Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

Septimuse poredivi je odlicno bilo uz dual SIM fon kojih danas ima odlican izbor ili MiFi ruter pa taman fon baterija se manje trosi a ruter nista vise ne kosta.

A za 1000 dinara razlike za najnize pakete mesecno samo oni koji rade u Telenoru mogu pricati kako je to "komfor". To je precenjivanje.
1500 Tnor najniza kombinacija za Tnor vise a kod VIPa po 300 din. oba paketa.

Sa sve dual sim telefonima, ponuda svejedno nije ista i u potpunosti porediva.
Drugo, matematika ima mnogo, tako da je razlika obično jako mala. Sve zavisi kako i za šta čovek koristi.
Evo primer (mojeg korišćenja):
Obe kartice se koriste u telefonima, dakle kao obični postpaid brojevi. Postpaid je tarifa 1095din (225min), Surf tarifa je 550din plus 100min tarifni dodatak (300din). Oba broja imaju ukupno 8GB neta na raspolaganju. Prvi još 2 GB za deezer.
Od interneta, na glavnoj kartici se potroši ~3-5GB mesečno, na Surf kartici ~300MB.
Za 24meseca, ta dva paketa će me efektivno koštati ~35.500 din (1480 din mesečno). Ipak manje od 2 x smart300 + online 9 sa svim popustima koje nude, a opet fleksibilnije za net potrošnju, bez DS telefona, mifi rutera i slično...

Poslednja izmena:
Jeste pravi operater ali nema svoju infrastrukturu jos uvek

Informacija je poslovna tajna :-devil-:

Nema sta da bude poslovna tajna. Konsing, Kodar, Roming su lepo ziveli nekoliko godina od izgradnje za VIP mobile, a neki od njih dobijaju poslove i danas.
Septimuse poredivi je odlicno bilo uz dual SIM fon kojih danas ima odlican izbor ili MiFi ruter pa taman fon baterija se manje trosi a ruter nista vise ne kosta.

A za 1000 dinara razlike za najnize pakete mesecno samo oni koji rade u Telenoru mogu pricati kako je to "komfor". To je precenjivanje.
1500 Tnor najniza kombinacija za Tnor vise a kod VIPa po 300 din. oba paketa.
Ko jos nosi dual sim osim 0,5% korisnika ako i toliko, a pogotovo MiFi ruter u zadnjem dzepu farmerki :).

Jedna kartica je zakon ;)

Vip kompletnu infrastrukturu (antenske stubove, opicke kablove, ormane, strujne prikljucke) koristi (rentira) od Telenora

Njihove su samo antene negde cak ni to.

S' obzirom da im debelo placaju za infrasrtrukturu ne koriste bas svaki antenski stub pa im je takva i pokrivenost (u prevodu sa puno rupa)

Ko god da je izvor ovih informacija nije bas upucen u tržište mobilnih komunikacija u Srbiji...najblaže rečeno

Evo primer (mojeg korišćenja):
Obe kartice se koriste u telefonima, dakle kao obični postpaid brojevi. Postpaid je tarifa 1095din (225min), Surf tarifa je 550din plus 100min tarifni dodatak (300din). Oba broja imaju ukupno 8GB neta na raspolaganju. Prvi još 2 GB za deezer.
Za 24meseca, ta dva paketa će me efektivno koštati ~35.500 din (1480 din mesečno). Ipak manje od 2 x smart300 + online 9 sa svim popustima koje nude, a opet fleksibilnije za net potrošnju, bez DS telefona, mifi rutera i slično...
Koliko mene matematika sluzi, tebe ovo mesecno izadje 1100+550+300=1950?
Zasto 2x Smart300+Online 9? Dovoljan je jedan, zar ne?
Ili jos lakse: Online 9 (550RSD) + Kuckator (100RSD, 1000 SMSova) + 5xMKS (minuti ka svima, 200 minuta, 5x140=700). Na jednom broju... a ne moras da aktiviras svaki mesec.
650+700=1350, i to u ovoj varijanti da se svaki mesec trosi toliko minuta, ali realna osnova oko 800 (O9, Kuckator i 40 minuta).
Ili Smart150+09+Kuckator, 300+550+100 a prilicno svega. 950.

