Šta je novo?

32bit vs 64bit

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa i to sto 64-bitni sistem bolje iskoriscava memoriju, to jes bolje koristi vece kolicine memorije nije nebitno. Naprotiv! Da li ste citali skoro test o svrsishodnosti koriscenja 2 Gb memorije u sistemu. Programi tipa 3ds max, Premiere Pro jednostavno ne zarezuju nista preko 1 Gb. E sad ko je radio 3d modele od preko 3 miliona poligona sa hires teksturama zna koja je to kolicina podataka i koliko hdd drnda tokom renderinga. Ako 64-bitini sistem moze da iskoristi onih 4 Gb ovakva ubrzanja me ne bi iznenadila. E sad da se mi ne bi ovoliko prepucavali, posto na forumu ima onih sa instaliranim 64-bitnim XP-om, neka neko lepo skine trial Lightwave 3D 8.0, zatim i update na 8.5 x64, i neka nam konacno resi misteriju.

tomazino je napisao(la):
Pa i to sto 64-bitni sistem bolje iskoriscava memoriju, to jes bolje koristi vece kolicine memorije nije nebitno. Naprotiv! Da li ste citali skoro test o svrsishodnosti koriscenja 2 Gb memorije u sistemu. Programi tipa 3ds max, Premiere Pro jednostavno ne zarezuju nista preko 1 Gb. E sad ko je radio 3d modele od preko 3 miliona poligona sa hires teksturama zna koja je to kolicina podataka i koliko hdd drnda tokom renderinga. Ako 64-bitini sistem moze da iskoristi onih 4 Gb ovakva ubrzanja me ne bi iznenadila. E sad da se mi ne bi ovoliko prepucavali, posto na forumu ima onih sa instaliranim 64-bitnim XP-om, neka neko lepo skine trial Lightwave 3D 8.0, zatim i update na 8.5 x64, i neka nam konacno resi misteriju.

Nazalost, to nece da moze, update je besplatan za registrovane korisnike i treba login / pass za download.

Po meni ovaj test nije validan jer pokusava da uporedi 32 .vs. 64 bita, a ima toliko drugih stvari koje su promenjene -- broj i snaga procesora, chipset, kolicina memorije, diskovi, video karte, OpenGL implementacija, thread optimizacije... Ako su hteli apples to apples poredjenje trebali su da uzmu istu masinu sa dva OS-a i da uporede dve iste verzije LW (dakle obe, i 32-bitna i 64-bitna bi morale da budu 8.5).

tomazino je napisao(la):
Programi tipa 3ds max, Premiere Pro jednostavno ne zarezuju nista preko 1 Gb.
Kako mislis "ne zarezuju"? Ako stavis 2GB 3D Max nece koristiti vise od 1GB?

tomazino je napisao(la):

Bolje je svakako imati 2 gb memorije nego 1 gb.

Onda ispada da je bolje imati 512 nego 1 gb.

tomazino je napisao(la):
...Da li ste citali skoro test o svrsishodnosti koriscenja 2 Gb memorije u sistemu. Programi tipa 3ds max, Premiere Pro jednostavno ne zarezuju nista preko 1 Gb. E sad ko je radio 3d modele od preko 3 miliona poligona sa hires teksturama zna koja je to kolicina podataka i koliko hdd drnda tokom renderinga...

:eyebrows: dje me nadje 😛

a pazi ArchiCAD nema neku zescu optimizaciju, cak naprotiv

Rekao sam na osnovu testa, mislim da je na Anandtech.com-u, nisam siguran. Ponegde ima poboljsanja (najvise u Qake4), ali kao sto sam rekao u Premiere Pro ni 1%. Nesto slicno je i u max-u ( test rendering). Naravno zavisi sta su testirali i koliko su bili slozeni testovi. ArchiCAD nisam ni pominjao, a da li ce win da prijavi da je program zauzeo 1.7 Gb i da li ce da ih efikasno koristi to je nesto sasvim drugo. So, please don`t mix grandmother and frogs. I konacno kad sam rekao da ne zarezuje.... nisam mislio da ne koristi vise od 1 Gb, vec da su rezultati testa identicni na sistemu sa 1 i 2Gb.

