Iskreno, za 5.1 kompljutersku varijantu i ne vredi davati vise od 200e. Za 400-500e vec moze da se napravi ozbiljan zvuk, do duse bez pojacala. ono sto vi ne gledate kad gledate specifikacije svih tih kompljuterskih firmi koje prave zvucnike je RMS snaga. Recimo HUD je dao spec. za one philipse ali tu se ne pominje koja je snaga u pitanju: peak ili RMS, a to je veoma bitno, recimo ja imam JBL-a koji je 1000W peak, ali je 250W RMS i oko 450W kontakta (muzicke). Znam da je nekima sad ovo veoma zbunjujuce, ali je jednostavno - ne morate da razbijate glavu kad je snaga u pitanju, samo pogledate sta pise za snagu tj. koja je oznaka. Ako ne pise RMS onda je sigurno peak snaga (maksimalna snaga koju zvucnik u jednom momentu moze da proguta, a da ne crkne, a takodje ni ne svira tu snagu, to je bukvalno struja koju zavojnica moze da istrpi na delic sekunde). Znaci ako je za recimo NEO navedeno 200W za ceo sistem, a za logitec 120W RMS za ceo sistem 99% znaci da je logitec bar duplo glasniji od onog prethodnog. Takodje je bitan i odziv zvucnika tj. freq. koje svira i osetljivost po decibelu. Nazalost, proizvodjaci kompljuterskih zvucnika to ne navode, pogotovo osetljivost po db. koja je jako vazna, jer zvucnik mozda je jeste 200W ali ako je osteljivost po db niska i gura ga pojacalo od 200W on nema sanse da svira punih 200W . Da sad ne zalazim jos dublje u problematiku i teoriju - kolko para toliko muzike ! Ako gledate recimo dva proizvoda iste snage od iste firme od kojih je jedan znatno skuplji od drugog, a specifikacije su naizgled iste, onda je to zato sto taj sistem ima bolji odziv (osetljivost). Treca stvar je ta sto je pojacalo u tim jeftinim sistemima uglavnom najskuplja stvar u celom tom sistemu ! - Znaci njima se ispalti da , marketinga radi, stave jaci zvucnik od konkurencije i da ga guraju sa slabijim pojacalom od konkurencije. Znaci sta vama znaci sto je bas 120W kad ne znate koliko je pojacalo jako ? E sad vi mislite pa stavili su takvo da gura taj zvucnik do kraja...E nisu sigurno stavili pojacalo koje moze da gura 120W RMS-a, takva pojacala sama po sebi kostaju (samo delovi bukvalno) 80e pa navise. Ovo mozete i da proverite (osciloskopom

) na razne nacine, a jedan je upravo onaj koji svi navode - kad pojacam do daske ne izoblicava - sto ce reci da pojacalo nije dovoljno jako "da pretera" sa snagom na zvucniku. E sad pitanje je koliko je ono slabije... Elem, kao sto rekoh na pocetku, ti sistemi do 200e su takvi kakvi su i za te pare i tu svrhu su odlicni, ali davati brdo love na neki logitec...
PS. ja bi uvek preporucio altec ako se bira izmedju genijalaca, logicara i likova iz matrixa. Razlog ? Pa vi kazete da vam zvucnici uopste ne izoblicavaju (neo, xwave), a ja vam kazem da izoblicavaju cim ih upalite

Altec jeste slabiji i naizgled nudi manje za iste pare, ali verujte mi, NUDI MNOGO VISE ZA MNOGO MANJE PARA !!! tj. ja alteca za 150-200e ne bih uopste poredio sa gore navedenim markama u tom cenovnom rangu, ma kakav god vas subjektivan utisak bio (pogotovo vas koji koristite integracije). Kladim se da pola onih gore navedenih marki ne mogu da sviraju bas od 40-45hz na vise od -92 db (sto se ni ne cuje kad je uporedo sa time onaj od 60hz na 100db) dok alteci za 150e to sviraju samo tako. (ATP3 ne svira, ali on je 60e)
Nadam se da sam nekom buducem kupcu bar malo otvorio oci, pogotovo kad su watt-i u pitanju