Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

u Stanovu sam.
Ali kad sam kući nije mi bitan 4G jer tada svakako imam net sbb...

Ali po gradu, i kad odem kod nekog, bilo bi lepo da to radi.

Dakle na kioscima mogu da se kupe prepaid 4G kartice i da probam... Tako će i biti

Mts prepaid, koliko znam, nema 4G ...
Uzmi od nekog i ubaci karticu na par sati. Biće ti ok signal skoro sigurno - u centralnoj radionici je meni npr uvek pun signal ;)

Da internet kući nije toliko bitan pored WiFi-ja, ali signal jeste mnogo - ako je loš baterija se troši brzo, a može se desiti i da nisi dostupan.

2.png 1.png

ps. Pre nego što budeš radio speedtest obriši proxy/port iz podešavanja mreže.

22888330ade80c088d7ce5d06e8e5e79.jpg

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ali si ti zato iskusan,jel?
Ja recimo tebi nista ne verujem sa onim silnim lupetanjima dok Pavketu verujem sve.
Ne moras ti uopste da mi verujes, niti iko.
Ja sam postavio dokaze. Ako neko hoce i video, ali da ucuti posle toga, i prizna da je bio nekoretktan prema meni i lagao, moze.

Dok ne postavis dokaz da ti Telenor radi bolje - tisina. Nemas kredibilitet.

@famagusta, bas to :)

@Coyote, VIP prepaid kartice bi trebalo da su sve 4G uSIM sada i da out of the box radi 4G. Sweet prepaid u stvari bukvalno sve.
Telenor nisu sve, ima zaostalih, jer oni su tek skoro poceli sa 4G na prepaidu (bukvalno ovih nedelja).
Za MTS mozes iskljucivo sa MTS Tourist i Super Tourist imati 4G, ali je LTE ogranicen na tim karticama (ne radi full speed).

Poslednja izmena:
Da li je mudrije uzeti 4g karticu u Telenoru ili imati UNI WIfi?? Kuci mi 4g i ovako ne bi trebao pored brzeg wi fi

Ево сада :)
Није лоша, али предности Натмонитора аутора Parizene, су мапа (приближна) и одлична историја БС, прегледност...

(А неке несувисле коментаре у међувремену овде нема потребе коментарисати; само кад би могли да наведу макар пар БС или места, од више стотина за које сам написао овде у задњих пола године, а да нису тачни..)

Poslednja izmena:
Ma ti nemas ISKUSTVA a da su dovoljne BS tema bi bila nepotrebna kad imamo mape operatera:)
Sta nije bilo tacno? Ja se secam da te je poglqvica ispravio kada si rekao da VIP ili MTS nemaju signal negde u Pirotu. Posle toga sam shvatio da ti nemas iskustva kako rade gde vec prepisuje sa tudjeg papira, tj.teorija umesto prakse u najboljem slucaju.

Problem sa 4G

Pozdrav svima, treba mi mala pomoc, ja se izvinjavam ako nesto ovako vec postoji na forumu.
Imam LG G2 mini D620r, a na poledjini telefona pise LTE i cetvorocifren broj (ovo navodim jer po nekim specifikacijama LTE nema upisano za D620r). U mts-u sam uzeo 4G postpaid karticu i receno mi je da nista vise nije potrebno uraditi i da ce mi 4G biti omogucen, ali ja 4G i dalje nemam (preuzeo sam i ona njihova podesavanja za net medjutim i dalje nista). U podesavanjima telefona nemam opciju da odaberem LTE http://prnt.sc/diewsp, ali zato imam ovde http://prnt.sc/diewx8 gde se ulazi kucanjem nekog koda sa zvezdicama i tarabama (kada odaberem LTE, on trazi mrezu ali je nikada ne nadje).
Pravio sam nove APN-ove koje ste svi postavljali na ovoj temi u ranijim postovima, ali ni to nije pomoglo.

Prvo sto me zanima da li uopste moj telefon moze ili ne moze da podrzi 4G, jer ne mogu da nadjem 100% tacnu informaciju koja se tice toga.
Usput, da li LTE moze da se koristi i na KitKat 4.4 OS ili OS nije bitan?

