Šta je novo?

3D Max - mentalray - daylight

• Začetnik teme Začetnik teme kovacm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Hi,
evo vec par dana pokusavam da napravim simulaciju moje sobe u 3D Maxu.

Naime treba da okrecim sobu i da napravim kompletno novo osvetljenje. Ideja mi je da postavim celu scenu u maxu (v.8) i da menjam parametre (sunce, raspored svetla, boja zidova) i da vidim sta je najbolje.

Problem je sto vec tri dana ne mogu da ukapiram kako treba da podesim scenu da bih dobio realne rezultate.

- Soba je napravljenje u pravim dimenzijama
- Korsitim Daylight system sa EI suncem
- Zidovi imaju samo dufuznu boju
- pod je parket uzet gotov iz biblioteke materijala
- render je mental ray sa ukljucenim global ilumination i final gathering
- exposure control je logarithmic sa ukljuceim extrerior day light

e sad problem je sto u preview prozora exposure controle scenu vidim lepo i realno ali kad pustim rendering uvek dobijem celu scenu tamniju sa nejednakom bojom na zidovima... da poludim.

ne znam kako treba da setujem mental ray parametre ni exposure controlu.

ako neko ima iskustva sa rendovanjem dnevnih scena sa sto je moguce realnijim parametrima molim da mi da neke smernice.

(tutorijala ima gomila, dosta toga sam pricatao/probao, ali radije bih da popricam sa nekim ko ima iskustva)

cu

EI Nish sunce? 🙂 IES valjda 🙂
obicno je pravilo da se test osvetljenja vrsi sa belim/malo sivim materijalom pa onda vidis sta ocekujes od senki, posle toga idu materijali, refleksije itd..
posto mental ray nisam koristio sem mozda neki tutoriala i gotovih scena kojih se vise ni ne secam, cini mi se da ti je taj exp. control suvisan (a ne znam ni koliko je kompatibilan sa mental ray-om), probaj klasicnim pristupom:
1. jedno direktno svetlo koje 'glumi sunce' znaci ne spot, bas direct light
2a. jedno (ili vise, zavisi koliko prozora imas u sceni) pravougaonih svetala koji glume enviroment
ili 2b. skylight ili nesto drugo da glumi enviroment svetlo
a 2a i 2b mozes da kombinujes, mada, ja bih radije samo jedno da ne bude bezveze viska kalkulacija 🙂

da si rekao vray, znao bih konkretnije da ti pomognem, s mental ray-om nemam pojma, blago receno 🙂 a i nisam nikad imao potrebe, za enterijere je vray poprilicno najzastupljeniji, i to ne bez razloga
mada, slabo sam i radio enterijere, ovde sam okacio ceo setup i scene s vray-om (tjapio sam neki test model s neta, samo sam materijalizovao i osvetlio scenu)

evo i ovde ceo postupak
http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=10537&hl=

ako te vray iz nekog razloga 'nervira' ili bas hoces mental ray da savladavas, ja bih ti preporucio da procunjas malo po 3D sobi na DZ forumu, ima dobrih rendera i dosta objasnjenja oko setup-a

edit: mozda ti i ovo pomogne
http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=12451

Poslednja izmena:
ma nije IES nego EI nis sunce :d
U 3D Max pise da treba da se koristi exp. controla (samo logarithmic radi sa mental ray) ako na sceni ima direktnog sunca što je slučaj kod mene.

1. koristim daylight system tako da kapiram da mi ne treba drugo svetlo koje ce da glumi sunce (daylight je uveden u v. 8 ako se ne varam)
2. hteo sam da izbegnem tj. mislio sam da su nepotrebna dodatna svetla kao ambient jer hocu da dobijem sto je moguce verniju simulaciju svetla

super, probacu vray mada ga nikada ranije nisam koristio! i hvala za primer, koliko vec veceras nastavljam sa experimentisanjem!!!
pozdrav!

e da, nemoj da zaboravis prvo da krenes od ovoga:

http://www.spot3d.com/vray/help/150R1/tutorials_interior.htm

ja sam prvo radio ono gore, pa tek posle video ovaj tut, mozda sam i preterao s necim pa je render trajao duze, al vidi, obavezno prodji ovaj 'zvanicni' tutorijal

ostale, za vray imas ovde
http://www.spot3d.com/vray/help/150R1/

i imaj u vidu da je ona 'moja' scena u 1.47 verziji radjena, ne znam ni koja je trenutno aktuelna, mora da ima novija, ali nisam stigao da prostudiram novitete 🙂

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno