Šta je novo?

32 inch LCDTV do 800€?

byMaX

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
10.01.2001
Poena
1,019
Pošto je onaj Samsung iz CTShop-a i ELTIM-a rasprodat (ima 32 u oznaci, zaboravih tačno), da li ima neke alternative. Ne zanima me da dajem 1500 evra, jer onda mogu da kupim plazmu od 42 inča, a to je ipak preveliko, bar za sada. Dakle, limit mi je nekih 850-900 evra u retailu, pa da vidimo šta može da se pazari...

Malo sam se jos poigrao, pa da dam jos neko vidjenje |))
Ima solidan panoramic mod... to sluzi da sliku 4:3 kulturno razvuce na 16:9 pri cemu objekti ne izgledaju onako debelo |)) malo dobiju zadebljanja doduse, plus malo slike se secne sa vrha i dna, ali je odlicno za gledanje klasicnog tv-a. Pogledao sam malo i neke od boljih kanala koje imam i realno sam zadovoljan slikom (npr neki kanal na kome pise A - mislim da je Avala, mi je odlican, halmark, ptc 2 itd...). Ostali imaju suma... sbb je cudo |>> Sve zajedno puno bolje izgleda u ovom nego u onom drugom modu...
e sad malo o manama... tv guta efektivno dve rezolucije: 720p i 1080i (preko hdmi). Malo sam se razocarao, kad sam ukapirao da nema sanse da proguta 1366x768, ali je to ona prica o 1-1 pixelmappingu, tj isti mu nedostaje. Moguce i da se ova integrisana grafa bas ne snalazi, ali suvise je i ocekivati da za ove pare moze i to... No nije strasno, izgubio sam oko 1-1.5 cm slike (dobio sam taman okvir okolo...). Ostrina je ok, bolja nego na dsubu, citljivo je sve (sad razmisljam da prodam moju ms natural 4000 i uzmem nesto fullsize bezicno, ova malena me nervira...|)), stim da sam mu ukljucio clear type (fontovi su mi bili malo krzavi, verovatno zbog 720...)
PIP i PAP mu rade odlicno, dakle ladno gledam 2 tv kanala odjednom (prodavac u ct u ns je tvrdio da to ne moze |PP ).

na tom spisku se nepominju serije posle lc2. mozda je to zastarela lista. Da li neko zna da li bilo koji drugi posle lc2 ( lc3, lc4, lc5 ) serije ima 1:1 pixel mapping?

trenutno imam zelju da vratim tv na analogni umesto ovog hdmi koji mi daje samo 1280x720, ali nece da saradjuje |( kontam da se graficka baci u neki mod koji se tv-u ne svidja...
jel ima neko ideju kako da ubedim drajvere da se dignu u 1366x768 preko analognog..

Pre nego sto sam prikopcao hdmi je radio na analognom kako treba... i sad radi kad su mi prikaceni i hdmi i dsub, pa dsub setujem kao sekundarni monitor... e sad kad hocu da setujem dsub kao jedini, onda imam gore opisan problem...

Kolika je razlika u slici kada se gleda HD Ready film preko HDMI kabla na LCD-u koji nema 1:1 pixel mapping , i kada se stavi VGA koji daje 1:1 pixel mapping? Da cabe ne trazim VGA kabal ako slika nije mnog bolja. :)

pa ako nemash 1:1 mapping onda ti PC ili TV radi over/underscan koji ti dodatno "mrlja" sliku. Ako radi preko VGA, nema razloga juriti HDMI konekciju - narocito za manje ekrane

Kolika je razlika u slici kada se gleda HD Ready film preko HDMI kabla na LCD-u koji nema 1:1 pixel mapping , i kada se stavi VGA koji daje 1:1 pixel mapping? Da cabe ne trazim VGA kabal ako slika nije mnog bolja. :)

Kod mene je slika bila crop-ovana preko DVI-a sto i nije smetalo prilikom gledanja filmova, ali me smaralo u desktopu kada se nije video taskbar

pa po nekoj prici u R8 seriju idu samo Sasmung paneli... ali u njih spadaju i CMO, AUO i drugi... najbolje je pre kupovine proveriti... sa service menu-om...

mada postoji prica da bacis pogled na etiketu i ako stoji trebalo bi da bude bas S-PVA panel AMLCD_INT = Samsung S-PVA panel (Active matrix/default)

pa po nekoj prici u R8 seriju idu samo Sasmung paneli... ali u njih spadaju i CMO, AUO i drugi... najbolje je pre kupovine proveriti... sa service menu-om...

mada postoji prica da bacis pogled na etiketu i ako stoji trebalo bi da bude bas S-PVA panel AMLCD_INT = Samsung S-PVA panel (Active matrix/default)

juče sam baš razgledao TV-e u tehno******u i na "stikeru" pozadi stoji S ...

Aj sto razmrlja sliku, nego sto su boje i kontrasti nekako skroz pohebani.. U cemu je poenta kupiti LCDTV i furati ga preko neke integrushe? Prvo treba da ide kupovina dobre graficke sa dvi izlazima, pa dvi2hdmi kabl, pa bezicni mish i tastatura, pa tek na kraju kupovina lcdtv-a. Uvek postoji neki red.. Ne moze da svane pre svanuca ;).. Mislim za filmove nije tolika frka (mada je meni bila!), ali je greota ne koristiti full mogucnosti uredjaja..

Aj sto razmrlja sliku, nego sto su boje i kontrasti nekako skroz pohebani.. U cemu je poenta kupiti LCDTV i furati ga preko neke integrushe? Prvo treba da ide kupovina dobre graficke sa dvi izlazima, pa dvi2hdmi kabl, pa bezicni mish i tastatura, pa tek na kraju kupovina lcdtv-a. Uvek postoji neki red.. Ne moze da svane pre svanuca ;).. Mislim za filmove nije tolika frka (mada je meni bila!), ali je greota ne koristiti full mogucnosti uredjaja..

Graficka je nVidia 8800 GTS , i ima 2x DVI. Koristim Dualview tako da TV sluzi kao drugi monitor (TV) tj. nije clone. Kabal je HDMI to DVI ( HDMI ulazu u TV, a DVI u PC ). Ali TV Sony 32v2500 nema 1:1 u HDMI radu, zato pitam da li bi slika bila bolja za gledanje HD Ready filmova kad b ga spoji preko VGA kabla ( VGA u tv, a na drugom kraju konvektor da VGA moze da se poveze sa grafickom sa DVI izlazom ).

Sa HDMI kablom u Dualview radu mi pokazuje rezoluciju 1920x1080 , sto naravno nije tacno zato sto TV ne podrzava tu rezoluciju. A kad stavim Clone rezolucija je kao i na monitoru 1400x1050 , ali se ne vidi Tasbar.

Poslednja izmena:
Takodje imam V2500 i 8800gts i ne radi 1:1 preko HDMI. Zapravo pravi native res (1366x768) ne moze ni preko VGA vec samo 1360x768, mada tada meni lichni i slika i boje izgledaju odlichno. Doduse na iznogudovom linku neki li kje kao uspeo da natera 1:1 preko HDMI mada niti je objasnio kako niti ja verujem da je uspeo jer on jedan jedini.
Nego Asco jel si povezao dvd plejer na tv i preko cega? Pitam jer sam ja povezao preko componentnog i prilicno mi mracna slika na dvd-u?

momci... pogledajte link na AVForums

jedino preko VGA.. a precesljajte taj topic, verovatno ce isplivati neko preporuceno setovanje..

Takodje imam V2500 i 8800gts i ne radi 1:1 preko HDMI. Zapravo pravi native res (1366x768) ne moze ni preko VGA vec samo 1360x768, mada tada meni lichni i slika i boje izgledaju odlichno. Doduse na iznogudovom linku neki li kje kao uspeo da natera 1:1 preko HDMI mada niti je objasnio kako niti ja verujem da je uspeo jer on jedan jedini.
u pitanju je 40" model i kazhu da je koristio PowerStrip program...

Pratim temu već duže vremena, jer sam takođe zainteresovan za kupovinu LCD teve-a. :d

LM, poslije kratkotrajnog iskustva sa podešavanjima neke LG-jeve 37-ice, riješio sam da se ipak zadržim na kakvom-takvom deset godina starom projektoru i slici od cca 150cm dijagonale. :D Zašto?

Zato što želim FULL HD panel, a ne neki mediokritet koji se prodaje pod HD ready naljepnicom.
Zato što ne želim trenutno za to da tam tolike novce koliki su.
Zato što sam otegao m|_|da sa podešavanjem ove 37-ice, a želim jednostavnost upotrebe.

Što se tiče podešavanja full rezolucije na tom LG-u, caka je da se imaju tri stvari na koje se mora obratiti pažnja. Prva je da se u drajverima grafičke kartice na kompjuteru omogući Force TV detection, ali i da se ima VGA kabal koji podržava DDC.

DDC je bitan iz tog razloga što omogućava drajverima da saznaju osnovne osobine uređaja koji je nakačen na drugu stranu kabla. Ovdje ću da napomenem, da samo fabrički kablovi koji dolaze uz monitore ili bolji koji se prodaju u boljim trgovinama koje imaju AV tehniku (tipa Assman, Bandridge, ... u tipa TechnoMAX-u, Megastores Electronica-i, ...), dok oni koji se prave u "kućnoj radinosti" (tipa Kanibal, ...) uglavnom neće da rade. U čemu je problem ne znam, ali sigurno je sigurno. U svakom slučaju tražite da isprobate kabal prilikom kupovine, ako je moguće ili si barem obezbjedite zamjenu za nešto drugo, ako već ne povrat novca.

E, sad. DDC između ostalog kaže drajverima i koja je maksimalna rezolucija koju uređaj podržava. Takođe, u drajverima treba da se omogući i Custom HD resolutions koja će između ostalog da ponudi i 1366x768 rezoluciju.

Eh, ali u tom grmu leži zec. Na teve-u može da se namjesti 1360x760, ali full rezolucija ne može iz razloga što je onda slika pomjerena za nekih 400-600 piksela u lijevo. Tako da onda na ekranu imam situaciju da se prikazuje samo preostali desni[/b] dio desktopa. Jedino rješenje je bilo da se ostavi 1360x768 i da se zaboravi onih 6 piksela.

Eto, nadam se da sam vam pomogao barem malo... :wave:

Pozdrav.

A jel mozes da podesis native rez TV-a ?

Pa, Kad stavim clone tu je rezolucija kao na monitoru i ide 1280x1024 pa posle toga 1400x1050 i ne moze preko toga, kad se stavi 1400x1050 ne vidi se taskbar, pretpostavljam da je razlog zbog toga sto TV ne podrzava 1400x1050 vec radi na 1360x768. Kad stavim Dualview isto imam 1280x1024 pa posle toga 1400x1050 i tako sve do 1920x1080 i kad stavim 1920x1080 desktop pozadina na TV-u je 4:3 , zato sto monitor nije Wide. Evo i slika u atacmentu. Naravno omogucio sam treat HDTV tako da mogu da stavim 1080i ili 720p , kad stavim 720p onda se pozadina preko celog ekrana.. Ja drzim 1080i.

Sad ne znam kad bi kacio i preko VGA , da li je bolje da koristim opciju Clone sa stavljenom max. rezolucijom 1400x1050 i da li bi tad bilo 1:1 ili Dualview pa na 1920x1080 koliko i nudi max., moracu da testiram ali cisto sumljam da ce da bude nesto mnogo bolje.

Prilozi

• bech.JPG
    bech.JPG
    338.2 KB · Pregleda: 98
Poslednja izmena:
probaj u Nvidia Control panelu da za vecu rezoluciju izaberes da ti skaliranje radi Nvida kartica i onda odes na resize ekrana... tada bi trebao da vidis ceo ekran... nece biti 1:1 ali ce biti preko HDMIa

probaj u Nvidia Control panelu da za vecu rezoluciju izaberes da ti skaliranje radi Nvida kartica i onda odes na resize ekrana... tada bi trebao da vidis ceo ekran... nece biti 1:1 ali ce biti preko HDMIa

omogucio sam treat HDTV tako da mogu da stavim 1080i ili 720p , kad stavim 720p onda se pozadina preko celog ekrana.. Ja drzim 1080i. A u Nvidia Control panelu imam samo Run TV Setup Wizard i tu nema podesavanja rezolucije. Inace ja vidim ceo ekran sa ovom rezolucijom kao "1920x1080" , tu nije frka, kad se pusti film vidi se ceo ekran.

A clone ne mogu ni da drzim, zato sto monitor nije Wide, i kad prenese sliku sa monitora to izgleda uzasno, tj slika je suzena crnim linijama kako bi bio kao wide na monitoru zato sto monitor nije wide. Dok kad stavim Dualwiev sve izgleda ok, preko celog ekrana lepo radi. I to nije frka.

Poslednja izmena:
vratio se na dsub... 1360x768, jedva sam ga naterao da se osvesti u ovoj rezoluciji (drajveri, a moguce i da kabl brljavi...)
gledam nesto ivicu ekrana.... rekao bih da su u kriptonu secnuli tih 6 pix sa strane, posto slika ide od ivice do ivice?! il sam ja blesav...
daleko je ostrija slika ovako neko preko hdmi... ili hdmi na ovoj 690g brlja ili se ovaj crni model cryptona bas ne snalazi... (bymax rece da je sivi radio super njemu preko hdmi....)
bilo kako bilo, ostajem na analognom |), a hdmi kabl sam zafrljacio negde neku kutiju...

Nego Asco jel si povezao dvd plejer na tv i preko cega? Pitam jer sam ja povezao preko componentnog i prilicno mi mracna slika na dvd-u?

Pa ne razumem sta bi i hteo vise od 1360x768 , kad taj tv i podrzava max. tu rezoluciju. Valjda je ta rezolucija ona i koja se trazi, a ne da stavis preko HDMI 1920x1050 , i ako znas da to nije to.

Poslednja izmena:
pa podrzava TV i 1080i ali sa skaliranjem, samo je pitanje da li skalira TV ili graficka karta - tj. sta je bolje...
najbolje je 1:1 pixelmapping - da sve radi iz keca i onda nema degradacije slike... bilo da li je VGA ili HDMI...

uzeh u ComTrade-u Samsung LE-32S81B(DX varijanta)
Obican PVA panel ali toooooooooooooooooooooooooooliko bolje od ovog mojeg LG204WT da je smesno bilo kakvo poredjenje.
Nego jedno pitanje... kako da overscan prikazem na sekundarnom ekranu tj na TV-u? Iliti kako da gledam filmove sa kompa na novom cedu?

Vrh Dno