Šta je novo?

4G u Srbiji: diskusija

da i ja sam dobio kombo sim.

Jeste kombo. Jeste LTE u krugu od par stotina metara oko njih. Dalje ni traga ni glasa.
Inače danas mi je nešto tako stuklo bateriju kao nikada do sada. Mreža?

ja sam u mts pre skoro mesec dana dobio tu 3u1 karticu.. je l pise nesto na kartici?

Jel neko uspeo da oseti LTE(telenor) u beogradu? Danas sam u knezu zamenio karticu i nisam uspeo u centru grada uhvatiti signal. Centar 3G, V.Banja E, Mirijevo 3G...

Jel mozes da opises karticu kako izgleda....Meni isto izgleda kao i ova stara sim kartica....Koristim inace nano sim za ip6....

Kako da saznam da li je 4G:),sve nesto sumljam da mi nije zamenila sa obicnom...mada sam rekao da mi treba 4G...

Zbun

Zamenio kartice za LG G3 i Samsung Galaxy Tab S. I dalje u network mode imam mogucnost prebacivanja samo za 2G i 3G.

3u1 kartica, nikako se ne razlikuje od stare. Znaju valjda šta daju, izričito sam u poslovnici Telenoru blizu Đeram pijace tražio nove kartice za 4G, kaže mi žena ok, da li znaš da 4G signal ima samo na par lokacija trenutno, ja kažem ok i zameni mi. Ujedno me i nagovori da otvorim karticu i nalog za Telenor banku, onu varijantu što se ništa ne plaća, ja rekoh ajde, što da ne, i završih posao :) Sad je devojka spremna za LTE kad se bude proširio pošto tu Telenor karticu koristi ona, a ja sam na Vipu i čekam dalji razvoj situacije da i ja zamenim.

Zbun

Zamenio kartice za LG G3 i Samsung Galaxy Tab S. I dalje u network mode imam mogucnost prebacivanja samo za 2G i 3G.

To je nešto do tvog uređaja. Opcija za 4g bi trebala da bude prisutna bez obzira dal postoji signal/kartica. Bar je tako kod mene.

screenshot2015-03-25-21-.jpg

Ja na telefonu regularno imam LTE settings ali nisam uspeo da nadjem LTE Telenor danas, doduse i kratko sam pokusao, videcemo sutra.

Ovo je moja kartica, to bi trebalo da je to:

4g Subotica ispred telenor prodavnice. Ali zato 1 km od centra nema 4g pokrica hahahaha
Imas 4G od Aleksandrova (sam ulaz u grad) pa dalje beogradskim ptem sve do vatrogasaca (skoro centar) sve pokriveno, dalje nisam gledao...
Ovo je mereno u Aleksandrovu (ulaz u grad), vidi signal, mreza dodeljuje IMSI ali nemoze do kraja da se prijavi posto kartica nije usim.
Untitled.jpg

Da ista je kartica identicna kao i stara....I mene je u poslovnici isto pitala tako sada vise ne sumljam u karticu da je 4G :)

To je nešto do tvog uređaja. Opcija za 4g bi trebala da bude prisutna bez obzira dal postoji signal/kartica. Bar je tako kod mene.

screenshot2015-03-25-21-.jpg
Ne mora da znači. Sve zavisi od modem-a, baseband-a, firmware-a u telefonu. Ako nemaš ovako uvek možeš da flesujes. Mada mi nikad do sada nismo ni imali 4G zato što nikad to nije bilo omogućeno kroz SW. Sad kad imamo i kad bude bio sledeći update za Sony, Samsung, HTC itd doći će i opcija za LTE. :)

Da, ja se secam da na L920 nisam imao LTE enabled sa prvim verzijama softvera iako su neki drugi regioni imali. Onda je valjda neka od zemalja u cijoj grupi za taj FW je bila i Srbija dobila LTE i od sledeceg update-a je i meni u telefonu bila opcija LTE. Vrlo verovatno je to.

Ne mora da znači. Sve zavisi od modem-a, baseband-a, firmware-a u telefonu. Ako nemaš ovako uvek možeš da flesujes. Mada mi nikad do sada nismo ni imali 4G zato što nikad to nije bilo omogućeno kroz SW. Sad kad imamo i kad bude bio sledeći update za Sony, Samsung, HTC itd doći će i opcija za LTE. :)

Istina, verovatno su ih operateri odavno obavestili, pa je sad samo pitanje vremena kad će da puste update.