Hvala svima na odgovorima

@Perica1

Moras da odes u podesavanja, pa u General- About phone i imas centar za azuriranje, ili ti update centar - App Update. Pored sistemskih aplikacija ces naleteti da skines LTE Config. Nakon sto se skine i instalira, potrebno je resetovati telefon, a zatim u tipu mreze podesiti GSM/WCDMA/LTE Auto i proradice ti

Poslednja izmena:
Puno hvala na resenju, potrebno mi je zbog posla pa mi je zato bilo bitno, hvala jos jednom :)

Poslednja izmena:
Primetih vatromet na NBGD iznad Vipove zgrade. Veceras saznah od drugara sto mu rodjak zaposlen, proslavljali 1000 4G baznu stanicu

Dok god Telenor bude kroz svoju mrezu imao pola (50%) nacionalnog mobilnog data protoka nece doci do povecanja limita za LTE sa sadasnjih 50Mb/s kao i ostalih limita.

1. Telenor -- 49.0%
2. MTS ----- 28.2%
3. VIP ------ 22.8%

Izvor: RATEL

To mi zvuči kao da treba prvo određeni broj ljudi da ode, pa tek onda brži net :)
Mislim da ipak oni treba da obezbede veći kapacitet mreže.
Za početak da u većini slučajeva bude ta brzina, što sada nije tako

Poslednja izmena:
Ne verujem da ce nesto epohalno da podizu kapacitet (pokrivenost da, zato i jeste LTE 800 njihov prvi izbor), pogotovo ne kao sto ima VIP jer je njegova mreza prevashodno neiskoriscena i kod njih pocinju sa radom cak 2 virtuelna operatera da popune bandwidth.

Licno bih bio zadovoljan sa 20-30Mbita i sa sto vecom pokrivenoscu koja obezbedjuje mobilnost.

Dalje, brzine koje vidimo u Srbiji su enormno iznad proseka u odnosu na recimo New York gde je prosecna DL brzina ispod 30Mbps, dok je prosecan ping oko 30-35ms.

Poslednja izmena:
Slažem se, da stalno bude tu oko 25-30/10-15 je sasvim dovoljno, naravno moje mišljenje. Brzine verujem da će povećavati kad postignu neku optimalnu pokrivenost. Poredio sam malo sa brzinama u Mađarskoj, ali ne znam kako je tamo bilo dok se razvijalo.
Takođe, na 3G su imali odlične brzine iako je protok bio 50% od ukupnog.

Poslednja izmena:
Da li je moguće da 50% nacionalnog saobraćaja ide kroz Telenor, ja ne mogu da poverujem u to

U odnosu na broj korisnika najveći odlazni saobraćaj za razgovore. Data saobraćaj kao druga dva zajedno.
Vip najviše sms poruka u odnosu na broj korisnika. Bar po onom izveštaju.

Poslednja izmena:
Licno bih bio zadovoljan sa 20-30Mbita i sa sto vecom pokrivenoscu koja obezbedjuje mobilnost.
Pa tesko imas argumenta da Telenor ima vecu pokrivenost od VIPa - ne racunajuci teroiju o prostiranju LTE800 :) Ajmo malo prakse.

Dalje, brzine koje vidimo u Srbiji su enormno iznad proseka u odnosu na recimo New York gde je prosecna DL brzina ispod 30Mbps, dok je prosecan ping oko 30-35ms.
Pa sta? Treba da se ugledamo na njih? I pored svih ulaganja kao, i boljeg proseka, operateri imaju veci ROI nego u NYC! ALO?
Imamo veci prosek samo zato sto vrlo malo ljudi koristi 4G za sada, a ne zato sto je previse kapaciteta.

Inače 4g vip u z polju skoro pa neupotrebljiv .. zbog uploada koji ne postoji ne mogu da editujem post preko tt :) ludnica

Probaj da vidiš ima li razlike ujutru. Obično bolje radi tada.
Ne znam jeli tako i u Z Polju.

Pišem ovde i nadam se da neko iz vip čita ovu temu :) upload je jeza živa

Da. I port i proxy.

