Šta je novo?

32" LCD kao monitor

Bob Rock

Slavan
Učlanjen(a)
10.08.2007
Poena
319
Trenutno imam Samsung 226 BW, ali dajem ga sestri pa meni treba novi monitor.
LCD ce sluziti 90% vremena kao desktop (tj. kao komp monitor) i mozda malo TV-a.
Gledacu sa razdaljine oko 1 m pa imam dve dileme:

1. HD ready ili Full HD?
2. Kakva je situacija sa namestanjem rezolucija, podesavanjem za razne igrice tj.
da li moze da radi vecina stvari u native rezoluciji, ustvari koja je prednost u odnosu na klasican monitor i koje su mane?

Moze i predlog nekog modela.

Poslednja izmena:
Pa definitivno Full HD u ovom slucaju. Neces imati nikakvih problema sa rezolucijama, mozes da stavljas sve sto pozelis. Sto se tice native za Full hd, znas da je 1920x1080, pa ako oces da furas igrice u toj rezi imas solidan komp da to isprati. Sto se tice prednosti u odnosu na klasican monitor, ima ih naravno. Prva stvar je bolji panel, veci kontrast, bolje crne, mozda zivlje boje, itd, mada sve zavisi kolko si spreman da potrosis para. Konkretni modeli, ajde idemo od najskupljih i najboljih:

32" Samsung A656 - 64 000, jeste skupo ali naravno isplati se.
32" Samsung B530 - 61 000, nemam pojma kakva je ova nova B serija
32" Samsung A551 - 57 000

Ima jos par modela al mi trenutno ne padaju na pamet.

Haval na brzom odgovoru.
Jos malo da pojasnim - znaci sluzice mi kao monitor i to cu gledati sa 1 m razdaljine.

Posto imam dosta HD materijala (oko 3 TB) gledacu dosta i HD filmove ali to ce biti iz kreveta a to je vec oko 2m razdaljine. Mislim da je za to HD ready sasvim dovoljan, vise me brine ovaj klasicni deo kada surfujem, radim nesto itd.

Koliko je tu primetna 1366*768 rezolucija i kako to izgleda na 32".

Udaljenost od 1m i 1366x768, nisam bas siguran da bi ti to odgovaralo, i sigurno ne bi izgledalo tako dobro kao na 1920x1080. Sto se tice gledanja filmova sa 2m hd ready i full hd nema razlike na televizoru od 32". Ali posto je tebi bitniji deo gde koristis tv kao monitor, opet ti savetujem full hd. Ako pare nisu problem uzmes nesto od ovoga sto sam ti predlozio, a ako ne, moraces da cujes utiske iz prve ruke neko ko ima HD ready televizor ove velicine, pa da procenis.

Kod mene je philips hd ready i gledam tv sa 2m a kad posljaem sliku sa racunara i onda mogu fino da radim sa 1-1,5m slika je kao zilet, normalno surfam, i radim sve i nije ni prekrupno ni presitno bas ono nekako taman, monitor mi je 24" i full hd i dosta se naprezem da vidim sve kako treba tako da mislim da nije uopste losa varijanta hd ready ali radi neke buducnosti kupi full ja sam svoj kupio prije 2 godine kada su full hd kostali po 3000 eura i nije mi palo napamet da dajem tolike pare a sada nesto nisam raspolozen da mjenjam pogotovo sto sam izuzetno zadovoljan gledam filmove sa dvd-a i wd hd media playera (mkv) sve odlicno.

Na poslu koristim Samsung HD Ready TV od 26" kao monitor i ja ti isto predlažem da uzmeš full HD. Ovo ti kažem jer mislim da će ti biti sve preveliko ako na 32" razvučeš 1366x768.
Probaj da na svoj 226 BW staviš npr. 1280x960 pa ćeš videti kako to izgleda, samo će slika biti mnogo oštrija u odnosu na 226 BW i 1280x960.

Nemoj da stavljas 4:3 rezoluciju na wide monitor vec ako zelis HD ready stavi 1280x720, heh. Imamo primer Falcona koji koristi 40A656 koa monitor sa maltene 1m....ludo burazeru ;)

OK, ubedili ste me za Full HD. Verovatno cu uzeti Samsung 32A656 ili ima neko bolji predlog za te pare. I sta mislite da li bi 37" bilo overkill za 1 m?

Ma de overkill, 37 je idealno. Za koju godinu ces moci da kupis rezervne oci, nema sta da brines :D
Ne, ali ozbiljno, 32 inca ti je ok, i nema nista bolje od A656 u tom cenovnom rangu.

OK, ubedili ste me za Full HD. Verovatno cu uzeti Samsung 32A656 ili ima neko bolji predlog za te pare. I sta mislite da li bi 37" bilo overkill za 1 m?

37" je sasvim OK za 1m, brzo se navikneš i posle toga se osećaš kao konj sa onim preko očiju što mu ograničava vidno polje gde god da sedneš :D (kako se to uopšte zove?)

A mislis na amove :d
Pa i ja mislim da bi se isto navikao kad bih poceo da koristim ovaj moj kao monitor, samo je pitanje kolko je sve to zdravo za oci heh.

Kad vidim sta sve mogu uzeti za 64.000, prosto covek ne zna sta da radi. Vidim 37A551 za 68.000, pa mogu malo da se odaljim ako treba:p

Ni sam ne znam. Jel koristi neko 32" HD Ready non stop kao monitor, nisu valjda pixeli toliko izrazeni sa 1m? Mislim mogu da se ispruzim 64000 din ali ako moze i za 45000 onda moze da padne jos jedan hard:D

Vrh Dno