Ja vidim da vi zelite opravdanje da koristite Telenor, a ne da je on isplativiji :D

@alfa
Mora 2 broja za dva telefona, koje koristi dvoje ljudi, zar ne? Onaj koji troši 5GB, kod njega u telefon ide online9 kao SIM1 i Smart 300 kao SIM2 (jeftinije nego da se kupuju dodaci)
Drugi Smart300 u drugi telefon, druga osoba, koji troši ~60-70min i ~300MB (a onda bi morao i da se malo skupi sa potrošnjom)
Zato sam napisao, kod mene u telefonu je Play+1, a kod druge osobe Surf5 +100min. Oboje imamo na raspolaganju ukupno 8GB, od kojih ja potrošim 5GB.

Da, Play+1 je 1095din, Surf je 550din, dodatak je 300din. Nisam tražio nikakve popuste, za 1990 din sam kupio telefon i uveče ga prodao za 110eur. Meni tih 110eur i nije baš tako nevažno... zato sam napisao koliko košta ugovor.

btw, za smart150, koliko vidim, nema popusta, košta u full ceni.

Poslednja izmena:
Bicu jako kratak jer nemam nameru da ulazim u bilo kakvu polemiku. Na žalost svaka zanimljiva tema se na kraju pretvori u diskusiju tipa Canon VS Nikon, Android VS iOS, sa razlikom sto ova ima tri opcije i naravno svako hvali svoga konja.

Elem, svaki od operatera ima ogromnu većinu lokacija/stubova u svom vlasnistvu, tako i Vip. Tačno je da Vip postavlja opremu na Telenorove stubove, takođe i Telekomove, ali je takođe tačno da Telekom i Telenor dolaze na Vipove stubove tamo gde im odgovara i to u jednakom odnosu, verovali ili ne. Ovakvo ponasanje operatera je logicno jer se trude da uz sto manja ulaganja u infastrukturu i deljenjem renti pruze sto kvalitetniji servis svojim korisnicima. Zašto bi gradili novi stub ako ga je neko već napravio.

Da zakljucim samo da je za naše tržište i ARPU takav kakav je, kvalitet mobilne telefonije fenomenalan, Evropski! Eto, dobijamo i 4G polako. Zelimo servis svuda, a prosecan korisnik placa 500din mesečno, ako i toliko.

Bicu jako kratak jer nemam nameru da ulazim u bilo kakvu polemiku. Na žalost svaka zanimljiva tema se na kraju pretvori u diskusiju tipa Canon VS Nikon, Android VS iOS, sa razlikom sto ova ima tri opcije i naravno svako hvali svoga konja.

Elem, svaki od operatera ima ogromnu većinu lokacija/stubova u svom vlasnistvu, tako i Vip. Tačno je da Vip postavlja opremu na Telenorove stubove, takođe i Telekomove, ali je takođe tačno da Telekom i Telenor dolaze na Vipove stubove tamo gde im odgovara i to u jednakom odnosu, verovali ili ne. Ovakvo ponasanje operatera je logicno jer se trude da uz sto manja ulaganja u infastrukturu i deljenjem renti pruze sto kvalitetniji servis svojim korisnicima. Zašto bi gradili novi stub ako ga je neko već napravio.

Da zakljucim samo da je za naše tržište i ARPU takav kakav je, kvalitet mobilne telefonije fenomenalan, Evropski! Eto, dobijamo i 4G polako. Zelimo servis svuda, a prosecan korisnik placa 500din mesečno, ako i toliko.

Opet si rekao ono sto sam ja rekao :)

Samo u jako skracenoj formi i rekao bih dosta sturo

Prosecan korisnik u Srbiji placa 1000din. ovu cifru koju si naveo odavno je jos 2008god. prevaziso

Opet si rekao ono sto sam ja rekao :)

Samo u jako skracenoj formi i rekao bih dosta sturo

Prosecan korisnik u Srbiji placa 1000din. ovu cifru koju si naveo odavno je jos 2008god. prevaziso

Neka ostali članovi da procene da li sam isto rekao.

A cifra koju si naveo možda vazi za Postpaid. Za kompletnu bazu daleko je manja.

#end off

armore, ovo sto kaze banisha je tacno. Mislim da ti neko nije lepo objasnio o cemu se radi.

Operateri ovo zovu "kolokacije" i menjaju se glava za glavu ili po dogovoru, i to rade sva 3 operatera medjusobno.
Ovo ne sme da se brka sa pojmom "nacionalni roming" koji postoji izmedju Vipa i Telenora ali na jako malom procentu teritorije.
Procenat ostvarenog saobracaja Vipa kroz sopstvenu mrezu je odavno preko 95%.

