Šta je novo?

3Bank iskustva

HDMI

Cenjen
Učlanjen(a)
17.01.2016
Poena
175
Da li neko ima iskustva, sa ovom mističnom bankom?

To je zapravo bivša Opportunity banka koja je samo promenila ime i zadržala postojeću ponudu. Glavni udeo im čine poljoprivredni krediti, ali forumaši koriste štednju i zadovoljni su. Međutim, samo četiri filijale imaju blagajne i otvaraju račune (štednje, tekuće, stambenih zajednica i ostalo), dok ostale su isključivo kreditne (poljoprivredni, keš, na reč; gde doduše uslovljavaju radom na određeno, itd). Za nešto od toga koriste video identifikaciju pa se neki od kredita mogu ugovoriti i online.

Poslednja izmena:
Koliko se da videti,imaju najveće kamate na dinarsku štednju,6%,ali samo za 2 godine,da li neko zna 6% na godinu ili nešto slično?

Kod njih imas odlicne akcije za stednju kada nalete, bile su bas dobre ponude za EUR do pre mesec ili dva. Ali imaj u vidu da su tada ogromne guzve

Da,čuo sam za to,7% je bilo na dinare.Jedino da čovek svrne u Mobi banku,po vidjenju 4%,pa ako naleti akcija, da se prebaci u 3Bank.

Sad nešto gledah,oni nemaju on line račun,platne kartice i bankomate???
Sve pare što okamatiš,daš na zakup stana u blizini filijale.

Ništa od toga. Online otvaraju samo kreditne partije. Na kredite su orijentisani, te zato i imaju stimulativnu štednju radi obrta.

Kako podići mesečni priliv, na kontu reklamirane rentne štednje,kad oni nemaju čak ni trajni nalog,odlaskom u jednu jedinu mističnu filijalu za dvomilionski grad,svaki mesec,kao kakav mesečar?

Poslednja izmena:
Samo licno u Gandijevoj i po mogucstvu kada nisu neke akcije za stednju ili eventualno kada opet ponude "stek kredit", jer tada osedis dok dodjes na red da podignes novac na salteru

Neshvatljivo ,da Narodna banka nije propisala, mininimalni broj usluga,koju mora da ima svaka banka,koja sebe naziva bankom.
Ovo je usluga, na nivou 1986 godine,kada sam podizao ,svoj prvi zaradjen novac,preko omladinske zadruge.Poslovnica Beobanke ,u televizorkama na Nbgd.Kreneš na slepo,da vidiš ,da li je Oour,uplatio novac,dok sa sobom nosiš ,nešto što liči na pasoš,svetlo plave boje,odnosno štednu partiju banke,gde se pečatom evidentiraju sve uplate isplate,oče naš,što bi se reklo.

Poslednja izmena:
Daleko od toga da su idealni za klasičnu banku. Ali rade te kredite, imaju najbolje uslove za štednju i to je neki njhov poslovni model. Ne zanimaju ih preterano računi, kartice i ponuda usluga iz tog segmenta. Zaposleni rade po modelu "targeta" broja kredita koje moraju da ostvare i sve se vrti oko toga.
@HDMI Ta Beobanka u televizorci je bila institucija za bilo koju banku danas, u pogledu prostora, opreme i celokupnog utiska. Baš si me oraspoložio ovim podsećanjem na nju.

Postoje različiti tipovi banka sa različitim poslovnim modelima: neke su orijentisane za rad sa stanovništvom, neke su specijalizovane za određene grane privrede, itd...
Nije problem šta banka nudi, problem je što ljudi biraju pogrešnu banku, očekujući da im ona isporuči nešto što ona uopšte ne nudi.
Pozdrav

Koristim stednju njihovu, 15 meseci.
Deluje ok za stednju :)

Sve se ja slažem sa vama,da su orijentisani na štednju i kredite,i da to rade dobro,kako vidim po iskustvima drugih.
Moje mišljenje je da u 21 veku,banka mora da pruži minimum usluge,shodno tehnologijama koje odavno postoje.
Nemati trajni nalog ,u 21 veku,pa to je zaista poražavajuće za NBS.
Danas sam obišao jednu veliku drugu banku,u tri poslovnice,amaterizam i neznanje zaposlenih,su me prenerazili.Svuda su tražili pomoć prijatelja,uputstva za upotrebu ,zaista poražavajuće.

U mogucnosti su da ti ponude veliku kamatu na stednju zato sto nemaju druge troskove poslovnica, zaposlenih, kartica itd. Zbog nedostatka funkcija, na tekuci racun se ne placa odrzavanje. Meni je to u redu. Termini za otvaranje stednje se zakazuju i to funkcionise lepo. Uostalom, automatski ti reoroce posle kad istekne. Moras da dodjes samo kad hoces da podignes pare.

To da banke jesu pune neznanja jeste tacno, narocito u vecim bankama. Prijatno sam se bio iznenadio komunikacijom sa ljudima u 3Banci, kao i u API banci pre neki mesec. A na Intezu kad naidjem, predjem na drugu stranu ulice...

