Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Što se tiče 4G mreže, na testovima na Vip mreži (u odnosnu na Telenor) se dobijaju veći rezultati u proseku za 50-100℅. U korišćenju telefona, barem kada je u pitanju surf, otvaranje/slanje fotografija i dokumenata sa i na cloud, muzika i sl. nisam primetio neku razliku. Za download velikih fajlova, tu bi već morala da bude vidljiva razlika.
U proseku, kod Vip je izraženija razlika indoor/outdoor, u smislu da je outdoor recimo 70Mbps, a unutra padne na 25Mbps ili da vrlo brzo pređe na 3G ili 2G.

Прво, мислим да је Теленор имао један критичан период у првој половини лета, кад су брзине врло често биле 10-15, а у БГ и НС понегде/понекад да је био баш очајан. Али да се стање сада нормализовало и да ради у складу са ограничењем од 50.
А то да ли је Теленор сигнал МАЛО стабилнији од Виповог, то је врло тешко поуздано утврдити, понекад се и мени учини, понекад да је МТС најстабилнији, али за сад не бих дао ниједном предност. А ја најчешће имам посла са врло слабим сигналима сва три оператера, па бих баш волео да могу да кажем да је неки од тих сигнала стабилан, али није ;) очигледно је таква природа сигнала...
У основи, најважнија је густина БС, затим положај корисника у односу на БС/препреке највише, једно 20% усмереност ћелија (и да не наводим ове друге тренутне утицаје...).

Poslednja izmena:
@giovanni
Nisam napisao da je uvek tako, već da ume da bude.
A i recimo danas u Šumicama u Mis Irbijevoj, napolju sam imao dosta manji rezultat... sigurno ima mnogo stvari od kojih zavisi. Da sam uključio test na +/-200m (ili +/- 1h) možda bi opet bio značajno drugačiji rezultat.

Poslednja izmena:
Приметих једну „сензационалну" ствар у Рател објавама дозвола. Знам сигурно да никад нису објављене дозволе Теленора за Петроварадин, Каћ, Ватерник... А сад видим да су обајвљене „ретроактивно", односно накнадно после више дана/недеља, али као ранији датуми и није се могло видети док се не претраже поново ти старији датуми. И слаже се са Теленор мапама, Петроварадин 4 БС, Каменица 3, Каћ 1, Ветерник и Футог по пар... Исто пре пар дана нису објављене за Сремчицу , и по још једна у неколико градова, Обреновац, Лазаревац, Аранђеловац, Параћин... За Смедеревску Паланку нисам сигуран (а неко је овде написао да је већ раније пуштена), за суседни Младеновац је било прошли пут... Бачка Топола, ако нисам написао...
Е и Ваљево напокон, једна БС код Вујић телевизије, са десне стране Градца пре ушћа.

Poslednja izmena:
Приметих једну „сензационалну" ствар у Рател објавама дозвола. Знам сигурно да никад нису објављене дозволе Теленора за Петроварадин, Каћ, Ватерник... А сад видим да су обајвљене „ретроактивно", односно накнадно после више дана/недеља, али као ранији датуми и није се могло видети док се не претраже поново ти старији датуми. И слаже се са Теленор мапама, Петроварадин 4 БС, Каменица 3, Каћ 1, Ветерник и Футог по пар... Исто пре пар дана нису објављене за Сремчицу , и по још једна у неколико градова, Обреновац, Лазаревац, Аранђеловац, Параћин... За Смедеревску Паланку нисам сигуран (а неко је овде написао да је већ раније пуштена), за суседни Младеновац је било прошли пут... Бачка Топола, ако нисам написао...
Е и Ваљево напокон, једна БС код Вујић телевизије, са десне стране Градца пре ушћа.
Kada proveravam da ratelu u kriterijumu pretrage za vrstu stanice stavim FB?

Sent from my LG-D838 using Tapatalk

Нема то потребе, само ставиш теленор/телеком/вип мобиле (за латиничну верзију латиницом), може још „само важеће дозволе" (и ако хоћеш да ограничиш фреквенције рецимо на 800 пошто су сад актуелне, да ставиш тај распон).