Jel neko uspeo da oseti LTE(telenor) u beogradu? Danas sam u knezu zamenio karticu i nisam uspeo u centru grada uhvatiti signal. Centar 3G, V.Banja E, Mirijevo 3G...
Probah ja danas ali jako kratko. Strašno sam žurio. uSIM kartica ubačena i nakon minut lte. Probao samo da li radi, a ne i kako radi, i napustih lte pokrivenost :)

IMSI je veza kartice sa korisnikovim profilom u mobilnoj mrezi i upisan je u samu karticu. Ne dodeljuje se dinamicki.
Pozdrav

Preduslovi za koriscenje LTE:
1. USIM u telefonu
2. Pokrivenost LTE signalom
3. Uredjaj podrzava LTE - Samo za Samsung i LG je potreban update sw, ostali terminal vendori nisu zakljucavali LTE za odredjene MCC/MNC.
4. Provisionirani su APN-ovi na HSSu, pandan HLRu kod legacy Corea. Pretpostavka je da operater ovo radi automatski kada zamenite SIM za USIM, ali u inicijalnim fazama pustanja treba vremena da se popeglaju sve procedure.
Ako vam fali bilo koja od ovih stavki, bad luck...

Edit: Ako pretpostavimo da su prva 3 uslova ispunjena, efekat da ste na kratko na LTEu i onda se vracate na 3G nema veze sa pokrivanjem. Uredjaj pokusa da se attachuje na 4G, biva odbijen i vraca se na 3G jer verovatno USIM nije provisioniran za 4G.
Ponasanje uredjaja se razlikuje u odnosu na 3G/2G. Na 4Gu uredjaj ne moze da kampuje ako nije attachovan na mrezu, zato "bezi" i trazi tehnologiju na koju moze da se nakaci.

Poslednja izmena:
Pročitaj post 429...
Vec ti je neko napisao al ajde opet. :)

Sam rom mora da podrzava opciju biranja 4g. Posto si na telenoru sa lg g3 mozda nisu ubacili tu opciju u tvoju verziju softvera. Proveri da li si na 20h verziji lolipop roma za g3
Npr kada bi flesnuo neki rom za zapadno trziste imao bi opciju za 4g.

Mozda g3 ima onaj meni sa posebnim kodovima koji se ispisuju u dialeru ,pa mozda tamo moze da se izabere 4g only.

Poslednja izmena:
Mali hint za korisnike sony xperia telefona... Ukoliko u meniju podešavanja mreža nema opcije za odabir LTE moda, a telefon podržava ovu vrstu mreže po specifikacijama, otvorite dajler i otkucajte:
*#*#4636#*#*
Otvoriće vam se sledeći meni:

Screenshot_2015-03-26-02-07-27.png

Opcija koja se ovde nalazi, a biće zanimljiva naročito kada se uvede VoLTE, je da se odabere opcija LTE only. Pošto neće biti potrebe za prebacivanjem na 3g ili 2g mrežu zbog razgovora, ovo može predstavljati uštedu baterije. Ovde se nalaze sve moguće kombinacije (lte only, 3g only, 2g only, lte + 3g, lte+ 2g itd), a u standardnom meniju telefona je dostupna samo osnovna što se tiče lte-a a to je lte + 3g + 2g, a to jede bateriju. Dakle ako se nalazite u dobroj pokrivenosti lte i 3g signalom, omogućite samo taj mod, a telefon uopšte ne pretražuje 2g mreže. Nadam se da sam bio jasan.

Ovako izgleda osnovni ojađeni meni koji dostupan u podešavanjima telefona:

Screenshot_2015-03-26-02-22-29.png

Poslednja izmena:
^Hvala za ovo. Ima interesantnih stvari u tom meniju.

Telenor radi implicitno ukljucivanje LTE usluge - ko god ima GPRS i uzme USIM karticu, dobice i LTE.

Koliko sam cuo, VIP jeste pustio LTE, ali nemaju resenje za provisioning, pa su LTE rucno ukljucili samo jednom broju korisnika.

Pozdrav

Na auto putu kod Zmaj pumpe je nakratko uhvacen 4G :) Doduse, jako slab, ali svejedno telefon se odmah prebacio.

Prilozi

• Screenshot_2015-03-26-08-23-03~01.png
    Screenshot_2015-03-26-08-23-03~01.png
    216 KB · Pregleda: 307
Nazad
Vrh Dno