek onda uzmite taj od 55e ap ako je sve ok.

i da taj ap ne radi sa tehnicomom uophste upravo zato shto ne podrzava pppoe

Pheenet podrzava PPPoE ali samo u AP modu dok kao klijent ne podrzava. Ja sam pre par dana zvao Verat bas zbog toga ali oni rekose da ne prelaze na PPPoE vec na VPN koliko sam ja razumeo. Koliko im je verovati... Ostaje da sacekamo pa da vidimo. Veoma je moguce da Pheenet uskoro izbaci update firmwarea na verziju 3.1 i da i to bude podrzano jer wap011rt u ranijim verzijama firmwarea nije podrzavao client mod a sada je to moguce. Ja se iskreno nadam da nece preci na PPPoE kao Tehnicom

Poslednja izmena:
Uhhh...ovo vec izlazi iz okvira mog znanja. Moze li neko da pojasni sta su to PPPOE,VPN itd. ?
Da li postoje sada AP-ovi koji podrzavaju sve te protokole i ako postoje, navedite koji su (samo da nije dlink sa kojim mnogi imaju problema oko zaglupljivanja i sl.).
Poz!

p.s.
Walker, hvala na replay-u ali ako ti nije problem, odgovori i na ostala pitanja koja sam postavio.

@LaKosta:
A sta se radi ako je potrebna duzina kablova veca og 150m?Jel se postavljaju neki pojacivaci usput ili sta?
stavis 100m kabla, pa switch, pa 100m kabla, pa switch, pa...
ili kupis 2 dsl modema i preko jedne parice (ne UTP kabla, mada moze i on) furas nekoliko kilometara ali sa svega nekoliko megabita... naravno, uz dosta vecu cenu...

Nazad
Vrh Dno