Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

APN: net, username: telenor, password: gprs, Authentication type: PAP, APN type: upisi samo default i to je to.

Meni je bio APN internet ovo sve ostalo je isto.

Inace jel neko zna za sta sluzi bearer i jel znace nesto podesavanja: LTE, eHRPD, unspecified?

Tvrdim da Telenorova 4G bazna stanica u Gockoj ulici na Labudovom brdu pokriva isto kao sto je pokrivala sa 3G signalom na 2100MHz kad je bila jedina bazna stanica za celo Labudovo i Petlovo brdo. Deluje zaista kao da radi na 1800MHz. :)

Nema je uopste u Ratelovoj bazi. Ko zna koliko je jos 4G baznih stanica pusteno, a da nisu uopste unete u Ratelovu bazu.

Па тако је то са покривеношћу са 1800-800, нажалост.

А нема пуно пуштених БС, а да није Рател објавио, јер се доста слаже са тек ажурираном (одлично) Теленор мапом. Тј. има још 4-5 градава са по обично 1 БС, вероватно ће ове недеље објавити и њих (и за Бг вероватно још понека што се поставља ових пар недеља, а да нису уписане дозволе).
Више је издатих дозвола по неким градовима средње величине, а да нису још поставили БС (рецимо половина постављена). Односно и једни и други су солидни, бар тренутно.
За Вип је лошија ситуацуја код Ратела, а за Мтс на обе стране.

Poslednja izmena:
Apn net je možda malo bolje za internet pakete. Inače nije, odnosno isto je.

Ja sam na Surf paketu i kao da mi bolje radi net sa APN-om net. Inace, na 4G mrezi Telenor dodeljuje privatne IP adrese cak i korisnicima Internet paketa, i sto je najgore, dobio sam blacklist-ovanu spoljnu IP adresu pa ne mogu da pristupim FB-u preko browser-a na telefonu. Prokleti NAT!

Pa šta fali tome što ne možeš na FB? To je super :)

U pravu si. :) Ne znam samo da li greskom Telenora dobijam privatnu IP adresu na 4G mrezi, ili je to namerno odradjeno iz nekog razloga? Na 3G mrezi dobijam javnu adresu, a na 4G privatnu. Resenje je da iskljucim 4G i mobile data, da ukljucim mobile data na 3G mrezi i da ponovo ukljucim 4G mrezu.

Za one koji ne znaju o cemu pricam, Telenor dodeljuje javne IP adrese korisnicima Internet paketa koji koriste APN net. To ocito ne vazi za 4G mrezu, vec samo za 3G/2G...

Ja npr nmg na Face od neki dan sa tel app a koristim Telenor miwi...

Ladno ne radi FB preko browser-a ni sa javnom adresom. :D Preko kucnog wifi radi najnormalnije.

Da upravo sam probao pa vidim da ne radi :D . Od kad je taj problem prisutan?

Па тако је то са покривеношћу са 1800-800, нажалост.

А нема пуно пуштених БС, а да није Рател објавио, јер се доста слаже са тек ажурираном (одлично) Теленор мапом. Тј. има још 4-5 градава са по обично 1 БС, вероватно ће ове недеље објавити и њих (и за Бг вероватно још понека што се поставља ових пар недеља, а да нису уписане дозволе).
Више је издатих дозвола по неким градовима средње величине, а да нису још поставили БС (рецимо половина постављена). Односно и једни и други су солидни, бар тренутно.
За Вип је лошија ситуацуја код Ратела, а за Мтс на обе стране.

Ipak pokriva malo bolje od 3G na 2100MHz. :) Bilo do dobro kad pustili i 4G na baznoj stanici u centru Labudovog brda (na marketu "Orasac", Serdar Janka Vukotica 1A), ali ko zna kad ce to biti. Definitivno prvo pustaju 4G na baznim stanicama koje mogu da pokriju najveci deo nekog naselja u odnosu na druge bazne stanice u tim naseljima koji bi dodatno pokrivale manji deo naselja.

Poslednja izmena:
Bas kako sam i rekao pre vise od pola god. kad su Alfa i company pricali kako telenor jedini pokrio samo par gradova,a evo sad presisao MTS ;) a tek su spucali 450 baznih stanica i sa tim pokrili 40 gradova,sto znaci da ce za jos ostalih 170 koliko jos im fali da dodju do 620 planiranih verovatno pokriti bar jos 10-ak gradova i jos neke dodatno pokriti koji su vec pod 4g ;)
I onda kad se to sve sagleda mozda ima i istine u tome sto su mi odgovorili na mejlu vezano za VoLTE ;)

DZOSUA, koliko te plaćaju da ih tako reklamiraš?

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Losa im je on reklama sigurno ga ne placaju. Pre ce ga platitu da prestane :)
450 stanica samo? Vip je toliko imao januara.

Losa im je on reklama sigurno ga ne placaju. Pre ce ga platitu da prestane :)
450 stanica samo? Vip je toliko imao januara.

