Šta je novo?

32 inch LCDTV do 800€?

byMaX

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
10.01.2001
Poena
1,019
Pošto je onaj Samsung iz CTShop-a i ELTIM-a rasprodat (ima 32 u oznaci, zaboravih tačno), da li ima neke alternative. Ne zanima me da dajem 1500 evra, jer onda mogu da kupim plazmu od 42 inča, a to je ipak preveliko, bar za sada. Dakle, limit mi je nekih 850-900 evra u retailu, pa da vidimo šta može da se pazari...

Bio sam tamo i imaju samo dva izlozena modela.Firma se zove technomax.
Mislio sam na neki veci izbor.

LCD Panasonic i bol u ocima

Kupio sam nov Panasonic LCD TV TX32LE7P 32".
Problem je sto ne mogu ocima da fokusiram sliku kako bi trebalo nego vidim tj slika deluje kao da je u Blur efektu.Kuda god da gledam na velikom ekranu nekako ne mogu da iszfokusiram ono sto gledam pa malo smara a oci se trude...naravno i preosvetljeno je kao kod ostalih LCDa.

Gledam SD kablovsku i DVD i cak na DVDu ima slicnih problema...tj mutnjikavo cak i kad zamrznem sliku ...najkraci opis bi bio kao stare interlaced rezolucije ili CRT monitor na 75HZ.

Jeli to mozda mana jeftinijih modela( 800 eur...;))? Dali LCD moze da bude mutan?

E sad, TV imam 3 dana pa me zanima jeli to proces prilagodjavanja na lcd ili na 16:9...Neko imao slicna iskustva?

Hvala unapred
Marko
stifa is online now Prijavi nepoćudan post Odgovori s citatom

Zracio je i mutio(prvih dana) i mene LG dok je bio na predefinisanim podesavanjima vezanim za sliku.
Onda sam po uzoru na Maxu sve pogasio i podesio manuelno u user podesavanjima, pogasio sve munje(dinamicki kontrast,boje i ostale filtere i cuda) i smanjio za jedan podeok pozadinsko osvetljenje i slika je od tada superiorna nad onom sa upaljenim munjama;)
Znaci, proveri da li imas manuelna podesavanja parametara slike i poigraj se sa njima.:wave:

pozdrav, a jel imate neko misljenje o SAMSUNG LE32S71 modelu ? Trebalo bi da bude sad na akciji u Metrou za 49 000 din ?

49:wall: :wall: Ja sam ga uzeo za oko 80tak. ne secam se...
Meni je extra. Stvarno nemam ni jednu zamerku

Le32S serije krase Samsungovi LTA320W? paneli, srednje vrednosti 16ms, minimalne 8ms.
Recimo gradacija kontrasta ide sledecom merom
71-3000 dinamicki kontrast, 900 normalni
71B-5000 dinamicki kontrast, 1200 normalni(ali varira od panela do panela)
81-8000 dinamicki kontrast, pitanje je koje se postavlja po AV forumima je da li je u pitanju 1200 ili 1400 normalni kontrast.

Inace ovi modeli imaju malo bolju elektroniku nego li najeftinije le32r3 serije ili slicne jeftine serije Samsungovih modela. Recimo moguce je podesavati Backlight, ili poseduje cetverostepeni NR filter, itd.
S paneli dobrano vuku na plavu boju, naravno poseduju 8bit-ni panel sa 10bit bandingom, sto je i lako uocljivo, prisutan je ograman sum u boji odnosno rasterovan ditering. Recimo da R modeli imaju ocajnu elektroniku ali solidan 8bit-ni panel (ukoliko je i on stvarno 8bit) sa navodnim 12bit bandingom. M modeli su sigurno 12bit.

Recimo i to da R modeli imaju panele LTA320WS, mada jededno upozorenje noviji modeli Samsung LE-32R41B i LE-32R51B imaju jeftini P-MVA (AUO T315XW01) panel tehnologije izrade four domains of crystals.
Model LE-32R71B i dalje ima panel Samsung LTA320WS S-PVA tehnologije izrade eight domains of crystals.