Ne mogu Edit zbog uploada zato novi post
[emoji23]

Evo nekog zanimljivog teksta o 3g i 4g signalu i tolerancijama na los signal,moze se videti da 4g ima daleko vecu toleranciju na los signal,nego sto je to slucaj sa 3g. mene interesuju vasa prakticna iskustva,jel ima neko od vas los 4g signal? kako radi net na tom "losem" signalu? jel isto onako lose kao 3g ili bolje? jel koci net,jel pravi pauze? pozz

http://blog.industrialnetworking.com/2014/04/making-sense-of-signal-strengthsignal.html

Имам ја баш-баш лош 4Г ;)
Само на 4Г only ради и кад није лоше (електронско) време, а због велике удаљености БС Теленора. Сигнал -110-127 рецимо, па и нестаје повремено. Али дешава се некад и на -110 да се јако тешко повезује на 4Г. Углавном хоће до -120, бар из више покушаја. Интернет ради исто тако, зависи како му дође :) углавном чешћи прекиди, сем при одличном времену. Випове БС су много ближе, али неповољан положај, сигнал осцилује, некад и изгуби сасвим; немам картицу да проверим како ради нет, сигурно боље од Теленора али сигурно и далеко од доброг.
Закључак је да на 4Г пре свега боље је то што ради при нижој јачини сигнала, за 10-ак dBm. Иначе сигнали слично осцилују нажалост...

Poslednja izmena:
hvala na odgovoru...nekad sam imao 3g na 110-120dbm i to je bilo pravo mucenje...da bi 3g radio nekako,treba barem 97dbm,a za dobru i stabilnu vezu treba 80dbm,ali da ne varira puno...imas li neko merenje pinga i brzine upravo na tom losem signalu,napisi. :)

Poslednja izmena:
Barem -80dBm da bi dobro radio 3G? Ti obrisa 90% "pokrivenosti" u svetu :)
Do -103 negde, moze net da radi, pozivi rade i na -110dBm. Ne pucaju oni na -110dBm, vec posto je na -110dBm, malo pomeranje i spadnes na <-110dBm, sto je vec ispod granice.

LTE doduse i na <-113dBm moze da radi, ako je fon na LTE only, ali svi ce uraditi rollover na 3G, ako nije.

Evo nekog zanimljivog teksta o 3g i 4g signalu i tolerancijama na los signal,moze se videti da 4g ima daleko vecu toleranciju na los signal,nego sto je to slucaj sa 3g. mene interesuju vasa prakticna iskustva,jel ima neko od vas los 4g signal? kako radi net na tom "losem" signalu? jel isto onako lose kao 3g ili bolje? jel koci net,jel pravi pauze? pozz

http://blog.industrialnetworking.com/2014/04/making-sense-of-signal-strengthsignal.html
Ma radi do jaja, Vracar, skoro centar grada i cim je slab signal nedostupan sam, pa ne mogu 2 min da pozovem.
Udjem u zgradu prebaci na jedna 2G, smejurija.
Imam Sljamsung S5 i Telenor broj

Barem -80dBm da bi dobro radio 3G? Ti obrisa 90% "pokrivenosti" u svetu :)
Do -103 negde, moze net da radi, pozivi rade i na -110dBm. Ne pucaju oni na -110dBm, vec posto je na -110dBm, malo pomeranje i spadnes na <-110dBm, sto je vec ispod granice.

LTE doduse i na <-113dBm moze da radi, ako je fon na LTE only, ali svi ce uraditi rollover na 3G, ako nije.

ja oduvek koristim 3g usb modeme za racunar,jer zivim tamo dje kabla nije vidilo. :D za korisnike telefona je daleko lakse,ali ja ne spadam u tu grupu. ne trebaju mi pozivi i sms,nego stabilan net za surf i online gaming. a to se ne moze postici bez 75-80 stabilnih dbm-a,barem kada je rec o 3g mrezi. dobar signal je potreban,ako zelis stabilnost 24/7,sta da se radi. tu mi i antena igra ulogu,sa njom padam od 95 na -68dbm.

Toliko dobro pojaca antena? 1000x jaci signal? (-30dBm razlike je 1000x jaci/slabiji signal)

Vrh Dno