Šta je novo?

3... 2... 1... HxC i Acorn A3000 :)

zzarko

Čuven
Učlanjen(a)
13.10.2003
Poena
695
A1.jpg
A2.jpg
A3.jpg
A4.jpg
A5.jpg
Slika je zasad samo crno-bela, pošto mašina ima samo monohromatski kompozitni izlaz i analogni RGB. Njegov RGB se, sudeći po forumima koje sam gledao po nekima slaže sa 1084S, po nekima ne. Izgleda da zavisi od konkretne kombinacije računara i monitora. Kad stignem, probaću i to... A pre toga, moram detaljno očistiti mašinu i za svaki slučaj zameniti bateriju.

Ovo je za mene kulturni šok... Gde si u zemlji Srbiji pronašao Acorn Archimedes?

UUU Kao klinac sam balavio na tu mašinu, kao i na RISC kao koncept! Bravo, a sad da je maziš i paziš....

Nekako verujem da postoje redje masine za koje bih se pre iznenadio da se nadju u nasem okruzenju. Inace se ZZarko dao u isprobavanje flopy emulatora u svim mogucim varijanatama :)

Računar jeste stigao iz Engleske. Uzet je kao "neispitan" (zato i nije koštao puno), ali se na moju sreću ispostavilo da sasvim lepo radi (bar ono malo što sam stigao da istestiram). Malo ga zeza 1MB RAM-a (nema proširenje), pa se ne mogu pokrenuti sve igre koje sam probao.

Računar jeste stigao iz Engleske. Uzet je kao "neispitan" (zato i nije koštao puno), ali se na moju sreću ispostavilo da sasvim lepo radi (bar ono malo što sam stigao da istestiram). Malo ga zeza 1MB RAM-a (nema proširenje), pa se ne mogu pokrenuti sve igre koje sam probao.

Ako proradi Elita, više ti i ne treba, eventualno još Star Fighter 3000 i to je to. :)

Zar je Dejan Ristanović uopšte imao Archimedes? Mislio sam da je sa BBC B direktno prešao na AT. ;)

;)

iz prve ruke "preferencije" Dejana Ristanovica u vezi izbora kojpjutera septembra 1986.:

- http://retrospec.sgn.net/users/tomcat/yu/magshow.php?auto=&page=29&all=RA_86_09

(pre toga naravno samo BBC i TI-59)

btw ne secam se da je u bilo kojim domacim novinama ikada spominjan Acorn Archimedes (MojMikro, Racunari, SK) - prvi put za Archimedes sam cuo kad sam precesljao istoriju ARM CPUa... ;) (doduse Elite sam prvi put video kod komsije na BBC-u i naravno odmah je nabavio za ST ;))

Poslednja izmena:
Markov HxC i Acorn BBC B

Nisam hteo da otvaram novu temu, ista je firma... Pa da krenemo... :)

Ovo je sadržaj diska Elite skinute sa Ian-ovog sajta (http://www.iancgbell.clara.net/elite/bbc/):
bbc1.JPG

Nju nažalost nisam uspeo da pokrenem, ali jesam drugu verziju skinutu sa http://www.stairwaytohell.com/bbc/:
bbc2.JPG

A da ne bude samo Elita, evo i nindže:
bbc3.JPG

Jedini problem koji zasad nisam rešio je to što nema zvuka. Matična ploča mašine ima činč i prekidač (nema na originalnom BBC-u), za kojeg sam video da ima veze sa zvukom, ali još uvek nisam našao kakve:
MB.jpg

BBC je opremljen disk interfejsom sa 1772 čipom i u prilično je očuvan, kako spolja, tako i iznutra. Nakalemio sam kabl sa činčem da bih dobio kompozitni izlaz (BBC ima BNC konektor za to; rešiću ovo malo bolje čim uzmognem), i prespojio džamper za kolor kompozitni izlaz. Ono malo što sam dosad istestirao, radi. Nastaviće se... :)

Ipak svira :) Prekidač na poleđini služi da se izabere zvuk preko ugrađenog zvučnika ili preko dodatog izlaza, samo što malo zeza...

Vrh Dno