Šta je novo?

32bit vs 64bit

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
Nice find Nedjo!

Pocela je sezona pisanja "pravog" x86-64 softvera,a dobitak opisan u datom testu je u rasponu od 300% do 600% :zgran: LOL LOL LOL :smoke:

MO' POWA'!

PS Svi testovi su radjeni na 850 i 875 Opteron masinama

Na brzaka sam bacio pogled na review...

Prvo, nigde ne pise sta su uopste oni poredili, koje verzije rendera??? A drugo, poredili su, citiram: "32bit workstation" sa "64bit SMP workstation" i "64bit QuadCore workstation". Sa napomenom da 32bit workstation moze da bude i Duron. 🙂

A i po prici, review je uradio neki lamer (u saradnji sa AMD/om, Tyan/om, bla, bla, bla).

Toliko o ozbiljnosti ovog testa.

Poslednja izmena:
"po prici" review je uradio covek koji radi rendering za tri najpopularnije SF serije trenutno! Covek koji ima duuuuguuu istoriju bavljenja 3D zanatom! Dakle uradio ga je neko ko mozda ne zna da potera Sandru i da na njoj bazira svoj vrli review, ali neko ko je extra profesionalac u svom poslu i zna zasto radi sa hardverom sa kojim radi!

Da rezimiram, logicno je zakljuciti da su poredili rendering na 32bitnom i 64bitnom LW-u! Zar ne?

Nedjo je napisao(la):
"po prici" review je uradio covek koji radi rendering za tri najpopularnije SF serije trenutno! Covek koji ima duuuuguuu istoriju bavljenja 3D zanatom! Dakle uradio ga je neko ko mozda ne zna da potera Sandru i da na njoj bazira svoj vrli review, ali neko ko je extra profesionalac u svom poslu i zna zasto radi sa hardverom sa kojim radi!

I to ga automatski kvalifikuje kao personu koja zna sta prica i koja se razume u kodove, kompajlere, 'ardver i tako to? Citiram "300 do 600% ubrzanja". LOL

Pa toliko ubrzanja nije zabelezeno ni u uporednim testovima P2 i Athlon64 procesora (merio Spec paletom benchmarka, piccolorom, Sandrom ili necim trecim...)

Poslednja izmena:
Pa niko nije rekao da se covek razume u kodove i kompajlere i sve tako to, ali ni ne mora da se razume u sve to,a ko zna da setapuje svoju scenu u LW-u i da klikne na dugme "render" i posle procita brojku koja oznacava vreme proteklo od momenta pritiskanja doticnog dugmeta pa do zavrsetka renderinga!
U svakom slucaju niko od nas koji testiramo HW nema priliku da na ovakav, kokrtan nacin istestira CPU, plou, graficku ili celu masinu i da kaze "e, u praksi to stvarno ovako i ovako radi"! SpecPerf je smesan test i to ce ti potvrditi bilo ko se bavi 3D renderingom! Sandra je "linija manjeg otpora" i "nuno zlo", SuperPi, heheh, taj SUperPi... ukratko nema pravog relnog testa koji bi u praksi za neki stvaran posao ljudima docarao benefite aktuelnih procesora ili citavih sistema, i s tog aspekta je potpuno nezrelo tvoje nipodistavanje ovog clanka koji je povod rtedu u kome se raspravljamo!

Mašine su im pravo zlo za rendering ali ne vredi uzimati njihove ocene previše u obzir jer su nekonkretne i neprecizne. No Neđo dovoljno je uputiti ljude na specifikaciju u kojoj se pominju AMD Opteron 8xx i Tyan, a ne Intel i SuperMicro, a što ti lepo primećuješ ljudi to nisu kupili za ukras nego od toga im 'leba (što naravno ima svoju težinu). 32bita na 64bita neće napraviti revoluciju (barem ne u svim oblastima primene) kao što je to svojeveremno napravio prelazak sa 16bita na 32bita ali će ta razlika svakako biti veća od one na koju aludira dežurni pametnjaković (misli se na audiofreak-a prim. aut.).

