Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Malo pre sam uzeo novu karticu u MTS-u, posto stara nije podrzavala 4G i zanima me da li treba da ukucavam neka podesavanja u telefon ili ce se to sve samo namestiti? U pitanju je iPhone 5. Sada kada ukljucim 4G, stoji mi 3G, rece mi onaj da ce trebati par sati da proradi kartica, ali sto se tice poziva i poruka, evo nakon sat vremena radi sve. Ne znam da li to utice na internet.

Takodje kada resetujem telefon, pise mi SIM LOCKED, imam opciju "Ok i Unlock", ako idem Unlock, trazi mi PIN, ubacim i sve normalno.. Ne znam zasto sledeci put kada restartujem telefon izbaci isto..?

Poslednja izmena:
Sim pin mozes da iskljucis

IMG_2624.JPG

A za 4G, ako su ti ukljucili, doci ce... desavalo se da ljudi zamene, a oni ne aktiviraju... ako nema, zovi

Podesavanja

Pass 064

IMG_2625.JPG

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
E hvala ti za ovo SIM, nasao sam i ugasio. :) Vazi, sacekacu onda, ako nema, svraticu do mts-a ovih dana.

Ubacio sam i ova podesavanja u LTE sekciju, hvala jos jednom!

Poslednja izmena:
Ma pozoves...
zastite kartice... [emoji3] pin

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ja sam juče kod TC Ušće prvi put obratio pažnju i video 4G+ oznaku i izmerio, odmah je prebacio na 4G i imao sam ispod 20 download.

Tapatalk 6.4.11(Build 866)

Na Slaviji takođe ima 4G+ pa sve negde do Kneza Miloša. Na aerodromu takođe i brzine koje sam ja merio su do 140 Mbps. Dejan Turk je izmerio na aerodromu 160 Mbps mts 4G. Jedino ako je kod Ušća bilo zagušenje u tom trenutku pa je bila loša brzina. Evo i tog videa https://www.youtube.com/watch?v=DeLkjivWbIs

Turk izmerio vise na MTS nego na VIPu i postavio javno?:)

А не написасте које мреже? И које телефоне користите?

Haha,ima par klipova,gde VIp nema najvecu brzinu. Dopisivao sam se sa covekom,kul je lik. Smesno mi kako pise,ne zna bas jezik lepo.

Da svugde ima naj brzine, druga dva bi mogla zatvoriti radnju :) Ovako... KAO imaju izgovora.

Ali da je VIP ozbiljno bolje i sire pokrio Srbiju LTEom od druga dva zajedno - jeste.

Nije bitno toliko DA LI se sustigne, vec kada :)

Vip od kad postoji je jurio i juri za druga dva operatera. U poslednjih 1.5-2 godine najbolje su razvili 4G i tu trenutno prednjače. Problem kod Mts-a su neke druge stvari...

Pa nije VIP poceo sa 4G pre x godina nego prosle tako da je realna razlika dva ili tri kvartala. Telenor se tada jos bavio sa 3G@900, MTS statirao u svom stilu. Doduse MTS ce to da odradi ionako u svom maniru - poslednji ali ce da pokrije sve, od gradova do zabiti.

I opet vredi ponoviti - sta vredi pokrivenost LTE kada ne postoji VoLTE ili barem dobar 3G za rollover.

Poslednja izmena:
MTS je pokrio bolje od Telenora, barem je tako bilo Q3/16.
Nije prosle godine poceo, vec pre 2 godine ;)

Sta Telenoru vredi "dobar 3G", kada im treba mnogo jaci protok? Oni nemaju LINK izgleda da izvuku trenutni protok, a u njega ocigledno ne zele da ulazu.

A to da VIP ima los 3G je tvoja Telenor fora odavno, ali vise nemas prava na nju. Bilo nekada, i nije bas pcelica u malim mestima, ali odavno je VIP sredio u manje gradove.

Pola ljudi koje znam u Nisu su presli na VIP, i sa Tnora i sa MTSa. To su mladji, koji idu u prilicno manja mesta sada, i ne zale se na net, a koriste ga vise od mene sigurno :)
Da ne pricam da cale ide u bas zabiti i kaze da mu VIP radi nekad i bolje od Telenora (ima sve tri mreze, neki Telenor prepaid, koji su ljudi upamtili a nista mu ne znaci da prebacuje u MTS, kada vec ne uplacuje kredit sem za vaznost kartice)

Ako se desp ne zali na VIP 3G, a vidi se da prodje mnoooogo vise od nas ostalih, sta dalje?
Inace, za sta ti je bitan rollover na 3G? Za pozive? To je VIP, 2G im radi dobro za pozive. Jedini je problem ako su obe strane na 2G ponekad.

Pusti kafanske price "rek'o ovaj, rek'o onaj, pera kad kaze to je tako"... Nego izvadi konkretne brojeve o broju baznih stanica operatera pa cemo da nastavimo.