Mora ovako malo da se razlozi da ne bi imali netacne ili neprecizne informacije na forumu, jer moramo kao tehnicki forum da znamo sve o tehnici :)

[quote =banisha;4211666 ]Da zakljucim samo da je za naše tržište i ARPU takav kakav je, kvalitet mobilne telefonije fenomenalan, Evropski! Eto, dobijamo i 4G polako. Zelimo servis svuda, a prosecan korisnik placa 500din mesečno, ako i toliko.[/QUOTE]Tako je, i sreca je da je tako. Telefone u to ne ubrajamo, to je vec druga tema.

Ali i sa tim prosekom placanja, operateri imaju profit, i to, posle NISa, najveci u drzavi ;) To je odlican pokazatelj da su im se investicije vec isplatile. (u slucaju Telenora, maltene i kupovina Mobtela je otplacena)
Pokazatelj da je to dovoljno je takodje i to sto ne postoji maltene nijedan deo zemlje gde nijedan operater nema signal.

armore, ovo sto kaze banisha je tacno. Mislim da ti neko nije lepo objasnio o cemu se radi.

Operateri ovo zovu "kolokacije" i menjaju se glava za glavu ili po dogovoru, i to rade sva 3 operatera medjusobno.
Ovo ne sme da se brka sa pojmom "nacionalni roming" koji postoji izmedju Vipa i Telenora ali na jako malom procentu teritorije.
Procenat ostvarenog saobracaja Vipa kroz sopstvenu mrezu je odavno preko 95%.

Mora ovako malo da se razlozi da ne bi imali netacne ili neprecizne informacije na forumu, jer moramo kao tehnicki forum da znamo sve o tehnici :)

Hvala septimuse naucih od tebe nesto ;)

Poslednja izmena:
Vip kompletnu infrastrukturu (antenske stubove, opicke kablove, ormane, strujne prikljucke) koristi (rentira) od Telenora
S' obzirom da im debelo placaju za infrasrtrukturu ne koriste bas svaki antenski stub pa im je takva i pokrivenost (u prevodu sa puno rupa)

Ovo gore nema nikakve veze sa onim sto je banisa napisao. Citajuci ovo gore, covek moze da zakljuci da je Vip jednak nekom MVNO operateru koji nema nikakvu opremu, kao sto je inace i napisano u jednom od postova.
Naknadna arogantnost " pa to sam ja rekao" i "ja to sve znam" je samo arogantnost i nista vise od toga.

A neka se i VIP oglasi, mozda neko ima pravu informaciju o tome ;) Sve u svemu, verujem samo u dva operatera, ovaj treci da je Vodafone pa da razbije duopol ovako ... :)

Pravu informaciju o cemu? Sto se tice VIP-a, imaju i svoju mrezu, ali i dalje koriste i nacionalni roaming sa Telenorom, tj. koriste i Telenorovu mrezu. VIP po definiciji ne moze da bude MVNO, zato sto ima svoju infrastrukturu. Ima svoje MSC-ove, svoj SMS-C i ostale potrebne nodove. Jedino sto nema dovoljno izgradjeno je pristupna mreza (mreza baznih stanica) i zato koristi nacionalni roaming - u pocetku sa Telekomom a sada sa Telenorom.

Kolokacija, tj. postavljanje opreme razlicitih operatera na isti "stub" je nesto drugo i sa nacionalnim roaming-om nema veze. Kolokacija je samo pocetak procesa konsolidacije infrastrukture, radi smanjenja troskova operatera. Sledeca stvar ce biti integracija mreza, tj. izgradnja jedne mreze za "sve" operatere. Zasto bi tri operatera imali po jednu baznu stanicu, ako tu lokaciju moze da opsluzi jedna?

Pozdrav

Ovo gore nema nikakve veze sa onim sto je banisa napisao. Citajuci ovo gore, covek moze da zakljuci da je Vip jednak nekom MVNO operateru koji nema nikakvu opremu, kao sto je inace i napisano u jednom od postova.
Naknadna arogantnost " pa to sam ja rekao" i "ja to sve znam" je samo arogantnost i nista vise od toga.