Poslednja izmena:
Jooo sto je dobar review! AMD RULES! :guitar: :cigar:

Intelovci na ovom (i svakom drugom) forumu tvrde da mi koji koristimo AMD nemamo pojma ali ono sto oni pricaju je uvek tacno (evo vec citam "genijalne" poruke),bollocks...nesto osecam da ce za dan zaljubljenih u studiju da padne jedan Opteron 165 sa 4x300 gb diskovima, pa kad vec i najskuplja produkcija koristi AMD umesto Intela sto ne bi i mi...bye bye Intel

Poslednja izmena:
ovaj review nema veze sa AMD vs Intel pricom, ljudi su jednostavno poredili LIGHTWAVE i to njegove 64bit i 32bit verzije. Inace u svim testovima koje sam ja radio sa LW-om Intel ima bolja rendering vremena nego AMD (630 vs Venice 3000+ npr)...

milanbb je napisao(la):
ovaj review nema veze sa AMD vs Intel pricom, ljudi su jednostavno poredili LIGHTWAVE i to njegove 64bit i 32bit verzije. Inace u svim testovima koje sam ja radio sa LW-om Intel ima bolja rendering vremena nego AMD (630 vs Venice 3000+ npr)...

Pa možda i ne bi imao veze sa AMD vs. Intel pričom da nije komentara poput ovog tvog. Mogao si da primetiš da niko ne pominje desktop segment već se posmatra segment grafičkih radnih stanica. A svoja iskustva prenesi njima koji od tog posla žive pa ćeš i dobiti adekvatan odgovor.

Poslednja izmena:
A ti si ovde rekao STA? :wall:

U testu se samo i iskljucivo posmatra segment LightWave 32bit vs 64bit, a masine su date samo kao propratna informacija. Nedjo je to i naveo postu br.4 "Da rezimiram, logicno je zakljuciti da su poredili rendering na 32bitnom i 64bitnom LW-u! Zar ne?".

Moj komentar oko intel vs. amd ima veze iskljucivo sa brzinom renderinga benchmark scena u LW8.5 na meni dostupnim masinama.

http://www.blanos.com/Benchmark - rezultati benchmarkovanja u LW-u

Poslednja izmena:
I opet sam ja nezreo. Eeee, Nedjooooo...

nedjo je napisao(la):
U svakom slucaju niko od nas koji testiramo HW nema priliku da na ovakav, kokrtan nacin istestira CPU, plou, graficku ili celu masinu i da kaze "e, u praksi to stvarno ovako i ovako radi"!

To pricas u svoje ime? Sta ti ovo znaci? Da se nama koji testiramo (a i ti spadas u tu grupu) rad na racunaru svodi na vrtenje Sandre? :d

Nedjo je napisao(la):
SpecPerf je smesan test i to ce ti potvrditi bilo ko se bavi 3D renderingom!

Ja sam rekao Spec paleta benchmarka.

Nedjo je napisao(la):
Sandra je "linija manjeg otpora" i "nuno zlo", SuperPi, heheh, taj SUperPi... ukratko nema pravog relnog testa koji bi u praksi za neki stvaran posao ljudima docarao benefite aktuelnih procesora ili citavih sistema, i s tog aspekta je potpuno nezrelo tvoje nipodistavanje ovog clanka koji je povod rtedu u kome se raspravljamo!

Pa clanak je smesan, to smo valjda apsolvirali. Ne mogu ponovo da ti navodim razloge, koji su jednom objektivnom i racionalnom coveku (ne novinaru ili uredniku!!!) toliko ocigledni.

Kazes nema pravog realnog testa? Pa sto onda uopste vrtite te benchmark testove, kada nema svrhe i poente, posto nisu realni?

Mislim o cemu mi pricamo ovde?

Covek nije rekao da je amd na 64 bita brzi uuopsteno, vec tacno u konkretnom slucaju sa konkretnim softverom. Dakle rendering odredjene scene, sa odredjenim brojem poligona, i odredjenom kompleksnoscu tekstura. Receno je da su u 64 bitnoj verziji Lightwave-a dodatno optimizovali rendering endzin, ali i pored toga ubrzanje je fascinantno i nadam se da je sve zaista tako. Pa neka je ubrzanje i 100% - malo li je?

Ja kao da pricam spanski.

O kojem konkretnom slucaju vi pricate? Baja dobio zverinu od AMD QuadCore/a i napisao "ubrzanje je od 300 do 600% u odnosu na 32bitni (single core) workstation". Ma nije nego.

