Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Антена је вероватно напољу и на бољем месту.. па не чуди мене толика разлика.... 10dB може да буде напољу/унутра....
И не може антена да појача, она само хвата сигнал на бољем месту... Једино нека врста појачивача може да ухвати -120 и да појача...

Poslednja izmena:
Jel' to Telenor ima problema sa internet linkom globalno (u smislu ne po BS, nego globalno u Srbiji)?
Radim speedtest sa kucnog neta (screenshots u prilogu):
- Ka TS, SBB, Beotelu, VIP serverima odlican ping, odlicne brzine (TS/SBB rezultat nije okacen zbog limita attachmenta)
- Ka Frankfurt serveru podjednako dobre brzine, samo veci ping
- Ka Telenor Beograd serveru ping gori nego ka Frankfurtu (Koji je koliko udaljen kablovima tek...), i losiji speed
Ka Telenoru cak nije ni mogao da se zavrsi upload test, vec je izbaacio gresku iz screenshota (page error). Zadnji screenshot je dokle dodje test, posle toga page error.

Cak i ka Vodafone UK/London ima bolji speed, malo veci ping (42ms), a UK ima podvodne kablove do nas ;)

Prilozi

• Clipboard02.jpg
    Clipboard02.jpg
    58.2 KB · Pregleda: 97
  • Clipboard03.jpg
    Clipboard03.jpg
    57.3 KB · Pregleda: 105
  • Clipboard05.jpg
    Clipboard05.jpg
    57.4 KB · Pregleda: 92
  • Clipboard01.jpg
    Clipboard01.jpg
    48.2 KB · Pregleda: 99
  • Clipboard04.jpg
    Clipboard04.jpg
    52.1 KB · Pregleda: 105
Poslednja izmena:
Mislim da i nema nekog podebnog pravila. Ili ja nisam uočio.

Ume da varira...
Screenshot_2016-12-18-11-34-10-171_org.zwanoo.android.speedtest.pngScreenshot_2016-12-18-11-33-46-604_org.zwanoo.android.speedtest.pngScreenshot_2016-12-18-11-33-24-035_org.zwanoo.android.speedtest.pngScreenshot_2016-12-18-11-32-58-612_org.zwanoo.android.speedtest.pngScreenshot_2016-12-18-11-32-19-768_org.zwanoo.android.speedtest.png

Poslednja izmena:
Mislim da ti je slab link, i probaj na racunaru?

Na telefonu mi prolazi upload (preko wifi-a, ka Telenor serveru), ali sa dosta losijim rezultatima ka Telenoru (46ms, 30/1-2, dok ka svim ostalim telefon ide <30ms, 45/2). Na racunaru puca.
Chrome radi doduse, upravo probah obican Speedtest, ne Beta.speedtest.net (mora na IE-u), ali 45ms ping cak. Ka VIPu u Chrome-u isto 7ms, 45/2 kao i u IE-u.

Na pitanje zasto u 4G temi, zato sto mislim da zbog toga je sporiji net na Telenor 4G.

Nemam trenutno načina da odradim test na pc. Ne znam gde sam ostavio usb wifi karticu.

Edit:
Našao sam...
Screenshot (61).pngScreenshot (62).pngScreenshot (63).pngScreenshot (65).pngScreenshot (66).png

Koliko sam primetio iz iz svih merenja do sada, nekako kad je na Radijus Vektor u proseku su za nijansu bolji rezultati. Ostalo, koliko sam primetio, tu je negde... Inače, u proseku je nešto sporiji i 3G u odnosu na ranije.

Poslednja izmena:
Pomenuh pre par stranica da sam uzeo od VIP "Dođi i probaj" karticu.
Ubacio sam u stari telefon, Lumia 930.
Speedtest, server default, mislim da je radijus vektor, ping malo veći, ali test je uspevao da skoči i do 85Mbps.
Par dana je koristila žena tu karticu sa telefonom, i sad kad sam se vratio u Srbiju, ajd da ubacim u svoj drugi slot na mom Note 5

Okinuh nekoliko testova, i ni jedan da prebaci preko 45/12. A ova skala i pokazuje max 50. Čak sam i prebacio na VIP Beograd server... Isti su rezultati.

Jedno banalno pitanje pa nemojte da se smejete :D. LTE i 4G to je isto? :).
Na Lumiji piše LTE, meni ovamo stoji 4G.

hvala na odgovoru...nekad sam imao 3g na 110-120dbm i to je bilo pravo mucenje...da bi 3g radio nekako,treba barem 97dbm,a za dobru i stabilnu vezu treba 80dbm,ali da ne varira puno...imas li neko merenje pinga i brzine upravo na tom losem signalu,napisi. :)

Ево, али то је тренутно, али ако се мало мрднеш или „дуне неки ветрић" пинг може бити и бесконачан ;)

Screenshot_2016-12-18-06-59-31.png

Poslednja izmena:
@Coyote, izbrisi Proxy i Port iz APNa pa probaj. Ako nije to, ubaci u prvi slot (nisu potpuno isti u Note seriji)
@desp, mislim da smo se pogresno razumeli :) Ja sam sa KUCNOG neta (Telekom VDSL) testirao KA Telenor serveru. Samo ka Telenor serveru je slab rezultat. Cak je i znaci VDSL ka Frankfurt i Londonu bolji (ka Frankfurtu je i ping bolji).