Koliko vidim slabo baš pokrivaju u zadnje vreme sa 1800mhz, pogotovo Telenor (koji mi je primarna kartica). Znači treba menjati telefon da bih koristio pun potencijal 4g :D

Sent from my LG-D838 using Tapatalk

Evo.
e8a51fc829507dfbaf59af1100073c09.jpg

Beograd a da podsetim da je ograničenje na mreži Telenora 50/15 pa ti sam prosudi da li je dobar net i mreža.

Druze, ja verujem da si ovo merio sa Telenorom, ali odes u rezultate da se vidi da je Telenor LTE, a ne tipa wifi (jer mozes izmeriti na wifi pa ga ugasiti kada zavrsi) i da se vidi lokacija. Nije isto kako radi na periferijama i u centru...

Прво, мислим да је Теленор имао један критичан период у првој половини лета, кад су брзине врло често биле 10-15, а у БГ и НС понегде/понекад да је био баш очајан. Али да се стање сада нормализовало и да ради у складу са ограничењем од 50.
A znaci svi koje ja znam ljudi u NS i moja merenja i djilkoshevi problemi isto su izolovani slucaji... Isto takvo merenje sam postavio iz BG pre par dana...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Da jer bi ova mnogo veca grupa ljudi, mi kojima sve radi kako treba, u tom slucaju bili izolovani slucajevi sto je ipak nemoguce.

Druze, ja verujem da si ovo merio sa Telenorom, ali odes u rezultate da se vidi da je Telenor LTE, a ne tipa wifi (jer mozes izmeriti na wifi pa ga ugasiti kada zavrsi) i da se vidi lokacija. Nije isto kako radi na periferijama i u centru...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Prijatelju, jako nisko udaraš, ali nema veze vidi se lepo LTE znak na testu a evo i to što si tražio.
cf963cad68799c60b09f0384eb42b19f.jpg

Nadam se da sad vidiš da je dobra mreža, inače normalno da nije svugde ista mreža negde je bolja negde lošija, ovo je iz Zemuna SS, dakle nije centar grada nego pa recimo periferija ili ti "kraj grada" Beograda, zlobnici bi rekli da da ovo nema veze sa BG jer tvrde da je Zemun sam po sebi grad, to su moji prijatelji koji ceo život žive u Zemunu i koji isti doživljavaju kao grad.
Ima ona; Ima jedan grad pored je Beograd.
Vidim da ti non stop kukaš na Telenor a koliko kapiram koristiš isti, pa prijatelju menjaj to ako ne valja.
To što kod tebe ne radi najbolje ne znači da je loša mreža, jer možda kod mene Mts i Vip rade loše, pa šta ja sad trebam da kažem da je Vip loša mreža ili pak Mts?
Ne pada mi napamet.
Uostalom, imas SS i donesi sam sud.

A da, da li misliš da ima puno provajdera koji nude taj ul? Nema nijedan čini mi se, ima dva(ja nisam na tim) koja imaju jedan znatno veci ul(beogrid) drugi Targo gde je ul12Mb/s ali onda nije toliki dl, već 24.
Ne ide nikako.

Poslednja izmena:
Nije fer porediti LTE 800 i LTE 1800 brzine. Znamo svi da je max. brzina na LTE 800 u praksi oko 55Mb/s, NE MOZE vise, nazalost. Tih 55Mb/s izvlaci kad je signal dobar i kad nema velikog opterecenja.

Telenor je odlucio da postavlja uglavnom LTE 800 bazne stanice, verovatno da bi pokrio za sto krace vreme sto vecu teritoriju, ionako su kasno poceli sa sirenjem 4G mreze jer su bili fokusirani na 3G 900. Kada budu imali dovoljan broj 4G baznih stanica verovatno ce koristiti 1800 u naseljenim oblastima, a 800 u nenaseljenim/slabije naseljenim, na putnim pravcima i ruralnim oblastima.

Znaci, LTE 800 = max oko 55Mb/s i to u uslovima kad je signal dobar. Izvlacim blizu 50Mb/s tamo gde je signal dobar i stvarno ne mogu da se zalim. Izuzetak je opterecenje koje npr. imaju u Uscu gde im je 4G radio cak slabije od 3G, pisao sam o tome.