tomazino je napisao(la):
I konacno kad sam rekao da ne zarezuje.... nisam mislio da ne koristi vise od 1 Gb, vec da su rezultati testa identicni na sistemu sa 1 i 2Gb.
🙂)))))) ovo je vrh gluposti (ne tvoje tomazino) - aplikacija ce uzeti jos memorije cak i ako joj ne treba (nece raditi brze) ali da joj se nadje 🙂)))) kad vec ima viska sto da stoji prazno 😀

to je uredu, ali nisi shvatio dva prethodna reda (ili ja nisam dobro napisao), 64bit test je inache noviji softver nego 32bit verzija, normalno i logichno je da je brze sa novijom verzijom softvera (rendera), bilo bi zlo da je nije tako 🙂
Ne postoji nijedan render koji je u fazonu 'e al smo napravili render, to je to, u kodu necemo nista da menjamo, ne moze bolje/brze' vec se konstantno unapredjuju i prilagodjavaju novom okruzenju (obicno programu uz kog rade, maya, max, rhino, c4d, nebitno)

Tek ce ozbiljni matematicki programi: Mathematica, MatCAD, Matlab... da pokazu prave prednosti 64-bitne arhitekture.

Ja ocekujem faktore ubrzanja od 5-20 puta.

To kazem iz dosadashnjeg iskustva, jer se njihovi dizajneri ne oslanjaju mnogo na Win memory manager-e nego kod pishu uglavnom sami do najsitnijih detalja i boli ih svaka *******cija sa alokacijama koji sebi dopuste M$ programeri. Ovde se radi o proracunima koji traju satima i danima, a svaki sat se meri velikim novcem.

Poslednja izmena:
zormanic je napisao(la):
Ja ocekujem faktore ubrzanja od 5-20 puta.

Preterao si i to debelo. Pa ni SIMD ne donese uvek 4x ubrzanje, a ti hoces ni manje ni vise nego 5-20 puta?!? Pusti snovi, da baba ima onu stvar bila bi deda. :d

Probaj sam da izracunas -- ako 32-bitno mnozenje traje 1 takt (radi simplifikacije) i ako sada 64-bitno mnozenje takodje traje 1 takt to znaci da ces dva 64-bitna broja pomnoziti za 1 umesto za 2 takta. To je dupla usteda u vremenu u najboljem slucaju, a ne 5-20 puta.

zormanic je napisao(la):
To kazem iz dosadashnjeg iskustva, jer se njihovi dizajneri ne oslanjaju mnogo na Win memory manager-e nego kod pishu uglavnom sami do najsitnijih detalja i boli ih svaka *******cija sa alokacijama koji sebi dopuste M$ programeri. Ovde se radi o proracunima koji traju satima i danima, a svaki sat se meri velikim novcem.

Na sta bi drugo mogli da se oslanjaju nego na Windows memory manager?!?
Da nisu slucajno napisali drajver za direktnu alokaciju fizicke memorije pa jos i svoj memorijski menadzer koji im iz te fizicke memorije alocira samo za njih?
Poslednji put kad sam proveravao to nije bilo tako, a i da jeste ne bi mnogo znacilo jer i za fizicku memoriju se moraju obratiti Windows Kernelu.

Po stoti put, ako nesto ne znate, nemojte diskutovati o tome.

audiofreak je napisao(la):
Probaj sam da izracunas -- ako 32-bitno mnozenje traje 1 takt (radi simplifikacije) i ako sada 64-bitno mnozenje takodje traje 1 takt to znaci da ces dva 64-bitna broja pomnoziti za 1 umesto za 2 takta. To je dupla usteda u vremenu u najboljem slucaju, a ne 5-20 puta.

Ova prica vazi samo za sabiranje kod mnozenja se u zavisnosti od upotrebljenog algoritma moze visestruko ubrzati mnozenje dva 32bit broja na 64bit arhitekturi. Dakle ne duplo brze vec visestruko brze. Evo algoritma kojim se ubrzava 3 puta.