Znaci veza:
- Telekom -> SBB/VIP/RV, sve po 6ms/45+Mbps/2Mbps
- Telekom -> Frankfurt, 36ms/46/2Mbps
- Telekom -> Telenor server u Beogradu (dakle VDSL u BG, Telenor server u BG), 45ms/30Mbps/2Mbps

Slicna je situacija i sa VIP->Telenor server, ali posto za 4G ne mogu biti siguran da je sve isto, mozda je slucajnost. Kod VDSLa nema razlike, u svim slucajevima nema nicega u pozadini i parica je ista.

Антена је вероватно напољу и на бољем месту.. па не чуди мене толика разлика.... 10dB може да буде напољу/унутра....
И не може антена да појача, она само хвата сигнал на бољем месту... Једино нека врста појачивача може да ухвати -120 и да појача...

Molim te da ne lupas gluposti, ako se ne razumes u nesto. Idi na bilo koji sakt radio amatera da bolje shvatis kako sve funkcionise (ja sam to radio kada sam ucio o wifi i nacinu na koji moze da se iskoristi za long range linkove pre mnogo godina). Antena ima pojacanje koje zavisi od ugla zracenja, frekvencije i jos nekih sitnica. Da nema svi bi stavljali kod bilo cega bezicnog pendrek antenice na krov. Zasto onda operateri stavljaju onolike antene ako one ne pojacavaju signal?
Dakle, antene ako su pravljene za tu frekvenciju/e pojacavaju signal, e sad koliko to je pitanje. Takodje kablovi, konektori na putu do prijemnika stvaraju gubitke, kao i vremenski uslovi, prepreke, refleksije, sumovi i sl. Takodje antena se za razliku od uredjaja moze pozicionirati lakse na bolje mesto (mesto koje ima bolje uslove odnosno manje prepreka do BS i/ili manje refleksija i/ili manje suma), a pogotovo ako je outdoor antena...

Geniji kao ti su pojacivacima ustr*li citav 2.4 etar davnih dana jer nisu razumeli sta kako funkcionise. Pojacivac dize izlaznu snagu - dakle samo ce operater tebe videti jace, ali ti neces njegov signal jace jer pojacivac pojacava tvoj signal, za operaterov signal je bitna osetljivost prijemnika.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
U pitanju je Telenoropv 3G na 900Mhz,bazna stanica je mozda 5-6km vazdusnom linijom i to na nizoj visini od mene,golim okom ne mogu da je vidim ni u ludilu,jer zivim na selu,ja sam na brdu,a ona je daleko negde u dolini,kod autoputa. Sa 3D korner antenom koju sam napravio od lima,a cak se i nisam drzao tamo nekih uputstava i slicno,znaci nije 100% napravljena kako treba,cak i laicki uradjena,obaram nekih "prirodnih" 93-97dbm-a na 67-70dbm i to jako stabilnih. Ping oko 30-35ms. Antena je napolju,naravno,povezana sa modemom preko usb produznog kabla od 2m. Naravno,razlika u brzinama je nebo i zemlja,ali je cela prica samo u fokusu razbacanog slabog signala i usmeravanja istog u jednu tacku u maloj limenoj antenici za prijem u modemu. Meni je licno i modem malo "modovan" iznutra,iz njega viri mala zica odgovarajuceg oblika,koja mi daje jos 5dbm-a,ali to sam ja radio samo zbog mnogo slobodnog vremena i ciste znatizelje,tako da se necemo zamarati time. Ovde ima lepo poredjenje antene sa svetlosnom lampom,razjasnjava puno stvari,evo:

http://blog.industrialnetworking.com/2012/11/antenna-gain-bigger-isnt-always-better.html

Ovako? Ping je najlošiji kad odaberem Telenor server. Brzine su tu negde (oko 10/1). PoštaNet.

Pogledajte prilog 217450Pogledajte prilog 217451Pogledajte prilog 217452Pogledajte prilog 217453

Na to sam mislio. Los je slabo za 5ms vs 35ms... pretpostavljam da na 10Mbps brzini ne moze da se vidi razlika, pa bi bilo zgodno da jos neko sa VDSLa/SBB-a, 40+ linka, isproba. Ka Telenor serveru, ka ostalim serverima u Srbiji.

Sa ovako slabijim pingom verovatno nemaju dobre rute. Jer malo mi je nelogicno da imaju toliko slab link da ne moze 50Mbps da izmeri, ali los routing moze to da ubije prilicno.