Clanak je bombastican (meni smrdi na jos jednu AMD/ovu reklamu), kao i ovaj thread, i ne vidim njegovu svrhu.

Pozdrav

Ja mislim da je u pitanju ista masina(taj quad core) samo sa 32 bit LW-om.Mada mozda gresim...

Moje misljenje je da ce 64 bita doneti napredak ...e sad da li ce to biti 100% ili 300% ne znam ali napredak je ocigledan.......U to uopste ne sumljam...E sad AMDvsIntel......ma to je ne bitno.....vazno je da 64bita radi u praksi.....zar ne ?

ma radi, pitanje je samo koliko stvarno brze od 'samo' 64bit okruzenja ili novijih verzija programa/rendera.
Inache, normalna je pojava kod rendera da svaka nova verzija radi brze u odredjenoj primeni, a nigde u chlanku nisam video na kojoj je masini radjeno sa 32bit verzijom OS/programa

Pošto ste mene i Uroša svi tako lepo isprozivali i popljuvali ovde ne pada mi na pamet da vas udostojim direktnog odgovora nego ću samo da vam postavim par pitanja kao domaći zadatak na koja treba sami sebi da odgovorite:

Q1: Kako foto-realistični rendering moze da ima dobitka od mogućnosti rada sa celim 64-bitnim brojevima kada se računanje odnosno ray-tracing radi u floating point (i to najčešće u double precision) formatu?

Q2: Koliko vidim na njihovm sajtu, verzija 8.5 ima par bitnih novosti od kojih bi ja izdvojio dual-core support (multi-core zapravo) (link). Šta mislite kako se multithreaded optimizacije odražavaju na testove?

Q3: Takođe jedna od novosti u verziji 8.5 je hardware OpenGL 2.0 texturing na šta stručnjaci sa oduševljenjem kažu: "Texturing them in 64-bit Open GL was a joy, nothing held me back.", a pitanje za vas AMD-ovce glasi, KAKVE VEZE IMA 64 BITA SA OPENGL TEXTURINGOM KAO NOVOM OPCIJOM U PROGRAMU?!?

Dakle ako još niste ukapirali ovo je još jedan u nizu AMD-ovih PR stuntova vezanih za 64-bitnost ili kako bi to ljudi iz open-source zajednice sigurno nazvali -- YA64BPRS.

Za one koji još ne kapiraju analogija sa kolima u maniru telešopa:

- Dobar dan poštovani gledaoci, danas ćemo vam pokazati kako Tigar gume poboljšavaju performanse vozila za neverovatnih 300%!!!
- Obavili smo ovo testiranje za vas, ovde je krš Fića sa ćelavim gumama konkurentskog proizvođača, a ovde imamo najnoviji Ferari kome smo stavili naše savršene 64-bitne Tigar gume!
- Da vidimo... i DAAA !!! Ferari je 3x brži od Fiće zahvaljujući 64-bitnim Tigar gumama!!!

Poslednja izmena od urednika:
prebacio sam ti offtopic tamo ge je malomanje offtopic:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=769663&postcount=8

😉

Sto se tice tvog posta, ocigledo je da ti prvi sebi moras da odgovoris na neke dileme koje si ovde tako lepo izneo, a ako ne znas kako i zasto 64bitni kod donosi ubrzanje onda lepo neku knjigu u shake (a verujem da ih imas dosta), pa trazi odgovore. 😉

Sto se Uroshevog pitanja tice, ono je opravdano jer nigde explicito i na ocigledan nacin nije receno dali se porede performanse na razlicitim masinama, ili performanse na istoj platformi ali s 32bitnim i 64bitnim LW-om. Otuda je njegova skepticnost razumljiva.
Ja sam bio i ostao pod utiskom da je platforma ista, a da je razlika samo u verziji programa.
Ne vidim zasto bas AMD-ovcima upucujes pitanje o "64bitnom texturingu"?
Zar Intel bese nema 64bitne Xeon procesore?
Ako je HW texturing enableovan samo u 64bitnoj verziji programa, slozices se da ce to doneti znacano ubrznje u radu? Naravno sad mozes otvoriti raspravu tipa "pa moze to i u 32bitnoj"! Mozda i moze, a mozda i ne moze! Samo ljudi iza LW-a znaju tacan odgovor.