Prilozi

Poslednja izmena:
Na sta bi drugo mogli da se oslanjaju nego na Windows memory manager?!?
Da nisu slucajno napisali drajver za direktnu alokaciju fizicke memorije pa jos i svoj memorijski menadzer koji im iz te fizicke memorije alocira samo za njih?
Poslednji put kad sam proveravao to nije bilo tako, a i da jeste ne bi mnogo znacilo jer i za fizicku memoriju se moraju obratiti Windows Kernelu.

Translaciju virtuelne adrese u fizicku kernel obavlja uz direktno oslanjanje na hardver (procesorski mmu) ali se uz dozvolu kernela moze pristupati fizickim lokacijama ako je to nekom interesantno, mada ne znam kome to treba osim programerima samog kernela.

Paradigma je napisao(la):
Ova prica vazi samo za sabiranje kod mnozenja se u zavisnosti od upotrebljenog algoritma moze visestruko ubrzati mnozenje dva 32bit broja na 64bit arhitekturi. Dakle ne duplo brze vec visestruko brze. Evo algoritma kojim se ubrzava 3 puta.

Ja sam govorio o mnozenju dva 64-bitna broja, a ne dva 32-bitna broja i ceo primer je bio hipoteticki. Ako hoces, pronaci cu koliko tacno taktova traje 64-bitni IMUL, a koliko 32-bitni pa cemo videti koliki je dobitak u realnoj primeni ali sigurno nije 5-20x kao sto bi mnogi voleli.

Paradigma je napisao(la):
Translaciju virtuelne adrese u fizicku kernel obavlja uz direktno oslanjanje na hardver (procesorski mmu) ali se uz dozvolu kernela moze pristupati fizickim lokacijama ako je to nekom interesantno, mada ne znam kome to treba osim programerima samog kernela.

Tacno, mada se moze i alocirati fizicka memorija (ja sam se svojevremeno zezao sa tim) ali ako hoces da je koristis u aplikaciji, a ne samo u drajveru sve se na kraju svodi na mapiranje iste u user space preko istog tog Windows virtual memory managera i MMU tako da to nema mnogo smisla.

zormanic je napisao(la):
Mozda sam malo preterao, ali su i tudja ocekivanja velika. Niti je Win niti PC u pitanju:

Ma u redu je, hahaha, ovi su jos gori PR spineri. 😀

zormanic je napisao(la):
A, po Win-u pljujem iz navike, i uglavnom opravdano

Agreed.

evo ja sam se malo raspitao kod ljudi koji prave jedan od vodecih renderer-a:
<Ji_4Tze> hey zb, i'im looking at 2.0 what's new..
<Ji_4Tze> funny that nothing specifically says about 64bit platform, i suppose there could be anything except better ram management?
<ZB> Ji.. yeah, there's not much benefit to 64bit other than having more RAM to access - assuming it's installed
<ZB> there some speed benefits, but then you also have to deal with larger chunks of memory for many things, which slows things down a bit again
<ZB> overall if you code something explicitly for 64bit, there should be a substantialish ( %) ) benefit
<ZB> right now, though.. and with no 64bit max yet.. no point 🙂 And once there is a point, getting a basic 64bit version out is a compiler flag away
<Ji_4Tze> zb, so acctualy, it's all about sotfware, it will yield faster renders just as newer version, with no difference on 32/64bit platform?
<ZB> Ji.. hardware-wise, if you emulate 32bit on 64bit, results vary between things being slower, same, and faster 🙂
<Ji_4Tze> but, theoreticaly, it will be the same with 64bit 3dsmax? 🙂
<Ji_4Tze> speaking only for pure CPU calculations
<ZB> well, I'm assuming Autodesk are actually doing a proper 64bit implementation, so it should be faster than current max's on 32bit or even on 64bit hardware
<Ji_4Tze> thanks zb
<Ji_4Tze> can I quote you on these lines? 😀
<ZB> no 🙂

Poslednja izmena:
ivanbo2003 je napisao(la):
Pocela je sezona pisanja "pravog" x86-64 softvera

Ima li gdje spisak često korištenog software-a koji ima 64bitnu verziju koja je iznova baš za 64bitne platforme pravljena?

Da li mislite da će stvarno sada njih večina sjesti i praviti novu verziju samo za 64bitni win ili će pak to prodavati kao 64bitni, a zapravo će ostati skoro sve isto?

Ako budu samo udarili(ko god "oni" bili) prost recompile aplikacije, nece biti izgleda nekog poboljsanja(Ji je sve rekao u quotu onog ZB lika).To ne kosta skoro nista.Ali,napisati sve nanovo na "proper" nacin...E to ce da kosta vremena(pa i $$$)

pa cak i da se sve napise ponovo "exluzivno za 64bita" nece se dobiti skoro nista u 90% slucajeva. generalno vise ce se dobiti ako se software dobro optimizuje za 2x core procesore.

problem sa gornjim quote-om tj. prichom iz istog je sto ne postoji ni beta verzija 3dsmaxa iz koje se pozivaju ti renderi (brazil, vRay, final render) sto sam i sam pretpostavio, ali hteo sam iz prve ruke da saznam koliko dobitka dobija od samog prelaska na 64bit okruzenje.
Tako da je a/f u pravu kad kaze:

Nedjo, nemoj se praviti blesav kad nisi. Znas i sam da 64-bitni kod donosi ubrzanje prvenstveno u radu sa 64-bitnim integerima. Kako nijedan ray-tracing engine ne koristi integere za racunanje jer se trazi preciznost ovde to sigurno nije razlog ubrzanja. Veci broj registara takodje ne moze biti razlog 400% ubrzanju, valjda i ti to znas? Uzgred, Lightwave je odavno vazio za veoma optimizovan softver tako da je veoma malo verovatno da je neka revolucionarna optimizacija koda u pitanju.

uzgred, da ne bude zabune, a koliko ja znam, raytracing nije pojam vezan iskljuchivo za refleksije/refrakcije vec uz pomoc dodatnih algoritama (tipa QuasiMonteCarlo) izvode se i Global Illumination kalkulacije, tj. ono sto je prirodan izbor za jedan fotorealistichan render. Meni, laiku, raytracing stoji za nesto sto je noseca funkcija za svaki vid rendera, sad da li su u pitanju GI kalkulacije ili proste refleksije, raytrace endzin je noseci deo svega toga, a uglavnom se oslanja na samu FPU snagu, sta se dalje zbiva nemam pojma niti me teorija toliko zanima, znam samo da je svaka nova verzija bilo kog rendera nosila i ubrzanje u odredjenoj primeni (brzhi GI, novi nachini pristupa istom, brzi DoF, brzi MotionBlur i sveukupno manje bagova uz bolji kvalitet krajnjeg rendera). Ono sto moze da bude bitno jeste da je recimo a64 sam po sebi bio primetno brzi od atlonXP-a herc na herc, i to je jedna od stvari zasto je brzi sada od intela na intelovom terenu (preshot je sporiji od nortvuda, te eto kad se sve sabere tu smo gde smo). Verovatno da i SSE/2/3 instrukcije tu imaju sta da dodaju, a bogami i HyperThreading, intel je npr. rulao u mental ray renderer-u (a i u vRay-u) uz HT isti naspram atlonXP/bartona. Sad je vec druga - chitaj - izjednachenija pricha (srecom po amd :d)

||NeX|| je napisao(la):
Ima li gdje spisak često korištenog software-a koji ima 64bitnu verziju koja je iznova baš za 64bitne platforme pravljena?

Da li mislite da će stvarno sada njih večina sjesti i praviti novu verziju samo za 64bitni win ili će pak to prodavati kao 64bitni, a zapravo će ostati skoro sve isto?

Niko nece sesti da pravi novu verziju. Bice recompile u 99% slucajeva pa gde usput uleti neka optimizacija super.

Da se razumemo, dobici mogu biti veliki u 64-bitnim verzijama aplikacija ali je glavno pitanje od cega poticu. Ja smatram da vise od 30% nije realno ocekivati od same 64-bitnosti.
S druge strane, od vise RAM-a, threadinga, SIMD-a i ostalih algoritmickih optimizacija koje "ulete usput" se moze ocekivati mnogo vece ubrzanje -- reda 200% - 400% pa i vise na buducim multicore procesorima ako ih programeri uzmu u obzir sada umesto da hardkodiraju broj threadova na 2 (sto verujem da ce vecina uraditi kao quick fix).

