Šta je novo?

4 pin umesto 3 pin chassis fan

Sallee

Slavan
Učlanjen(a)
15.03.2008
Poena
319
Video sam na ploci da ima za chassis fan 4 pina a ja na svim kulerima imam 3 pina, koliko sam skontao moze da se ubaci takav kuler sa 3 pina. Da li ce raditi na maksimalnoj brzini onda ili ce moci maticna ploca da kontrolise brzinu? Da li neko ovo radio? Ako se izostavi +5 ili ground da li ce ploca moci da kontrolise brzinu? Koliko vidim samo 5v ce moci da se izostavi
da li ima da se kupe kuleri za chassis sa 4 pina?

Prilozi

• 2e7695dd_Capture.PNG
    2e7695dd_Capture.PNG
    45.6 KB · Pregleda: 653
Poslednja izmena:
Ja imam 3 od 5 ventilatora na ploci koja su 3 pin, a konektor je 4 pin. Maticna sama kontrolise u odnosu na temp procesora i to radim uglavnom preko ASUS Ai Suit-a u kom podesis profil kakav hoces za ventilatore. Isto mozes da obavis i u bisous ploce ja mislim. :)

Čudan je taj 5v, na mestu pwm pina. Moguće da taj pin daje konstantno 5v pa ako ubaciš 4-pin pwm vent radiće na maximumu bez puls kontrole tj 100% puls signal. Sad to nisam siguran ali verovantno puls kontrola radi na 5v.

Što znači možeš ubaciti 3pin vent ili 4pin pwm vent i oba će raditi bez problema, a kontrola broja obrtaja će se ostvatiti smanjenjem voltaže kod oba. Kada ubacuje 3pina moraš izostaviti taj 5v koji je višak. Kontrolu ventilatora možeš ili u biosu ili asus ai suite. Tako preporuka je koristiti 3 pin vent koji je jeftiniji a efekat isti kako kod pwm(4 pin) jer pwm kontrola ne radi kod ti konektora već samo kontrola voltaže.

Da li ce raditi fan xpert ako se stavi 3 pinski vent umesto 4 pinskog, pretpostavljam da nece?

Ja predpostavljam da hoće isto kao i bios i Ai suite. To i jeste kako ja svatam 3 pin konektor u koji se može staviti 4 pin(pwm), još jedna Asusova nepotrebna inovacija. 3 pin fan može u 4 pin konektor, i obrunuto, samo će kontrola raditi putem voltaže.

I just brought a Vanguard home. Everything works well. Ai Suite III works perfectly on controlling my all 3-pin FN V2 fans -- even able to stop a fan below certain temp. This mobo is wonderful.

Thank you guys for great help. Love u all.

Izvor:http://forums.anandtech.com/showthread.php?p=36188674

Poslednja izmena:
kod mene na crosshair v voltaza samo na cpu fan soketima,i podesavanje moze samo u biosu.sve ostalo mora da je pwm fan tj na chassis fan socketima moze samo pwm,nisam probao na optional fan a i nezgodno su postavljeni.

Ako maticna ploca ima mogucnost regulisanja brzine ventilatora naponom, bez problema ce 4-pin ventilator raditi na konektoru od 3 pina, medjutim ako polca (velika vecina) na 3-pinskim konektorima nema nikakvu vrstu kontrole, 4-pinski ventilator ce non stop raditi punom brzinom.

Imam asusovu p8h67_m plocu, i ne mogu u biosu ili ai suite da kontrolisem brzinu ventilatora obicnog na kucistu. Pise br obrtaja 1900 ali je onak tamnije boje pa ne moze da se smanji. Kuler je sa 3 pina. Mozete li da mi preporucit neki tisi kuler mislim da je precnika 80mm ili 90mm. Klasican koji ide na zadnju stranu kucista. Hvala

Nazad
Vrh Dno