Šta je novo?

3D TV - sve o 3D-u, razmena iskustava, saveti, utisci..

Ok sad mi je jasnije. Ali da li se dobija priblizno isti efekat kao sa naocarima?

Naravno. Problem je što to što je 3D bez naočara mnogo osetljiviji na promenu ugla gledanja, pa se 3D efekat gubi pri pomeranju glave. LG je od nedavno dao zanimljivo rešenje tog problema, ubacio je kameru koja prati položaj vaših očiju i koriguje sliku u odnosu na vaš položaj. U teoriji deluje zanimljivo, ali nisam siguran koliko je efektivno u praksi. U pitanju je 3D monitor bez naočara inače.

"Conventional glasses-free 3D displays use a 'parallax barrier' system, in which a filter in front of the display – essentially a series of lenses, like a fresnel design – ensures each eye sees different pixels, thus creating the 3D image. That's all well and good, but even slight movements of the head or viewing position can cause the image to collapse into 2D, or just a blur.

LG's technology, which it describes as 'naked eye 3D' uses a webcam-style device built into the display to track the position of the eyes, thus ensuring the correct images are sent to each eye by adjusting the angle and distance of the 3D image.

The company says it's the first to combine eye-tracking and parallax barrier technologies, and free viewers to move to different angles and positions without losing the 3D image."

Evo i cele vesti http://www.whathifi.com/news/update...ema-3d-monitor-commits-to-naked-eye-3d-future

LG nije prvi koji je napravio ekran sa eye trackerom, to odavno postoji ali je problem u tome shto takav ekran nije multiview, tj. moze da prati samo jednog "gledaoca"...

Logično, barem u ovom slučaju gde se radi o monitoru, koji će jedna osoba i posmatrati. Zanima me kako će rešiti eyetraking u budućnosti kod televizora, gde će 3+ osobe posmatrati ekran, da li će razviti jednu kameru koja će pratiti položaj očiju više osoba ili će biti više kamera. Bilo kako bilo, biće to neka napredna tehnologija.

Nije problem u broju kamera (jedna kamera može da prati više ljudi) već u uglu pod kojim matrica ekrana šalje sliku i koja može biti prilagođena samo jednom paru očiju.

Video sam uživo te "3D bez naočara" ekrane i daleko je to od upotrebljivosti, pogotovo za više od jedne osobe.

jedno noob pitanje, moze li graficka 7950GT da potera 3D?
ako ne, koja najslabija moze da potera?

Nazad
Vrh Dno