Mani me Vipa,Vip jos nema ni one osnovne 2g i 3g dobro pokrivene da bi se hvalio sa 4g. Cim malo izadjes iz nekog grada odmah problemi,pola onih Zlatibroskih mesta nema Vip domet,ne kazem da su druga dva sjasni,ali bar ih ima i upotrebljivi su,a Vipa da se zakunes,a li je bitno da imaju 4g. ;)
Nego sta ja reko za to pokrivanje Alfa? ;) Aj malo se priseti ;)

Poslednja izmena:
Ti pricao ali ne vidim ja da ima bolju ni pokrivenost ni rad od VIPa. Samo kod Tnora i dalje se cuju prijave o propustenim pozivima zbog 4g:)
Prvo to sredi :) do tada nemas kredibiliteta.

Ti pricao ali ne vidim ja da ima bolju ni pokrivenost ni rad od VIPa. Samo kod Tnora i dalje se cuju prijave o propustenim pozivima zbog 4g:)
Prvo to sredi :) do tada nemas kredibiliteta.

Aj skokni malo van Bg i dole malo po planinama pa se onda javi i kazi kako te sluzi Vip 4g...,a da tamo nema ni 2g ;)
Naselje Gajevi oko 4km od centra Zlatisa Vip svakih 10 min ispao iz mreze i kad ga ima bolje da ga nema,isto i Rozanstvo,do duse ono je jos dalje od centra ali opet i tu ljudi zive.
Mts i telenor u Rozanstvu solidno sljakaju,telenor ima slabiji domet od mts i ponekad ispadne iz mreze,ali je bilo retko,ali bolje im radi net nego na mts. Vip ocaj zivi.
Gajevi sva 3 su kuburili sa dometom do 2014.,tad sam zadnji put bio,ali opet isto kao i ovamo,znaci Mts pa telenor nesto slabiji i Vip kuku lele...,ova dva su bili na edge,ali sad za vikend kad sam bio mts je otprilike isti (mada ga nisam puno testirao jer koga zmija ujede i gustera se boji,sa njima se ne igram mnogo da mi opet ne pojedu kredit,citaj ukradu ;) ),telenor je sasio i sad samo h+ cepa i to jako dobar domet,Vip isto kao i te 2014 tj.trci trci pa signal se neki navata ;)
Znaci dzabe im 4g pokrivanje kad ono osnovno sto svi ljudi koriste imaju najslabije tj.2g i 3g
Sta meni vrede neke tamo 100-tke od brzina sto kacis u 4g temi,kad je svima nama dovoljno realno i 30 da je brzina,ali zato jako bitna pokrivenost osnovnim signalom Vip kuburi,e to je vec veliki problem Alfa i sve vreme to pricam.
Jos u par mesta sam bio i situacija je slicna kao sa ona 2 gore navedena,ali veruj mi stvarno nisam dokon da merim i kacim brzine i trosim net na te gluposti da bi tebi nesto dokazivao.

Послато са KIW-L21 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Dzole, resi propustene pozive na 4G u Beograadu, do tada nemas prava :)

U BGu ti budi na oprezu, meni je super svugde :)

@milanpavke

Telenor je danas azurirao dozvole za 4G bazne stanice. Ladno nisu ubacili BS na Labudovom brdu. :D

Telenor je u poslednjih mesec dana pustio priličan broj 4g stanica po Srbiji (u odnosu na recimo leto) , uključujući i neke manje gradove.

Sent from my SM-N920I using Tapatalk

Telenor je u poslednjih mesec dana pustio priličan broj 4g stanica po Srbiji (u odnosu na recimo leto) , uključujući i neke manje gradove.

Sent from my SM-N920I using Tapatalk

Па да, Сурдулица, Куршумлија, Велика Плана, Сјеница, Темерин, Црвенка...
Али може то и боље, односно да барем наставе тим темпом.
Рател је објавио нове дозволе, прво их је било педесетак, велики број у околини аутопута од Новог Сада до Ниша, а сад су одједном нестале, сем двадестак „мање занимљивих", Железник нпр. од нових.

Jel' dozvoljeno da kazes koliko je procentualno LTE800 barem?
Ja zezam Dzoleta stalno zbog Tnora, i mislim da ce Tnor imati probleme sa LTE jer dosta koristi LTE800 (sto nece svi telefoni podrzavati), stvarno, ali licno se skroz slazem da LTE800 bude masovnije koriscen, cak i u gradovima, veci prodor, i veci prostor se pokrije.

Sve dok to budu dobre brzine, dakle ako dodje do toga da Nitro-ovi rezultati budu tipicni, nista od toga.

Realno kazem, ne salim se trenutno.

Poslednja izmena:
@milanpavke

Telenor je danas azurirao dozvole za 4G bazne stanice. Ladno nisu ubacili BS na Labudovom brdu. :D

Може да буде, а не мора да значи ;)
Како су мени објаснили из Ратела, прво иде поступак добијања дозволе (ваљда оператери не могу да поставаљају пре добијања, ваљда), а онда зачудо има и неки поступак објаве дозволе на сајту, да ли због лошег сајта (Випове дозволе за 800 стоје заглављене већ 2-3 месеца, прошле недеље су почели да објављују), неког програма, администрације... Тако да постављање БС може бити и мало пре објаве на сајту, и мало касније (а кад закаже једна или друга страна, онда и много пре/касније).

Poslednja izmena:
Да су барем погледали своју мапу, видели би да имају 67! Од тих који фале имамо потврду за Лозницу и Власотинце, али нема (велике) сумње ни за остале...
Aleksinac I Ćuprija takođe nisu na ovoj listi a pokriveni su.

Послато са HUAWEI MT7-L09 уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh Dno