Šta je novo?

512 kb u Beogradu za 2000 dinara

bluestar

Čuven
Učlanjen(a)
10.07.2003
Poena
619
Juce sam zvao 011/3065427 i rekli su mi da je 512 kb od 01.07.2004 godine 2.000 dinara ... samo sto moramo sami obezbediti uredjaj za bezican internet i da nismo daleko od njihovih baznih stanica ... mislim da je to super protok ali ne znam koliko je realan...

cao

Hmmm a koja firma se nalazi na tom broju?
Gde im se nalaze bazne stanice?
Ima li neki sajt?

ovaj bluestar je sto posto neko iz verata ili neki drugi lozhach
secate se kako je reklamirao verat cable,od koga nije nishta bilo i sl..
daj uklonite lika,stalno neshto lozi

A STO ONDA OVOG NE UKINETE ?

>

Mozes kod nas da zakupis 2GB, MySQL (ne MS SQL), neogranicen protok ne (to je cist marketing), verovatno imas neku svoju procenu. Jedino ako imas neke posebne zahteve koji ne mogu da idu na shared hosting plan, onda bi morao da uzmes namenski server, a to bi ti se onda i isplatilo sigurno.

??????

a uostalom pogledaj svoje postove ...
ja sam bez informisanja rekao samo novost da postoji i takva usluga od 512 kb za 2.000 dinara ... sto ja mislim da zanima vecinu ovde na forumu ... jer to nije mali protok.

Samo sto mislim da je to bezobrazno sa njihove strane al nema veze :(

a ti misli sta god oces...

cao

Zvao sam ih i rekose da je to sve nezvanicno, ali da ce verovatno biti...

jeli se odnosi na neogranicen protok? FLAT rate?

'ocel bit' nesto od toga???

tesko, imam utisak da je ovo sve kao i ona pricao kablovskom verat internetu i sl.

Koliko ja znam Verat i ima kablovski net i za to koristi SBB-ovu infrastrukturu

Sjajan je verat, al za malo.
U utorak, pre 7-8 dana znaci, sam potpisao ugovor sa njima, jer su postavili novu stanicu na zgradu INEX-a, tada joj je bilo 5-10 dana.
Kupio opremu, instalirao, probam, ne radi.

Dva dana cimanja, akanja, pentranja po krovu, okretanja podrske, da mi u petak kazu "ta stanica vise ne radi, ne znamo oce li ikada vise". ?!??!

Ja zbunjen, 15 dana radi (ili ne radi, kako kome, meni nije radila) i gase je ?

Danas i juce, navodno radi, ali kako kazu likovi iz podrske "pod stalnim su ometanjem bla, bla....".

Meni wlan naravno i dalje ne radi.
Samo cekam da mi jos stignu uplatnice pa da platim ono sto ne koristim :).

Na kraju su mi objasnili da mimo svega moja pozicija nije najsjajnija, ok, moja greska tj. nedostatak, ali mogli su to ranije da kazu, da ne ne pokusvam :).
Sada ovako imam antenu i wap na krovu, ali naravno i dalje nista ne radi.
Ceka se ... ne znam sta.

Sasa je napisao(la):
Sjajan je verat, al za malo.
U utorak, pre 7-8 dana znaci, sam potpisao ugovor sa njima, jer su postavili novu stanicu na zgradu INEX-a, tada joj je bilo 5-10 dana.
Kupio opremu, instalirao, probam, ne radi.

Dva dana cimanja, akanja, pentranja po krovu, okretanja podrske, da mi u petak kazu "ta stanica vise ne radi, ne znamo oce li ikada vise". ?!??!

Ja zbunjen, 15 dana radi (ili ne radi, kako kome, meni nije radila) i gase je ?

Danas i juce, navodno radi, ali kako kazu likovi iz podrske "pod stalnim su ometanjem bla, bla....".

Meni wlan naravno i dalje ne radi.
Samo cekam da mi jos stignu uplatnice pa da platim ono sto ne koristim :).

Na kraju su mi objasnili da mimo svega moja pozicija nije najsjajnija, ok, moja greska tj. nedostatak, ali mogli su to ranije da kazu, da ne ne pokusvam :).
Sada ovako imam antenu i wap na krovu, ali naravno i dalje nista ne radi.
Ceka se ... ne znam sta.

uhhh, dobro mi reče. Zamalo i ja da uzmem kod njih wireless jer baš taj ap vidim sa prozora, nema ni 300m do njega.