Konkretne cifre kazu da je VIP presisao druga dva zajedno po pokrivenosti 4G.
3G - who cares vise, za razgovor gde bas nema 3G, ima sada 2G, i to vise nego Telenor, posto ionako VIP ima roming sa njima za 2G, tamo gde nemaju svoj signal, znaci >= Telenor.

Sta te buni??

Dok se kod nas 2G izbaci, VoLTE ce vec biti standard. Pusti ti Dzoletove price, daj brojke gde to sve VIP ne radi, a onda i gde Telenor ne radi, pa da uporedimo. Konkretne zvanicne brojke, ne "rekao Septimusu" ;)

Alfa, pristrasan si previse.
Da nisam prosao po Srbiji sa vise kartica pa da poverujem bas u sve.
3G je i dalje dominantan, sto zboguotrebljivosti, sto zbog telefona koje koristi vecina, sto zbog pokrivenosti, sto zbog trajanja baterije, individualnih potreba...
Snimci koje je Turk kacio, kazu da VIP ima najvecu brzinu, ali i drasticno veci ping.
U normalnom radu, ta brzina se ne primeti, koliko odziv...
Taj 4g im je toliko dobar da moram refresh strane cesto da odradim...

U kontekstu koji Septimus pominje, 3G nije bitan toliko (voice calls). Kad vec pominjes koliko njih i dalje koristi 3G - mnogo vise izgleda koristi 2G-only telefone. (mislio sam da nije tako, ali nisam znao da su Nokia 108/222, Alcatel 1040D i slicni u stvari 2G-only a i dalje se prodaju kod operatera cak)
Kako mislis zbog baterije je bitan 3G? Za voice razgovore naspram 2G? Za data naspram 4G??

Koliko vidim po rezultatima iz one druge teme, VIP uopste nema vece pingove. Sta vise, Telenor ima gore pingove, jer ima neko lose rutiranje (ili je imao do pre nekih mesec dana, nismo ustanovili, jer niko da pokaci rezultate do stranih servera) ka nekim destinacijama, tipa cak i do Telenor Madjarska.

Daleko je VIP od miline, ali iskreno ne verujem da imas tako los ping a da nije problem do tvoje kartice ili telefona (konkretnog primerka, ne P9L uopste naravno), cim je na vise lokacija. A na nekim od tih lokacija su ti drugi i rekli da im bolje radi net.
Sam si rekao da nikako da vidis "te" brzine, i na istim lokacijama gde drugi vide - znaci, da li je do kartice/telefona ili imas "hsv-problem" (PM za detalje), ne znam. Ali nije do VIPa direktno.

Slazem se, ogroman je broj i onih na 2g.
Za bateriju sam mislio, realan rad. Ako stavim na 4g, umesto na 3g ili 3g only, baterija traje krace. Verovatno zato sto se muci oko hvatanja 4g signala.
Pogledaj Turkove klipove, videces VIP oko 50ms, Telenor npr oko 2, 3 puta manje...
E sad, cekao sam da se javis za telefon ili karticu.
3 razlicita telefona u zadnjih 2 meseca - Redmi 3 pro, Wiko Ufeel i P9 Lite. Promenjena i kartica. Epilog isti.
Apsolutno mi nista ne zncae speed testovi, kada obican browsing ne radi kako treba. Pogotovo ako brzo menjam stranice.
Nije tema, ali npr njihov 3g muku muci, cak i sa punim dometom.

Meni je koriscenje VIPa klasican tradeoff za cenu, jer sam ustedeo par desetina hiljada din.

Za bateriju sam mislio, realan rad. Ako stavim na 4g, umesto na 3g ili 3g only, baterija traje krace. Verovatno zato sto se muci oko hvatanja 4g signala.
To jeste kada je 4G los, ali inace bolje traje baterija na 4G - verovatno jer modem krace radi za preuzimanje/slanje, a i CPU onda krace ide na jaci takt da bi nesto procesuirao.

Pogledaj Turkove klipove, videces VIP oko 50ms, Telenor npr oko 2, 3 puta manje...
Jeste da mi treba komedija novih, ali ne taj tip :D

E sad, cekao sam da se javis za telefon ili karticu.
3 razlicita telefona u zadnjih 2 meseca - Redmi 3 pro, Wiko Ufeel i P9 Lite. Promenjena i kartica. Epilog isti.
Onda mozda jeste "hsv-problem".
Probaj nekada kroz Knez kako ti radi. Za druge lokacije ne mogu reci da sam dovoljno cesto igde da mogu da kazem da stalno dobro radi, ali u Knezu sam po 2h dnevno (ne voljom, moram zbog posla da idem do banaka). Pa znam da je uvek dobro radio, makar bila guzva da se jedva prodje.
Ako ti i tu ne radi, mozes da pretpostavis da te je VIP nesto zeznuo.

