Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Ja mislim da se njima isplati da ljudi koriste 4G a ne 2/3G, mislim da je manja potrosnja baznih stanica (ne po minutu, vec po protoku)?

Po protoku je manja. Dakle za download i veliki stream je ok, ali za prosecan surf je veca potrosnja energije po MB nego 3g.

Zbog veceg cimanja paketa?

To cemo jos da vidimo za ruralne sredine. Nigde ne stoji da su operateri obavezni da pokrivaju tamo gde ni 2g/3g ne postoji tako da, razmisljajuci komercijalno, ne ocekujem ni 4g.

Posto su tek pre godinu dana dobili dozvolu za 3G na 900Mhz, a pokrivanje je malo teze sa 2100Mhz, nadam se da ce bar na nekim mestima biti LTE800 gde sada ima samo 2G.

Posto su tek pre godinu dana dobili dozvolu za 3G na 900Mhz, a pokrivanje je malo teze sa 2100Mhz, nadam se da ce bar na nekim mestima biti LTE800 gde sada ima samo 2G.

To bas nema smisla, jer osobe u takvim delovima je pitanje da li imaju i 3G telefon, a kamoli 4G, pa je 4G bacanje para.

Pa ne možeš tako generalizovati. Ima mesta npr. u Vojvodini u kojima žive i mlađi ljudi, gde ljudi imaju normalne telefone, a relativno loš ili nikakav 3G signal.

Inače, ja mislim da mobilni net sada i nije mnogo skup; npr. mts 50GB za 1500din ili telenor 75GB za 1900din (uz Telenor više). Nije baš za stalni download filmova, ali generalno nije loše.

Poslednja izmena:
Jel mislite da ce provajderi na nekim mestima odmah pustiti LTE800 mhz kao što su pustili 2100 mhz oko nedelju dana posle kupovine frekvencije?

Pa ne možeš tako generalizovati. Ima mesta npr. u Vojvodini u kojima žive i mlađi ljudi, gde ljudi imaju normalne telefone, a relativno loš ili nikakav 3G signal.
Nisam mislio da to ima veze sa staroscu populacije, vec prostom potrebom - ne kreces se u krugu gde ima i 3G, neces bas ici na 4G telefon onda samo zbog WiFi.

Hihihih a izmedju Panceva i Beograda redovno sa 3g pada na 2g :-D i vi pricate o ruralnim sredinama :-D

Pa nema šta da se kreću; žive ljudi u tom mestu gde žive, imaju normalne telefone i 2G signal. Dobro bi im došlo da imaju 4G ili 3G, kao i nama u gradu. Na kraju, isto svi plaćamo, potrebe su iste ili slične :)

@dejan
Pa baš i mislim da je to lakše pokriti (možda i jednom) BS na 800Mhz, nego što je bilo sa 3G na 2100Mhz.

Poslednja izmena:
Nisam radio popis tipa telefona u tim podrucjima, ali ne vidim razlog da nije tako. Sigurno ima i tamo 4G telefona, ali ni blizu rasprostranjenih i 3G kao sto je to u mestima gde ima barem OK 3G signal.

Jel mislite da ce provajderi na nekim mestima odmah pustiti LTE800 mhz kao što su pustili 2100 mhz oko nedelju dana posle kupovine frekvencije?

Tako bi trebalo, ne vidim razloga da neko da 35 mil. eur, a da posle ceka mesecima da pusti u rad LTE800 mhz. Osim u slucaju da nemaju teh. mogucnosti a mislim da imaju.

Do kraja godine, svakako ocekujem.

@alfa
:):) Idem ja ponekad zbog posla, ali zaista dugo nisam video neki telefon tipa Nokia 1611 ili sl. :) Uglavnom smartfoni; a oni imaju minimum 3G :)
Ok, nije to ni bitno za ovu temu, da ne idemo u off mnogo.

Edit:
Vidim ovde da su u Telenoru izjavili da će do kraja Marta 2016. više od 99% stanovništva imati barem 3G. Što je opet dobro.

Poslednja izmena:
U Valjevu je danas pustena mt:s 4G mreza. Brzina je 40/30 mb/s.

Dosta jak upload, hm taj LTE 800mhz obecava :p
Samo bilo bi lepo da net paketi malo pojeftine, npr da u postojece postpaid pakete daju bonus na godinu dana od po 1GB nebi sigurno propali provajderi a bio bi dobar potez ;-) naravno za nas koji imamo 4g sim, a mnogi nemaju.

Sto se mene tice 3.5g hspa+ je puna kapa, samo da je lepo pokrivena teritorija Srbije a iskreno nije, cak ni kod Telenora, e neka to odrade i nema sta da se zameri.
Ne znam dali je neko testirao, kakav je ping na 4g u odnosu na 3,3.5 G??

Poslednja izmena:
@alfa
:):) Idem ja ponekad zbog posla, ali zaista dugo nisam video neki telefon tipa Nokia 1611 ili sl. :) Uglavnom smartfoni; a oni imaju minimum 3G :)
Ok, nije to ni bitno za ovu temu, da ne idemo u off mnogo.
Jeste, mogucnost da li ce baciti 4G tamo :) Sta znam, ono sto prodjem nekad u takve krajeve (tj. cale kad prodje, ja ne znam da nisam imao 3G, osim u podrumima poneke zgrade u BGu), jesu dosta Nokie 1xxx. N'o ajde, videcemo.

A na RTS-u celo jutro na vestima nova G4 mreža.
Prvo je bilo čudjenje a onda sam ukapirao. :)

uploadfromtaptalk1447971229791.png

U Zaječaru puštena Mts 4G mreža, radi.... Samo što kod mene ne radi jer bagra neće da mi uključi 4G na starom Mix Net XL paketu koji ima više MB nego novi paketi :-(

Пријатно изненађење, долазим на посао, палим нет кад оно 4g. Мој посао је иначе мало изван центра Ваљева 4km тако да је баш пријатно изненађење.

Generalno, protok koji operateri daju iz normalne postpaid pakete je smesan za 4G. Za neko normalno koriscenje 4G neta sa mobilnog telefona, po meni minimum treba da bude 2GB mesecno. Ja se iskreno nadam da ce se neko setiti da pusti prepaid 4G ako u drugim zemljama.

Kako kao u drugim zemljama? 150 MB najnizi "4G" paket na T-Mobile u Nemackoj, pa 300 pa 500 MB? I to tek do 40EUR :)
Stici ce to do nas, ne brini se, cim DT kupi TS ^^

Kukaćemo mi za TS kad dođu Švabe i podignu cene i ograniče sve što se može ograničiti. O torentima da ne pričam...

Hoces da kazes da ce Telenor da bude povoljna varijanta :-devil-:

Nazad
Vrh Dno