Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

a 4G paketi?

Kada će to promeniti tj. povećati?

u subotici 4g radi bolje nego vdsl u vip mrezi. jedino ne znam sto je server becej, ali bas me briga kad imam tu brzinu

Prilozi

• 5g.PNG
    5g.PNG
    53.3 KB · Pregleda: 144
Poslednja izmena:
Е лако је вама у Бг, НС, бар у централним деловима града, имате безбројне могућности... :)

Теленор наставио да поставља 3Г 900 MHz на преосталим БС по Србији (укључујући Београд). А не знам шта остала два оператера мисле по том питању; Теленор сад убедљиво води са покривеношћу 3Г. Или, Вип уведљиво заостаје; једва су се изборили и да покрију 90% са 2Г у односу на друга два оператера; а не знам што сад још увек држе унутрашњи роминг преко Теленора...
Ја сам из Ваљева...

Što se tiče 3G mreže Telenor je baš poboljšao pokrivenost jer na tri meni bitna mesta(kuća, posao i Zlatibor) od pre par meseci imam bolji 3G nego 2G signal, na stranu to da kod kuće i na poslu uopšte nisam imao 3G signala. Za 4G ćemo se u unutrašnjosti izgleda načekati...

Što se tiče 3G mreže Telenor je baš poboljšao pokrivenost jer na tri meni bitna mesta(kuća, posao i Zlatibor) od pre par meseci imam bolji 3G nego 2G signal, na stranu to da kod kuće i na poslu uopšte nisam imao 3G signala. Za 4G ćemo se u unutrašnjosti izgleda načekati...

Znaci dobro sam primetio pre par dana da net leti mnogo brze po Bgd ;)
Kazi mi samo u kom delu Zlatibora si,jesi u okolini Gajeva ili? Ja odem tu kod prijatelja da odmaram dusu,ali je telenor tu imao samo 2g,ne znam kakva je sad situacija,jesu pokrili sa 3g?
Sto se tice 4g necemo se nacekati puno,pitao sam ih preko onog chat-a neki dan i odgovorili su mi da tokom 2016-e ide ozbiljnije pokrivanje sa 4g,samo je prioritet da se zavrsi pokrivanje skoro cele zemlje sa 3g (hspa+) i to je u planu da se zavrsi do kraja marta. Posle toga verovatno ubrzo krece i sa 4g

Danas bio na Slaviji u KC, VIP ima 4G u podrumima cak :) Ne skroz, i tu gde nema 4G, nema ni 3G (kao da je 4G jaci od 3G signala), pa je samo Edge. Ali inace, imao sam extra 4G!

Kako je VIP pokrio 4G, da jos podrzava VoLTE, druga dva bi mogla da zatvore radnju!

To je vest.

Prava stvar će biti kada sva tri budu imala volte.

Telenor neka povuče VoLTE trend, MTS neka se primi kao uvek što bude i eto nama napretka. VIP će već nešto originalno da smisli :)

edit: VoLTE

Poslednja izmena:
U Gornjem Milanovcu 4g razbija kako radi, u Cacku takođe. Samo nedostaju dobri paketi u mts-u....

Telenor neka povuče VoLTE trend, MTS neka se primi kao uvek što bude i eto nama napretka. VIP će već nešto originalno da smisli :)

Mene uopste ne zanima da li ce drugi operateri da ponude VoLTE, vec da ce moj ponudi VoLTE. Jer onda nece biti prebacivanja na 3G tokom razgovora. Kvalitet veze mi je ionako odlican, da me taj deo ne pogadja.
Pomak ce biti ako MTS ponudi VoLTE, jer ce onda morati da omoguci 4G i u nizim paketima, ali ce verovatno ograniciti brzine.

A za VoLTE treba kad razgovaraju oboje da imaju 4g telefon? ono mnogi nemaju ni 3g telefon sunce mu,vidim vade ljudi dosta one obicne telefone jos.

Mene uopste ne zanima da li ce drugi operateri da ponude VoLTE, vec da ce moj ponudi VoLTE. Jer onda nece biti prebacivanja na 3G tokom razgovora.
Priča oko VoLTE je zbog mogućnosti boljeg kvaliteta razgovora.
To što će prebaciti na 3G neposredno pre nego što pozvoni telefon, ne verujem da nešto mnogo utiče na potrošnju baterije. Inače, piše na netu da po nekim ispitivanjima da kod VoLTE razgovora baterija traje i do 50% kraće u odnosu na 3G razgovore. Upoređuju starije i novije VoLTE telefone, gde novi modeli nude oko 35% manju potrošnju u odnosu na stare, pa tako na VoLTE razgovorima troše bateriju približno kao stariji uređaji na 3G. Ali noviji uređaji takođe manje baterije troše i pri 3G razgovorima.

voltebatterychart.jpg

http://www.droid-life.com/2012/11/29/volte-could-slash-smartphone-battery-life-by-50/
http://www.spirent.com/About-Us/New...013/03-12-13_VoLTE_Device_Battery_Performance

Edit:
MTS neka se primi kao uvek što bude i eto nama napretka
Stvarno se nadam da će da se prime, jer će time, nadam se, rešiti zauvek kvalitet razgovora koji ponekad ume da bude stvarno loš.

