Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Ja kada sam uzeo u Telenoru 4G karticu radila je kroz 2 minuta (bukvalno dok sam ugasio tel, izvadio staru, ubacio novu stvorio se odmah prilikom boot 4G signal).

Telenor je pre izvesnog vremena promenio business proces, pa aktivacija korisnika ide u real-time (cim se u prodajnoj aplikaciji uradi izmena statusa korisnika salju se odgovarajuce komande na mrezne elemente). Ranije je to islo u off-line rezimu sa kasnjenjem i do par sati.

Inace, ni kod njih nije sve sjajno-bajno. Ja sam morao da idem 5 puta u poslovnicu i dva puta da menjam karticu dok mi nije proradio LTE.

Pozdrav

Мени у мтс све из прве.

Potrebna preporuka

Ovih dana uzimam tarifni paket "Mobilni net XL" (50 GB/mesečno) u m:ts . Koji 4G modem da izaberem između :
1. Alcatel One Touch L850
2. Huawei E3372H

Poslednja izmena:
Ako nista drugo vece su sanse da ces otkljucati Huawei... :)

Navedeni 4G modemi (Alcatel One Touch L850 i Huawei E3372H) nalaze se u prodajnoj ponudi m:ts tj. u slučaju sklapanja ugovora na 24 meseca za tarifni paket "Mobilni net XL" cena modema je 1,00 din. . Iz tog razloga ne postoji potreba da se modemi otključavaju jer su po defaultu otključani za m:ts mrežu a možda i i prema svim mrežama .

Cek da popijem jos jednu kafu, izgleda nisam dovoljno budan - ili je on ozbiljan ^^

Nije otkljucan za mts, nego je zakljucan na mts. Drugo, svaki od tih modema jeste zakljucan kada se uzima preko mreze i paketa.
Dakle, mozes ga koristiti iskljucivo u okviru mreze u kojoj si ga i kupio. Takva su moja iskustva sa nekih 6-7 komada (sa razlicitih mreza) sa kojima sam se sreo do sada. Sto se otkljucavanja tice, manje vise svaki se moze otkljucati, samo je pitanje koliko ces zavrzlame imati sa svakim od njih.

Zamisli odes ne daj Boze u bolnicu i kaze ti doktor da nije siguran gde se nalazi bubreg a gde srce, pa ako mozes da mu pokazes prstom sta treba da ti cacka.
Алал ти вера за поређење, да није глупо било би смешно. Да си рекао да одеш код доктора, а он те пита која си крвна група што и раде, онда би имало смисла. Мени је одмах прорадио 4Г сигнал.

Potrebna preporuka

Ovih dana uzimam tarifni paket "Mobilni net XL" (50 GB/mesečno) u m:ts . Koji 4G modem da izaberem između :
2. Huawei E3372H
Ja cenim da bih taj huawej otkljucao opusteno uz jutarnju kafu. (ako se odlucis javi imei pa da probamo)
Dok za alkatel bi palo zesce maltretiranje i na kraju bi morao u servis, da se plati otkljucavanje.
Eto samo zbog toga glasam za huawei... :)
Inace naprimer mozda i u neki ruter da ga zabodes oped je huawei vise kompatibilan, alkatel tesko da ce neki ruter prepoznati.

p.s. steta da ga imas zakljucanog i dok traje ugovor, mozda ti zatreba, putujes negde, ides na more, itd....

Poslednja izmena:
Алал ти вера за поређење, да није глупо било би смешно. Да си рекао да одеш код доктора, а он те пита која си крвна група што и раде, онда би имало смисла. Мени је одмах прорадио 4Г сигнал.

Nemoj pokusavati da budes pametan. Neke stvari su cinjenica i nema potrebe za bilo kakvim testiranjem ili proveravanjem. Na njima je da ih znaju,l jer je to usko vezano za posao kojim se bave. Da li je tako? Jeste. Kraj price.
Elem, i meni je odmah proradio 4G, ali je isto tako cinjenica da mnogima nije i da su se morali vracati po nekoliko puta.

U mts-u je moguce dobiti USIM karticu sa bilo kojim paketom, ali 4G - LTE ne radi.

1. Ne, nije njihov posao da se razumeju u telefone, vec iskljucivo ako su ti prodali telefon, da znaju da li je 4G. Ali, nazalost, nije posao operatera, pa cak ni prodavca telefona da se razume u telefone. To je samo dobro da znaju pride, jer tako lakse prodaju stvari. Ali nigde nema te obaveze.

2. Inace se slazem sa tobom za "sposobnost" i "zainteresovanost" velike vecine radnika u Srbiji, ne samo kod operatera :)

Danas sam bio za net u MTSu, BTW, 10 nas ceka, niko nikog ne zna, dakle svi nezavisno dosli. Bukvalno sam gledao podelu u 3 grupe - jedan pljuje VIP zbog smartova (ne zna da se smatovi uopste trose za SMS i net, vec misli samo za pozive ;)), drugi pljuje Telenor sto mu zbog Deezera "uzima" minute pa uvek prekoraci paket :D, treci pljuje MTS sto mu zbog 7 dinara i "svega" 3 meseca kasnjenja iskljucili saobracaj :D, i tako po 3 u grupi za svakog operatera :)

Ne radi dobro na dual sim telefonima, odnosno ne vidi karticu u slotu 2.

Mislio sam da će da da opciju koju karticu da izaberem.

Ja nikako ne mogu da nateram mts karticu da uhvati 4g. Zamenio sam je u poslovnici pa posto su tamo bili sludjeni isao sam jos jednom da proverim da li su mi sigurno izdali usim. Na telefonu je podeseno LTE/3G/2G (auto connect) ali nece. Mapa 4g pokrivenosti im je horor i nikako ne mogu da vidim da li u mom delu grada ima 4g (Karaburma). Bez obzira na to, ni u centru ni na nbg nisam uspeo da uhvatim signal. Telefon mi je dual sim i prvobitno sam mislio da je nesto do njega, ali mi se druga kartica (Telenor) bez problema poveze na 4g, tamo gde ga ima. Pokusavao sam da zamenim mesta karticama ali i dalje isto. Odgovarajuci tarifni paket imam, tako da je i to iskljuceno. Samsung je u pitanju i meni *#*#4636#*#* ne radi tako da nisam u mogucnosti da forsujem 4g. Pokusao sam sa nekim aplikacijama ali nije uspelo. Da li imate neki predlog?

EDIT: sad sam uspeo da prokljuvim kako funkcionise mapa pokrivenosti. Na Karaburmi definitivno nema 4g, ali onda ne znam sto ne mogu da se povezem u centru ili na NBG npr.

Poslednja izmena:
Potrebna preporuka

2. Huawei E3372H

Ja sam uzeo devojci ALCATEL Y858V i 50Gb/mesečno.

Oko 15.00h, znači u visokom režimu saobraćaja brzina je 75/35, Novi Beograd.

Prijatno iznenadjen brzinom ali i neprijatno iznenadjen koliko skida Mb.

Ja sam uzeo devojci ALCATEL Y858V i 50Gb/mesečno.

Oko 15.00h, znači u visokom režimu saobraćaja brzina je 75/35, Novi Beograd.

Prijatno iznenadjen brzinom ali i neprijatno iznenadjen koliko skida Mb.
Kakve su joj navike na netu? Hoce moci da razvuce na mesec dana...?

Kakve su joj navike na netu? Hoce moci da razvuce na mesec dana...?

50Gb u 4G, po mojoj slobodnoj proceni, srazmerno je sa oko 15 Gb u 3G brzini do 21.

Ako ima neko ko se razume, ali baš ko se razume, da nam objasni zbog čega 4g drastično više troši od 3g za potpuno ISTI sadržaj (za potpuno isti pesmu u 720p 4g potroši više od 5 puta Mb od 3g).

ako gledas yt na automatskim podesavanjima, rezolucija ce biti podesena na najvisu ako je brzina neta dovoljna za to (4g). ako se pristupa preko 3g neta, verovatno ce se video pustati u 720p. ako se rucno podesi na npr 720p, isto ce trositi i na 3g i na 4g. vecina sajtova automatski prilagodjava sadrzaj brzini veze (slike u vecem kvalitetu, vise sadrzaja pa cak i vise reklama) pa je zbog toga veca potrosnja na 4g.

ovo je sve ako ne racunamo i da ces vise sadrzaja pogledati u dokolici jer ce se brze ucitati pa ces i zbog toga potrositi vise podataka.

ako gledas yt na automatskim podesavanjima, rezolucija ce biti podesena na najvisu ako je brzina neta dovoljna za to (4g). ako se pristupa preko 3g neta, verovatno ce se video pustati u 720p. ako se rucno podesi na npr 720p, isto ce trositi i na 3g i na 4g. vecina sajtova automatski prilagodjava sadrzaj brzini veze (slike u vecem kvalitetu, vise sadrzaja pa cak i vise reklama) pa je zbog toga veca potrosnja na 4g.

ovo je sve ako ne racunamo i da ces vise sadrzaja pogledati u dokolici jer ce se brze ucitati pa ces i zbog toga potrositi vise podataka.

Grešiš. Kada se ručno podesi na 720p video na yt (i na 4g i na 3g mreži), mnogo više potroši 4g nego 3g. To je ono što me buni.

Uzmimo početnu stranicu blica. 4G će mnogo više potrošiti nego 3G.

Ja to nesto i ne primecujem. Mesečno potrosim u proseku 5-6GB u poslednjih pola godine. Mozda i zato sto malo potrosim na yt.

Kod koga imaš 4G (Telenor, Telekom ili Vip)?

Poslednja izmena:
Telenor. Ali nisam sve vreme na 4G. Imam dok sam na poslu i u gradu. Kod mene (Mirijevo) nema 4G, ali tada sam uglavnom na wifi.
Mada verujem da zavisi od toga kako i na sta se koristi; na yt sigurno je najveca razlika. Npr. za prosli mesec sam potrosio samo 240MB za yt, od ukupno skoro 8GB.

Vrh Dno