Trošak trajnog naloga ,koji bi im smanjio gužve, je koliko?Nema opravdanja,zaista.

Slažem se sa vama da je važno da banke pružaju usluge koje olakšavaju život klijentima, poput trajnih naloga. Međutim, često je problem u tome što se u našoj zemlji još uvek nedovoljno pažnje posvećuje edukaciji klijenata o tome kako da izaberu banku koja odgovara njihovim potrebama. Takođe, uočavam da nedostatak osnovne obuke zaposlenih u bankama često doprinosi lošem iskustvu klijenata, što otežava situaciju. Smatram da bi banke trebalo više da investiraju u obuku svog osoblja, ali i u edukaciju svojih korisnika o tome kako da donose informisane odluke.

Imam u 3Bank rentnu dinarsku štednju (ubedljivo najbolje kamate na tržištu) kao i štednju po viđenju (4%). Jednom mesečno odem da na blagajni ili prebacim "rentu" na štedni ili podignem keš ako mi treba. Baš nikad nije bila gužva na blagajni, eventualno jedna osoba u redu i to se uvek završava za maksimalnih pet minuta.
A za ostale poslove, tj za inicijalno otvaranje štednje i papirologiju koja to prati rade po sistemu zakazivanja termina, okrenete telefon i opet nema čekanja.
U ovoj banci nećete primati platu i otvarati tekući, iako i to postoji niti to reklamiraju niti nude. Njima su glavne usluge štednja i krediti i za štednju imaju najbolje kamate i to je na kraju dana najbitnije. Iako nemaju ništa online sasvim korektno funkcionišu. Mnogo više sam se načekao redova u Intezi gde sam nekakav VIP klijent nego ovde.
Inače svakog meseca imaju neku novu akciju gde još malo pojačaju kamate na neku štednju, npr u avgustu je za EUR kamata 3.60%/god na deset meseci. Tako da bacite pogled na njohov sajt svakog prvog u mesecu da vidite šta nude.

Prvenstveno rade sa pravnim licima, kod njih se najlakse dobija kredit, ali su im zato i kamate najvise. Verovatno je isti slucaj i sa fizickim licima tj stanovnistvom.

Kakva je situacija trenutno zanimam me neka stednja dinarska po vidjenju i orocena u evrima

Pa dobro nego me zanima sta rade kako posluju malo je tajanstvena po pitanje svega kakve su im promocije koliko ceste itd...

Pa dobro nego me zanima sta rade kako posluju malo je tajanstvena po pitanje svega kakve su im promocije koliko ceste itd...
Bave se kreditiranjem poljoprivrede pretežno, a kod stanovništva odobravaju zajmove uz visoke kamate pa tako recimo krediti na reč zahtevaju makar ugovor na određeno vreme sa tri prethodne zarade. Imaju samo četiri filijale sa blagajnama, ostalo su kreditne. Osim štednih nude i platne račune, ali elektronsko ili mobilno bankarstvo nisu opcija. Ostaje se na milost i nemilost sistema banke i službenika. Imaju besplatan račun za stambene zajednice, što je zgodno ukoliko zgrada ima upravnika iz reda stanara, a odlukom lokalne samouprave je određena obaveza otvaranja računa.

Moguće je videti trenutne kamatne stope kroz "reprezentativne" primere na sajtu.
1732181974499.png

1732182054623.png

• Like
Reagovanja: fiy
Zasto se u ovoj "Manje daje vise" ponudi EKS ovoliko razlikuje od NKS kad su dinari u pitanju i nema poreza? Koji tu jos troskovi postoje?

Razlika je sto banke za stednju i dalje mogu i proporcionalnu i komfornu kamatu da koriste (za NKS)
Skoro sve za NKS koriste komfornu, dok 3Bank koristi proporcionalnu i onda NKS deluje veca ali EKS moze i manja biti.
U prevodu kod 3bank se "ne reorocuje kamata godisnje" dok se kod drugih pripise i reorocuje.

Zato je na godinu dana isto kod svih za isti NKS, dok je za duze perode kod 3bank manji EKS od NKS-porez (za sve, bilo poreza ili ne)

2019/20 je recimo bilo bolje u Intesu staviti sa malo manjim NKS na 5g ali sada je tolika razlika u korist 3bank da ne vredi drugde.

Bave se kreditiranjem poljoprivrede pretežno, a kod stanovništva odobravaju zajmove uz visoke kamate pa tako recimo krediti na reč zahtevaju makar ugovor na određeno vreme sa tri prethodne zarade. Imaju samo četiri filijale sa blagajnama, ostalo su kreditne. Osim štednih nude i platne račune, ali elektronsko ili mobilno bankarstvo nisu opcija. Ostaje se na milost i nemilost sistema banke i službenika. Imaju besplatan račun za stambene zajednice, što je zgodno ukoliko zgrada ima upravnika iz reda stanara, a odlukom lokalne samouprave je određena obaveza otvaranja računa.
Jel sigurno ovo da daju besplatan racun za stambene zajednice? Ne uspevam da nadjem na sajtu ili sam slep.

Nazad
Vrh Dno