Inače tvoja pozicija za taj ap je totalno loša jer je antena postavljena na suprotnom ćošku zgrade u koji vaša firma gleda. Antena je tačno na uglu marta i starine novaka, a vi gledate u suprotni pa signal mora da prođe kroz jedan sprat do antene.

To nisam znao, ali, problem sa mojom pozicijom je nekako ovako.
Prema liku iz teh. podrske, ja sam previse nisko.
To je moguce, obzirom da je inex em visoka zgrada, em je "moj krov" blizu, a zgrada nize niz brdo, ka dunavu.

Tako je ugao izmedju antena, tj. pravac u odnosu na horizontalnu ravan mozda i 30% sto je previse za omnidirekcionu antenu (valjda je ovo naziv za klasican "stap-antenu").
Ona pokriva svih 360' u oko svoje ose, medjutim malo po visini.

Ali, ako je tako, malo ko ce tamo uspeti sa palilule da se nakaci, mozda samo likovi sa visih delova znaci bulevar i slicno.
Cela palilula je nize od inexa, a inex zgrada mnogo visoka, tako da ce tesko ko moci da je gleda pravo, sa iste visine, tj. da ima dobar ugao.

Mada, sve je to logicno kada uzmem u obzir poziciju antene na samoj zgradi.
Ako je ovako kao sto si ti rekao, jasno je da su se ovi iz verata "orijentisali" ka juznijim delovima bgd, tj. tamo ka tom cosku, a ja sam bas na suprotnom delu.
Boli, ali je po svemu sudeci tako :)

Pozdrav!

Vertikalni ugao je dat cisto marketinga radi...

Svaka antena stvara oko sebe krace sferno polje tako da visinska razlika ne bi smela da bude problem.
Nemoguce je tacno usmeriti signal, pogotovo ne sa obicnim omni antenama. Cak ni sektorske antene ne mogu dobro da se "nanisane" za odredjeno podrucje.

Visinska razlika ne pravi problem - dovoljna je opticka vidljivost!!!! kakve veze ima da li si ti ispod antene ili iznad ili u ravni ako mozes da je vidis (probaj sa dvogledom). Pa da je vazan ugao niko nikad nebi imao vezu jer su sve antene postavljene na njvise tacke u gradu. Ja sam na 8 spratu npr. a palata Albanije ima koliko spratova - 20? to je sigurno vise od 30 stepeni nagiba! Problem je sto Verat zna da zabusava i imaju previse korisnika a premalo ljudi u tehnickoj podrsci jer wireless je mnogo ozbiljnija tema od obicnog dial-up pristupa. Pokusavaju ljudi da odrze svoju wireless mrezu ali im stvarno fali certifikovan strucnjak iz te oblasti kako se meni cini jer malo, malo pa imaju neke probleme.

Evo mogu i zvanicno da potvrdim ovu informaciju!!! Iskreno jos sam zapanjen, ali sad sam razgovarao sa ljudima tamo i oni su mi bez ikakvog uvijanja potvrdili. Ponuda vazi samo za fizicka lica. Ukidaju se 64k i 128k brzine za wireless client uslugu a uvode se samo 256 i 512k za 1500 i 2000 din!!! Cak su mi rekli da mogu i da objavim ovo na forumu i da sve pocinje 1 jula. Uzasno sam iznenadjen. Kakvog ce uticaja ovo da ima na kvalite neta nemam pojma. Dosad sam imao cesto poteskoca sa netom i na manjoj brzini - recimo procentualno da im je uptime nekih 80-90% a da ostalo ili uopste neradi ili radi tako da moram da koristim modem da bi skinuo postu. Mada je moguce da su stavljali ozbiljniju opremu pa im je zato net radio slabo. Videcemo. U svakom slucaju ako se ovo obistini (kao sto se cini da hoce) i ako uslugu budu odrzavali na nivou (barem dosadasnjem jer ako bude losije bice nepodnosljivo) moci cu posle 7 godina da kazem da je Srbija dobila sansu za dobar internet. Videcemo...

Poslednja izmena:
Skot je napisao(la):
Visinska razlika ne pravi problem - dovoljna je opticka vidljivost!!!!
nije dovoljna opticka vidljivost. postoji fresnelova zona (elipsa oko linije opticke vidljivosti) u kojoj ne bi trebalo da bude fizickih prepreka (posebno drveca i sl. shitova punih vode ;)) u odredjenom procentu, zasta postoje formule. ja neznam konfiguraciju terena u saletovom slucaju i nisam siguran dal mu to pravi problem, al' cisto da znate da moze da bude i do toga. ;)

moze da bude, ali u pitanju je manje od 10m na 4km ;)

Tako da... to uglavnom nije u praxi nikada ogranicenje. Trenutno najvece ogranicenje je zagusenost spektra smecem

Poslednja izmena:
evo informacije od jednog coveke sa elitesecurity-ja koji je verovatno upucen u ovu stvar:

"ice upravo tako kako su mu rekli, 256k za 1500 din i 512k za 2000 din ali iskljucivo za rezidencijalne korisnike (ne za firme), na koji god nacin da se povezes - bilo to cable modemom, optikom, ethernetom, wireless, itd. Jedna javna adresa ali dinamicka (rotira se posle odredjenog vremena), i naravno flat je link, dakle nemereni saobracaj. E sad na korisniku ostaje da obezbedi pristup nekoj od baznih stanica ako je wireless u pitanju, a u toku je postavljanje novih, svakih par dana nikne po neka nova."

pozdrav.

legendo, ti si beshe na banovom? jel ima neka bazna stanica kod nas?

misho, priprema se AP na uglu kirovljeve i pozeske na zgradi mislim BETEKS-a...meni to ionako nista ne znaci jer sam kos stankom centra......

ispravka, AP je planiran negde u kneza viseslava, gde ne znam, danas sam saznao...

... ja mislim da prisustvujemo borbi provajdera za korisnike :) ... posto bi uskoro trebao i adsl i wifi na 3.5GHz, samo neka oni spustaju cene i povecavaju linkove... samo da ne bude ono 512/32 garantovano

nIce Cream je napisao(la):
moze da bude, ali u pitanju je manje od 10m na 4km ;)
na 4km pocinje na odprilike 11m, a na 10 vec moze da pravi probleme. na ~500m pocinje na 4m, a na 3,5 je frka. ;)
a 3.5m (na sredini naravski) uopste nije zezanje, tj. lako ti se ucini da imas LOS i da je sve super, al neko drvce u zoni te yebe. ;)

Skot je napisao(la):
Visinska razlika ne pravi problem - dovoljna je opticka vidljivost!!!! kakve veze ima da li si ti ispod antene ili iznad ili u ravni ako mozes da je vidis (probaj sa dvogledom). Pa da je vazan ugao niko nikad nebi imao vezu jer su sve antene postavljene na njvise tacke u gradu. Ja sam na 8 spratu npr. a palata Albanije ima koliko spratova - 20? to je sigurno vise od 30 stepeni nagiba!

Znas li sta znaci 30 stepeni (ne celzijusa)!?! I raspitaj se sta znaci omni antena

Anti Patriota je napisao(la):
Znas li sta znaci 30 stepeni (ne celzijusa)!?! I raspitaj se sta znaci omni antena

molim da me prosvetlis ...

Poslednja izmena:
Evo u kratkim crtama:

Za svaku antenu se moze napraviti dijagram zracenja koji se najcesce predstavlja sa dva grafikona po azimutu i po elevaciji. Antene koje mi koristimo na AP mestima su sektorskog tipa i po elelevaciji dobitak od 15dBi zadrzavaju do ±7.5°, na ±20° takodje imaju dobitak ali on iznosi svega 3dBi.

Samo da vam potvrdim da je Verat jos pre nekih desetak dana pustio 512kb na istocnim kapijama, meni konstantno ide 500 do 640kb/s. Ovo je najbolja stvar koja se desila od kad kod nas postoji internet.

evo jos necega zanimljivog sa elitesecurity foruma:

"Evo insider info, Verat postavlja uskoro jos 10 novih baznih stanica + ove od ranije sto su stigle ali jos nisu montirane. Za lokacije zovite prodaju naravno, to ne znam. :)"

inace mozete pratiti temu na adresi:

http://www.elitesecurity.org/tema/57866/1

Pozdrav.

Nazad
Vrh Dno