Ji 4Tze je napisao(la):
... a nigde u chlanku nisam video na kojoj je masini radjeno sa 32bit verzijom OS/programa

da nije ovo:

1) The original 32-bit machine used for the Mini Cooper Robot had the following specs (as best as Jose can remember):

* Dual Athlon MP 2000+
* 4GB RAM
* GeForce4 Video
* 500GB HD

Hmm... Kao prvo Athlon MP 2000+ je smeshan u odnosu na quad Opteron, kao drugo mislim da ovaj test upshte nije merodavan po pitanju poredjenja 32 vs 64 bita. Zashto lepo nisu uzeli neki Opteron (single ili dual core) i odrendali prvo na verziji sa 32 bita a onda na verziji sa 64 bita i dali rezultate?! Tada bi bilo merodavno, a ovako je poredjenje baba i zaba. Mislim moj p4 3.0 sa HT u 3dsmaxu renda istom (ili vecom) brzinom kao Dual Athlon MP 1900+...

E pa nije to.
Ustvari jeste, ali u odnosu na tu masinu razlika je 2225,6%!
Masina sa dva Opterona 850 je koriscena za testiranje brzine u modeleru i za test renderinge. Na masini su dve verzije Lightwave-a. 32-bitna 8.0 i 64-bitna 8.5 x64, ciji je apgrejd besplatan, pa mi to govori da nema nekih drasticnih i revolucionarnih unapredjenja. Pogotovu ne u samom rendering endzinu (osim optimizacije za 64 bita).
Pa procitajte ceo tekst, sa sve napomenama, a ne, procitate uvod i zakljucak, bacite pogled i na neki italik ili bold tekst i onda u zavisnosti od obozavanja ili ne nekog brenda okarakterisete clanak ovako ili onako. Osim toga mislim da se odredjena ubrzanja mogu ocekivati i na Intel 64 bitnim procesorima, ali eto zamislite ljudi se drznuli da testiraju bas na AMD-u.

"U strahu su velike oci" 😀 hehe... svako je video ono sto mu odgovara u ovom tekstu, mada se mora napomenuti da su momci iako veliki umetnici - totalni hardware lameri. Admin sa planetx64 je juce dodao taj podatak o original 32bit sistemu, a rece da ce uskoro dodati i spec za drugu 32bit masinu. Najveci propust je ne-citanje naslova teksta, koji jasno kaze: "LightWave 3D 8.5 x64" 🙂 pa mu ceo 'test' zaista dodje kao sto audiofreak navodi: "u teleshop fazonu"... ali je poenta reklamiranja LW x64, a ne AMD-a koji se eto tu zatekao kao kolateralna steta.

Nedjo je napisao(la):
Sto se tice tvog posta, ocigledo je da ti prvi sebi moras da odgovoris na neke dileme koje si ovde tako lepo izneo, a ako ne znas kako i zasto 64bitni kod donosi ubrzanje onda lepo neku knjigu u shake (a verujem da ih imas dosta), pa trazi odgovore. 😉
ajde molim te prosvetli nas (mene i sve one koji nisu sasvim sigurni na koji nacin mogu da se ubrzaju aplikacije upotrebom 64bitnih procesora)...

Alo bre kovace, sto ti izigravas drvenog advokata Audiju!
Sto se tice tvog requesta ne pada minapamet da ti ga uslishim! Prateci tvoje postove rekao bih da se ti ipak nesto razumes u problematiku, pa nemam sumnje da ces vec sam uspeti da spoznas zasto 64bitni program rade brze od 32bitnih!

Poslednja izmena:
ma mani me teorije, daj praksu

i XSI u svojoj novoj verziji pominje neki novi gigapoligon core, nema ga u onoj najjeftinoj varijanti koja je samo 32bit, u skupljim, koje su i 32bit i 64bit ga ima, tako da, sve je do sofvtera.
a nije nauka da svaki novi render donosi ubrzanja, nevezano za okruzenje (bio u okviru programa, bio standalone, bio 32/64bit) vec je to iskljuchivo do optimizacija u samom renderu 🙂
od render softverasha, nisam vidjao da je iko pominjao nesto specijalno oko 64bit-a sem sto se tiche iskoriscenja vece kolichine memorije, sto i nije nista spec a ni konfuzno 🙂
uglavnom nema bombastichnih najava (koliko sam video), samo su u fazonu: 'Da, nova verzija rendera ce izaci za 32/64 bit okruzenje i kao standalone verzija' i niko ne pominje ubrzanja glede ovog Q1 iz af-ovog posta. A nije da nemaju pristup svemu sto im treba, vodeci proizvodjachi render endzina su uglavnom na prs' u dupe sa workstation srafcigerashima tipa BOXX Tech i sl...