Ja nisam ni rekao da je MVNO a šta ti zaključuješ to je tvoje pravo. Da i dan danas koriste " nacionalni roming" koriste sa Telenorom i neznam šta tu nije jasno.

p.s. Nemoj samo ti da držiš lekcije o arogantnosti molim te.

Imam BOX paket i evo iskustva sa MTS-om.
Odem u ponedeljak u poslovnicu kod Loline zgrade i lepo kazem nekoj cici da hocu da zamenim sim karticu i da mi puste 4G. OK, rece, ispari na par minuta uvali mi novu karticu i kaze to je to. za par minuta bice aktivna. Aktivira se kartica za par minuta al od 4G nema ni pomena. Sutradan odem opet kod njih, druga cica, kazem da mi 4G ne radi, aha rece ona, mulja nesto po racunaru, zove nekog lezernog tipa koji je ocigledno prebdeo noc na nekom splavu, mrmljaju oni nesto, mrmljam im i ja svu zensku (drzecu) rodbinu, ode tip (valjda da spava), izgubi se cica, vraca se sa nekim papirom i trijumfalno kaze: potpisite. Sta bre da potpisem, kaze zahtev. A sto juce nisam potpisao zahtev kod vase koleginice, pojma nemam, kaze ona. Dobro, potpisem. Kaze: u roku od 24h bice aktivno. I bi posle 8 sati, proradi 4G (download ~30, upload ~17.5 mereno kod pravnog fakulteta). Eto, ko ide u mts neka ih potseti da treba i zahtev da se potpise.

P.S. Na LG G3 mozda mora da se obrise LteConfigs.apk u system/app direktorijumu da bi proradio LTE. Ja sam obrisao i bez njega mi radi. Za to treba root i RootExplorer. :-devil-:

Da li je neko sa BOX paketa uspeo da izvuce vece brzine? Ni ja nikako da prebacim 30.

Pravu informaciju o cemu? Sto se tice VIP-a, imaju i svoju mrezu, ali i dalje koriste i nacionalni roaming sa Telenorom, tj. koriste i Telenorovu mrezu. VIP po definiciji ne moze da bude MVNO, zato sto ima svoju infrastrukturu. Ima svoje MSC-ove, svoj SMS-C i ostale potrebne nodove. Jedino sto nema dovoljno izgradjeno je pristupna mreza (mreza baznih stanica) i zato koristi nacionalni roaming - u pocetku sa Telekomom a sada sa Telenorom.

Kolokacija, tj. postavljanje opreme razlicitih operatera na isti "stub" je nesto drugo i sa nacionalnim roaming-om nema veze. Kolokacija je samo pocetak procesa konsolidacije infrastrukture, radi smanjenja troskova operatera. Sledeca stvar ce biti integracija mreza, tj. izgradnja jedne mreze za "sve" operatere. Zasto bi tri operatera imali po jednu baznu stanicu, ako tu lokaciju moze da opsluzi jedna?

Pozdrav
Kako funkcioniše to sa nac. romingom. Ja često idem u područje gde nema VIPa (Tara) i nikad mi nije ponudio da me zakači na Telenor mrežu koja postoji.

A to je razlog zasto ponegde vidim 2 VIPa, a nema Telenora :)

Mada ne mogu da zamislim da je to neki primetan procenat. Iz izvestaja Telekoma iz 2008. cifre koje je VIP platio TS-u za nacionalni roming je bio smesan. Tesko da Telenoru vise placa, danas kad ima vise stanica.

Ovo za zajednicke stanice je mene uvek bunilo, zasto ne bi svi ucestvovali u ceni stanica, i proporcionalno ucescu u ceni dobili i kapacitet iste... ovako, nikada nece Telenor dati VIPu da na njihovoj baznoj stanici ima veci prioritet.
Zato je dobro kada drzava ima vlasnistvo nad infrastrukturom.

Razvijenost mreze (broj baznih stanica, njihova lokacija i pokrivenost) su jedan od parametara koji moze da utice na korisnikov izbor jednog ili drugog operatera. Operateri koji su ranije krenuli sa radom, ili koji su agresivnije razvijali mrezu, mogli su da pokupe vise korisnika od konkurencije i time zarade vise para. Danas je situacija znacajno drugacija: operateri uglavnom imaju mreze koje "dovoljno" pokrivaju i nema neke znacajne razlike izmedju njih, a sve je teze naci prostor za postavljanje nove bazne stanice (i to sve vise kosta). Pored toga i novac raspoloziv za razvoj mreze je sve manji. Zato se ide na pravljenje "deljene" mreze, koju ce zajednicki finansirati i koristiti vise operatera. Naravno, postoji tu jos gomila nepoznanica - finansiranje, odrzavanje, pravila koriscenja (ako je BS zauzeta, koja mreza ima prioritet koriscenja, itd...). Moguca opcija je i prebacivanje mreze u vlasnistvo trece strane, koja ce izgradjivati i odrzavati mrezu, i iznajmljivati je zainteresovanima pod komercijalnim uslovima - neka vrsta outsourcing-a mreze.

Pozdrav

Stan mi inace gleda na unutrasnji deo bloka zgrada ogranicen ulicama Bulevar, S. Markovica, Krunska i Resavska. Ranije sam tu imao Edge (kad imam srece). Sada cepa LTE i signal zakucan sto znaci da povecavaju broj baznih stanica. Od Doma sindikata do Vuka svugde ima LTE a ponekad i okolne ulice (recimo juce sam imao u Krunskoj LTE a danas jok). Radi se o MTS-u. :)

Pogledaj na zgradu Glavne poste, sa strane parka cini mi se :)

Na toj posti ima dosta spijunske opreme, nebi me cudilo da je Telekom instalirao i 5G :D

:D

Prvo znas li ti uopste da je Vip (cerka firma Telekom Austrija) i dalje u minusu uzeto u obzir koliko su od pocetka ulozili i koliko su zaradili

Njih "kreditira" njihova matica inace sa njihovom zaradom ovde ne bi pokrili vise od par gradova

Sta mislis koliko kosta 1m optickog kabla?

Gde su dozvole za stub i koliko je vreme i projekata neophodno do njihovog postavljanja?

Sta je sa ostalom opremom i cenom?

Ima ona stara:" Kad bi svaka pcela brala med bumbari ne bi postojali:" :d

Tako rade svi u svetu kada operater pocinje od nule

Samo cu te podsetiti da su Norvezani za karicev Mobtel dali 1,5Mlrd€ a ulozili jos 3 puta vise da bi mreza bila u danasnjem stanju

uložili 4.5 a? e moj brale pričaš napamet. Da su uložili toliko imali bi neki 5g u celoj Srbiji. Zar ti stvarno misliš da je kinesku opremu danas neko spreman toliko da plati? Kineski Huawei je dampovao cenu toliko da je došla skoro džabe, ali ulazak na tržište ima svoju cenu a tu je i referenca iz Telenor grupe. U CG cela mreža je zte oprema, ali CG mreža je smešno mala. Madjarski Telenor takodje zte oprema sve, cak se deo opreme share-uje izmedju 3 operatera. Grupe potpisuju eksluzivne ugovore sa telekom vendorima, pa kad kupuju opremu kupuju velike količine i dobijaju bolju cenu, npr tmobile ima deal sa Huawei a onda tu opremu instaliraju u svim tmobile mrežama. Dal ti je sad jasno da niko ne baca pare nego gleda samo i jedino profit, ne samo u sirotoj Srbiji nego u celoj Evropi. Srbija i skoro sve zemlje Evrope su veoma mala tržišta. Svi operateri u Evropi se bore da zadrže trenutne procente na tržištima nema tu velikih pomeranja a pad profita je očigledan i naravno spram toga i ulažu. Mobilni operateri su toliko okoštali,lenji navikli na velike profite bez razvoja servisa(dobre developere moras da platiš zato neretko u današnje vreme biraju hostovane servise, cloud servise) radeći po principu instaliraj centralu, pusti i kasa samo broji evriće. To vreme je prošlo, pad zarade sledi na svim servisima, messaging, voice(najprofitabilniji i dalje), data(cene MB ce samo padati) i naravno roaming. Ceo mobilni sektor nek zahvali apple i google, proizvođačima smartphone, top service provajderima inače u shopove mobilnih operatera niko ne bi ušao. Pogledaj servise koje pružaju, pokušavaju da parazitiraju na popularnosti internet servisa, prodaju internet pristup kao slatkiše iz rinfuza 200g napolitanki(whatsapp), 300g čoko-keksa(FB)...[emoji1]

Pa sada je internet glavna usluga svakog operatera, minuti su na drugom mestu. A slazem se , lepo si rekao, teska Ciga#### oko toga.

Nazad
Vrh Dno