Poslednja izmena:
To su clanci iz 2012/13 kada je samo Koreja imala VoLTE :D

Nije problem do baterije, ali switch medju tipom konekcije ume da prekine net, i ume da izbaci iz mreze. Doduse nisam primetio to za 4G->3G, ali VIP je imao i izgleda i dalje ima neki 2G bug, zbog kog moram da drzim fon na 3G-only za razgovore ;) Imao sam skoro problem 2G-2G kod VIPa, kada su obe strane bile 2G, krcilo je skroz. Ne znam da li su nam resili taj problem, jer je jedan od brojeva presao na 3G telefon posto je bilo bitno da se ta dva korisnika cuju cesto ;)
Mozda je slucajnost, u kome slucaju me VoLTE ne zanima. Kvalitet kod VIPa mi je stvarno odlican, kao fixni telefon, od cega nisam video nista kvalitetnije. Kod MTSa nije los, ali primeti se da nije kao kod VIPa odlican, tj. nije uvek.

Telenor kada zovem nije isti kvalitet kao kada razgovoaram VIP->VIP, nekad bolji od VIP-MTS nekad isti. Mada nemam vise nikoga od blizih porodice/drustva koji koriste Telenor, tako da Tnor pozovem samo kada neka firma jos uvek ima Tnor broj, pa i nije reper vise.

Poslednja izmena:
Da, članci su stariji, ali opet teško da se tu nešto drastično promenilo. Tu je to negde.
Ja nisam primetio ispadanja iz mreže, mada doduše na Telenoru to za sada i ne može mnogo da se testira, s obzirom na trenutnu pokrivenost 4G mrežom :) A Vip kartica je na sim2, uglavnom na 2G only...

Mene samo kopka ko ce prvi da ponudi flat 4G internet u paketu. Mts nije los sa onim turist karticama,jedino me nervira limit na 10/5 i cena od 250 din za 24h.Tipujem na vip ili mts,ali bi mi mts vise odgovarao,plus 50% na paket milina :)

Ja tipujem na VIP, iako lici na MTS, ali mislim da nisu u mogucnosti da ponude tako nesto sada.
Tnor ce gledati da muze od manjih korisnika prvo, kao i uvek :)

Pa taj flat onda košta 7500din mesečno :) Što je možda i realno... Inače mislim da bi se zbog cene razočarali gotovo svi koji sada priželjkuju pakete sa flat mobilnim netom na 4G :)
Po meni najbolju ponudu internet paketa za sada ima Telenor za svoje stare korisnike, jer se može imati i do 150GB (ili 175GB) za 1900din.

Poslednja izmena:
Flat 4g jako teško da će biti, i ako bude moraće to da košta. Hevi daunloaderi bi sigurno uništili takvu ideju :). To bi bilo i preko 300Gb mesecno kao što su cepali kada je vip dao promotivno besplatno.

BTW, VIP nudi 4 meseca neogranicenog neta ko produzi ugovor jos uvek, zar ne?:)

150/175GB za 2000 nije dovoljno da se otkaze kucni net za heavy usere. Za ostale je prevelika cifra da se baca novac, mislim da taj paket konkretno i nema nekog smisla. Da ponude uz Premium paket pravi FLAT 4G ili kao opciju koja se sitno placa, imalo bi najvise finansijskog smisla za njih. To je vec nesto sto i nije previse za nekog ko je na visim paketima, da se prebaci/plati, i da otkaze kucni net.

Uz najavu da ce TNor i SBB nuditi neke combo pakete doduse, mislim da nema sanse da Tnor ponudi flat 4G.

Najbolja opcija bi bila kao neki FLAT 4G sa LIMIT-om od npr 150GB kako bi se sprečilo da ljudima radi utorrent na računaru i još par uređaja :)
Cena 30 € i bombona ...

Ko prvi ponudi nešto slično ima da pridobije ogroman broj ljudi!

Poslednja izmena:
@alfa
Ma razumem te; loša stvar sa tim paketom (175GB za 1900din) je ustvari to što ga nudi Telenor... :d

@Danilo
Pa ako ovaj net paket i recimo PiS Standard spojiš u Telenor više, zapravo praviš paket sa 600min i 175GB za 3400din (28Eur). Sve na jednoj kartici. Ali opet samo za postojeće korisnike...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno