Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Mene samo brine kakav ce domet imati 4g u manje razvijenim gradovima (valjevo). Takodje da li ce biti bolji 3g signal zbog toga sto se uvodi 4g...

Treba gledati 3G i 4G kao dve sasvim odvojene i nezavisne mreže koje nemaju nikakvu vezu jedna sa drugom.Ako ne pokriju 3G signal biće jednako loš kao i pre uvođenja 4G mreže.Puštanjem 4G na 800MHz(frekvencija analogne TV) dobiće se veća pokrivenost ali samo 4G mreže.
Naravno doćiće do rasterećenja 3G mreže kada 4G pređe masovno u upotrebu.

Poslednja izmena:
Ne mogu ni 2G ni 3G da izadju iz upotrebe deceniju barem, jer treba ceo svet masovno preci na novu tehnologiju, kako bi se stare iskorenile. Posto u suprotnom se roming ne moze primenjivati.

Nemate predstavu koliko je nezgodan roming u zemljama Azije gde nema 2G uopste 🙁 Mora biti na 2100MHz 3G recimo (znaci telefon mora njega podrzavati, a ne podrzavaju svi), itd.

Mislim da nece 2G/3G iskoreniti ove decenije, ali velika je sansa da kako se bude prelazilo na 4G masovnije, tamo gde moze, 3G ce preci sa 2100 na 900 MHz, ukoliko oprema to dozvoljava, i to ce prilicno poboljsati signal (na ustrb performansi, ali za performanse postoji 4G sada). Mislim da na dosta mesta to moze da se urade sa vrlo malo posla.

Ma biće 2,3,4 i 5G... Ne možeš tek tako izbaciti 3G, kamoli 2G...

Стани бре. Питам човека у пословници МТС чисто информативно која је процедура за замену картице за 4г и он каже само ако имате палет микс хL или скупљи! Ја не могу да верујем какви су јадници. Класична западњачка класна политика . За вас сиротињу нема !
Озбиљно се размишљам о промени оператера , да ли је ситуација у Теленору иста по овом питању ? Није због 4г него сам резигниран.

@Вељађ
И добиће се још јаче главобоље од проклетог сигналa

Poslednja izmena:
Друже, и ја сам се тако изнервирао као ти, али има смисла, ја сам од почетка месеца на ХЛ тарифи, и 4г ми је већ згулио 50% интернета а тек је 7.јун.. Па мислим да и нема смисла бити на нижој тарифи јер би за 2 - 3 дана потрошио сав интернет саобраћај..

Ovo je standardna T-Mobile politika.

Ali ovo sto daxy kaze je prava stvar, 4G ce mnogo brze pojesti MB 🙂

Mene samo brine kakav ce domet imati 4g u manje razvijenim gradovima (valjevo). Takodje da li ce biti bolji 3g signal zbog toga sto se uvodi 4g...

Valjevo ne može ni rendgenom da se pokrije :d :d :d Kotlina, signal se drastično menja na 5 metara... Tamo mora da se uvede crnogorski sistem, pojma nemam kako se to radi - sigurno je strahovito skupo! Možda 4G na sadašnjim analognim frekvencijama... Znači, za 2-3 godine

Требаће им 2-3 године да пребаце садашњи ТВ аналогни сигнал у 4г сигнал?

Требаће им 2-3 године да пребаце садашњи ТВ аналогни сигнал у 4г сигнал?

Da. Dogodine će biti raspisan tender za te frekvencije, valjda... Što se LTE-a u provinciji tiče, operatori su u posao ušli krajnje nespremni. Ovo je sve čist marketing, čak i u većim gradovima, kad bolje razmislim...

Da ne dupliram postove:

Od kad je "proradio" 4G u Beogradu, meni u Loznici, je drastično opala 3G brzina. Od konstantnih 22-27/2-3.5 megabita pala je na 5-9/1-2 megabita... Telenor premium paket - znači, sve odvrnuto do kraja...

Poslednja izmena od urednika:
Ја у мом крају (периферија Ваљева) молим Бога за 3г сигнал (ма и 2 црте) и пун 2г.

Od kad je "proradio" 4G u Beogradu, meni u Loznici, je drastično opala 3G brzina. Od konstantnih 22-27/2-3.5 megabita pala je na 5-9/1-2 megabita... Telenor premium paket - znači, sve odvrnuto do kraja...
"Ma lazes, bre, Telenor je naj operater, svi treba da beze sa MTSa" 😀
(cekam ovakve komentare Telenorovaca)

VIP 3G mi je OK u Beogradu skroz (mada iskreno moram da pustim WCDMA-only jer inace imam prilicnu 4G pokrivenost u centru, skoro da nema tacke bez pokrivenosti).
MTS se vidi da nesto ne valja.

"Ma lazes, bre, Telenor je naj operater, svi treba da beze sa MTSa" 😀
(cekam ovakve komentare Telenorovaca)

Tamo gde imam ovaj Telenorov signal nema MTS-a :d Doduše, ima m-tel 😀 VIp na jednoj strani ulice pun signal, na drugoj samo ako se popneš na drvo... 😀

Službena kartica mi je MTS, kolege vise s prozora kad razgovaraju... Ja koristim čari preusmeravanja poziva 😉

Poslednja izmena od urednika:
Друже, и ја сам се тако изнервирао као ти, али има смисла, ја сам од почетка месеца на ХЛ тарифи, и 4г ми је већ згулио 50% интернета а тек је 7.јун.. Па мислим да и нема смисла бити на нижој тарифи јер би за 2 - 3 дана потрошио сав интернет саобраћај..

Онда би корисник вероватно докупио још а њима је ваљда смисао постојања да узму новац? Не слажем се да има смисла, треба пустити на вољу корисника. Онај ко не зна да користи вероватно и нема 4г телефон.

Па докупио би једном или двапут, После би видео да су тарифни додаци ипак скупљи него нет у пакету па би опет повећао пакет, дође ти на исто како год да окренеш, значи ја не верујем како шури нет, све је брже и боље наравно, до јаја је, али то има своју цену 🙂

Ljudi interesuje me posto imam telefon za azijsko tržište da li pozdrava ove naše frekvencije za lte, ovo piše u specifikacijama
uploadfromtaptalk1433708299459.JPG

Podržava.1800 mhz se koristi za sada kod nas.

Како се праве оне мапе покривености... Ја сам био убеђен да они детектују кад корисници користе телефон па знају преко ког типа мреже иде, али изгледа да је другачије..
Теленор рецимо има 4г на Кошутњаку, ски стаза, што је ок јер имаш чисту линију ка центру и НБГ... а према мапи нема ту 4г сигнала... Док Пожешка би требало да има код МекД, али нема пробао 2 пута, никако да ухвати сигнал али има прекида 3г сигнала када је телефон на ЛТЕ, када је на 3г нема проблема... Што значи да је баш слаб... С друге стране ту је као тунел, лево и десно зграде, а предајници су вероватно НБГ и сајам...

Стани бре. Питам човека у пословници МТС чисто информативно која је процедура за замену картице за 4г и он каже само ако имате палет микс хL или скупљи! Ја не могу да верујем какви су јадници. Класична западњачка класна политика . За вас сиротињу нема !
Озбиљно се размишљам о промени оператера , да ли је ситуација у Теленору иста по овом питању ? Није због 4г него сам резигниран.

@Вељађ
И добиће се још јаче главобоље од проклетог сигналa

Pa ti promeni operatera, placaj skuplje isto to sto si imao u mts-u, i to sa dosta losijom 4G pokrivenoscu.