@Ji:
Sto se tice raytracinga, u pravu si da je to osnova, ima drugih algoritama (radiosity, itd -- ne znam ni ja bas sve 🙂) ali svi oni opet traze preciznost.

ma svi se oni oslanjaju na raytrace jer zraci koje pucaju izvori svetala moraju da se vrate ka kameri, tako nesto... nemam pojma, ali i radiosity i QMC i LightTracing i PathTracing, sve su to vrste raytracinga chim imas neki zrak koji nesto emituje i odbija, to je to.
na kraju krajeva nije ni bitno, bitno je da 64bit-a nece tu nista da pomogne koliko mi se chini.

Ji 4Tze je napisao(la):
ma svi se oni oslanjaju na raytrace jer zraci koje pucaju izvori svetala moraju da se vrate ka kameri, tako nesto... nemam pojma, ali i radiosity i QMC i LightTracing i PathTracing, sve su to vrste raytracinga chim imas neki zrak koji nesto emituje i odbija, to je to.
na kraju krajeva nije ni bitno, bitno je da 64bit-a nece tu nista da pomogne koliko mi se chini.

Ma da, vise bi pomoglo ovo ako ti soft-mod u Quadro uspe:
Gelato
Review

Poslednja izmena:
Niko nece sesti da pravi novu verziju. Bice recompile u 99% slucajeva pa gde usput uleti neka optimizacija super.

Da se razumemo, dobici mogu biti veliki u 64-bitnim verzijama aplikacija ali je glavno pitanje od cega poticu. Ja smatram da vise od 30% nije realno ocekivati od same 64-bitnosti.
S druge strane, od vise RAM-a, threadinga, SIMD-a i ostalih algoritmickih optimizacija koje "ulete usput" se moze ocekivati mnogo vece ubrzanje -- reda 200% - 400% pa i vise na buducim multicore procesorima ako ih programeri uzmu u obzir sada umesto da hardkodiraju broj threadova na 2 (sto verujem da ce vecina uraditi kao quick fix).

@Ji:
Sto se tice raytracinga, u pravu si da je to osnova, ima drugih algoritama (radiosity, itd -- ne znam ni ja bas sve 🙂) ali svi oni opet traze preciznost.

Znači ono što bi dobili na XP, na kraju će Vista pojesti od resursa i opet smo na 0? Znači ispane greška sada trošiti pare na 64bitne dualcore procesore kada trenutni 64bitni OS-ovi ne iskorištavaju ništa puno više nego 32bitni XP?

Ma da, vise bi pomoglo ovo ako ti soft-mod u Quadro uspe:
Gelato
Review

nisam pogledao ali ono sto vidim ne obecava mi.
to je slichan fazon kao artvps uredjaji, sve je to lepo na papiru, ali kad ti hoces svoje nesto u tome da renderujes dobijes srcku kad vidis koliko zapravo nista to nije kompatibilno (svetla, materijali, volumetriksi, efekti) sa tim novim svemocnim i madafakin dodatkom, bio on gelato ili artvps. Prosto recheno, tesko da ce to da renderuje scene koje smo radili sa vray-om ili brazilom. Sve to ima svoj materijal, svoje svetlo i svoju gomiletinu podesavanja koju sada ne zelim da uchim jovo nanovo. U krajnjem slucaju, ne znam ni da li kartica moze da se moduje, rekao sam ti pre, ova moja 6600 pci-x nije mogla.
pisalo quadro jeste, ali to nije bila modovana kartica chim maxtreme nisu uspeli da se pokrenu.
a i ono sto sam pogledao po galeriji lichi na showcase mental ray-a pre jedno 3-4 godine :d
uostalom, da stvarno radi GI kako treba, mislis da se do sada ne bi prochulo i da se ne bi ljudi raspamecivali istim? Yeah right, zvaka za ludaka ako mene pitas...
Ne mogu bre ni posten Ambient Occlusion da renderuju realtime, a jos oce i render masinu od grafike da prave..