Posto su male nepoznanice za S panele da li je LTA ili AUO najbolje je otici u service menu te pogledati
Standby -> Info -> Menu -> Mute -> Power On.

Jednostavno Samsung vam zavuce ili 8bit-ni panel sa 10-bit-nim bandingom ili neko iznenadjenje koje nije ocekivano

Tuner u S modelima je 2 kategorije i trazi izuzetno cist i jak kablovski signal, sa perfektnom masom. U protivnom bicete jako razocrani ukoliko ne ispunite parametre dobrog signala, koji je propracen dobrom masom, bicete prosto zgranuti kvalitetom slike ukoliko mu omogucite jak signal sa dobrom masom.

Skaliranje slike je jedino moguce u modovima 16:9, 4:3 i zoom 1 i zoom 2. Nedostaju modovi poput subtitle i slicnih.
Zoom1 je uglavnom neiskoristljiv za ljude kojima treba titl na 4:3 materijalu, tako da cete uglavnom koristiti 4:3 mod za source koji dolazi u 4:3 formatu, posto je u zoom1 modu slika previse isecena gore i dole.

Kod nekih modela je moguce u servisnom meniju podesiti velicinu skaliranja za zoom1 i zoom 2 modove. Time bi mogli da dijagonalu slike iz 4:3 sourca koja je u 4:3 modu velicine dijagonale 63cm povecate na 73cm,, prakticki vam ostaju dva crna bara velicine dva prsta levo i desno a slika je gore i dole minimalno cropovana (isecena) od standardnog 4:3 source-a.

Zvucnici su 5W i dosta su slabi.

Ne mere ti za to TV, bolji je monitor, pre svega zbog ostrine slike

Mislim da gresis, jednostavno monitorski paneli su grana otpada u svetu LCD tehnologija. Osim velike rezolucije i premalog piksela, nista ih ne krasi u odnosu na LCD panele koji se ugradjuju u vrhunske pa cak i jeftine TV panele. Jednostavno rat se vodi u AV svetu te tamo i profitiraju korisnici.

Po mom misljenju ja ne volim mali piksel, 1080P je minimum na panelima velicine 42" pa gore. 1080i od 37", dok do velicine 32" iskljucivo HD ready "136x"X"76x".

ja nisam pristalica malog piksela na malim panelima. Recimonikad ne bih savetovao nikome kupovinu 17" i 20wide " panele zbog premalog piksela.

U sustini nema govora da se ovakvi TV LCD primerci ne mogu koristiti kao monitori, cak naprotiv, znam barem 20-tak ljudi koji su upravo to i uradili i apsolutno su zadovoljni.

Mislim smesno je porediti prikaz na nekom 32 S-PVA i nekom malom 22 TN panelu, pa to su babe i zabe.

Osobe koje se zale da im je sve preveliko na takvim 32 ili vecim panelima mogu detaljno da nasteluju DPI, i velicine svih layera i icona, kako bi ga optimizovali za navodno nisku 1360 rezoluciju.

Preporucljivo je gledati modelel koji imaju dvi ili hdmi vezu, kako bi digitalnim putem uparili 1:1 pixel proporciju.

Jos bolja stvar je da vam ne trebaju ultra jake graficke posto ce 7 generacija nvidia-je treati savrseno mnoge naslove u (1360 do 1368) native rezoluciji takvih monitora.

Naravno da se mogu koristiit kao monitori, ali mislim da je udobnije za to koristiti klasican monitor.
Sto se tice velicine pixela na 17" i 20" to je vrlo subjektivna stvar, nekome smeta nekome ne.
Podesavanje DPI ,velicine ikona je samo "krpljenje",dodatni napor, koji vecina ljudi nece da radi :). Ne znam za druge, ali meni je daleko udobnije da radim za ekranom laptopa nego pred velikim LCD TV-om. Mislim, ko hoce da se uvali pred TV i kucka, slobodno, neka sam vidi sta mu odgovara :)
Poz