Како се праве оне мапе покривености... Ја сам био убеђен да они детектују кад корисници користе телефон па знају преко ког типа мреже иде, али изгледа да је другачије..
Теленор рецимо има 4г на Кошутњаку, ски стаза, што је ок јер имаш чисту линију ка центру и НБГ... а према мапи нема ту 4г сигнала... Док Пожешка би требало да има код МекД, али нема пробао 2 пута, никако да ухвати сигнал али има прекида 3г сигнала када је телефон на ЛТЕ, када је на 3г нема проблема... Што значи да је баш слаб... С друге стране ту је као тунел, лево и десно зграде, а предајници су вероватно НБГ и сајам...

Pa dole ti lepo pise da to nije 100% tacna pokrivenost vec odokativna:
"Napomena:
Mape su bazirane na predikciji pokrivenosti na otvorenom i ne garantuju u potpunosti pokrivanje signalom na konkretnoj lokaciji. Kvalitet signala može biti narušen zbog uticaja sredine i objekata u okruženju."

Прочитао сам наравно... Базирају се на предикцији... Хм...
Имсмо овде предајник, домет 2км, ево сигнала... Мислим да није баш тако... Очигледно је нешто слично, али имају у виду топографију терена, објекте итд... Било би ми логично да прођу град типа неким возилом да мере јачину и она евентуално у односу нс то раде предикцију... Зато сам и питао да ли неко зна како се праве мапе покривености... Пошто су ове Теленор и вип сигурно тачније од мтс коју је Жикица цртао и бојио...

To se softverski radi u odeljenjima za planiranje mreže. Posao koji traži dosta znanja i umešnosti.

Da li neki operater "frizira" rezultate ostaje na korisniku sam da utvrdi.

Neko verovatno zna, pošto operateri "dele" repetitore, bar je bilo reči o tome, nikako mi nije jasno kako je moguće da Telenorov internet signal može biti tako užasno loš (nekad jedva E) ako je na zgradu (duž lamele u kojoj živim) pre neke 4 godine još, postavljen predajnik/repetitor, šta li je...? Nekad imam H+ ali ako izađem na terasu, po stanu je katastrofa, tako i sa VIP-om (unutar nekih betonskih konstrukcija mogu da razumem), ali šta je sa BILO KOJOM mrežom na manje od 100m od same pomenute zgrade? Ne moram baš imati 4G ali Edge bez gotovo nikakvog protoka na 100m od repetitora...ne kapiram....u pitanju je krov zgrade sa 5 spratova, ravnica :mrgreen:

Poslednja izmena:
Bazne stanice mobilne telefonije imaju omnidirekcione antene u horizontalnoj ravni, kako bi pokrili signalom što veći ugao tj. površinu.
Zbog akcenta na horizontalno prostiranje signala, imaju dosta smanjen vertikalni ugao pa je signal ispod baznih stanica najčešće jako slab ili je u pitanju reflektovan signal, ili se aparat kači na drugu baznu stanicu.

U prevodu, najslabiji signal (a i zračenje, ako te to brine) je ispod same b. stanice.

antenna.jpg

To je znači, hvala....dobra im fora, jer mi je izgleda najbliži 4G signal nekih 10 i više km od kuće, a ovde je jadno bilo šta sem mailova i MMS-a, bilo koja mreža :mrgreen:
Ponegde po kraju je korektno u ovom "300m" opsegu ali vrlo ćudljivo i nestalno...

Lapsus, hvala na ispravci.

prosle godine telenor je imao lte a telekom nije. verovatno da ne radi za roaming posetioce, mozes planirati da uzmes njihovu karticu.

Od zadnjeg kvartala prošle godine i telekom.me je pokrio 4G signalom urbanu teritoriju CG. Možda čak i bolje od telenora.me gledajući mape pokrivenosti oba provajdera (treći -Mtel još nema LTE). Uglavnom, tamo đe nema 4G signala najčešće je prisutan 3G (HSPA+)

Nazad
Vrh Dno