Apsolutno mi nista ne zncae speed testovi, kada obican browsing ne radi kako treba. Pogotovo ako brzo menjam stranice.
Nije tema, ali npr njihov 3g muku muci, cak i sa punim dometom.
VIP 3G u Beogradu nije bio nesto po pitanju odziva stvarno pre koju godinu, ali ono malo sto sam probao (morao sam da podesim 3G-only) lately je skroz OK. Samo sto 4G u BGu izgleda rasprostranjeniji sada, pa i nema smisla 3G za data.

Jesi probao neciju tudju karticu, ili onaj VIP Sweet? Mogu da ti posaljem jednu prepaid sa 4G, barem da isprobas kako ona radi. Znaces da li je do broja ili bas ides na problematicne lokacije.

Da je VIP onakav kako ga ljudi predstavljaju, ili da radi kao Lycamobile u FR, bila sta sem AT&T u Americi ili A1 u Astriji (nije bas nesto iskreno!), ne bih ga ja prihvatio kao tradeoff za cenu. Meni stvarno radi bolje od druga dva, a video si da sam uzeo i Telenor prepaid ceo mesec sa 11GB i isprobavao gde god sam isao.

Pokusacu u Knezu kada stignem, ali hbg sad, trebalo bi tako da radi i u Sarajevskoj, Resavskoj, Ruzveltovoj...To je takodje centar grada.
Nisam probao tudju karticu, iskreno su mi se smucile vise pretumbacije. Menjao telefone, a sve dual sim, a imam 4 broja - VIP postpaid, MTS KT, MTS postpaid i Telenor prepaid.
Ugovor mi istice krajem godine, pa ce do tada valjda i da se promeni situacija.

Za te lokacije mogu da ti kazem kada sam bio kako je radilo, ali to ne znaci da uvek radi tako. Knez jeste sirok pojam, ali previse cesto koristim net tamo da neko moze reci da ne radi odlicno 24/7.
Ako tamo ne radi kako treba, znaces do cega je, i sta (ne) mozes uraditi po tom pitanju.

Tudja kartica - ako uzmes na dobroj lokaciji, shvatices da je do broja, ali ako probas slucajno negde gde jeste lose, neces biti siguran. Proba u Knezu je najsigurnija (mislim na otvoreno, ili u recimo u Intesi/AIKu/Piraeus/MTSu/VIPu, ne znam bas u H&M u podrumu recimo kako radi, znam da ne radi bas dobro u KM 42, gde je Savez Slepih, ali to je bas nezgodna zgrada)
A ne verujem da ne ide tim putem jednom u mesec dana, cak i da si na NBG.

Pa nije VIP poceo sa 4G pre x godina nego prosle tako da je realna razlika dva ili tri kvartala. Telenor se tada jos bavio sa 3G@900, MTS statirao u svom stilu. Doduse MTS ce to da odradi ionako u svom maniru - poslednji ali ce da pokrije sve, od gradova do zabiti.

I opet vredi ponoviti - sta vredi pokrivenost LTE kada ne postoji VoLTE ili barem dobar 3G za rollover.

Pusti kafanske price "rek'o ovaj, rek'o onaj, pera kad kaze to je tako"... Nego izvadi konkretne brojeve o broju baznih stanica operatera pa cemo da nastavimo.

Одлично си написао, једино није баш да Мтс на крају све покрије... Имају 20% више БС од Теленора, али по покривености (2Г) можда само пола од тога. Многе „забити" су далеко од покривених...
Са 3Г Теленор има бар 20% бољу покривеност, поставили су на 99% својих БС, Мтс мало мање, али пре свега због Теленорових 900 MHz (где Мтс и Вип нису ни мрднули).
По мени је највећи успех Випа што су пре годину дана напокон успели да покрију целу Србију, у глобалу (а не још увек слабо корисни 4Г). Још да нису и са 3Г посустали... али не може се на три „фронта" (а да се не окрњи годишња зарада ;) )
А по покривености 4Г Теленор ће до краја лета, ако не достићи Вип, оно разлика ће бити безначајно мала (као што је сада случај у свим градовима где су покривали и једни и други, односно у скоро свим већим од 8-10.000 становника)

Realno (osim streaminga) ne vidim razliku izmedju Telenorovih 20-50Mbps ili VIPovih 40-120Mbit pogotovo na telefonu.

Radim na ovome dole i nema tu neke razlike: :smoke:

Ali foruma radi molim da se nastavi sa nadgornjavanjima speedtest rezultatima :)

Poslednja izmena:
20-50 ili vise - da, ne bi se primetila razlika.
Ali onako kako je radio Telenor tokom decembra, kada sam imao 11GB da isprobam po celom BGu, to je primetno losije od VIPa. Nije neupotrebljivo ili sl., ali bi moralo biti i primetno jeftinije od VIPa i MTSa pa da izaberem Telenor.

Osetilo se i pri surfu na telefonu, za nesto drugo da ne pricam. (inace ja sam ranije primetio koliko je MTS 3G bio bolji od VIP 3G u centru BGa - sto vise nije slucaj)

Problem je sto ti pricas 20-50 na Telenoru - ali te brzine su rekordi, a ne tipicni kod Telenora.

Vrh Dno