Naravno da se mogu koristiit kao monitori, ali mislim da je udobnije za to koristiti klasican monitor.
Sto se tice velicine pixela na 17" i 20" to je vrlo subjektivna stvar, nekome smeta nekome ne.
Podesavanje DPI ,velicine ikona je samo "krpljenje",dodatni napor, koji vecina ljudi nece da radi :). Ne znam za druge, ali meni je daleko udobnije da radim za ekranom laptopa nego pred velikim LCD TV-om. Mislim, ko hoce da se uvali pred TV i kucka, slobodno, neka sam vidi sta mu odgovara :)
Poz

Ne znam sta da ti kazem, mislim da nisi dovoljno radio sa velikim panelima, ali kad jednom probas 22" wide nema ti povratka na 17", a kad jednom probas 32" wide tek ti onda nema povratka nazad.
Ja nisam od ljudi koji rade na razdaljini od 25cm do 75cm, poznajem mnoge koji iskljucivo tako rade, mislim da oni imaju neki problem sa vidom i akodomacijom ocnog misica.
Ja radim sa razdaljine od 1.25m do 1,75m, a 32" se mogu slobodno koristiti i do razdaljine od 2.5m. Preko toga iskljucivo 37"-42".

Fimovi se naravno mogu gledati i sa duplih razdaljina.

A da postoje gotovi batchevi koji menjaju dpi setovanja optimizovana za velike panele.
Tako da i takav razlog otpada.

Samsung je vrlo zahvalan i na VGA i DVI vezi, regularno se prijavljuje kao Samsung device, i ukoliko posedujes iole normalnije novije forceware drajvere, automatski ce ti se otvoriti rezolucije i modovi.
Zavisno od serije grafickog chipa generacije 6 i 7, pojavljuje se i mogucnost da tretiras prikaceni uredjaj kao HDTV device, time ti se otvaraju rezolucije 720P i 1080i.

Na tebi je samo da testiras rezoluciju da li je legla u pravi odnos 1:1. Postoje slike i alatke kojima se to testira. Ako ne legne lako se postavlja neka od custom rezolucija kojom se sve moze ustelovati.

Ja nikako da namestim "normalnu" sliku na tv-u:mad: U driverima se pojavljuje kao HDTV ali nema sanse da namestim da gledam film kako treba. Samo da napomenem sa zoom1 meni odradjuje savrseno posao u pracenju sporta (futbal,kosarka),ima opcija da podesis "visinu".

Ja nikako da namestim "normalnu" sliku na tv-u:mad: U driverima se pojavljuje kao HDTV ali nema sanse da namestim da gledam film kako treba. Samo da napomenem sa zoom1 meni odradjuje savrseno posao u pracenju sporta (futbal,kosarka),ima opcija da podesis "visinu".

Ajde pojasni sta te muci kod setovanja.
Objasni sto detaljnije.

Vuce jel imas neku preporuku za neki 32 inchni LCD tv 1000-1300e? Moj pik do sad je bio Sony V2500, ali ako imas jos neki predlog bio bih zahvalan? Najbitniji mi je da ima koliko je moguce pristojnu sliku na kablovskoj.

Vuce jel imas neku preporuku za neki 32 inchni LCD tv 1000-1300e? Moj pik do sad je bio Sony V2500, ali ako imas jos neki predlog bio bih zahvalan? Najbitniji mi je da ima koliko je moguce pristojnu sliku na kablovskoj.

Za te pare uzmi 37"

Moji favoriti:

LG LCD TV RZ 37 LC2R
TOSHIBA LCD TV 37C3000P

Poslednja izmena:
sticajem okolnosti 37 mi mozda fizicki nece stati tamo gde bi trebao, pa onda rekoh da za te pare uzmem bolju 32ku

Ne savetujem ti da daješ ozbiljnu lovu za LCD TV. Već se zahuktava priča sa full HD 1920 x 1080 spravama pa je nevizionarski dati velike pare za današnji standard 1366x768 koji očigledno neće potrajati.

nema šta da bude nezdravo... kristali imaju isti vek trajanja bez obzira na to da li je kontrast na 0 ili 100, jer oni samo propuštaju i "farbaju" svetlost koja dolazi od backlighta koje takođe stalno radi istim intenzitetom (osim kod modela kod kojih se on može podešavati).