Mozda su optimizovali rute do Deezer/Instagram/FB/Twatter servisa, doduse. Bas cu da probam.... hmm, jedino Twitter mogu da probam :d

Možda su počeli stavljati limit na dodji i probaj. To im je mač sa dve oštrice. Ljudi kad povuku protok stalno bez ograničenja to može da bude "serious damage" za ostale kad hoće na net. Opet može da bude i u baznoj stanici problem ko zna.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vrati i probaj opet na Nokii :)

Videcemo pocetkom godine koliko je povecan broj korisnika VIPa, sto zbog 3GB zauvek, sto zbog 1/2/3GB online, sto zbog Dodji i Probaj i sto zbog Kucnog Neta. A verovatno su najvecim delom na 4G svi oni.
Pa zato su mozda ili pocela zagusenja (mislim.. zagusenja na nivou max. Telenor brzine :D) ili su malo ogranicili neke tarife da ne bi bilo bezobrzaznih korisnika koji bekapuju net ;)

Za BG se ne brinem za sada, ali KG, koliko se secam, nema toliko puno BS da ne bi primetili 1000 korisnika novih na 4G koji arce.

Telenor propusti kroz svoj 3G podataka koliko VIP za dve i po godine tako da ima jos mleka da se popije do tada :smoke:

Hmm, source? Ozbiljno, ajde malo porazmisli zasto te pitam za source SADA (krajem 2016.) ;)

Po poslednjem zvanicnom izvestaju u drzavi. Sledeci je (valjda) u maju sto dodje negde za 6 meseci ;).
Osim toga ne verujem da se nesto promenilo, paketi su slicni, promocije djene-djene, a navike iste.

Ajmo opet... taj izvestaj je iz 2015.?:) TJ. za 2015? A od tada VIP je VIP dobio mnnogo vise 4G korisnika.

Zato - source? Za trenutno stanje molim. Ne godinu dana staro.

Ne treba mi - on je nesto tvrdio, dok ne da source, ja mogu tvrditi sta god hocu bez sourceva ;) Equal footing, a ne jedno pravilo za njega, drugo za mene :)

Source: vec sam pomenuo zbog cega, inace. Dodji i probaj, 3GB zauvek promo, 1/2/3GB promo.

mts se probudio! Sada u Pirotu ima ukupno 6 LTE ćelija! Leva obala Nišave je sada mnogo bolje pokrivena. Ta bazna stanica je aktivirana više od godinu dana nakon postavljanja prve u Pirotu.

Screenshot_20161221-113916.png

Добро, барем је у процентима повећање (за) 100% базних станица, 1+1 ;)
А Рател се није пробудио, па објављује дозволе само за Теленор, за Вип понешто, а за Мтс скоро ништа. Мада сад ни за Теленор ништа, јер су они изгледа испунили ту своју квоту од 620 БС (за ову годину).

Poslednja izmena:
Jel' to Telenor ima problema sa internet linkom globalno (u smislu ne po BS, nego globalno u Srbiji)?
Radim speedtest sa kucnog neta (screenshots u prilogu):
- Ka TS, SBB, Beotelu, VIP serverima odlican ping, odlicne brzine (TS/SBB rezultat nije okacen zbog limita attachmenta)
- Ka Frankfurt serveru podjednako dobre brzine, samo veci ping
- Ka Telenor Beograd serveru ping gori nego ka Frankfurtu (Koji je koliko udaljen kablovima tek...), i losiji speed
Ka Telenoru cak nije ni mogao da se zavrsi upload test, vec je izbaacio gresku iz screenshota (page error). Zadnji screenshot je dokle dodje test, posle toga page error.

Cak i ka Vodafone UK/London ima bolji speed, malo veci ping (42ms), a UK ima podvodne kablove do nas ;)

Definitivno nesto nije u redu.

Speedtest sa MTS VDSL-a (50/2), server Telenor Madjarska:

speedtest_telenor_hu.JPG

Server Telenor Srbija:

speedtest_telenor_rs.JPG

Proverio sam i loading twittera (imam image heavy feed), prvi put primetim sporost pri loadu FEEDa (primecuje se blanko dok ucita slike, sto se ni na 3G-u ne desava)
I Telenor Banka app ponekad radi brzo u peak time, a ponekad nocu je spor (kada nema sanse da je zauzet transakcija klijenata, jedino bekapom ili nekom slicnom obradom, ali nemoguce da celu noc bude tako)

Nadam se da je trenutno, ipak karticu imam svega 10-15 dana, mozda je stvarno bas los period upao.

5G networks are coming in 2020: here are the speeds and advantages to expect

1G-5G-evolution-of-networks.png
5G-speed.png

http://www.phonearena.com/news/5G-n...e-the-speeds-and-advantages-to-expect_id88963

Poslednja izmena:
Ja bih bio zadovoljan i sa ovim 4G advanced :D 1000 Mbps je sasvim ok brzina. A taj 5G će kod nas stići možda 2030te, jer pre nemaju potrebe realno.

Telenor treba izbaciti iz 4G/LTE tema [emoji3]

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk v6.3.3 (Build 825)

Vrh Dno