Poslednja izmena:
Znam da je k7 bio primetno brzi od p3 i p4 dok se nisu pojavili p4 na primetno visim taktovima i dok se nije pojavila optimizacija za sse2/3. Secam se kad je NewTek izbacio neku medju verziju Lightwave-a, cini mi se 6.5, rendering je na intelu prosto poleteo i ostavio daleko iza sebe k7. Slicno se desilo i sa ostalim rendering programima. Mada je moj subjektivni osecaj bio da je sam rad u programu (modelovanje) bio fluidniji na AMD k7 platformi.

@Ji:
Ne budi surov, taj njihov GI se tek sad pojavio za probu (download), do sad je bila samo closed beta verzija za odabrane u opticaju. Nije ni mogao jos da se procuje kad je maltene juce izasla RC verzija.

surov ili ne, nesto sto se valja raji uz toliko pompu mora da bude malo jache od ovoga, daj bre jedan lik pise GI renderer u pauzi, uz kaficu, sve lagano, po ugledu na www.maxwellrender.com i super je uznapredovao, a radi iz chistog hobija > http://homepages.paradise.net.nz/nickamy/
nVidia jos od fx serije moze da radi ambient occlusion pass u realtime-u, ne bas kao renderovani, ali sluzi svrsi. Drugo je sto ne mogu (nece) da ga provuku kao novi texture pass pored ostalih (o tome neka napise neko ko zna, ja znam da ima diffuse, specular, normal, bump, i displacement, samo fali jos i AO pa da se GPU raspadne :d) pa ga zato ni nema kao feature, ali nisu ti features-i ono sto chine jedan render dobrim vec implementacija u okruzenje, stabilnost u radu i sposobnost da izadje na kraj sa produkcijom i gomilom mogucih bagova koji iskrsnu u razvoju nekog renderer-a.
A ja mislim i dalje da 64bit tu nema sta novo da donese sem boljeg i efikasnijeg memory management-a i to je ono sto je zabluda kod ljudi, gde vecina misli 'jao jedva cekam 64bit verziju ima da renderuje 20 puta brze samo zato sto je 64bit'
nego nadji ti kako da modujemo 6600 pci-x u quadro pa da probamo, ne znam dokle je riva tuner dosla s tim, u ono vreme kad sam ja prelazio sa AGP na PCIx, ova potonja nije htela da se moduje, tj. pisalo je quadro, ali maxtreme drajver ga nije tako prepoznao i nije hteo da se pokrene, dakle, nije se ni modovao.
Kapiram da 7800GT ni ne moze da se moduje.
Na kraju cu da puknem i uzmem jedan quadro fx540, to mu dodje ko nvidia 6600.

Poslednja izmena:
tomazino je napisao(la):
Znam da je k7 bio primetno brzi od p3 i p4 dok se nisu pojavili p4 na primetno visim taktovima i dok se nije pojavila optimizacija za sse2/3. Secam se kad je NewTek izbacio neku medju verziju Lightwave-a, cini mi se 6.5, rendering je na intelu prosto poleteo i ostavio daleko iza sebe k7. Slicno se desilo i sa ostalim rendering programima. Mada je moj subjektivni osecaj bio da je sam rad u programu (modelovanje) bio fluidniji na AMD k7 platformi.
Cinema 4D i Pow Ray u svojim 64-bitnim verzijama renderuju oko 30-35% brze nego u 32-bitnim, sto po meni i nije tako lose. Pretpostavljam da se radi o rekompajliranim verzijama. Optimizacije za SSE2 ne donose bog zna koliko vece ubrzanje u REALNIM okolnostima, sto je po meni ipak sasvim ok, ipak Audiofreak ce reci kako je SSE2/3 do j@j@, kada to on optimizuje. :smoke:

Ji 4Tze je napisao(la):
nego nadji ti kako da modujemo 6600 pci-x u quadro pa da probamo....
Kapiram da 7800GT ni ne moze da se moduje.
Na kraju cu da puknem i uzmem jedan quadro fx540, to mu dodje ko nvidia 6600.

bolje probaj 7800>Quadro 😉

Nazad
Vrh Dno