Poslednja izmena:
U Stajićevu izmerio sam 64Mbps. Vip mreža, mislim da je bilo na 800mhz. Post #649 u temi sa rezultatima.

Znaci, LTE 800 = max oko 55Mb/s i to u uslovima kad je signal dobar. Izvlacim blizu 50Mb/s tamo gde je signal dobar i stvarno ne mogu da se zalim.
Ovo je skroz OK, i ako pokrivanje sa LTE800 ide bolje/sire, nista tu nije problem, u praksi. (po stranu sto ne treba da se prihvata ogranicavanje na 50Mbps, jer se time otvaraju vrata da se paketi, kao na zapadu, cene ne samo po kapacitetu neta, vec i po brzini)

Ali ako radi kao sto su despovi danasnji postovi pokazali, to je vec slabo bas. (ovo vazi i za VIP, jer je i Tnor i VIP rezultate dosta lose izbacio danas)

Drugi problem za Telenor - LTE800 je retko podrzan u telefonima ;) Tako da nece korisnici jos dugo imati korist od toga.

@desp, ove godine sam prilicno isao kroz BG, in/outdoor. VIP je skoro svugde bio bolji na 4G nego na 3G, tako da se meni nije skoro nikada prebacivao na 3G, bez voice poziva.
Ovim hocu reci, mozda je do kartice, mozda do fona, ali pre bih rekao do trenutne situacije kada si bio negde, ako se ne desava cesto.

Poslednja izmena:
Jeste, bolji im je 4G u odnosu na 3G, naročito van grada. To prebacivanje nije često, nego imam utisak da se malo češće dešava na Vip u poređenju sa Telenor.
Isto kao i brzina napolju/unutra. Procentualno je veći pad kod Vip, bar koliko sam ja primetio. S druge strane, i sa tim padom je često ili na nekim mestima uglavnom brže nego na Telenor.

Poslednja izmena:
Вип ажурирао мапу и ове недеље „стандардно", као и наставак ширења мреже. Новопокривени: Пирот, Бранковина код Ваљева, Елемир и Меленци код Зрењанина, Мол код Аде (Бечеја). Боље покривени сада или недавно, градови и околине: Лесковац, Крушевац, Шабац, Сомбор, Вршац...

Drugi problem za Telenor - LTE800 je retko podrzan u telefonima ;) Tako da nece korisnici jos dugo imati korist od toga.
Ovo je ustvari problem za ljude što kupuju telefone koji ne rade na 800MHz. Ni operateri ne bi trebali da ih prodaju. A većina Kineskih koji se prodaje preko oglasa ne rade na 800MHz.
Pisao sam skoro kako velika razlika ume da bude imati ili nemati takav telefon kad se krene ka Zlatiboru, a ukoliko se koristi Vip mreža. Za Telenor i u Beogradu, NS i sl.
Slično bi bilo i za VoLTE da sada to uvedu, jer masa telefona koji inače rade na 4G, ne podržava VoLTE.

Poslednja izmena:
U Beogradu stvarno na ogromnoj većini mesta se ne vidi razlika tj 1800 je ok. Ali verujem da čim se mrdne negde van grada da se nedostatak 800 itekako oseti.

Sent from my Le X820 using Tapatalk

Pa naravno, 800 se i koristi za ruralna područja.
***, nemojte kupovati telefone za druga tržišta..

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Pa nije baš tako i provajderi prodaju mobove bez lte800.. meizu m2,mx5 itd itd

Па кад људи трче за „повољним", после нек трче за сигналом ;)

Pa nije baš tako i provajderi prodaju mobove bez lte800.. meizu m2,mx5 itd itd
Ovo je najveća glupost što rade. Te telefone reklamiraju kao 4G, a onda ljudi nemaju svuda 4G sa njima. A ako bi neko pitao zaposlene u poslovnici, verovatno ne bi ni znali o čemu se radi.
Odeš kod operatera da kupiš telefon i uvale ti neki za Kinesko/Indijsko tržište...

Ja sam kupio kineski telefon koji podržava LTE 800MHz tako da se treba raspitati pre kupovine,bar mi ovde znamo šta i kako radi.