Mnogi Samsung modeli su u radnjama podeseni u shop mod, koji automatski pali dinamicki mod, DNI, contrast na 100, backlight na 10 i cool1 mod.

Naravno, mali problem je sto je Samsung vezao brzinu (overdrive(Magic Speed)) za dinamicki mod, ali nije vezao samo brzinu, vezao je vezao i DNI, a vezao je i movieA-B mod(ukoliko ga model ima), vezao je ugao vidljivosti. Ukoliko se ne upali DNI mod crna postaje siva, a ukoliko se iskljuci dinamicki mod navlaci se siva mrena.

I pored situacije da sam testirao preko 140 modela razlicitih marki i modela, Samsung je pokazao najbolje overall performanse. Bolje manje Toshibine modele nisam video, ali zato jesam 42" Regazza modele, dosta su dobri.
Sharp aquos modele sam video u Hrvatskoj radnji ali u losim uslovima, ocekivao sam mnogo. Ono najlosije sto sam video je ocajan tuner i ocajne boje. Tuner ne radi upscaling za pal signal, tako da se radi obicno skaliranje sto daje ocajnu sliku.
Panasonic ima ocajan tuner, i jako slabe uglove vidljivosti, Philips model nije bio los, ne secam se koji je bio model. Sony me je razocarao.

Mnogi Samsung modeli su u radnjama podeseni u shop mod, koji automatski pali dinamicki mod, DNI, contrast na 100, backlight na 10 i cool1 mod.

Naravno, mali problem je sto je Samsung vezao brzinu (overdrive(Magic Speed)) za dinamicki mod, ali nije vezao samo brzinu, vezao je vezao i DNI, a vezao je i movieA-B mod(ukoliko ga model ima), vezao je ugao vidljivosti. Ukoliko se ne upali DNI mod crna postaje siva, a ukoliko se iskljuci dinamicki mod navlaci se siva mrena.

I pored situacije da sam testirao preko 140 modela razlicitih marki i modela, Samsung je pokazao najbolje overall performanse. Bolje manje Toshibine modele nisam video, ali zato jesam 42" Regazza modele, dosta su dobri.
Sharp aquos modele sam video u Hrvatskoj radnji ali u losim uslovima, ocekivao sam mnogo. Ono najlosije sto sam video je ocajan tuner i ocajne boje. Tuner ne radi upscaling za pal signal, tako da se radi obicno skaliranje sto daje ocajnu sliku.
Panasonic ima ocajan tuner, i jako slabe uglove vidljivosti, Philips model nije bio los, ne secam se koji je bio model. Sony me je razocarao.
Pa sta bi po tebi bilo pametno kupiti do 1000,1200 eura?
Konkretno koji model lcd-a i zasto?
Pozdrav.

Sta kupiti?
I ja se to pitam u zadnje vreme i vec me boli glava :wall: .
Video sam neke modele lcd-a i na nasoj kablovskoj je ocajna slika pa da
pitam jel ima neki risiver da se kupi (i koji),da ovi domaci kanali lice na nesto.
Od manjih dimenzija lcd-a nasao sam dva modela koji su full hd
Samsung LE-37M86BD oko 1250e
http://av.samsung.de/article.asp?artid=F035D763-3978-4337-B8BF-D424E9DCE739&show=specs
Toshiba 37X3030D oko 1100e
http://www.toshiba.de/consumer/content/defaultid1_1_id2_0_id3_170_id4_5.aspx
@Vuk
Koji je model bolji od ova dva,posto vidim da imas dosta iskustva sa lcd-ima,
a ja nisam u prilici da pogledam navedene modele vec mogu samo da ih narucim iz Svajcarske.
Unapred hvala na bilo kakvom odgovoru :wave: .
pozdrav

Vrh Dno