Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Meni danas MTS radio 9/4 dali je to moguce da bude bas toliko lose...?

p.s. Nisam pogresio temu, mislio sam na 4G... :D

Limitirali ti i ne-mTel kartice? :D

Kupio prepaid cisto da testiram malo, da vidim kako radi kod nas...
Nisam mogao da verujem da je bas toliko lose, pa tu je negde kao i mtel samo upload je ponekad malo veci.
Ali manje vise isto meri i u telefonu i u ruteru i u modemu.

A to si na ovoj Tourist SIMu probao? On je radio vise ranije? Nije imao neki limit?

Taj tretman je standard na zapadu. LTE srednji kod TComa ina limit 16 Mbps.

Taj tretman je standard na zapadu. LTE srednji kod TComa ina limit 16 Mbps.
Zar moze gore od ovoga... (skuplje znam da moze) :smoke:
Turist katastrofa... ,)
Neznam dali je do signala ili do MTS-a.
Ista lokacija 15km od madjarske granice u stanu, komsiski signal na 800 isto kao nas ako ne i bolji.
lte800.png

Nije bas isto. U TComu imas LTE sa ogranicenjem brzine, u MTS nemas LTE.
Al neka, vidi se da MTS misli na svoje korisnike i brine o njima.
Pozdrav

Glupo je korisnicima ogranicavati pristup tehnologijama. Izgovori da brinu o njima su samo izgovori, a poenta je da ih nateraju da kupe skuplje pakete.
Koja je razlika izmedju 1GB ili 2GB mesečno? U dva minuta samo...

Nije bas isto. U TComu imas LTE sa ogranicenjem brzine, u MTS nemas LTE.
Ako imas LTE ogranicen na 16Mbit, daleko je to od LTE-a :(

Al neka, vidi se da MTS misli na svoje korisnike i brine o njima.
Pozdrav
Cisto sumnjam da misli na njih, vec ne zeli da imaju gomilu problema sa reklamacijama glupih korisnika, a garantujem da bi ih bilo :)

Limitirali ti i ne-mTel kartice? :D
"Kakva majka takva i cerka..." :D

Probao sam i po centru Subotice, preleti kazaljka ali polako se spusta dok nespadne ispod 10/5, nebih da kazem 100% ogranicavaju dok ne potvrdi jos neko iz drugih gradova ali sve mi se cini da je tako...

Poslednja izmena:
Jesi izabrao TSov server?
A ovaj signal iz HU koji dobijas je na prrki 15km? Koji domet :)

Jesi izabrao TSov server?
A ovaj signal iz HU koji dobijas je na prrki 15km? Koji domet :)
Da TS-ov, to mi je po default-u.
Na sta mislis pod "domet"?
Udaljenost od lokacije merenja do granice je 15km, ruter pokazuje 2 crtice signala (ako to nesto znaci), otprilike toliko pokazuje i za MTS.

p.s. gledao sam mape pokrivenosti u hu, naprimer telenor vise pokriva sa 4G nego sa 3G, sada znam i zasto (radi i na 800), kad puste i kod nas 800 verujem da ce se pokrivenost popraviti.

Pretpostavljam da HU provider nema 3G baznu stanicu unutar Srbije, pa znaci da je udaljenost od tebe do bazne stanice barem 15km.
Negde pitah koliki je domet konkretno, ne secam se da sam dobio neki odgovor, pa je ovo dobar primer :)

Koliko se sećam, domet GSM signala je limitiran timingom za odziv na oko 35km (može i neki ekstenderiI.

Extender se ne racuna, to dodje efektivno jos jedna bazna stanica.
Pretpostavljam da bi na 800/900MHz se slicno moglo na 3G/4G pokriti (4G vise ili efektivno isto na istoj frekv.?) pa je jasno zasto LTE800 treba da zazivi sto pre.
Ako jedna BS moze na 15km imati domet, a Srbija ima oko 75.000km2, znaci oko 5000 baznih stanica je dovoljno da se cela pokrije.

Ovo je prilicno gruba matematika, uz prilicno nepoznavanje materije, pa neka se javi neko da ispravi :)

Negde pitah koliki je domet konkretno, ne secam se da sam dobio neki odgovor, pa je ovo dobar primer :)
Nemam predstavu gde se tacno nalazi ta BS u HU na koju se kaci pa neka bude da je 15km (u mom slucaju)... :)

p.s. Vrlo bitno da napomenem jos jednom, ovo je mereno iz stana (trospratnica) koji gleda u tom pravcu.
Neverujem da bi neko ko zivi u starijoj prizemnoj kuci sa zidovima 40-50cm mogao da uhvati signal sa 15km.

Poslednja izmena:
Kad je Loznica dobila 4G? Nisam bio mesec dana kad juce i danas 4G se pojavi. Izgleda da su stavili predajnik iznad Ideje, signal pun.

Лозница има 4g а Ваљево нема.....

Prava prica :)

Bas sam danas skoknuo do loznice na kratko ali imam mrtvi mts paket koji ne dozvoljava 4g. Mogao sam ga testirati

А ја непријатно јер има у Лозници а у Ваљеву нема...

Evo u NS u centru Telenorov 4G stalno bio max signal, a danas ga ili nema ili je jedna crtica...

Danas je nadmetanje za frekvenciju 800Mhz (LTE800).

Lepo, 35miliona za frekvenciju :) 1800Mhz je koštao 7 miliona....
Nadam se da ipak neće biti neke posebne 4G pretplate posle ovoga.

Nazad
Vrh Dno