Od danas Vip 4G i u Pirotu (i opet - kao i kod druga dva operatera) bar za sada slaba pokrivenost u južnom delu grada - na levoj obali nišave. Ne razumem foru, i mts 1800 loše "dobacuje", Telenor LTE 800 prolazi bolje, a (bar po Vipovoj mapi) vidim da i njima nije sjajna pokrivenost na levoj obali Nišave... Ne razumem poentu uopšte.

Kod mene u Poljskoj Ržani (istočno od Pirota - nešto manje od 5km od centra grada je stanje sledeće) - u scan-u imam LTE signal sva tri operatera.

Screenshot_20161006-233112.png

Kako moze na 4G only da se fon prebaci na 3G/2G?

Najbolje je da odes do Kalce, vani, probas na 4G only da li imas 4G (to je jedina lokacija gde sam siguran u Nisu da ima, plus Merkator i kod konja). Ako nemas signal, znaci nisu sredili kako treba ili zeza kartica (desi se..)

Mada ja kada sam juce bio u zvezdarskoj sumi, 4G only, telefon nije umeo da se snadje za MTS signal, stvarno je ludovao.. niti da kaze da nema signal, niti da kaze koliki je signal i kog je tipa.

Kod mene ne postoji opcija 4G only vec samo 4G pa zato i varira. Privacy kod Kalve pa javljam da li radi.

Postoji u hidden meniju.
*#*#4636#*#*

@alfaunits, ne pratim Telenor uopšte, ali ne kontam zaista zašto bi Beograd pokrivali sa 800MHz. To baš i neće da bude veselo kad se broj 4G korisnika poveća. Ali dobro, njihova stvar.

Treba uzeti telefon koji podržava oba benda, a većina podržavaju, samo ti Kinezi izgleda ne.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

U sustini, ako si neko iz ruralne sredine, trebas brinuti i da ti fon ima WCDMA-900 i LTE-800 kod Telenora (a to je vec tek fakfest combo za naci, a da nisu Galaxy S/Note ili iPhone serije).

U suštini nije ni komplikovano, evo kod mene u kući imam razne telefone... Neki podržavaju LTE, neki ne, ali svi podržavaju WCDMA 900. Ima i kineza.

Telefoni su sledeći:
Apple iPhone 6 LTE 1800 i 800, WCDMA 2100 i 900
LG Nexus 5X LTE 1800 i 800, WCDMA 2100 i 900
Motorola Moto X 2014 LTE 1800 i 800, WCDMA 2100 i 900
LG Nexus 5 LTE 1800 i 800, WCDMA 2100 i 900
LG Nexus 4 LTE 1800*, WCDMA 2100 i 900
Huawei G620s LTE 1800 i 800, WCDMA 2100 i 900
Huawei Honor 4c WCDMA 2100 i 900
Alcatel OneTouch idol mini WCDMA 2100 i 900
Huawei G510 WCDMA 2100 i 900

Inače kod mene kući koristiti telenor bez WCDMA 900 i LTE 800 znači koristiti 2G/EDGE, Vip je standardno 2100/1800MHz dok mts ima sledeću kombinaciju: LTE 1800, WCDMA 2100 i WCDMA 900

Sad nešto gledam... Ima li uopšte Telenor LTE 1800 van Beograda i Subotice?

Sad nešto gledam... Ima li uopšte Telenor LTE 1800 van Beograda i Subotice?

Помало, тј. у оним местима која су покрили прошле године, БГ, НС, Суботица, Ниш, Златибор, Копаоник, евентуално Крагујевац. А рурална подручја ће и Мтс покривати са 800, кад крене; до сада имају само 3-4 у центру Београда и по Рател објавама уз аутопут кроз Бачку десетак.

Poslednja izmena:
Moram priznati da sam prijatno iznenadjen VIP mrezom. U odnosu na uzas od pre 3 godine, ovo radi samo tako. Odlicna 4G pokrivenost od Borce (pocetak) do Vozdovca. Signal je skoro uvek pun i nisam primetio neke smetnje, desi se ponekad da mi predje na 2g dok sam u kuci doduse ali pored toga zaista dobro iskustvo.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Vrh Dno