@paradigma xe, xe... znam paradigma, i sam sam rekao jednom: "sve sto vas zanima mozete naci u wikipedia-i" ali me je vishe zanimalo da nedjo nesto napise, da chujem sta on misli o 64 bita. (ja stvarno ne vidim kako ce se stvari ubrzati koriscenjem 64bita, sad cu da procitam sta pise u wiki...).

Nedjo: "Sto se tice tvog requesta ne pada minapamet da ti ga uslishim!"
A ako ce forum da se svede na postovanje linkova to mi ne treba - za te stvari google is my friend. Ovde na forumu ocekujem da naucim nesto novo, utvrdim staro ili ispravim se tamo gde gresim (kad vec ne mogu da pricam i da se prisecamo kako smo se lepo provodili na SetNETu) i to naravno kroz diskusiju sa ostalim clanovima.

i josh: postove tipa "moj makro tvoj mikro" (ili josh gore) jednako bih lako brisao kao sto brisete postove tipa "ja volim THC muziku, to sam slusao kao mali" jer im je upotrebna vrednost jednaka!

i nisam advokat audiju, gotivim ga jer je od njega moze nesto da se nauci i kvalitetan je sagovornik (bez obzira na "Intel is the best, my only love..." :d ).

@Ji 4Tze Long Live 🙂 "ma mani me teorije, daj praksu" dajte nesto iz prakse. onaj tekst u kojem se kaze da je ubrzanje 400% je stvarno nebulozan: nit se zna sta je mereno i niti kako je mereno niti cime (kantarom 🙂 najverovatnije)

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
prebacio sam ti offtopic tamo ge je malomanje offtopic:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=769663&postcount=8

😉

Hvala.

Nedjo je napisao(la):

Nedjo, nemoj se praviti blesav kad nisi. Znas i sam da 64-bitni kod donosi ubrzanje prvenstveno u radu sa 64-bitnim integerima. Kako nijedan ray-tracing engine ne koristi integere za racunanje jer se trazi preciznost ovde to sigurno nije razlog ubrzanja. Veci broj registara takodje ne moze biti razlog 400% ubrzanju, valjda i ti to znas? Uzgred, Lightwave je odavno vazio za veoma optimizovan softver tako da je veoma malo verovatno da je neka revolucionarna optimizacija koda u pitanju. Prema tome sta ostaje? Veci adresni prostor, zar ne? Znaci ako masina ima vise RAM-a manje ce (ili nece uopste) swapovati i render ce biti brzi. Ja sam svojevremeno rendere u Poseru koji sa 512MB traju 15 min zavrsavao za 15 sec kad sam dodao jos 512MB RAM-a. Takodje ostaje i dual Athlon MP 2000+ sa 4GB RAM .vs. 2x Opteron 875 sa OCZ 8GB DDR400 ECC Reg SDRAM. Sta mislis koji je brzi? Ferari naravno bez obzira na 64-bitne gume.

Nedjo je napisao(la):
Ja sam bio i ostao pod utiskom da je platforma ista, a da je razlika samo u verziji programa.

Ocigledno je i slepom da nije ista platforma. Odatle moj teleshop primer sa kolima.

Nedjo je napisao(la):
Ne vidim zasto bas AMD-ovcima upucujes pitanje o "64bitnom texturingu"?

Mislio sam na vas AMD-ovce koji ste mene ovde prozivali, a ne na sve. Nisam bio dovoljno precizan ocigledno.

Nedjo je napisao(la):
Ako je HW texturing enableovan samo u 64bitnoj verziji programa, slozices se da ce to doneti znacano ubrznje u radu?

Nije moguce da on bude enableovan samo u 64-bitnoj verziji jer ljudi iz Newteka sigurno nisu blesavi da razvijaju paralelno dve verzije koda. U pitanju je dakle ista kodna baza i isti features, samo sto je to AMD lepo iskoristio za PR spin na koji mogu nasesti samo couch potatoes.

Nazad
Vrh Dno